آموزش تولید محتوای ویدئویی و تدوین

دسته بندی محصولات

  • عکاسی

  • فیلمبرداری

  • نورپردازی

  • تجهیزات صدا

  • لوازم جانبی

  • لوازم جانبی موبایل

  • محصولات دست دوم

  • محصولات آموزشی

لوازم جانبی دوربین

(همه محصولات)

بهترین مارک دوربین عکاسی کدام است؟

راهنمای انتخاب
بهترین مارک دوربین عکاسی کدام است؟

در این مقاله بهترین مارک دوربین عکاسی را به شما معرفی می‌کنیم و تا حد ممکن توضیح می‌دهیم که چرا یک برند خاص در دنیای رقابتی امروز همچنان پابرجاست و می‌تواند دوربین‌های خودش را کماکان در بازار ارائه دهد.

معروف‌ترین برندهای دوربین عکاسی

دنیای دوربین‌های دیجیتال، دنیای بی‌رحمی است و در طی یک دهه گذشته، برند‌های بزرگی از آن حذف شده‌اند. مثلا کداک به عنوان بزرگ‌ترین سازنده دوربین در دنیا و برندی که برای نخستین بار، مفهوم دوربین دیجیتال را ابداع کرد، امروز تقریباً به طور کامل از این بازار محو شده است. یا برند‌های مشهوری مانند کونیکا، مینولتا، پولاروید یا آگفا که زمانی بازیگران اصلی این حوزه بودند، دیگر وجود خارجی ندارند.

به همین دلیل اگر امروز یک برند دوربین‌سازی را می‌بینیم که می‌تواند دوربین‌های خودش را در بازار بفروشد، حتماً دلیلی دارد که همچنان پابرجا باقی مانده است.

شاید امروز نتوان به قطعیت درباره بهترین مارک دوربین عکاسی صحبت کرد، اما دستکم می‌توانیم بفهمیم که مزیت‌های هر کدام از این شرکت‌ها به عنوان یک برند سازنده (و درباره یک یا چند دوربین خاص از آن‌ها) چیست و چرا سراغ هر کدام از آن‌ها می‌رویم.

1. برند Canon

در دنیای عکاسی امروز تصور دنیای دوربین‌های عکاسی بدون نام کانن غیر ممکن است! این شرکت تقریباً در همه رده‌های دوربین‌ها، مدل‌های متنوع و پیشرفته‌ای را عرضه می‌کند و جالب‌تر اینکه بدانید صرفاً یک برند دوربین‌سازی هم نیست. بلکه در بسیاری زمینه‌های دیگر، مانند نمایشگر و پرینتر‌های رومیزی و… هم جزو برندهای پیشرو محسوب می‌شود.

این شرکت از سال 1937 (تقریباً هم‌زمان با شروع جنگ جهانی دوم) با ساخت فیلم و سپس دوربین آغاز به کار کرد و امروزه به یکی از بهترین شرکت‌های دوربین سازی تبدیل شده است.

مانند بسیاری از شرکت‌های دوربین‌سازی در دنیا، این شرکت هم از کشور ژاپن آغاز به کار کرد. کانن در ابتدا دوربین‌های بدون لنز می‌ساخت و از لنزهای شرکت‌ نیکون استفاده می‌کرد. اما در حال حاضر متنوع‌ترین مجموعه لنز برای دوربین‌های DSLR را در اختیار دارد.

کانن یکی از معدود برند‌های دوربین‌سازی در دنیاست که دوربین فول فریم می‌سازد، اما دوربین‌های دارای حسگر کوچک‌تر این شرکت، هم اکنون پرفروش‌ترین انواع دوربین‌های DSLR در جهان هستند.

این برند، مشهورترین سازنده دوربین‌های انعکاسی با لنز قابل تعویض در دنیا است و انواع لنز‌های EF-S و EF را برای این دوربین‌ها تولید می‌کند. به علاوه امکان ندارد که شرکت‌های سازنده لنز، یک نوع لنز برای دوربین‌های DSLR تولید کنند و یک مدل از آن را اختصاصاً برای برای دوربین‌های کانن نسازند!

این نشان می‌دهد که کانن بهترین مارک دوربین عکاسی و از پرفروش‌ترین دوربین‌های دنیا است.

به نظر می‌رسد جایگاه برتر کانن در دنیای دوربین‌ها در حال تزلزل است و حالا مجبور است که این موقعیت را با برند‌های دیگر (خصوصاً سونی) به اشتراک بگذارد. دلیل این موضوع هم تحول دوربین‌های DSLR به سمت دوربین‌های بدون آینه است.

