آموزش تولید محتوای ویدئویی و تدوین

دسته بندی محصولات

  • عکاسی

  • فیلمبرداری

  • نورپردازی

  • تجهیزات صدا

  • لوازم جانبی

  • لوازم جانبی موبایل

  • محصولات دست دوم

  • محصولات آموزشی

لوازم جانبی دوربین

(همه محصولات)

مقایسه دوربین‌های سونی A7R III و نیکون Z7

راهنمای انتخاب
مقایسه دوربین‌های سونی A7R III و نیکون Z7

در این مقاله ما به 10 تفاوت اصلی بین دو دوربین سونی A7R III و نیکون Z7 می‌پردازیم. دو دوربین فول‌فریم بدون آینه که بسیاری از ما آن دو را رقیب هم می‌دانیم. اما پیش از اینکه به تفاوت‌ها بپردازیم، مشخصاتی که هر دوی آن‌ها دارند را با هم مرور می‌کنیم:

  • منظره‌یاب الکترونیکی بسیار با کیفیت با رزولوشن بالای 6 میلیون نقطه‌ای در این دوربین‌ها تصویری بسیار طبیعی و نزدیک به تصویر یک منظره‌یاب اپتیکال که در دوربین‌های DSLR دیده می‌شود دارند.
  • فیلم‌برداری 4K در سونی A7R III و نیکون Z7 هر دو با کیفیت بسیار بالا و سرعت 30fps انجام می‌شود. نرخ ارسال اطلاعات در این حالت به 100Mbps نیز می‌رسد و هر دوی سونی A7R III و نیکون Z7می‌توانند برای دستیابی به رزولوشن ویدئویی 4K تا ابعاد APS-C حسگر را بخوانند.
  • می‌توانید با کاهش رزولوشن ویدئو‌ها تا اندازه Full HD 1080p، سرعت فیلم‌برداری را به 120 فریم بر ثانیه برسانید. این سرعت که تقریباً یک چهارم سرعت عادی است، برای ساخت کلیپ‌ها ویدئو‌های کوتاه بسیار کاربرد دارد.
  • ضمناً اگر از این دوربین‌ها برای فیلم‌برداری استفاده می‌کنید، امکانات خوبی مانند ورودی جک میکروفون 5mm، خروجی هدفون برای شنیدن صدای در حال ضبط، درگاه USB Type-C، خروجی HDMI (درگاه Mini روی Z7 و درگاه Micro روی A7R III) و نهایتاً ارتباط بی‌سیم Wi-Fi و بلوتوث در هر دوی سونی A7R III و نیکون Z7 می‌تواند برایتان بسیار کاربردی باشد.
سونی A7R III و نیکون Z7

می‌توانید در مقاله‌های جداگانه بررسی تخصصی هر کدام از دو دوربین  A7R III و Z7 را بخوانید.

اما تفاوت‌های دو دوربین سونی A7R III و نیکون Z7 کدام‌ها هستند؟

1- حسگر

حسگر سونی A7R III و نیکون Z7 هر دو دارای رزولوشن بالا بوده و به تکنولوژی (BSI (backside illumination مجهز شده‌اند. این تکنولوژی که برای نخستین بار روی دوربین‌های فول‌فریم بدون آینه سونی قرار گرفته، به دوربین امکان می‌دهد تا در نور کم، رفتار نویزی بهتری داشته باشد و به این ترتیب در حسگر‌هایی با این چگالی پیکسل بالا، نویز کمتری ایجاد می‌کند. سونی A7R III و نیکون Z7 هر دو فاقد فیلتر Low Pass هستند. وجود این فیلتر معمولاً برای جلوگیری از پدیده Moire در حسگر‌های رزولوشن پایین است وقتی یک حسگر تا این اندازه رزولوشن بالا دارد، امکان ایجاد Moire روی مناطقی که بافت منظم دارند بسیار بعید است.

سونی A7R III و نیکون Z7

به همین دلیل هم شرکت‌های سازنده حسگر، فیلتر Low Pass را حذف می‌کنند تا شارپنس عکس‌ها افزایش پیدا کند. از نظر رزولوشن هم حسگر Z7 با رزولوشن 45.7 مگاپیکسل، نسبت به رزولوشن 42.4  مگاپیکسل در A7R III کمی بالاتر قرار می‌گیرد که البته با چنین رزولوشن‌های بالایی چندان اهمیتی ندارد. حساسیت حسگر Z7 به صورت طبیعی از ISO 64 آغاز می‌شود که این حساسیت برای سونی A7R III  برابر ISO 100 است.

