در این مقاله ما قصد داریم علایم لنزهای کانن را با هم بررسی کنیم. امیدواریم با مطالعه این مقاله بهتر بتوانید عبارات و علایم مختصر استفاده شده در لنزهای کانن را درک کنید:
علایم مربوط به فرمت لنزهای کانن
- EF– این فرمت فرمت جدید مانتهای لنز کاملا الکترونیکی کانن است که در سال 1987 معرفی شد. لنزهایی که روی آنها عبارت EF درج شده باشد با تمامی دوربینهای سری EOS و دوربینهای دیجیتال و آنالوگ کانن تطبیقپذیر هستند و برای سنسورهای فولفریم 35 میلیمتری طراحی شدهاند
- EF-S– تنها تفاوت این سری از لنزهای کانن با لنزهای EF این است که این لنزها برای نصب شدن روی دوربینهای دیجیتال کانن با سنسور APS-C مثل EOS 700D طراحی شدهاند. لنزهایی که روی آنها عبارت EF-S حک شده باشد نباید (و در اکثر مواقع نمیتوانند) روی دوربینهای آنالوگ و فولفریم کانن با سنسور 36*24mm نصب شوند. در صورتی که لنزهای EF-S را روی این دسته از دوربینها نصب کنید، به دلیل ابعاد بزرگتر آینه با فشار دادن کلید شاتر، آسیب رسیدن به آینه محتمل است. در اکثر این لنزها از یک پین محافظ استفاده شده است که از نصب آنها روی دوربینهای فولفریم جلوگیری میکند.
- EF-M– این فرمت یکی از فرمتهای جدید لنز است که به صورت اختصاصی برای دوربینهای بدون آینه سری EOS M طراحی شده است. درست مانند لنزهای EF-S، لنزهای EF-M نیز برای دوربینهایی با سنسور APS-C طراحی شدهاند و فقط روی دوربینهای سری EOS M قابل نصب هستند اما به دلیل فاصله Flange کمتر (فاصله مانت لنز تا سنسور تصویر) میتوانید با استفاده از آداپتورهای مخصوص لنزهای EF-S و EF را روی مانت EF-M نصب کنید. اما این موضوع به صورت بالعکس ممکن نخواهد بود.
- FD– این عبارت نشاندهنده مانت قدیمی لنزهای کانون با فوکوس دستی است و مربوط به قبل از سال 1987 میباشد. به دلیل اینکه این لنزها با فوکوس خودکار سازگار نبودند کانن تصمیم گرفت این مانت را به صورت کامل کنار بگذارد و سیستم EOS را به صورت کامل با مانت EF طراحی کرد. این لنز در حال حاضر توقف تولید خورده است اما هنوز توسط علاقهمندان به عکاسی آنالوگ مورد استفاده قرار میگیرد. برخی از لنزهای این مانت از قابلیتهای خیلی زیادی پشتیبانی میکنند و با استفاده از آداپتورهای مخصوص میتوانید از لنزهای FD روی دوربینهای مدرن EOS با مانت EF نیز استفاده کنید. آداپتورهایی که روی آنها یکی عنصر اپتیکال شیشهای نصب شده است امکان فوکوس روی بینهایت را به شما میدهند اما آداپتورهای سادهتر این امکان را ندارند.
- FDn– این نوع لنز نیز درست مثل سری FD است اما در جلوی لنز از هیج نوع پوششی استفاده نشده است.
- FL– همان مانت FD بدون توانایی اندازهگیری در دیافراگم کاملا باز
[relatedpost post = “103361”]
علایم مربوط به کلاس لنز و تکنولوژیهای به کار رفته
- L: حرف L که مخفف عبارت Luxury است یکی دیگر از علایم لنزهای کانن است و نشاندهنده لنزهای رده بالا و حرفهای این تولیدکننده است. این لنزها از پیشرفتهترین فرمولهای اپتیکی و عناصر شیشهای پیچیده و باکیفیت استفاده میکنند. این لنزها با بالاترین استانداردهای کانن ساخته شدهاند و علاوه بر اینکه اغلب ضدنفوذ هستند از تنظیمات دیافراگم خیلی باز پشتیبانی میکنند. قیمت این لنزها با توجه به کیفیت خیلی بالایی که دارند خیلی گران است و میتوانید با حلقه قرمزی که در اطراف عنصر جلویی این دسته از لنزها قرار دارد آنها را شناسایی کنید.
- SSC: Super Spectral Coating یا پوشش فوق طیفی که اولین بار توسط Lord Rayleigh در سال 1886 کشف شد و بعدا به دست Carl Zeiss گسترش یافت. این پوشش تاثیر خیلی زیادی روی آینده صنعت اپتیک داشت. پوشش لنز به شدت بازتاب نور را کاهش میدهد و باعث افزایش کنتراست تصویر میشود. تمام لنزهای امروزی چندلایه پوشش دارند و به همین خاطر علامت اختصاری SSC را فقط روی بدنه لنزهای خیلی قدیمی میتوانید ببینید.
