آشنایی با برنامه Darktable، جایگزین رایگان لایتروم

به گزارش مجله عکس نوریاتو، این سوالی است که بارها و بارها در کلاسهای آموزشگاه عکاسی شیدنگار شنیده میشود. مدرسهای مختلف، بسته به تجربه و دانستههای خود، پاسخهای مختلفی به این سوال میدهند. اما شاید بهترین پاسخ به چنین سوالی این باشد: یادگیری “مفاهیم و امکانات” ویرایش عکس در لایتروم ضروری است.
شما باید بدانید که در نرمافزارهای گرافیکی مانند لایتروم، دقیقاً چه امکاناتی در اختیارتان است و این قبیل برنامهها دقیقاً چطور عمل میکنند. وقتی این مفاهیم را بشناسید، مطمئناً میتوانید هم در لایتروم و هم در دیگر برنامههای ویرایش عکس، به خوبی کارهای ویرایشی خودتان را انجام دهید. زیرا برنامههای بسیاری، از جمله برنامه Darktable هم میتوانند همین کارها را برایتان انجام دهند.
برنامه Darktable که نام آن به معنی میز تاریک یا تاریکخانه است، به گونهای متضاد کلمه لایتروم به معنای روشنخانه یا اتاق تاریک قرار میگیرد.
اما مهمترین تفاوت این دو برنامه، در نام آنها نیست، بلکه سازندگان آن، این نام را به دلیل تفاوت در رویکرد تجاری برنامه، انتخاب کردهاند. در واقع، سازندگان برنامه Darktable سعی کردهاند تا امکانات نرمافزار حرفهای لایتروم را به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار دهند. اگر تاکنون برای نصب و استفاده از نسخه غیرقانونی لایتروم مشکل داشتهاید، میتوانید با خیال راحت از نرمافزار رایگان و منبع باز Darktable استفاده کنید.
پیش از این در مقالهای که برای معرفی نسخه جدید Lightroom CC منتشر کردیم، توضیح دادم که متأسفانه به دلیل رویکرد سیاسی ادوبی در تحریم کشور ایران برای استفاده از این برنامه، به طور کلی ثبت نام و استفاده از نسخه آنلاین آن برای ایرانیان امکانپذیر نمیباشد.
اما تحریمهای شرکتهای نرمافزاری تنها دلیل برای ترک آنها نیست و بسیاری از کاربران در سرتاسر دنیا، به دلیل قیمت زیاد نرمافزار لایتروم، به دنبال جایگزینهای بهتری برای آن میگردند. به عنوان مثال همین چندی پیش وبسایت amateurphotographer مقالهای را منتشر کرد که در آن سعی داشت تا بهترین نرمافزارهای جایگزین برای پردازش فایل خام را در کنار لایتروم مقایسه کند.
اما نکته مهم درباره Darktable رایگان بودن آن است. این نرمافزار که اکنون به نسخه 2.4.0 رسیده است، تاکنون تنها برای سیستم عاملهای مک و لینوکس در دسترس بود. اما در حال حاضر میتوانید آن را برای سیستم عامل ویندوز نیز دریافت و استفاده کنید.
تجربهای که شخصاً از کار با این برنامه داشتم برایم بسیار جالب بود. رابط کاربری Darktable بسیار شبیه به لایتروم ساخته شده تا کاربرانی که برای نخستین بار تجربه استفاده از آن را دارند با محیط کاربری جدید برنامه احساس سردرگمی نداشته باشند.
نکته جالب اینجاست که ابزارهای مخصوصی مانند Dehaze در لایتروم که برای از بین بردن مه و غبارآلودگی در تصاویر استفاده میشوند نیز در این نرمافزار دیده میشود (ابزار Haze Removal) و صد البته میتوانید به راحتی کاتالوگهای لایتروم را که پیش از این استفاده میکردهاید به آن وارد یا Import کنید.
به این ترتیب حتی کاربران قدیمی لایتروم نیز میتوانند بدون نگرانی بابت از دست دادن تنظیمات و ویرایشهایی که در لایتروم روی عکسهایشان انجام دادهاند، آنها را به برنامه Darktable وارد کنند. در این ویدئو از کانال یوتیوب نورنگار میتوانید طرز کار قابلیت پیشرفته Dehaze را ببینید.
همانند ویرایشگر فایلهای خام ادوبی، این برنامه نیز به طور پیوسته به روزرسانی شده و امکان پشتیبانی از فایل خام دوربینهای جدیدتر به آن اضافه میشود. البته با این تفاوت که دیگر برای دانلود و استفاده از نسخههای جدیدتر (برخلاف لایتروم) نیازی به استفاده از روشهای دور زدن و فــیلترینگ وجود ندارد و میتوانید کاملاً قانونی، از امکانات دوربینهای جدیدی که از نورنگار تهیه میکنید استفاده کنید.
امکانات برنامه Darktable را میتوانید در وبسایت این نرمافزار ببینید. جدای از لوگوی نه چندان زیبا! این برنامه رابط کاربری بسیار جالبی دارد و میتوانید آخرین نسخه آن را به صورت یک فایل exe با حجم تنها 61.5 مگابایت، از اینجا دانلود کنید. در صورت تمایل میتوانید تجربه کاری خودتان با این برنامه را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.