حداکثر حساسیت نیکون هم ISO 25600 است که در حالت اکستند به حداکثر 102400 و حداقل 32 می‌رسد. حداکثر حساسیت سونی هم ISO 32000 است که کمی بیشتر از نیکون است و اگرچه در حالت اکستند حداکثر حساسیت آن شبیه به نیکون است، اما حداقل برابر ISO 50 است.

2- فشرده‌سازی فایل خام

همانند همه دوربین‌های DSLR رده بالای نیکون، دوربین Nikon Z7 هم امکانات فوق‌العاده‌ای برای فرمت‌های ذخیره‌سازی عکس به شما می‌دهد. نیکون می‌تواند فایل‌های خام NEF خودش را با عمق رنگ 12 یا 14-bit در حالت‌های uncompressed، lossless compressed و compressed  (به انتخاب کاربر) ذخیره کند. ضمن اینکه در فرمت‌های پردازش شده هم علاوه بر JPEG، فایل TIFF را هم می‌بینیم. از سوی دیگر سونی تنها امکان ذخیره فرمت‌های RAW با فشرده‌سازی یا بدون فشرده‌سازی را می‌دهد و فرمت TIFF هم در بین این فرمت‌ها نیست.

توجه داشته باشید که هنگام عکس‌برداری پی‌درپی به دلیل رزولوشن بالا ، دوربین نیکون Z7 تنها با فرمت خام 12-bit عکاسی می‌کند و در سونی A7R III هم فایل‌های خام فقط 12-bit فشرده یا Compressed است.

3- فوکوس خودکار

در دوربین نیکون Z7 تعداد نقاط فوکوس خودکار برابر 493 نقطه فوکوس تشخیص فاز است که محدوده‌ای برابر 90 درصد از کادر تصویر را پوشش می‌دهند. این تعداد و محدوده نقاط بسیار بیشتر و کامل‌تر از 399 نقطه فوکوس تشخیص فاز در سونی A7R III است که تنها 68 درصد از مرکز کادر را پوشش می‌دهد و طبیعتاً بخش بسیار بزرگی از کناره‌های تصویر را خالی می‌گذارد.

سونی A7R III و نیکون Z7
سونی A7R III و نیکون Z7

از سوی دیگر هر دو دوربین سونی A7R III و نیکون Z7 می‌توانند با تشخیص چهره و تشخیص چشم در صورت، بهترین و دقیق‌ترین فوکوس را در هنگام عکاسی پرتره داشته باشند. درباره دوربین‌های فول‌فریم سونی، قبلاً دیده‌ایم که این قابلیت چقدر سریع و دقیق است، اما درباره نیکون هنوز نمی‌دانیم که آیا به همان سرعت هست یا نه.

اگرچه این قابلیت برای عکاسی پرتره، اهمیت زیادی دارد، اما بیشترین کاربرد آن در دوربین‌های بدون آینه، برای فیلم‌برداری است تا بتواند سوژه‌های انسانی را در حین حرکت با دقیق‌ترین فوکوس دنبال کند.

4- مانت لنز

جدای از تکنولوژی بی‌نظیر مانت لنز نیکون Z7 که قبلاً هم درباره آن مفصلاً توضیح دادم، هر دوی سونی A7R III و نیکون Z7 می‌توانند از لنز‌های دوربین‌های DSLR استفاده کنند. سونی علاوه بر لنز‌های زایس و لنز‌های سری G خودش، می‌تواند با استفاده از مبدل‌های لنز شرکت‌های ثانویه، از تمامی انواع لنز‌های کانن و نیکون هم پشتیبانی کند. به این ترتیب دسترسی به بازه گسترده‌تری از لنز‌های DSLR دارد. علاوه بر این برند‌های مختلف تامرون، سیگما، سامیانگ و … هم در طی این سال‌ها، لنز‌های خوبی برای این مانت تولید کرده‌اند.