- I، II، III: این اعداد رمی نشاندهندهی نسل لنز هستند. برای مثال دو عدد لنز Canon 24-70mm f/2.8L وجود دارد. نسخه اولیه این لنز با اسم Canon EF 24-70mm f/2.8L USM و نسخه دیگر با اسم Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM شناخته میشود. تنها تفاوتی که در اسم این دو لنز وجود دارد عبارت II حک شده روی بدنه لنز دوم است. هر دو لنز از سری L هستند اما قیمت و مشخصات اپتیکی این دو متفاوت است.
- USM: این علامت نشاندهنده این است که در این لنز از موتور فوکوس پیشرفته کانن یعنی موتور UltraSonic استفاده شده است. موتور التراسونیک یک موتور فوکوس خودکار سریع، بیصدا و قدرتمند است که اجازه Full-Time Manual Focus را به شما میدهد. با استفاده از این قابلیت شما میتوانید در زمانی که لنز تلاش میکند روی سوژه فوکوس کند، با چرخاندن حلقه فوکوس در آن وقفه ایجاد کنید. از این موتور در اکثر لنزهای جدید کانن استفاده میشود.
- Micro-USM: این موتور فوکوس کوچکتر و سادهتر از موتور USM استفاده شده در اکثر لنزهای کانن است اما مانند نسخه بزرگتر خودش خیلی سریع و بیصدا است و میتوانید در لنزهای کوچکتر با عناصر اپتیکال کوچکتر از آن استفاده کنید. تنها نقطه ضعف این لنز این است که اجازه Full-Time Manual Focus را به شما نمیدهد اما باز هم استثنائاتی وجود دارد. برای مثال در Canon EF 50mm F/1.4 USM از موتور Micro USM استفاده شده است اما اجازه تغییر فوکوس به صورت دستی را به شما میدهد. از عبارت USM برای اشاره به لنزهای USM و Micro-USM استفاده میشود.
- STM: موتور Stepper برای کاهش لرزش و نویز ناشی از فوکوس خودکار در طول ضبط ویدیو طراحی شده است و به تدریج به لنزهای ارزانقیمتتر کانن راه یافته است. اولین لنزی که از موتور STM استفاده کرد EF-M 22mm f/2 STM بود اما در حال حاضر تمام لنزهای EF-M و حتی برخی لنزهای EF-S نیز از این موتور استفاده میکنند. لنزهای STM از فوکوس fly-by-wire استفاده میکنند و چرخاندن حلقه فوکوس به صورت فیزیکی عناصر لنز را حرکت نمیدهد و این کار توسط موتور فوکوس انجام میشود.
- AFD: Arc-Form Drive اولین موتور فوکوسی بود که در لنزهای سری EF کانن مورد استفاده قرار گرفت. این موتور خیلی پر سر و صداتر و کندتر از موتور USM است و مدت زمان واکنش آن نیز طولانیتر است. به همین خاطر عملکرد آن در تعقیب سوژه به اندازه لنزهای امروزی خوب نیست. این موتور قابلیت Full-Time Manual Focus ندارد. این عبارت معمولا روی بدنه لنزهای کانن حک نمیشود و به همین خاطر در صورتی که روی بدنه لنز اشارهای به موتور آن نشده بود در آن از موتور AFD یا Micro Motor استفاده شده است.
- MM: این یکی دیگر از علایم مختصر لنزهای کانن است و مخفف عبارت Micro Motor میباشد. این موتور به همراه موتور AFD یکی از قدیمیترین موتورهای اتوفوکوس استفاده شده در لنزهای کانن است. این موتور اساسا نسخه کوچکتر موتور AFD است و فقط در ارزانقیمتترین لنزهای کانن مثل EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II مورد استفاده قرار میگیرد. این موتور مثل موتورهای پیشرفتهتر USM امکان Full-Time Manual Focus را به شما نمیدهد و عملکرد پر سر و صداتری هم دارد. همانطور که در قسمت قبلی اشاره شد، در صورتی که روی لنزهای اتوفوکوس هیچ اشارهای به موتور فوکوس نشده باشد، در لنز مورد نظر از موتور MM یا AFD استفاده شده است.
[relatedpost post = “107024”]
- PZ: این عبارت مخفف Power Zoom است و لنزهایی که این علامت روی آنها درج شده است از یک موتور اختصاصی برای تغییر فاصله کانونی لنز استفاده میکنند. تنها لنز کاننی که من دیدهام از موتور PZ استفاده کند EF 35-80mm f/4-5.6 PZ بوده است.