کانن و نیکون، به عنوان بازیگران برتر دنیای دوربین‌های DSLR بسیار دیرتر از بقیه برند‌های دوربین‌سازی، با موج دوربین‌های بدون آینه همراه شدند. به همین دلیل هم حالا مجبورند در کنار بهترین برند‌های دوربین‌سازی در زمینه میرورلس‌ها مانند سونی، فوجی یا پاناسونیک رقابت کنند و این موضوع از برتری آن‌ها کم می‌کند.

اما در هر حال کانن، تجربه سال‌های سال برتری خودش را همراه دارد و دوربین‌های بدون آینه این شرکت مانند R3 امروزه به عنوان یکی از بهترین دوربین‌های بدون آینه فول‌فریم در جهان محسوب می‌شود.

کانن یا سونی؟ کدام برند دوربین بهتر است

مقاله مرتبط: کانن یا سونی؟ کدام برند دوربین بهتر است

2. برند Nikon

شرکت نیکون نسبت به کانن قدیمی‌تر است و اولین دوربین ساخت این شرکت به 1917 یعنی دقیقاً به زمان جنگ جهانی اول برمی‌گردد. مبدا اولیه این برند هم مانند کانن، ژاپن است. نیکون هم، امروزه به یک شرکت بین‌المللی تبدیل شده است که علاوه بر ساخت دوربین، محصولات فوق‌العاده‌ای در زمینه اپتیک مانند لنز، میکروسکوپ و دوربین‌های دو چشمی شکاری هم تولید می‌کند.

نیکون هم علاوه بر دوربین‌های فول‌فریم DSLR بسیار پیشرفته، دوربین‌های DSLR رده پایین هم برای کاربران خانگی تولید می‌کند. برخی از مدل‌های آن مانند D3500، با اینکه سال‌ها از عرضه آن به بازار می‌گذرد، هنوز هم یکی از باکیفیت‌ترین و مناسب‌ترین دوربین‌ها برای دانشجو‌ها و افراد تازه‌کار محسوب می‌شود.

اغلب لنز‌های نیکون بسیار باکیفیت و حرفه‌ای ساخته می‌شوند و البته بسیاری از برند‌های دیگر هم برای دوربین‌های این شرکت، لنز تولید می‌کنند. دوربین‌های نیکون با بدنه‌های حرفه‌ای و بادوام شناخته می‌شدند و در سال‌های جنگ ایران، مدل F1 آن، یکی از برترین دوربین‌ها در عکاسی از مناطق جنگی بود.

دقت بالای حسگر‌های این دوربین‌ها و فوکوس پرسرعت آن باعث شده تا در کنار کانن، به بهترین مارک دوربین عکاسی در دنیای DSLR ها تبدیل شود. هر چند که امروزه، با ورود دوربین‌های بدون آینه، جایگاه برتر این برند کمی تغییر کرده، اما می‌بینیم که تجربه‌ای که این شرکت در دنیای عکاسی DSLR داشته در مدل‌هایی مانند Z9 به کار گرفته شده و آن را به یکی از بهترین دوربین‌های بدون آینه تبدیل کرده است.هم اکنون سری دوربین‌های Z برند نیکون، از بهترین دوربین‌های عکاسی بدون آینه در دنیا محسوب می‌شوند.

3. برند Sony

برند سونی تا حدود 15 سال پیش، مارک شناخته شده‌ای برای دوربین عکاسی محسوب نمی‌شد. حتی نام α (آلفا) که امروزه به عنوان یک زیر برند معتبر در دنیای دوربین‌های عکاسی محسوب می‌شود، توسط این شرکت پایه‌گذاری نشده است.

این نام مربوط به یکی از بزرگان دنیای عکاسی به نام Minolta بود که سال‌ها پیش به ساخت دوربین‌های DSLR مشغول بود. متأسفانه این شرکت نتوانست با موج دیجیتالی شدن دوربین‌های عکاسی همگام شود و در ابتدا سعی کرد با همراه شدن با یک برند معتبر دیگر به نام Konica که سازنده دوربین و کاغذ‌ و فیلم‌های عکاسی بود، قوی‌تر شود.

اما هر دوی این برند‌ها به سرعت ضعیف شدند و برند Konica Minolta (که ترکیب هر دوی این شرکت‌ها بود) در سال 2006 اعلام ورشکستگی کرد و به طور کامل توسط سونی خریداری شد.

سونی α با ادغام این دو شرکت و تکنولوژی ساخت دوربین آن‌ها در صنایع الکترونیک سونی، پایه‌گذاری شد و جالب‌تر اینکه طی سال‌های 2006 تا 2008، این شرکت سریع‌ترین رشد در دنیای دوربین‌های DSLR را تجربه کرد.
مهارت سونی در صنایع الکترونیک (مانند نمایشگر و حسگر) که تا پیش از آن، جایی در دنیای عکاسی نداشت، باعث شد تا محصولات سونی آلفا تبدیل به یکی از بهترین دوربین‌ عکاسی بشود.