نیکون هم برای اینکه بازه محدود لنز‌های سری Z را پوشش دهد، همراه با اولین معرفی این دوربین‌ها یک مانت سری F به Z را معرفی کرد که FTZ نام دارد و با آن می‌توانید تمامی لنز‌های هماهنگ با دوربین‌های فول‌فریم نیکون، چه برند خود نیکون و چه برند‌های ثانویه را روی این دوربین‌ها ببندید. در هر دو دوربین سونی A7R III و نیکون Z7 ، مبدل‌ها امکان فوکوس خودکار و کنترل دیافراگم را به شما می‌دهند و از این بابت دستکم در حال حاضر هر دو دوربین سونی A7R III و نیکون Z7 در شرایط خوبی به سر می‌برند.

اما آینده برای مانت Z نیکون بسیار روشن‌تر است. بدنه دوربین نیکون Z6، اگرچه بسیار نزدیک و هم اندازه سونی A7 III است، اما مانت بزرگ آن، بخش بزرگی از نمای جلوی دوربین را می‌پوشاند. به واسطه همین مانت، فاصله فلنج (فاصله بین آخرین عدسی لنز تا روی سطح حسگر) در نیکون Z6 به اندازه 2 میلی‌متر کمتر از سونی شده است (16 میلی‌متر در برابر 18 میلی‌متر).

سونی A7R III و نیکون Z7

این تفاوت، امکان ساخت بدنه‌هایی با ضخامت کمتر و نقطه ثقل بهتر را به نیکون می‌دهد. نیکون اعلام کرده که به دلیل ساخت و طراحی چنین مانت بزرگی، اکنون می‌تواند لنزهای با دیافراگم بسیار بازتری را با اندازه کوچک‌تری تولید کند و همین ابتدا، در حال ساخت یک لنز 58mm با دیافراگم f/0.95 است.

5- عکاسی پی‌درپی

دوربین نیکون Z7 می‌تواند در صورت قفل کردن نورسنجی پی‌درپی در فریم اول، تا 9 فریم بر ثانیه عکاسی کند. این تعداد برای سونی A7R III با 10 فریم بر ثانیه، کمی سریع‌تر است. در هنگام عکس‌برداری با این حالت، اگر قرار باشد دوربین، هر فریم را جداگانه نورسنجی کند و اهمیتی به پرش تصویر در Live View ندهید، همانند دوربین Z6، سرعت عکس‌برداری به 5.5 فریم بر ثانیه می‌رسد. این در حالیست که در سونی A7R III اگر بخواهید تصویر Live View را هم ببینید، این تعداد به 8 فریم کاهش می‌یابد که خیلی سریع‌تر از Z7 است.

سونی A7R III یک چیپ جداگانه به نام LSI روی حسگر خود دارد که هنگام عکاسی پرسرعت، بافر دوربین را افزایش می‌دهد. ظاهراً A7R III می‌تواند در شرایط استاندارد با این چیپ تا 76 فریم عکس JPEG و Compressed RAW بگیرد. نیکون هنوز درباره بافر دوربین Z7 توضیحی نداده است.

سونی A7R III و نیکون Z7

6- امکانات فیلم‌برداری

با دقت در امکانات فیلم‌برداری نیکون Z7 می‌بینیم که این دوربین از یک فرمت خام یا Log اختصاصی خودش به نام N-Log استفاده می‌کند که از طریق HDMI در دسترس است. با این پورت می‌توانید ویدئو‌هایی با عمق رنگ 10-bit را به رکوردرهای جانبی ارسال کنید، در حالی که عمق رنگ‌های سونی 8-bit است. ضمناً Z7 می‌تواند با همان پروفایل‌هایی که برای عکاسی تعریف شده، فیلم‌برداری هم بکند.

اما امکانات A7R III بسیار پیشرفته‌تر است. با این امکانات می‌توانید عمق رنگ سیاه یا Knee را تنظیم کنید یا از تنظیمات مختلف Curves و مد‌های رنگی قابل برنامه‌ریزی روی ویدئو‌ها استفاده کنید. پروفایل‌های S-Log2 و S-Log3 و HLG  هم در این دوربین در دسترس است که برخی از آن‌ها از سری دوربین‌های حرفه‌ای Sony Cine Alta گرفته شده‌اند.

