مقیاس کلوین KELVIN در عکاسی اهمیت بالایی دارد؛ زیرا مقیاس کلوین به عکاسان اجازه میدهد تا هر عکسی را مطابق میل و حال و هوای محیط و همچنین باکیفیت بالا ثبت نمایند. علاوهبرآن، کلوین این امکان را میدهد تا عکسهای با احساسات و حالات مختلف را ثبت کرد. به همین دلیل در این مقاله تعریف و اهمیت کلوین در عکاسی را شرح میدهیم، سپس تفاوت رنگ دماهای کلوین و نحوه عکاسی با کلوین را بررسی میکنیم.
کلوین در عکاسی چیست؟
مقیاس کلوین در عکاسی یک واحد اندازهگیری دمای رنگ است که برای درجه دمای رنگ نورها مورداستفاده قرار میگیرد. در واقع کلوین گرما یا سردی نور در تصاویر را نشان میدهد که این برحسب میزان دما و گرمایش یا سردی نور در بین 1000 تا 10000 شمارش میشود. در عکاسی با کلوین با طیفهای متنوعی از رنگهای گرم مثل قرمز و نارنجی و رنگهای سرد مثل سبز و آبی مواجه هستیم که نور با دمای بالا بهصورت سرد مشهود شده و فضایی با جو و حس و حال سرد نشان میدهد؛ اما نور با کلوین پایین بهصورت گرم و متمایل به زرد مشاهده شده و حال و هوای تصاویر را گرمتر نشان میدهد.
اهمیت کلوین در عکاسی حرفهای
ریشههای کلوین به مفهوم جسم سیاه در فیزیک کوانتوم بر میگردد. جسم سیاه درواقع یک جسم ایدئال محسوب میشود که تمام تشعشعات الکترومغناطیسی را میتواند به طور کامل جذب کند. پس از آن باتوجهبه دمای جذبشده انرژی ساطع میکند. به همین دلیل جسم سیاه میتواند رنگهای مختلفی را منتشر کند.
برای مثال در دماهای پایینتری مانند 3200 کلوین نورهایی با رنگ گرم قرمز و نارنجی ساطع و در دماهای بالاتری مانند 7000 کلوین رنگهای سردی مانند آبی و سفید نور ساطع میکند؛ بنابراین، جسم سیاه با افزایش دما رنگهای سرد و با کاهش دما رنگهای گرمی تولید میکند. از طرفی عکاسی کلوین از الگوی جسم سیاه پیروی میکند.
به همین خاطر تنظیم دمای رنگ با درجه کلوین به عکاسان کمک میکند باتوجهبه فضای صحنه و بدون توجه به منبع نور عکسهای باکیفیتی تولید کنند. برای مثال در جایی که نور نیست، میتوان عکسهایی با تناژ نارنجی گرفت، در مقابل در جاهایی که محیط نورانی است، میتوان عکسهایی با تناژ رنگهای سرد گرفت. ادیت اول
در حال حاضر عکاسی یکی از هنرهایی بشمار میرود که با تکنولوژی عجین شده است. یکی از مهمترین ابزارها در تکنولوژی امروزه در عرصه عکاسی، مقیاس کلوین است. کلوین بهعنوان یک سیستم اندازهگیری دما، نقش کلیدی را در تنظیمات دوربین برای ثبت تصاویر باکیفیت ایفا میکند.
تاثیر کلوین در رنگ بندی در عکاسی
در فهرست زیر دمای برخی از منابع گرمایی برحسب درجه کلوین گردآوری شده است.
- نور شمع: 1800 تا 2000 کلوین
- لامپ تنگستن: K2800 تا K 3000
- طلوع/ غروب خورشید: K2500 تا K3500
- دمای نور خورشید در روزهای ابری: K6000 تا K7000
- دمای نور خورشید هنگام ظهر: K5500 تا K6000
بنابراین، با درک مقیاس کلوین، میتوانیم کنترل بیشتری در دمای رنگ عکسهایمان داشته باشیم. بااینوجود وقتی در شرایط نوری مختلف عکس بگیریم، اگر کمی به عکسهای گرفتهشده دقت کنید متوجه طیف خاصی از رنگها خواهید شد. مثلاً هنگام عکاسی در یک روز ابری، رنگهایی مانند آبی کمرنگ را مشاهده میکنید. همچنین هنگام عکاسی در طلوع یا غروب خورشید رنگهایی مانند قرمز یا نارنجی را در عکس مشاهده خواهید کرد.
به طور معمول عکاسان برای مدیریت دمای رنگ در عکسها به تنظیمات تراز سفیدی دوربین خود توجه میکنند. درواقع در تنظیمات تراز سفیدی رنگهای پیش تنظیمی و متداولی مانند نور روز، سایه، ابری و تنگستن میتوان مشاهده کرد. همه این پیش تنظیمها به محدوده دمایی خاصی از کلوین اشاره دارند. علاوه بر این تراز سفیدی کمک میکند در عکسها نور محیط را خنثی کنیم و ظاهری طبیعیتر و زیبا به عکسهایمان ببخشیم.
محدوده دمایی پیش تنظیمها در دوربین
در فهرست زیر محدوده دمایی هر کدام از پیشتنظیمهای دوربین در تراز سفیدی را مشاهده میکنید.
- نور روز: K5500 (نوری متعادل و طبیعی)
- سایه: K7000 (نوری خنک با رنگی متمایل به آبی)
- ابری: K6500 (نوری خنک با رنگ آبی ملایم)
- طلوع/ غروب خورشید: K50000 (نوری گرم، طلایی)
نحوه تنظیم دمای رنگ با کلوین در دوربینهای دیجیتال
هنگام عکاسی با دوربین دیجیتال به روش کلوین باید توجه کرد که در چه محیطی میخواهید عکس بگیرید. یعنی نور موردنظر شما چه رنگی باشد. برای مثال اگر در شب تحت نور تنگستن عکس میگیرید و سوژه موردنظر شما بود، تنظیمات دوربین خود را به 2800 کلوین تغییر دهید. در مقابل اگر رنگ عکستان آبی بود، تنظیمات دوربین خود را به 3000 درجه کلوین تغییر دهید.