سونی با ادامه دادن A-Mount که مانت اختصاصی دوربین‌های DSLR این شرکت بود و البته خریداری حدود 11 درصد از سهام شرکت بزرگ سازنده لنز Tamron، توانست خودش را به سومین سازنده دوربین‌های DSLR در دنیا تبدیل کند.

در سال 2010 این شرکت با معرفی دو دوربین آلفا به نام NEX مانت جدیدی را معرفی کرد که E نام داشت و آن را تا به امروز هم ادامه داده است. اکنون مانت E سونی، محبوب‌ترین و پرتعداد‌ترین لنز‌های دوربین‌های بدون آینه را شامل می‌شود و این تنوع لنز، در کنار تکنولوژی بسیار پیشرفته در حسگر‌های این شرکت باعث شده تا سونی به بهترین مارک دوربین‌ عکاسی در دنیای میرورلس‌ها تبدیل شود.

دوربین‌های بدون آینه فول‌فریم مانت E نخستین دوربین‌های رده بالای میرورلس در دنیا محسوب می‌شوند و هم اکنون سری دوربین‌های A7 و A9 سونی، جزو برترین مدل‌ها در رده قیمتی خودشان هستند. امروزه شرکت سونی مهم ترین رقیب کانن و نیکون محسوب می‌شود و طرفداران زیادی در دنیای عکاسی پیدا کرده است.

بهترین دوربین عکاسی تا 45 میلیون؛ میان‌رده‌های محبوب

مقاله مرتبط: بهترین دوربین عکاسی تا 45 میلیون؛ میان‌رده‌های محبوب

4. برند Fujifilm

شرکت Fujifilm یا آنطور که برخی آن را به نام قدیم آن یعنی Fuji می‌شناسند، یکی از قدیمی‌ترین برندها در دنیای عکاسی محسوب می‌شود. این شرکت هم اکنون یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های سازنده دوربین، صنایع اپتیکی، اداری، لوازم پزشکی و تکنولوژی زیستی محسوب می‌شود و مرکز آن در ژاپن قرار دارد.

این شرکت ابتدا با تولید فیلم‌های نگاتیوی و دارو‌های شیمیایی و کاغذ‌های عکاسی وارد دنیای تصویرگری شد و البته هنوز هم تولید بخش بزرگی از این محصولات را در جهان برعهده دارد. قبلا نام فوجی در کنار “کداک” به عنوان مشهورترین سازنده کاغذ‌های عکاسی و فیلم‌های نگاتیوی در دنیا شناخته می‌شد و امروزه با ورشکستگی کداک، عملاً به عنوان یکه‌تاز در دنیای نگاتیو‌ها ادامه می‌دهد.

جالب است که با اینکه فوجی یکی از مهم‌ترین و بزرگ‌ترین شرکت‌های سازنده محصولات جانبی دوربین‌های آنالوگ بود، اما یکی از سریع‌ترین شرکت‌هایی بود که موج دیجیتالی شدن دوربین‌ها را باور کرد و در همان ابتدا، سرمایه‌گذاری سنگینی روی تولید حسگر‌های دیجیتال انجام داد.

حسگر های اختصاصی X-Trans این شرکت، نوع خاصی از چیدمان بایر را در خود دارند که منجر به افزایش داینامیک رنج دوربین‌های آن می‌شود.

به همین دلیل بسیاری از عکاسان شیفته این برند، معتقدند که رنگ و نور دوربین‌های فوجی به طور کلی با حس و حال دنیای دیجیتال متفاوت است و همان احساس عکس‌های نگاتیوی قدیمی را در بیننده ایجاد می‌کند.

فوجی از این باور عمومی استفاده خوبی هم کرده است و بدنه دوربین‌های جدید خود را با سبک و استایل دوربین‌های نگاتیوی کلاسیک تولید می‌کند و به همین دلیل هم ظاهر آن‌ها کاملاً متفاوت از اغلب دوربین‌های برند‌های دیگر است.

اگرچه فوجی دوربین‌های DSLR خوبی هم تولید می‌کرد، اما هم اکنون رده کاری خود را از دنیای DSLR ها جدا کرده است و تمرکز خود را روی دوربین‌های بدون آینه اندازه APS-C و البته دوربین‌های مدیوم فرمت قرار داده است.

در حال حاضر، فوجی تنها برند دوربین سازی است که هم دوربین‌های ارزان‌قیمت سری X با حسگر APS-C را مخصوص کاربران سطح متوسط تولید می‌کند و هم دوربین‌های بسیار گران‌قیمت سری GFX مدیوم فرمت را برای عکاسان بسیار حرفه‌ای و تبلیغاتی رده بالا! و این در حالی است که در رده دوربین‌های سطح بالا (مانند دوربین‌های فول فریم) هیچ مدلی را در بازار ندارد.

