Hi-Sync یا HSS چیست و چه کاربردی دارد ؟
اگر می خواهید زیبا ترین تصاویر ممکن را از سوژه های متحرک، در فضای باز و مناظر طبیعی بگیرید که تابش نور خورشید در آن جا بسیار شدید است، بهتر است با آکادمی نورنگار همراه شوید و به راحتی با فرا گرفتن این که Hi-Sync یا HSS چیست و چه کاربردی دارد؟ خلاقانه ترین اثرتان را خلق کنید.
دلیل کارآمد بودن این مقاله برای شما این است که پس از مطالعه آن می توانید به راحتی همگام سازی فلاش با سرعت بالا و روشن کردن به موقع آن را آموزش ببنید چرا که بخش آموزش عکاسی در آکادمی نورنگار در نظر دارد جزئی ترین نکات را با شما به اشتراک بگذارد تا پس از مطالعه این مقاله به طور کامل همه چیز را درباره سرعت فلاش بدانید.
فلاش های دوربین عکاسی به طور معمول چگونه کار می کنند؟
همه چیز در آن لحظه ای شروع می شود که شما دکمه شات را فشار داده و به دوربین دستور می دهید که صحنه ای را ثبت کند.
در این لحظه یک پرده شاتر از جلوی حسگر دوربین به سمت بالا حرکت می کند و در همان لحظه فلاش خاموش می شود.
پس از آن و به محض نوردهی کامل پرده دوم از بخش زیرین به سمت بالا به حرکت در می آید و در واقع قطع کننده نوری می شود که به حسگر می تابد.
برای توضیحی ساده تر بهتر است بگوییم که اولین پرده به سمت بالا حرکت می کند، حسگر در معرض نور قرار می گیرد، فلاش خاموش می شود، سپس پرده دوم به سمت بالا به حرکت در می آید تا قطع کننده نور شود.
دانستن این نکته که فلاش باید دقیقاً به چه هنگام خاموش باشد بسیار قابل توجه است، درست زمانی که پرده اول بالا رفته و پرده دوم در حال بالا رفتن است، بهترین زمان برای خاموش بودن آن است.
ممکن است بپرسید دلیل این مساله چیست؟ پاسخ این است که اگر فلاش سر موقع خاموش نشود، یعنی اگر دیرتر یا زودتر این اتفاق بیوفتد، حسگر توسط پرده های شاتر پوشانده می شود و در نتیجه کناره های تصویر شما را نوار هایی سیاه رنگ می پوشاند.
به همین خاطر به طور معمول حین استفاده از فلاش باید سرعت شاتر خود را با سرعت فلاش همگام سازی کنید.
وقتی سرعت شاتر بسیار بالا باشد، حسگر تحت شعاع نور قرار نخواهد گرفت این در حالی است که پرده دوم قبل از حرکت کردن پرده اول، به سمت بالا می لغزد.
علاوه بر این عملکرد فلاش به گونه ای در یک لحظه صورت می گیرد و در نتیجه فرصتی برای روشن کردن صحنه به طور کامل ندارد به همین خاطر اگر بخواهیم با سرعت شاتر حدودا 200/1 ثانیه عکس بگیریم، استفاده از فلاش غیر ممکن خواهد بود.
دقیقا در همین موقعیت است که به همگام سازی سرعت شاتر با فلاش نیاز پیدا می کنیم و سری به کلاس های آموزش عکاسی در آکادمی نورنگار می زنیم.
HSS یا Hi-Sync چیست؟
پیش از هر چیز بهتر است بدانیم که معنای HSS یا Hi-Sync چیست؟ این عبارت مخفف High Speed sync می باشد و به معنای همگام سازی سرعت شاتر است.
حال با دانستن این تعریف و شیوه عملکرد فلاش ها به طور معمول که در بخش پیش توضیح داده شد، بهتر می توانیم به آگاهی کاملی از همگام سازی با سرعت بالا برسیم.
برای کنار زدن مشکلی که پیش تر به آن اشاره شد می توان از راه حلی که در ادامه گفته می شود استفاده کرد.
درست در لحظه ای که دو پرده در موقعیت مناسبی قرار گرفته اند باید فلاش روشن شود تا حسگر نور فلاش را دریافت کند، برای این منظور از همگام سازی با سرعت بالا استفاده می شود.
عموماً فلاش هایی که عکاس های حرفه ای استفاده می کنند قدرت بسیار زیادی دارند و با نور پردازی در آن لحظه می توانند نوری بی نظیر به سوژه مد نظر شما بتابانند.
یکی از بزرگترین دغدغه های ما عکاس ها این است که نور فلاش به طور یک نواخت بر سوژه تابیده شود تا سایه هایی خشک و خشن ایجاد نکند که HSS این دغدغه را نیز بر طرف خواهد کرد.
شاید شما بخواهید لحظه فرو ریختن محتویات درونی یک لیوان مربا بر روی یک کیک را نشان دهید، بنابراین سرعت شاتر را افزایش می دهید؛ اما نگران فلاش ها هستید.