هر دو دوربین سونی A7R III و نیکون Z7 می‌توانند ویدئو‌های تایم لپس 4K ضبط کنند. اما نیکون یک قابلیت اضافی هم دارد. این دوربین می‌تواند ویدئو‌های 8K تایم لپس را نیز به صورت عکس‌های پی‌درپی ضبط کند، اما خود دوربین نمی‌تواند آن‌ها را تبدیل به ویدئو کند. بلکه می‌بایست فریم‌های عکس را به صورت جداگانه به یک نرم‌افزار جانبی بدهید تا آن‌ها را ویدئو کند.

7-لرزشگیر روی حسگر

هر دو دوربین سونی A7R III و نیکون Z7 دارای یک لرزشگیر پیشرفته 5 محوره روی حسگر خودشان هستند. این اتفاق جالبی است که نیکون بالاخره راضی به استفاده از لرزشگیر روی حسگر شده و دیگر نیازی به لرزشگیر داخل لنز ندارد. البته دوربین Z7 می‌تواند براساس استاندارد‌های CIPA، تا 5 استاپ لرزش درست را کاهش دهد که نسبت به لرزشگیر دوربین‌ سونی A7R III با 5.5  استاپ، کمی ضعیف‌تر است.

در مورد هر دو دوربین سونی A7R III و نیکون Z7 ، این لرزشگیر با لنز‌هایی که خود دارای لرزشگیر هستند هماهنگی کامل دارد، اما اگر کنتاکت‌های الکترونیکی روی لنز نباشد، فقط سه محور از 5 محور فعال خواهد شد. ضمناً در هر دو دوربین، لرزشگیر 5 محوره روی ویدئو‌های در حال ضبط نیز اعمال می‌شود، اما در نیکون می‌توان برای فیلم‌برداری، یک لرزشگیر نرم‌افزاری با کراپ 1.1x را هم فعال کرد که سونی فاقد آن است.

از سوی دیگر سونی یک قابلیت سخت‌افزاری منحصر به فرد دارد که به دوربین امکان می‌دهد تا رنگ‌های بسیار دقیق‌تری را ثبت کند. این تکنولوژی جدید که Pixel Shift  نام دارد می‌تواند رزولوشن تصویر را به صورت تئوری تا ۴ برابر بالاتر ببرد. البته این بدین معنی نیست که ابعاد تصویر ۴ برابر بزرگ‌تر می‌شود، بلکه در واقع جزئیات وضوح عکس ۴ برابر می‌شود.

در دوربین‌های دیگر مانند نیکون Z7، هر پیکسل حاوی اطلاعات یک رنگ (قرمز، سبز یا آبی) است و از پیکسل‌های اطراف هر پیکسل، اطلاعات رنگ‌های دیگر ساخته می‌شود. اما با استفاده از تکنولوژی Pixel Shift و ترکیب ۴ عکس با هم، هر پیکسل حاوی اطلاعات تمام سه رنگ اصلی خواهد بود. با استفاده از این تکنولوژی اختصاصی، تصاویر سونی A7R III دارای وضوح بسیار بیشتری خواهند شد و در بزرگنمایی، جزییات تصویر به‌خوبی نگهداری خواهند شد.

همچنین تصویر دارای پدیده‌ Moire  و نویز وAliasing  کمتری هم بوده و دقت و شفافیت رنگ‌ها هم بسیار بیشتر خواهد شد. این کار با تغییر فیزیکی مکان حسگر به اندازه یک پیکسل به ۴ جهت مختلف انجام می‌شود. وقتی این مد را فعال ‌کنید، دوربین در هر مکان، جمعاً چهار عکس پی‌درپی می‌گیرد. البته می‌توانید فاصله زمانی Interval بین هر عکس را تعیین کنید که به‌طور پیش‌فرض روی یک ثانیه است و کمتر از این زمان را نمی‌تواند بگیرد. پس از فشار دادن دکمهٔ شا‌تر، دوربین به خاطر لرزش کمتر، به طور خودکار هر ۴ عکس را در حالت Silent Mode می‌گیرد.

