با ما همراه باشید تا ببینیم پیکسل چیست و نکاتی را یاد بگیرید که زندگی شما را راحتتر و جریان کارتان را روانتر میکند. همچنین با استفاده از این نکات خیلی راحتتر از قبل میتوانید ابعاد تصاویر خود را تغییر دهید.
این عکس با ابعاد 750X500 پیکسل، رزولوشن 72dpi، فرمت JPG و حجم 174 کیلوبایت ذخیره شده است.
یکی از بزرگترین سوء تفاهمها در مورد پیکسل مربوط به مفهوم رزولوشن است. در صورتی که شما هم در این مورد اشتباه میکنید، مطمئن باشید که تنها نیستید. مشکل اینجاست که رزولوشن ممکن است به موارد متعددی اشاره داشته باشد که دو مورد از آن به بحث امروز ما مرتبط است و در ادامه هر دو را توضیح میدهم. اما یک نکته مشترک بین هر دوی آنها وجود دارد و آن هم این است که هر دو به پیکسل مربوط هستند.
حداقل زمانی که دوربین خود را میخرید کلمه پیکسل را خیلی زیاد میشنوید. در سطح بازار اهمیت خیلی زیادی به پیکسل داده میشود و به همین خاطر مقاله امروز را با پیکسل چیست شروع خواهیم کرد.
پیکسل چیست؟
عکس دیجیتال چیز غیرقابل تقسیمی نیست. در صورتی که به اندازه کافی روی یک عکس دیجیتال زوم کنید، متوجه میشود که عکس شما از خانههای مربعی خیلی زیادی تشکیل شده است. در عکاسی به این خانهها پیکسل گفته میشود.
تعداد این پیکسلها و نحوهی پخش شدن آنها در سطح تصویر دو فاکتور خیلی مهم هستند که برای آشنایی با رزولوشن باید در نظر داشته باشید.
تعداد پیکسل چیست ؟
رزولوشن میتواند به تعداد پیکسل اشاره داشته باشد. این مورد تعداد تمام پیکسلهایی است که تصویر شما را تشکیل دادهاند. فرمول محاسبه رزولوشن تصویر در این مورد همان فرمول محاسبه مساحت مستطیل یعنی حاصل ضرب طول در عرض است. برای مثال در صورتی که یک عکس با ابعاد 4500 پیکسل در 3000 پیکسل دارید، رزولوشن آن برابر با 13,500,000 پیکسل است. به دلیل اینکه استفاده از این عدد خیلی سخت است، شما میتوانید آن را بر یک میلیون تقسیم کنید تا به مگاپیکسل تبدیل شود. بنابراین 13,500,000 / 1,000,000 برابر است با 13.5 مگاپیکسل.
تراکم پیکسل چیست؟
یکی دیگر از انواع رزولوشن که ممکن است به آن اشاره شود، نحوه پراکندگی تمام پیکسلهای یک عکس است که معمولا به آن تنوع پیکسل گفته میشود.
در این مورد از dpi (Dots Per Inch) یا ppi (Pixel Per Inch) برای اشاره کردن به رزولوشن استفاده میشود. در صورتی که رزولوشن یک تصویر 72dpi باشد بدین معنی است که در هر اینچ مربع از آن 72 پیکسل وجود دارد.
ابعاد نهایی تصویر تا حدود زیادی به رزولوشن انتخابی شما بستگی دارد. در صورتی که ابعاد یک عکس 4500 * 3000 پیکسل باشد بدین معنی است که شما میتوانید با تراکم پیکسل 300dpi آن را در ابعاد 15 * 10 اینچ چاپ کنید اما با تراکم پیکسل 72dpi امکان چاپ آن با ابعاد 62.5 * 41.6 نیز وجود دارد. با وجود اینکه سایز فایل چاپی تغییر میکند اما شما در واقع ابعاد فایل عکس را تغییر نمیدهید بلکه فقط پیکسلهای موجود را جابجا میکنید.
برای مثال یک تکه کش را تصور کنید؛ شما میتوانید آن را بکشید و یا جمع کنید. اما در واقعیت چیزی به ترکیب آن اضافه یا کم نمیکنید.
در پایان باید گفت که رزولوشن و ابعاد عکس یکی نیستند اما به یکدیگر وابسته هستند.