جالب‌تر اینکه سری دوربین‌های چاپ فوری فوجی که امکان چاپ سریع روی کاغذ‌های مخصوص فوجی را دارند نیز حالا محبوب‌ترین دوربین‌های چاپ سریع در دنیا محسوب می‌شوند و جایگاهی را که سال‌ها پیش دوربین‌های پولاروید در دنیای نگاتیو‌ها داشتند، اکنون از آن خود کرده‌اند.

فوجی علاوه بر اینکه بهترین مارک‌ دوربین عکاسی است، لنز‌های فوق‌العاده‌ای را هم با مانت X تولید می‌کند که اختصاصاً برای دوربین‌های غیر فول‌فریم این شرکت عرضه می‌شوند.

یکسان بودن لنز‌های این شرکت بین تمامی دوربین‌های بدون آینه آن، (از مدل‌های ارزان قیمت گرفته تا مدل‌های بسیار حرفه‌ای) به کاربران این امنیت خاطر را می‌دهند که با تغییر مدل دوربین، بتوانند از لنز‌های قبلی خودشان استفاده کنند و نیازمند خرید لنز‌های جدید نباشند.

5. برند Panasonic

پاناسونیک یکی از قدیمی‌ترین برندهای لیست بهترین مارک دوربین عکاسی ما است. این شرکت هم مانند سونی، نه فقط در دنیای عکاسی و فیلمبرداری، بلکه در بسیاری زمینه‌های دیگر از تلویزیون و دستگاه‌های پخش گرفته تا لوازم خانگی و تجهیزات ارتباطی، تجربه زیادی دارد.
اما دوربین‌های عکاسی این شرکت با نام Lumix در بازار موجود هستند.

دقیقاً مانند برند Lexus که به عنوان یک زیر برند شرکت تویوتا محسوب می‌شود، دوربین‌های عکاسی لومیکس هم یک برند مستقل نیستند و نام تجاری برند پاناسونیک برای دوربین‌های عکاسی این شرکت به شمار می‌رود.

اگرچه پاناسونیک پیش از این هم دوربین‌های کامپکت Lumix را به بازار معرفی کرده بود، اما با محبوب شدن و پیشرفت تکنولوژی‌های فیلمبرداری در دوربین‌های عکاسی، این شرکت توانست تجربه و مهارت خود در زمینه دوربین‌های سینمایی فوق العاده‌اش را به دنیای دوربین‌های عکاسی وارد و برند Lumix را به یکی از بهترین مارک‌ های دوربین عکاسی تبدیل کند.

پاناسونیک هم اکنون دوربین‌های بدون آینه خوبی را در بازار دارد. این شرکت در سال 2008 با همکاری یکی دیگر از شرکت‌های معتبر دنیای عکاسی به نام الیمپوس، شروع به توسعه اندازه خاصی از حسگر‌های دوربین دیجیتال به نام MFT یا Micro Four Thirds کرد که به واسطه اندازه کوچک‌تر دوربین‌ها و لنز‌های آن و تکنولوژی پیشرفته‌ای که در آن‌ها وجود داشت، به سرعت به یکی از بازیگر‌های اصلی دنیای دوربین‌های عکاسی تبدیل شد.

این سیستم که شامل حسگر های باکیفیت و مانت و لنز‌های مخصوص می‌شود، مورد توجه شرکت‌های دیگر هم قرار گرفت و حالا شرکت‌های زیادی مانند BlackMagic، DJI (سازنده پهپاد‌های عکاسی)، JVC، Kodak، Sharp و شیائومی هم از آن بهره می‌برند. همچنین برند‌های سازنده لنز بزرگ مانند سیگما و تامرون هم لنز‌های زیادی را با همین مانت برای این دوربین‌ها تولید کرده‌اند.(سیگما اصولاً یک برند سازنده لنز است و تنها یک مدل دوربین در بازار دارد. به همین دلیل هم آن را در لیست بهترین مارک دوربین‌های عکاسی نیاورده‌ایم)

اما پاناسونیک علاوه بر دوربین‌های میکرو چهارسوم، حالا دوربین‌های بدون آینه فول فریم هم تولید می‌کند که اگرچه در ایران کمتر مورد استفاده و توجه هستند، اما از بالاترین تکنولوژی های دنیای تصویرگری بهره می‌برند.

البته دوربین‌های فول فریم این شرکت مانند مدل S1 یا S5 اصولاً از مانت دیگری استفاده می‌کنند که پیش‌تر توسط برند مشهور Leica پایه‌گذاری شده بود و کمی جلوتر درباره آن توضیح خواهیم داد.