در این حالت به دلیل تغییر مکان یک پیکسلی حسگر، بسیار اهمیت دارد که دوربین بدون حرکت و لرزش باشد. مثلاً می‌توانید برای ثابت نگه داشتن دوربین از سه‌پایه استفاده کنید و در انتها ۴ عکس فشرده نشدهٔ خام ۴۲ مگاپیکسلی دارید. برای ترکیب این ۴ عکس نیز نیاز به نرم‌افزار Imaging Edge software suite که اختصاصی خود سونی است دارید.

سونی A7R III و نیکون Z7

8-طراحی و گریپ دوربین

یکی از اشکالاتی که خیلی از عکاسان به طراحی بدنه دوربین‌های بدون آینه سونی مانند A7R III می‌گیرند، گریپ کوچک آن‌هاست که راحت در دست قرار نمی‌گیرد. اما نیکون با طراحی گریپ بزرگ دوربین Z7، ارگونومی بهتری نسبت به سونی دارد. باید توجه داشته باشیم که باطری EN-EL15b، همان مدل باطری است که نیکون در دوربین‌های DSLR حرفه‌ای خودش مانند D750 یا D850 هم کار کرده است. بنابراین گریپ این دوربین نیز تقریباً هم اندازه گریپ دوربین‌های DSLR حرفه‌ای‌اش است و می‌تواند به همان خوبی، لنز‌های بزرگ‌تر را کنترل کند.

اگرچه خیلی از کاربران، با افزودن گریپ‌های جانبی، دوربین‌های سری a سونی را خوش‌دست‌تر می‌کنند، اما اینکه نیکون بدون گریپ یدکی هم بسیار خوش‌دست است، یک مزیت عالی به نظر می‌رسد. باید توجه داشته باشیم که این گریپ بزرگ، به قیمت طراحی بزرگ‌تر تمام نشده است. بلکه به دلیل عمق بیشتر گریپ دوربین (به خاطر فاصله کمتر فلنج) میسر شده است و انگشت‌ها در گودی بهتری قرار می‌گیرند. نیکون Z7 با وزن 675 گرم، تنها 18 گرم سنگین‌تر از سونی A7R III است و این مقدار ناچیز را نمی‌توان اصلاً در نظر گرفت.

تفاوت‌های جای دکمه‌ها و اندازه آن‌ها خیلی سلیقه‌ای است و ممکن است مثلاً بعضی از عکاسان، جای دکمه Rec ویدئو را در پشت دوربین A7R III بیشتر از بالای Z7 دوست داشته باشند. اما نمی‌توان از دکمه‌های Function در کنار مانت دوربین Z6 به راحتی گذشت.

لنز‌های جدید مانت Z نیکون این امکان را دارند که با استفاده از همین دکمه‌ها، عملکرد رینگ فوکوس خود را تغییر دهند. در واقع رینگ فوکوس می‌تواند با همین دکمه‌های Function، به رینگ تغییر دیافراگم یا رینگ جبران نوردهی (Exposure Compensation) تبدیل شود که قابلیت واقعاً بی‌نظیری است.

یکی از انتخاب‌های عجیب نیکون برای دوربین Z7، قرار دادن تنها یک درگاه کارت حافظه در این دوربین و آن هم از نوع XQC است که به مراتب عمومیت کمتری نسبت به کارت‌های SD دارد. طی این سال‌ها تقریباً همه دوربین‌های بدون آینه با اسلات کارت حافظه SD معرفی شده‌اند یا دستکم یکی از درگاه‌های آن‌ها از این کارت پشتیبانی می‌کند. طراحی یک درگاه کارت حافظه امکان پشتیبان‌گیری از عکس‌ها و تصاویر در حین کار را مشکل می‌کند و این نقطه ضعف بسیار مهمی برای این دوربین است.

سونی A7R III به طور هم‌زمان از دو درگاه SD پشتیبانی می‌کند که نه تنها کارت‌های در دسترس‌تری هستند، بلکه می‌توانید با استفاده از دو کارت هم‌زمان، علاوه بر افزایش حجم در دسترس، آن‌ها را به عنوان حافظه جداگانه برای فیلم و عکس، یا برای فایل خام و JPEG یا حتی به عنوان پشتیبان هم استفاده کنید که هیچ‌کدام از این‌ها در Z7 در دسترس نیست.