رنگهای گرم و سرد در نور طبیعی یا خنثی جلوه بیشتری به خود میگیرند؛ بنابراین، همیشه سعی کنید دمای کلوین را تا جایی بالا و پایین کنید تا رنگ محیط با رنگ لنز دوربین یا نمایشگر خنثی شود. ادیت دوم
تفاوت دماهای رنگ کلوین در عکاسی و فیلمبرداری
مفهوم عکاسی کلوین در بالانس یا تراز سفید و فیلمبرداری مشترک است. چون دمای رنگ کلوین در فیلمبرداری نیز از مفهوم جسم سیاه پیروی میکند. بااینحال نحوه کار با کلوین در عکاسی و فیلمبرداری تفاوتهای زیادی با یکدیگر دارند، در ادامه این تفاوتها را با یکدیگر مقایسه میکنیم.
بالانس سفید در عکاسی | دمای رنگ در فیلمبرداری |
بالانس سفید در دوربین تعیین میکند چه جایی رنگ عکس خنثی میشود. | دمای رنگ در فیلمبرداری، نوعی سیستم است که از مقادیر عددی برای اندازهگیری ویژگیهای یک منبع نوری استفاده میکند. |
در عکاسی، رنگ طبیعی یا نور سفید اهمیت بالایی دارد. چون با خنثی کردن نور محیط رنگهای محیط زیباتر از قبل میشوند. | در فیلمبرداری دستکاری و بازی با طیفهای رنگی آزاد است. یعنی فیلمبردار میتواند بسته به میل و ذوق خود سوژههای رنگی مختلفی از محیط بگیرد. |
کلوین در منابع نوری ثابت یا LED
مفهوم دمای کلوین در لامپهای LED هم وجود دارد. زیرا، در لامپهای LED طیفهای گستردهای از رنگهای گرم و سرد را میتوان مشاهده کرد. مثلاً لامپهای LED که رنگی مانند لامپهای رشتهای دارند، هنگام روشنایی دمایی نزدیک 2700 کلوین دارند، ولی لامپهایی که نور خنثیتر و سفیدتری دارند، هنگام روشنایی دمایی نزدیک به 4000 کلوین دارند.
هر چه لامپ LED رنگ سردتری داشته باشد، هنگام روشنایی دمایی بیشتری خواهد داشت؛ بنابراین، در بازار لامپهای الایدی با دماهای مختلفی به فروش میرسند.
کلوین در عکاسی با موبایل
اگر دوست دارید در گوشی موبایلتان با استفاده از بالانس سفید عکاسی کنید، یکی از گزینهها نصب اپلیکیشنهای کلوین متر است. کلوین مترها میتوانند دمای نور محیط و منابع نوری را اندازهگیری کنند تا شما هنگام عکاسی به نور خنثی دست پیدا کنید. به همین خاطر، با کلوین مترها میتوانید به تجربهای مشابه کار با دوربینهای حرفهای دست پیدا کرد.
ساعت طلایی در کلوین چیست؟ رمز گرفتن عکسهای جادویی
ساعت طلایی یا جادویی به آخرین ساعت قبل از غروب خورشید و اولین ساعت پس از طلوع خورشید میگویند. درواقع در این حالت نور در بهترین شکل ممکن قرار میگیرد، به همین خاطر یکی از بهترین زمانها برای شکار عکسهایی خیرهکننده به شمار میرود. زیرا، نور بسیار طبیعی و یکنواخت است.
بااینحال ساعت طلایی زمان زیادی ندارد؛ چون در ده دقیقه باید از سوژه موردنظر خود عکاسی کنید، بنابراین، عکس گرفته شده در ده دقیقه اول با ده دقیقه دوم نتایج متفاوتی خواهد داشت. پس، عکاسی در ساعت طلایی به برنامهریزی و دقت بالایی نیاز دارد. ادیت سوم
در ادامه راز گرفتن عکسهای جادویی در ساعت طلایی را مطرح میکنیم:
- قبل از ساعت طلایی سوژه موردنظر خود را پیدا کنید و آن را مجسم کنید.
- در ساعت طلایی نور در هر دقیقه در حال تغییر است؛ بنابراین، سعی کنید تا عکسهای زیادی از سوژه مدنظر خود بگیرید تا هیچ فرصتی را از دست ندهید.
- از دوربینی با محدوده دینامیکی بالا استفاده کنید. چنین دوربینهایی میزان نوردهی بیشتری را میتوانند در یک فریم ثبت کند.
سخن پایانی
عکاسی دمای کلوین کمک میکنید تا بتوانیم عکسهای باکیفیت و بسیار طبیعی از محیط بگیریم. بهطورکلی رنگهای گرم دمای کلوین پایینتر و رنگهای سرد دمای کلوین بالاتری دارند. بااینحال بهترین راه عکاسی در کلوین خنثیکردن دمای محیط است. اگر به دنبال عکسهای چشمنوازی هستید، باید در محیطهایی که رنگ سردی دارند، دمای دوربین را تا نزدیک 3000 درجه کلوین بالا ببرید، در محیطهای گرم دما را نزدیک به 2500 درجه کلوین پایین ببرید.
اگر دوربین عکاسی نداشتید، میتوانید با نصب اپلیکیشنهای کلوین متر لذت عکاسی با درجه کلوین را تجربه کنید.