اگر همگام سازی با سرعت بالا را تنظیم کنید، ضمن این که دقیقا از حالت مورد نظر عکس برداری می کنید، نور فلاش را نیز به صورت یکنواخت خواهید داشت.
از دیگر مثال هایی که می توان برای شفاف سازی HSS در آموزش عکاسی به میان آورد، استفاده از فلاش ها برای عکاسی از آتش است.
فرض کنید که می خواهید لحظه شعله ور شدن یک لاستیک موتور را به ثبت برسانید، در حالی که آتش از خود نور ساطع می کند و ممکن است نورپردازی شما را به خطر بیندازد؛ اما فلاش ها می توانند به یک نواخت کردن نور کمک کنند.
تنها کافی است که همگام سازی با سرعت بالا را تنظیم کنید تا در لحظه شعله ور شدن آتش، بدون ایجادِ سایه های خشن تصویر مورد نظر خود را از آن بردارید.
چه زمانی از HSS استفاده کنیم؟
در بخش پیش سعی بر آن شد تا با مثال هایی به سوال فوق پاسخ داده شود؛ اما در این بخش به صورت جزئی تر به این پرسش خواهیم پرداخت.
اگر بخواهیم به طور کلی به این پرسش جواب دهیم باید بگوییم که بهتر است بیشتر از سرعت همگام سازی فلاش معمولی دوربین عکاسی استفاده کنیم.
استفاده های خلاقانه و تکنیکال از آن در آکادمی نورنگار به صورت تخصصی آموزش داده می شوند؛ اما این جا بحث بر سر HSS است.
گاهی اوقات شما در موقعیتی قرار می گیرید که بهتر است از HSS استفاده کنید و این بسته به سلیقه و سبک شخصی شماست.
فرض کنید شما عکاسی از یک موتور سوار در دیوار مرگ را بر عهده گرفته اید؛ زمان آن ظهر است و آفتاب کاملاً بر صحنه حضور دارد و مکان کاملاً محیط خارجی است و استودیویی وجود ندارد.
در این صورت برای غلبه بر نوری که در لوکیشن وجود دارد نیاز به فلاش دارید؛ اما سرعت مرگبار موتور سوار بر روی دیوار اجازه استفاده به موقع از فلاش معمولی را نمی دهد چرا که سرعت شاتر شما بالا است.
در این هنگام بهتر است که از HSS استفاده کنید تا با یکنواخت کردن نور صحنه و لطافت بخشیدن به سایه ها، اکشن ترین تصاویر را از موتور سوار بگیرید.
ممکن است بپرسید که اگر در این موقعیت از HSS استفاده نکنید چه اتفاقی می افتد، پاسخ این است که در خوشبینانه ترین حالت ممکن، عکس شما تار خواهد شد.
گرچه ممکن است بگویید که تشخیص داده اید عکس به این صورت پردازش شود، در آن صورت این به سبک شخصی شما مربوط است و گاهی تصاویری منحصر به فرد خلق خواهد شد؛ اما استفاده مدام از آن به نظر جالب نیست.
کاری که لازم است انجام دهید تا این مشکل به وجود نیاید این است که سرعت شاتر خود را روی 1000/1 تنظیم کنید و لحظه ای پیش از رسیدن موتور سوار به نقطه طلائی شات را بفشارید و در همان حین فلاش را روشن کنید.
در این زمان فلاش شما به صورت چشمک زن و پشت سر هم روشن و خاموش می شود و تصویری منحصر به فرد خلق می شود.
تا این لحظه صحبت از انتخاب سوژه های متحرک، البته در نور محیطی شدید بود؛ اما حالا می خواهیم از پرتره صحبت کنیم و بدانیم که آیا HSS در این موقعیت هم کاربرد دارد؟
ابتدا باید بگوییم که کارایی HSS در عکس برداری پرتره نیز آن جا به چشم می آید که نور شدید است و شما نمی توانید در زمان مناسب نور فلاش را داشته باشید، این یعنی می خواهید سایه ها را پُر کنید.
در عین حال ممکن است بخواهید که پس زمینه بلور یا تار باشد، پیش از هر چیز بهتر است دیافراگم خود را روی f/2.8 تنظیم کنید این یعنی دیافراگم شما باز است در حالی که نور بسیار شدید است.
برای کاهش دادن نور دهی به پرتره کافی است سرعت شاتر به صورت حداقل 1250/1 ثانیه داشته باشید؛ اما سرعت همگام سازی فلاش شما فقط 200/1 است.
در این موقعیت نیز شما می توانید از HSS استفاده کنید تا تمامی این موانع را کنار بزنید و تصویری منحصر به فرد و خلاقانه بگیرید.
این ترفند در تمامی موقعیت هایی که گفته شد به کمک شما خواهد آمد علاوه بر این می توانید با خلاقیت خود در موقعیت های دیگر نیز از HSS استفاده کنید و در این صورت می توانید آن را با آکادمی نورنگار نیز در میان بگذارید.