- IS: یکی دیگر از علایم قابل مشاهده روی لنزهای کانن IS است. IS عبارت مخفف کانن برای اشاره به Optical Image Stabilization یا لرزشگیر اپتیکال تصویر است. این تکنولوژی برخی از قسمتهای اپتیکال لنز را برای از بین لرزش حرکت میدهد. این کار باعث میشود در زمان استفاده از سرعت شاتر پائین تصاویر واضحتری داشته باشید.
علایم تخصصی لنزهای کانن
- Macro: لنزی که این عبارت روی آن درج شده باشد میتواند در فواصل خیلی کم فوکوس کند و مقدار بزرگنمایی آن 1:1 است.
- Compact Macro: این لنز نیز تقریبا شبیه به لنزهای ماکرو است و میتواند در فواصل خیلی نزدیک هم فوکوس کند. تا جایی که من اطلاع دارم فقط یک لنز از این سری وجود دارد و آن هم EF 50mm f/2.5 Compact Macro است. یک مبدل اختصاصی هم برای این لنز وجود دارد که فاصله فعالیت (فاصله بین سوژه تا عنصر جلوی لنز در حداقل فوکوس) را افزایش میدهد و امکان بزرگنمایی 1:1 را برای شما فراهم میکند. اسم این مبدل Canon Life-Size Converter EF است.
- MP-E: فقط یک لنز با این علامت وجود دارد و آن هم Canon MP-E 62mm f/2.8 1-5x Macro lens است. این لنز و تمام لنزهای دیگری که این عبارت روی آنها درج شود میتوانند در بزرگنماییهایی فوکوس کنند که لنزهای ماکرو معمولی نمیتوانند. این لنز از اتوفوکوس پشتیبانی نمیکند و نمیتوانید با استفاده از آن روی بینهایت فوکوس کنید. اما از بزرگنمایی 1:1 تا 1:5 پشتیبانی میکند.
- TS-E: این عبارت روی لنزهای Tilt-Shift درج میشود و برای گرفتن پرترههای خلاقانه، عکاسی منظره، ماکرو و معماری استفاده میشوند. این لنزها نسبتا گران هستند و فقط از فوکوس دستی پشتیبانی میکنند.
- DO: این عبارت مخفف Diffractive Optics است و لنزهایی که این عبارت روی آنها درج شده باشد از عناصر شیشهای خاصی استفاده میکنند که نور را بیشتر از حالت معمولی میشکنند. همین موضوع باعث میشود این لنزها کوچکتر از لنزهای دیگر باشند. یکی از لنزهای معروف سری DO کانن EF 400mm f/4 DO IS USM است. این لنز مانند همتای L خودش کیفیت ساخت خیلی زیادی دارد اما به جای حلقه قرمز روی عنصر جلوی آن از یک حلقه سبز استفاده شده است.
- Softfocus: همانطور که حدس زدید لنزهای Softfocus از فرمولهای اپتیکالی استفاده میکنند که باعث میشود نتایج نرمتری تحویل دهند. این لنزها چند دهه پیش در بین عکاسان آنالوگ برای عکاسی پرتره خیلی محبوب بودند زیرا این نوع لنز نقصهای پوست را از بین میبرد و یک افکت درخشان رویایی ایجاد میکند. متاسفانه امروزه این لنزها خیلی محبوب نیستند و رسیدن به چنین افکتی با استفاده از نرمافزارهای ویرایش عکس خیلی ساده است. تنها لنز کانن که چنین قابلیتی دارد در حال حاضر EF 135mm f/2.8 with Softfocus است. البته میتوانید با قرار دادن حلقه مربوط به این قابلیت روی مقدار صفر این حالت را غیرفعال کنید و مانند یک لنز معمولی از آن استفاده کنید.
مثال تخصصی
اکنون که تمام علایم تخصصی مربوط به لنز های کانن را بررسی کردیم بیائید با هم یک لنز واقعی را با هم مورد بررسی قرار دهیم. انتخاب ما Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM است:
[relatedpost post = “95728”]
براساس اسم لنز و به خاطر استفاده از حرف L میتوان گفت که این لنز یکی از لنزهای حرفهای و گرانقیمت کانن است. به عنوان یک لنز با کیفیت در ساخت این لنز از فرمولهای اپتیکال پیشرفته مثل ED و عناصر شیشهای فلوریت استفاده شده است. یکی از آپشنهای لنزهای سری L ضدنفوذ بودن آنها است و مطمئنا این لنز نیز از این قاعده مستثنی نیست. همچنین این لنز برای دوربینهای آنالوگ و دیجیتال فول فریم کانن ساخته شده است (EF) و میتوانید از آن روی دوربینهای کراپ سنسور هم استفاده کنید. این لنز لرزشگیر دارد (IS) و ورژن دوم این لنز است. اتوفوکوس نیز با بهترین موتور اتوفوکوس کانن یعنی USM انجام میشود و میتوانید حین انجام فوکوس خودکار به صورت دستی هم فوکوس کنید.