دوربین‌های پاناسونیک به امکانات بسیار پیشرفته فیلمبرداری شهرت دارند و معمولاً سرعت عملکرد عکاسی آن‌ها هم در اغلب موارد بالاتر از دوربین‌های هم‌رده خودشان در برند‌های دیگر است.

6. برند Olympus

شرکت الیمپوس هم یکی دیگر از  گزینه‌های بهترین مارک‌ دوربین عکاسی است که از سال 1919 در ژاپن شروع به کار کرده است. این شرکت در طول سال‌های گذشته دوربین‌های زیادی را تولید و ارائه کرد و همواره طراحی‌های این شرکت مورد توجه عکاسان بوده است.
مثلا دوربین‌های سری PEN الیمپوس، یکی از خلاقانه‌ترین طراحی‌ها را در زمان خودش داشت و آن‌قدر محبوب و مشهور شد که این شرکت در طی سال‌های اخیر هم مدل‌های جدیدی را براساس طراحی خلاقانه PEN مجدداً ارائه داد.


الیمپوس (در کنار پاناسونیک) یکی دیگر از بنیان‌گذاران حسگر‌های میکرو چهارسوم بود و حتی در دوربین‌های سری OMD خودش هم از همین حسگر‌ها استفاده کرده است. سری دوربین‌های OMD از نظر ظاهری، بیشتر از اینکه شبیه به دوربین‌های میرورلس جدید باشد، شباهت به دوربین‌های DSLR کلاسیک دارند.

شاید خیلی از کاربران، با دوربین‌های الیمپوس چندان آشنا نباشند. متأسفانه دوربین‌های الیمپوس مصداق کامل بازاریابی بد در دنیای عکاسی محسوب می‌شوند! چرا که بسیاری از امکاناتی که همین امروز در این دوربین‌ها وجود دارند، بسیار خلاقانه و پیشرو و کاملاً اختصاصی این شرکت هستند و برندهای بزرگی مانند کانن و نیکون و سونی، این امکانات را ارائه نمی‌کنند. اما همچنان بسیار عقب‌تر از این سه برند فروش دارد.

حتی کیفیت بالای حسگر ها و سرعت این دوربین‌ها و قابلیت‌هایی که در آن‌ها وجود دارد هم نتوانسته تا کاربران زیادی را به سمت این دوربین‌های پیشرفته سوق دهند. در برخی از کشور‌ها، خصوصاً در ژاپن که اصلی‌ترین کشور سازنده دوربین در دنیاست، این برند با محبوبیت زیادتری همراه است.

7. برند Leica

یکی از معدود برند‌ها در دنیای عکاسی که ساخت ژاپن نیست و همچنان در قله بهترین برند‌ های دوربین‌ عکاسی ایستاده است، لایکا است. این شرکت در سال 1869 توسط شخصی به نام Ernst Leitz در کشور آلمان بنا گذاشته شد.
نام Leica تا سال 1986 وجود نداشت و این شرکت به نام سازنده آن، Leitz نامیده می‌شد. در این سال، نام این شرکت به Leitz Camera یا همان Leica تغییر کرد.

یکی از دلایل محبوبیت برند لایکا این است که در زمانی که اغلب دوربین‌های عکاسی از فیلم‌های بزرگ مدیوم فرمت استفاده می‌کردند، این دوربین با معرفی فرمت 35mm کوچک‌ترین و سبک‌ترین دوربین عکاسی برای عکاسی عمومی را معرفی کرد که در مناطق صعب‌العبور مانند کوهستان‌ها و مناطق جنگی کاربرد بسیار بهتری داشت. به همین دلیل دوربین‌های لایکا به شدت با استقبال کاربران روبرو شد و محبوب همه عکاسان شد.

این شرکت یکی از اولین شرکت‌هایی بود که مفهوم دوربین‌هایی با لنز قابل تعویض را جا انداخت و در سال 1930 دوربینی ساخت که سه لنز متفاوت 50mm، 35mm و 135mm برای آن در دسترس بود. همچنین چند سال بعد‌تر هم یک لنز با فاصله کانونی 90mm و f/2.2 برای آن عرضه کرد که از نظر بوکه و محوشدگی پس‌زمینه سوژه، یک لنز افسانه‌ای برای پرتره محسوب می‌شود!

سابقه طولانی و خلاقیت‌هایی که در این سال‌ها در دوربین‌های لایکا دیدیم، به خوبی این برند را در بین عکاسان حرفه‌ای جا انداخته است و باعث شده تا برند لایکا حالا دیگر به یک برند اصطلاحا لاکچری در دنیای دوربین‌های عکاسی تبدیل شود.