اما، گاهی ممکن است بگویید که استفاده کردن از این شیوه را دوست ندارید و به دنبال راه حلی جایگزین می گردید در آن صورت ما به دنبال یک راه جایگزین در آموزش عکاسی گشتیم و بخش پیش رو را یافتیم.
RCS چیست و چگونه می تواند جایگزین HSS شود؟
RCS مخفف عبارت Rear Curtain Sync است و می توان آن را همگام سازی پرده پشتی یا عقبی و یا حتی دومی ترجمه کرد.
در HSS برای شما این موقعیت فراهم می شد که در شات با سرعت بالا، نوردهی فلاش را به صورت همگام و سریع داشته باشید؛ اما RCS تقریباً به طور معکوس عمل می کند.
شما سرعت شات خود را کم می کنید، یکی کمتر از سرعت همگام سازی فلاش معمولیتان و حین فشردن دکمه شات، فلاش درست در انتهای نوردهی و قبل از این که پرده ها حسگر را بپوشانند، روشن خواهد شد.
اگر نور شما مناسب باشد شما با یک اثر هنری هیجان انگیز روبه رو خواهید بود به این صورت که تصویر ثابت و یخ زده باقی می ماند اما هاله هایی اطراف سوژه قرار خواهند گرفت، گویی که سوژه در حال حرکت است.
در واقع رد پای موقعیت قرار گیری سوژه در لحظه پیش، در عکس حاضر نمایان خواهد بود و تصویر بسیار حیرت انگیز است.
ممکن است بپرسید چه چیزی سبب می شود که این رد پا بر عکس بماند یا این هاله ها از سوژه منتشر شود؟
اجازه دهید جواب را در دل یک مثال ملموس بیان کنیم، فرض کنید یک بالرین در حال رقصیدن بر روی صحنه است، حین حرکتی دورانی قبل از اینکه فلاش خاموش شود، عکس نمایان می شود و بالرین به صورت تار و در حال چرخیدن به نظر می رسد.
پس از خاموش شدن فلاش و پایان یافتن چرخش بالرین، سوژه ثابت است و تصویر گرفته شده است این در حالی است که پیش تر هاله چرخش بالرین در تصویر باقی مانده.
خب با این ترفند در آموزش عکاسی ممکن است همگی موافق نباشیم؛ اما اگر اندکی روی آن وقت بگذاریم می توانیم تصاویر خاصی بگیریم.
نتیجه گیری
در نهایت باید گفت که این تصمیم شماست که از کدام یک از این ترفند ها استفاده کنید، به هر رو HSS به شما این امکان را می دهد که به هنگام بالا بودن سرعت شاتر از فلاش به صورت همگام استفاده کنید.
تنها لازم است در نظر داشته باشید که تنظیم HSS در دوربین های مختلف، متفاوت است و برای تنظیمات آن می توانید به دفترچه راهنمای آن مراجعه کنید.
به عنوان مثال فرض می کنیم که دوربین Canon 5D MKIV را در دست دارید و می خواهید HSS آن را فعال کنید، در این صورت می توانید از مسیر زیر پیش بروید:
- مطمئن شوید که واحد فلاش شما با حالت HSS سازگار است.
- سرعت شاتر خود را بر روی Auto قرا دهید.
- منو را باز کنید و به گزینه “External Speedlight Control” بروید.
- حالت HSS یا همان High Speed Sync را فعال کنید.
- سرعت شاتر را به اندازه دلخواهتان تنظیم کنید، دوربین شما به طور خودکار نوردهی فلاش را با سرعت شاتر تنظیم می کند( در این حالت می توان تا سرعت 8000/1 ثانیه استفاده نمود)
- پس از تنظیمات فوق یک عکس آزمایشی بگیرید و نوردهی را بررسی کنید.
- در صورت لزوم برای رسیدن به نتیجه دلخواه تنظیمات را عوض کنید.
در ادامه می توان گفت که برخی برند ها مثل Canon با تولی اسپیدلایت هایی توانسته اند برای عکاسان موقعیت هایی ایجاد کنند تا انان خلاق تر باشند.
به عنوان مثال هنگامی که HSS را بر اسپیدلایت Canon تنظیم می کنید، به جای این که یک فلاش سریع داشته باشید، یک پالس نوری مداوم دارید.
این باعث می شود که که حسگر به طور کلی در معرض نور اسپیدلایت قرار بگیرد، علاوه بر این از جمله مزیت های دیگر آن این است که می توانید از فلاش پر کننده و دیافراگم باز در یک روز آفتابی بسیار روشن استفاده کرده و البته اهداف خلاقانه خود را حفظ کنید.
گاهی نیز ممکن است که شما از رادیو تریگر استفاده کنید که آموزش آن در آکادمی نورنگار موجود است و می توانید به راحتی کلیپ آن را مشاهده کرده یا مقاله شیوه سینک کردن فلاش با رادیو تریگر را بخوانید.
برای آموزش عکاسی و جزئی ترین و کلی ترین تکنیک ها و ترفند های آن کافی است با آکادمی نورنگار همراه بمانید و از دانش اساتید و مربیان حرفه ای آن بهره بگیرید.
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آرا: 0