پس کیفیت و کمیت برابر هستند؟
به دلیل ارتباطی که بین ابعاد و رزولوشن یک عکس وجود دارد، خیلی از مردم فکر میکنند که مگاپیکسل تعیینکننده کیفیت یک عکس است. البته این نظر تا حدودی صحیح است زیرا هرچقدر تعداد پیکسل بیشتری داشته باشید، عمق پیکسل شما هم بیشتر است.
اما علاوه بر تعداد پیکسل، شما باید به عمق پیکسل هم توجه داشته باشید. عمق پیکسل چیزی است که مقادیر تونال تصویر شما را تعیین میکند. به بیانی دیگر عمق پیکسل تعداد رنگها در هر پیکسل است. برای مثال یک عکس با عمق پیکسل 2 بیت فقط توانایی نگهداری رنگهای سفید، مشکی و دو طیف خاکستری را دارد، اما نوع فراگیرتر آن عمق پیکسل 8 بیتی است. این مقادیر به صورت نمایی افزایش مییابند. بنابراین در یک عکس 8 بیتی (2 به توان 8 = 256) شما 256 تون سبز، 256 تون آبی و 256 تون قرمز دارید. این یعنی تصویر شما توانایی نگهداری 16 میلیون رنگ مختلف را دارد.
این مقدار خیلی بیشتر از چیزی است که چشم غیرمسلح توانایی تشخیص آن را داشته باشد. بنابراین یک عکس 16 بیت با یک عکس 32 بیت تفاوت زیادی برای ما ندارد. اما یک عکس 32 بیتی خیلی سنگینتر از یک عکس 16 بیتی با ابعاد یکسان است زیرا اطلاعات خیلی بیشتری در هرکدام از پیکسلهای آن وجود دارد. به این خاطر است که گفته میشود کیفیت و کمیت هیچوقت برابر نیستند.
طبق مواردی که گفته شد تعداد پیکسل کمک زیادی به شما میکند اما سایز و عمق هر پیکسل نیز نقش خیلی زیادی در تعیین کیفیت عکس شما دارد. به همین دلیل است که گفته میشود در زمان خرید دوربین باید به مشخصات آن و سایز سنسور نیز توجه کرد و فقط تعداد پیکسل مهم نیست. تعداد پیکسل تا یک نقطهی مشخص میتواند به شما کمک کند، بیشتر از آن فقط باعث افزایش حجم فایل میشود و هیچ تاثیری روی کیفیت تصویر ندارد.
نحوهی انتخاب و کنترل ابعاد تصویر و حجم فایل
اکنون که به خوبی با مفهوم پیکسل چیست آشنا شدید زمان آن رسیده است که نحوه کنترل ابعاد تصویر و حجم فایل آشنا شوید. برای این کار اول از همه باید مشخص کنید که تصویر را برای چه کاری نیاز دارید؟ برای مثال در صورتی که قرار است عکس موردنظر را فقط در فضای آنلاین چاپ کنید، 72dpi کافی و حتی برخی اوقات بیشتر از نیاز شماست. اما این مقدار برای چاپ عکس خیلی کم است. در صورتی که قصد دارید عکسی را چاپ کنید باید مقداری بین 300 تا 350dpi انتخاب کنید.
البته هر مانیتور و هر پرینتر رزولوشن متفاوتتری دارد و این مقادیر فقط مقادیر عمومی هستند. اما برای چاپ عکس از مثال زیر استفاده کنید تا بتوانید رزولوشن مناسب را پیدا کنید. در صورتی که میخواهید عکسهای خود را با ابعاد 8 در 10 اینچ پرینت کنید باید عکس شما حداکثر 2400 * 3000 پیکسل باشد زیرا 300 * 8 = 2400 پیکسل و 300 * 10 = 3000 پیکسل است. هرچیزی بزرگتر از این مقدار فقط فضای هارد درایو شما را اشغال میکند.
سخن نهایی
این تمام مواردی بود که در مورد پیکسل و مگاپیکسل باید یاد میگرفتید. در این مقاله به خوبی متوجه شدید که منظور از پیکسل چیست و یاد گرفتید که کیفیت، کمیت، سایز و رزولوشن همگی به پیکسل بستگی دارند؛ زیرا پیکسل کوچکترین واحد تشکیلدهندهی عکس است. اکنون شما میتوان عکسهای خود را با بهترین کیفیت ممکن چاپ و یا به اشتراک بگذارید.