دوربین‌های لایکا بیشتر از اینکه به واسطه تکنولوژی و عملکردشان محبوب شوند، به دلیل خاص و منحصربه‌فرد بودنشان شناخته می‌شوند. برخی از مدل‌های این برند به تعداد محدود ساخته می‌شوند و از این نظر، ارزش کلکسیونی هم دارند. به همین دلیل هم قیمت این دوربین‌ها بسیار بالاتر از مجموع امکاناتی است که می‌توانید آن‌ها را در دوربین‌های برند‌های دیگر هم ببینید.

ضمناً این شرکت نوعی مانت به نام L-Mount را پایه‌گذاری کرده است که هم اکنون شرکت‌هایی مانند پاناسونیک یا سیگما هم دوربین‌های فول فریم خودشان را براساس آن طراحی و عرضه می‌کنند.

8. برند Pentax

برند پنتاکس هم یکی دیگر از بهترین دوربین عکاسی است که در ژاپن تأسیس شده است. مشهور است که می‌گویند پنتاکس دوربینی است که توسط عکاسان برای عکاسان ساخته می‌شود!
این شرکت محصولات معدودی را در بازار دارد، اما هر کدام از آن‌ها واقعاً لیستی از بهترین امکانات را در خود جا داده‌اند و از نظر قیمتی هم بسیار جذاب به نظر می‌رسند.

شرکت پنتاکس هم دوربین‌های DSLR غیر فول‌فریم و هم فول‌فریم تولید می‌کند و ضمناً یک مدل مدیوم فرمت به نام Pentax 645Z  هم در بازار دارد که یکی از کامل‌ترین و قوی‌ترین دوربین‌های این رده محسوب می‌شود.

پنتاکس لنز‌ دوربین‌های خودش را خودش تولید می‌کند. اگر از دوربین‌های پنتاکس استفاده کنید، به ندرت ممکن است بتوانید لنز‌های ساخت شرکت‌های دیگر را برای آن پیدا کنید. به همین دلیل هم دوربین‌های پنتاکس علیرغم امکانات بسیار پیشرفته، در گمنامی توسعه پیدا می‌کنند.

9. برند Ricoh

شرکت ریکو را واقعاً می‌توان یکی از بهترین برند‌ های دوربین نامید. این شرکت ژاپنی در سال 1939 پایه‌گذاری شده و سال‌ها دوربین‌های آنالوگ فوق‌العاده‌ای را برای دوستداران عکاسی تولید کرده است. اما از آنجا که در دهه 90 بزرگ‌ترین تولیدکننده چاپگرهای اداری در دنیا بود خیلی‌ها این برند را از دستگاه‌های اداری مانند چاپگر و دستگاه‌های فکس و… به خاطر می‌آورند.

شرکت ریکو دوربین‌های آنالوگ بسیار کارآمدی را به عکاسان عرضه کرد که از آن جمله سری دوربین‌های Ricoh GR بودند. این دوربین‌ها با مانت R-K Mount کار می‌کردند که درواقع مانت اختصاصی شرکت پنتاکس بود و البته در برخی از منابع به نام مانت PK-Mount هم شناخته می‌شود. به همین دلیل هم ریکو هیچ‌وقت خودش لنز نساخت و لنز‌های خودش را به بازار نداد.

بعدها که دنیای عکاسی با موج دیجیتال همراه شد، این شرکت شروع به ساخت دوربین‌های کامپکت با نام عمومی Caplio کرد که انواع مختلفی از آن‌ها مانند R1 و R5 و … از دوربین‌های کامپکت مشهور دوران خود بودند.

اما این شرکت نتوانست در دنیای دوربین‌های حرفه‌ای یا DSLR ها جایی برای خود نگه دارد. به همین علت سراغ یک زمینه خاص از دوربین‌ها رفت که به نوعی ادامه راه دوربین‌های Caplio محسوب می‌شد. ریکو با معرفی سری دوربین‌های GR Digital ، عکاسان حرفه‌ای‌تر را هدف قرار داد. این دوربین‌ها با وجود اندازه بسیار کوچک، امکانات بسیار قدرتمندی برای عکاسان حرفه‌ای داشتند.

کمی بعد‌تر هم با معرفی دوربین GRX محصولی را وارد بازار کرد که کاملاً با دوربین‌های قبلی خودش متفاوت بود. این دوربین به صورت ماژولار طراحی شده بود و برخلاف دوربین‌های عادی که صرفاً یک لنز قابل تعویض داشتند، این دوربین دارای لنز و حسگر قابل تعویض بود و یک نوآوری بسیار خلاقانه در دنیای عکاسی محسوب می‌شد. متأسفانه سیستم GRX طرفداران زیادی پیدا نکرد و طبیعتاً متوقف شد.