9-نمایشگر بالای دوربین و LCD پشت

صفحه نمایش تک‌رنگ بالای دوربین، یکی از مهم‌ترین و جذاب‌ترین مزیت‌های نیکون Z7 نسبت به سونی A7R III است. وجود این نمایشگر در بالای دوربین که امکان نشان دادن مشخصات نوردهی و شرایط فوکوس و … را دارد، قابلیت فوق‌العاده‌ای است که نه تنها در سونی A7R III بلکه حتی در دوربین‌ رده بالای بدون آینه این شرکت یعنی A9 هم دیده نشده است.

سونی A7R III و نیکون Z7

با این قابلیت که از دوربین‌های DSLR گرفته شده و پیش از این در دوربین‌هایی مانند Panasonic G9 و Fujifilm X-H1 هم دیده شده است، می‌توانید بدون نیاز به روشن کردن نمایشگر دوربین، تمامی جزئیات را روی صفحه کم‌مصرف بالای دوربین مشاهده کنید. به این ترتیب نمایشگر LCD دوربین، همان کاری را انجام می‌دهد که برای آن طراحی شده: یعنی نمایش عکس و فیلم‌ها و کادربندی.  نیکون در اینجا هم بسیار برتر از رقیب خودش قرار می‌گیرد. نمایشگر 3.2 اینچی Z7 هم بزرگ‌تر از نمایشگر 3 اینچی A7R III است و هم با 2,100k نقطه در برابر 1,440k نقطه، کیفیت بسیار بیشتری دارد.

ضمناً این صفحه‌نمایش در نیکون Z7 می‌تواند هنگامی که از منظره‌یاب آن استفاده می‌کنید، به عنوان یک پد فوکوس عمل کند. یعنی تقریباً مانند صفحه تاچ لپ‌تاپ‌ها می‌توانید انگشتتان را روی LCD بکشید تا نقطه فوکوس را در منظره‌یاب جابجا کند.

10-عمر باطری

“اندازه” باتری Z7 همان اندازه دوربین D850 نیکون است. اما این مدل، مدل ضعیف‌تر و سبک‌تری است و برخلاف دوربین dslr حرفه‌ای نیکون، قدرت زیادی ندارد. باتری Z7 براساس استاندارد‌های CIPA می‌تواند با هر بار شارژ، 330 شات بزند که در برابر باطری A7R III با تعداد 650 شات، بسیار ضعیف‌تر است. دوربین A7R III یکی از بهترین دوربین‌های بدون آینه است و از نظر عملکرد باطری تقریباً شبیه به دوربین‌های DSLR عمل می‌کند.

نکته آخر اینکه هر دو دوربین سونی A7R III و نیکون Z7 با کابل شارژ USB Type-C شارژ می‌شوند، اما فقط در جعبه نیکون Z6 یک شارژر جداگانه هم می‌بینیم.

نتیجه‌گیری:

دوربین Z7 نیکون دقیقاً قرار است “جایگزین” دوربین‌های DSLR این شرکت شود. این همان هدفی است که سونی به سختی می‌تواند آن را دنبال کند. در واقع سونی با افزایش امکانات و قابلیت‌ها نسبت به DSLRها می‌خواهد جای آن‌ها را تنگ‌تر کند و نیکون با جایگزین کردن این دوربین‌ها می‌خواهد جای آن‌ها را بدست آورد.

این دو رویکرد باعث می‌شود تا نیکون Z7 را بیشتر مورد علاقه عکاسان حرفه‌ای ببینیم و سونی A7R III را دوربین مورد تائید فیلم‌برداران و عکاسان شیفته تکنولوژی بدانیم. اما در این میان، وجود باطری ضعیف و یک درگاه حافظه، می‌تواند ضعف‌های بزرگی برای نیکون Z7 محسوب شود که احتمالاً این شرکت در مدل‌های آینده که هیچ توضیحی درباره زمان عرضه آن‌ها داده نشده، باید توجه بیشتری به آن‌ها بکند.

سونی A7R III و نیکون Z7

تیم تحریریه نورنگار

نویسنده : تیم تحریریه نورنگار

تیم ما متشکل از نویسندگان متخصصی است که اشتیاق زیادی به صنعت تصویربرداری دارند. هدف ما این است که به شما در درک بهتر عکاسی، ارتقای مهارت‌هایتان و الهام‌بخشیدن به خلق آثار هنریتان کمک کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط