نویز در عکاسی به مزاحم و آزاردهنده میگویند نویز به صورت تصادفی و پراکنده در تصاویر ظاهر میشود و معمولاً برای بیننده آن آزاردهنده و مزاحم است. که در تصاویر دیجیتالی به وسیلهی حسگر دوربین به وجود میآید. این نویز به صورت پراکنده و تصادفی در تصویر ظاهر میشود و معمولاً شامل نقاط رنگی یا خشک، خشهای نرم و مات و یا نویزهای خطی و تصادفی است که باعث کاهش کیفیت تصویر میشود.
نویز معمولاً در تصاویری که در شرایط نوری کم یا در ISO بالا گرفته میشوند، بیشتر به چشم میآید. عکاسان معمولاً با توجه به شرایط نوری محیط و دوربینهایی که در اختیار دارند، سعی میکنند برای جلوگیری از نویز، از تکنیکهایی مانند کاهش ISO، افزایش نور، استفاده از دوربینهای با حسگر بزرگتر و … استفاده کنند.
همچنین در نرم افزارهای ویرایش تصویر مانند فتوشاپ، لایتروم و … روشهایی مانند تصفیه نویز، کاهش نویز و … وجود دارد که با استفاده از آنها میتوان نویز را به حداقل رساند.
اختلالات تصویری که به شکل دان دانه شدن (گرین) در تصویر و بخصوص نواحی تاریک دیده شده و کیفیت تصویر را بشدت کاهش میدهد، نویز (یا نوفه در فارسی) میگویند. بروز نویز علت های زیادی میتواند داشته باشد اما دو عامل مهم یکی افزایش حساسیت (ISO) و دیگری زمان طولانی نوردهی یا شاتر کُند است.
در دوربینهای مهم فرایندی برای کاهش نویز در هر دو حالت تعبیه شده و همچنین میتوانید پس از عکاسی و در مرحله ویرایش نیز، نویز را برطرف کرده یا کاهش دهید. مشاهده نویز هنگام چاپ تصویر بیشتر از نمایش در مانیتور است.