اما خلاقیت ریکو به عنوان یکی از گزینه‌های بهترین مارک‌ دوربین عکاسی همچنان ادامه پیدا کرده است و اکنون با دوربین‌های کامپکت پیشرفته مانند Ricoh GR IIIx و همچنین با دوربین‌های ضد آب بسیار قدرتمند مانند Ricoh WG-70 یا Ricoh WG-6 برای عکاسی از طبیعت در بازار حضور دارد.

10. برند Hasselblad

برند هسلبلاد یا هاسلبلاد دومین برند دوربین‌سازی غیر ژاپنی در لیست بهترین مارک دوربین‌ عکاسی ما است که در سال 1841 در کشور سوئد پایه‌گذاری شده است. اعتبار هسلبلاد بسیار فراتر از برند‌های دوربین سازی دیگر مانند کانن و نیکون و سونی است.

برای اینکه بتوانید شکوه این برند را درک کنید شاید برایتان جالب باشد که بدانید ناسا در سال 1962 وقتی برای اولین بار یک ماهواره به مدار زمین فرستاد، برای اینکه مطمئن باشد که نخستین تصویر از این پرواز هرگز از دست نخواهد داد، از یک دوربین Hasselblad 500C استفاده کرد!

کیفیت و کارآیی دوربین‌های هسلبلاد اصولاً برای کار‌های پرسرعت مانند عکاسی خبری و ورزشی به کار گرفته نمی‌شود. این دوربین‌ها بیشتر مورد استفاده عکاسان فوق حرفه‌ای پرتره و مدلینگ در دنیا هستند.

از آنجا که دوربین‌های این شرکت همگی مدیوم فرمت هستند، اصولاً نمی‌توانید از لنز‌های دیگر به جز لنز‌های خود هسلبلاد روی بدنه‌های آن استفاده کنید. اغلب دوربین‌های هسلبلاد به صورت ماژولار طراحی می‌شوند. یعنی قطعات آن به صورت جدا از هم عرضه می‌شوند و مثلاً می‌توانید بدنه، منظره‌یاب یا حسگر را جداگانه خریداری و سر هم کنید.

اما برخی مدل‌های آن مانند Hasselblad X1D II 50C دارای بدنه و شکل ظاهری شبیه به دوربین‌های DSLR هستند. با این تفاوت که معمولاً حسگر‌های بسیار بزرگ با رزولوشن‌های بسیار بالا در دوربین‌های هسلبلاد دیده می‌شود. به عنوان مثال دوربین Hasselblad H6D-100c این شرکت یک حسگر مدیوم فرمت 100 مگاپیکسلی با داینامیک رنج 15 استاپ دارد که در حال حاضر قوی‌ترین و بهترین دوربین برای عکاسی پرتره محسوب می‌شود.

برند‌های فراموش شده دوربین عکاسی

لیست بهترین مارک دوربین عکاسی در اینجا به پایان رسید. در طول این سال‌ها برند‌های بزرگی وارد دنیای عکاسی شده‌اند و سعی کرده‌اند تا توانایی‌های خودشان را برای تولید این محصولات جذاب بسنجند. بسیاری از آن‌ها تنها یکی دو مدل دوربین در بازار دارند و اصولاً آن‌قدر اعتبار و جایگاهی پیدا نکرده‌اند که بتوانند به عنوان یکی از برند‌های مطرح در عکاسی شناخته شوند. برخی دیگر هم مانند مینولتا یا کونیکا، اگرچه زمانی بسیار شناخته شده بودند، اما حالا دیگر ورشکست شده و از بازار بیرون رفته‌اند.

اما در این بین دو نام بسیار مهم در دنیای عکاسی وجود دارد که اگرچه امروز دیگر چیزی از شکوه سابق آن‌ها باقی نمانده است، اما نام آن‌ها مترادف با تاریخچه عکاسی محسوب می‌شود.

برند کداک

مهم‌ترین نام در دنیای عکاسی، برند Kodak است. این برند در سال 1888 در شهر نیویورک پایه‌گذاری شد و سال‌ها به عنوان قوی‌ترین برند سازنده تجهیزات و لوازم جانبی دنیای عکاسی مانند فیلم‌های نگاتیوی و کاغذ‌های عکاسی شناخته می‌شد.

کداک به قدری بزرگ و معتبر بود که محل زندگی کارکنان این شرکت در ایالت نیوجرسی، یک شهر به نام روچستر بود! شاید برایتان جالب باشد که نخستین حسگر دیجیتالی در دنیا توسط Bryce Bayer یکی از مهندسان شرکت کداک طراحی شد و هم اکنون الگوی چیدمان فیلتر رنگی سبز، آبی، قرمز در دوربین‌های دیجیتال به احترام او، با نام الگوی بایر شناخته می‌شود!

اما اشتباهات کداک در برنامه‌ریزی آینده و پافشاری بر کوچک شمردن موج دیجیتال باعث شد تا این شرکت در طول کمتر از یک دهه، با ورشکستگی روبرو شود و شرکتی که زمانی به عنوان اعتبار دنیای عکاسی محسوب می‌شد قطعه قطعه شده و فروخته شود. آنچه که امروز از کداک باقیمانده، سایه‌ای از چیزیست که زمانی بود و متأسفانه دیگر در دنیای عکاسی جایگاهی ندارد.

برند پولاروید

کداک تنها شرکت بزرگ از برند‌های فراموش شده ما نیست. شرکت دیگری که باید از آن یاد کنیم Polaroid است. شاید خیلی از ما، دوربین‌های پولاروید را به عنوان اولین دوربین چاپ سریع به یاد بیاوریم. اما جالب است بدانید که تأسیس این شرکت به سال 1937 در ایالات متحده برمی‌گردد و این زمان، حدود 25 سال قبل از ساخت اولین دوربین چاپ سریع توسط این شرکت است.

در زمانی که دوربین‌های عکاسی از فیلم‌های نگاتیوی استفاده می‌کردند، کامل شدن یک رول فیلم، ظاهر شدن آن و چاپ عکس‌های گرفته شده در هر فیلم روی کاغذ عکاسی، زمان بسیار زیادی طول می‌کشید. در بهترین حالت گاهی اوقات چند هفته زمان می‌برد تا یک شخص عکسی از خودش را ببیند!
این همان جایی بود که پولاروید روی آن دست گذاشت و یکی از خلاقانه‌ترین محصولات دنیای عکاسی را عرضه کرد.

دوربین‌های پولاروید به جای فیلم‌های نگاتیوی، از کاغذ‌های مخصوص عکاسی استفاده می‌کردند و پروسه تابش نور روی فیلم و ظهور و چاپ، همگی حذف می‌شد. به این ترتیب افراد می‌توانستند در همان لحظه‌ای که عکس را می‌گیرند، نسخه چاپ شده آن را از دوربین دریافت کنند. این ایده به شدت خلاقانه باعث شد تا پولاروید هم به یکی از بزرگ‌ترین برند‌های دوربین‌سازی در جهان تبدیل شود.

اما متأسفانه عدم هماهنگی با موج دیجیتال باعث شد تا این شرکت بزرگ هم دستخوش بحران شود و در سال 2001 اعلام ورشکستگی کرد. این شرکت در همان سال به پولاروید جدید تغییر نام داد. اما پولاروید جدید هم در 2008 ورشکست شد و آنچه که از آن باقی‌مانده بود به یک میلیاردر لهستانی فروخته شد.

این شرکتی که امروزه با نام پولاروید در بازار حضور دارد، در واقع یک شرکت کاملاً جدید است که صرفاً از نام پولاروید برای بازاریابی دوربین‌های ساده‌ای مانند Polaroid iS048 استفاده می‌کند. دوربین‌های بسیار بسیار ساده‌ای که هیچ اثری از خلاقیت روز‌های دور پولاروید در آن دیده نمی‌شود!

آموزش عکاسی اقساطی

جمع بندی از بهترین مارک دوربین عکاسی

همانطور که دیدید، برند‌های بزرگ و معتبری در دنیای عکاسی حضور دارند. ضمناً فراموش نکنید که ما در این مقاله درباره بهترین برند‌های دوربین عکاسی و نه درباره برترین برند‌های دنیای عکاسی صحبت کردیم.
دنیای عکاسی با نام‌های بزرگی مانند Sigma، Tamron، Profoto، Godox و بسیاری دیگر تکمیل می‌شود که اگرچه مستقیماً سازنده دوربین نیستند، اما به برتری برند‌های دوربین سازی کمک می‌کنند و روی فروش آن‌ها تأثیر می‌گذارند.

شما چه برند‌های دیگری را می‌شناسید و فکر می‌کنید کدام یک از این‌ها برترین مارک دوربین‌سازی هستند؟

تیم تحریریه نورنگار

نویسنده : تیم تحریریه نورنگار

تیم ما متشکل از نویسندگان متخصصی است که اشتیاق زیادی به صنعت تصویربرداری دارند. هدف ما این است که به شما در درک بهتر عکاسی، ارتقای مهارت‌هایتان و الهام‌بخشیدن به خلق آثار هنریتان کمک کنیم.

2 دیدگاه
  • علیرضا گفت:

    با سلام

    چرا درباره دوربین های یاشیکا مطلبی نیاورده و به تاریخپه ان اشاره ای نکردید .

    و در اخر از مقاله خوبتان تشکر می کنم

    • سمیرا توکلی گفت:

      سلام. این مقاله به بهترین و معروفترین برندهای دوربین اختصاص داشت. در آینده حتما در خصوص سایر برندها هم مقالاتی منتشر می کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط