آموزش تولید محتوای ویدئویی و تدوین

دسته بندی محصولات

  • عکاسی

  • فیلمبرداری

  • نورپردازی

  • تجهیزات صدا

  • لوازم جانبی

  • لوازم جانبی موبایل

  • محصولات دست دوم

  • محصولات آموزشی

لوازم جانبی دوربین

(همه محصولات)

آیا مرگ DSLR در برابر بدون‌آینه نزدیک است؟

آیا مرگ DSLR در برابر بدون‌آینه نزدیک است؟

اکنون، شاهد یک جهش بزرگ در وضعیت دوربین‌های دیجیتال بوده‌ایم. دوربین‌ های بدون‌آینه و گوشی‌های هوشمند بین کاربران محبوبیت بالایی پیدا کرده‌اند؛ از طرفی برای عکاسان حرفه‌ای نیز گزینه‌های بیشتر و بهتری نسبت به دوربین‌های دیجیتال قدیمی پدید آمده‌اند؛ تا جایی که می‌توان گفت امروزه با وجود دوربین‌های بدون آینه، خرید دوربین dslr دیگر منطقی نیست. شاید به همین دلیل نیز کانن و نیکون نیز تصمیم گرفتن بالاخره تمرکز بیشتری را روی بدون‌آینه ها بگذارند تا با کمرنگ شدن DSLR از بازار دوربین‌های عکاسی جا نمانند.

بیشتر بخوانید: همه چیز در مورد بدون‌آینه‌های نیکون

دوربین‌ های بدون‌آینه

آیا آینده به دوربین‌های بدون آینه تعلق دارد؟

تکنولوژی دوربین‌ های بدون‌آینه ، سال‌های ابتدایی خود را سپری می‌کند، به همین خاطر درست‌ مثل دوربین‌های DSLR در سال‌های اولیه ، با مشکلاتی روبه‌رو هستند؛ فناوری بدون آینه در دوربین‌های سری اول خود به‌درستی توسعه داده نشده بود و مشکلات گوناگونی داشت.

منظره‌یاب الکترونیکی یک ایده‌ی متفاوت به نظر می‌رسید؛ اما آن چنان که باید نتوانست عملی شود. منظره‌یاب جدید روی کاغذ مزایا و قابلیت‌های بیشتری نسبت به گذشته داشت. امکان استفاده از لایه‌های جدید، شبکه‌بندی، هیستوگرام‌ها و افزایش شدت فوکوس از جمله‌ی این قابلیت‌ها بودند؛ اما در واقعیت اینگونه نبود.

از جمله مشکلات موجود، گیر کردن و پرش تصویر بود. مخصوصا وقتی دوربین را به‌سرعت حرکت می‌دادید. رزولوشن تصویر چندان بالا نبود و از این جهات منظره‌یاب الکترونیکی (EVF) در مقایسه با منظره‌یاب‌های اپتیکال قدیمی ضعف‌هایی داشت.

امروزه معایب EVF تا حد بسیار زیادی رفع شده‌اند. با پیشرفت پردازنده‌ها، تقریبا هیچ پرش تصویر قابل مشاهده‌ای وجود ندارد و وقتی دوربین را به‌سرعت حرکت دهید، افت فریمی نخواهید داشت. در کنار ویژگی‌های مثبت EVF، دوربین‌ های بدون‌آینه مزایای دیگری نیز دارند.

دوربین‌های دیجیتال تنها می‌توانند تا سقف ۱۴ عکس در ثانیه را ثبت کنند؛ ولی دوربین‌ های بدون‌آینه در حال حاضر توان ثبت ۲۰ عکس در ثانیه دارند. با توجه به محدودیت‌های فیزیکی که وجود آینه ایجاد می‌کند، دوربین‌های DSLR هرگز از این حیث به نمونه‌‌های بدون آینه نخواهند رسید. طراحی دوربین‌ های بدون‌آینه نیز این امکان را به آن‌ها می‌دهد که جمع‌وجورتر و سبک‌تر باشند.

بسیار واضح است که دوربین‌ های بدون‌آینه تا همین الآن هم از تمام جهات از دوربین‌های DSLR جلو هستند و با توجه به سرمایه‌گذاری عظیمی که روی فناوری بدون آینه انجام می‌گیرد، این فناوری از وضعیت کنونی نیز پیشرفته‌تر خواهد شد و عرصه را بر رقبا تنگ خواهد کرد. در نتیجه احساس خطر نیکون و کانن کاملا طبیعی به نظر می‌رسد.

هجوم گوشی‌های هوشمند

در سال‌های ابتدایی دوربین‌های دیجیتال، جایگزین خاصی جز دوربین‌های قدیمی آنالوگ برای آن‌ها وجود نداشت. اینکه شما بخواهید به دوربین دیجیتال رو بیاورید یا به کار با آنالوگ ادامه دهید، بستگی به سلیقه‌ی خودتان داشت؛ اما در صورت کنار گذاشتن آنالوگ، واقعا جز DSLR جایگزین دیگری وجود نداشت.

پس از دوربین‌های DSLR، دوربین‌های کامپکت به‌عنوان گزینه‌ای ارزان‌تر و کوچک‌تر برای کاربران نیمه‌حرفه‌ای مطرح شد؛ اما دوربین‌های کامپکت نیاز به یک انتخاب آگاهانه داشتند و خریداران معمولا بین خرید دوربین کامپکت و DSLR دچار تردید می‌شدند.

با ورود گوشی‌های هوشمند در ابتدا کسی فکر نمی‌کرد بتوانند در بازار دوربین‌های عکاسی اختلالی ایجاد کنند اما دیری نگذشت که توجه ویژه به دوربین ‌آنها کاربران را شگفت‌زده کرد. درحالی‌که پیش‌تر مردم برای گرفتن عکس‌، نیاز به حمل یک دستگاه جداگانه داشتند، اکنون می‌توانند از گوشی هوشمند خود استفاده کنند و عکس‌های باکیفیتی بگیرند. این کاربران عام احتمالا هرگز به فکر امتحان کردن یک دوربین DSLR نخواهند افتاد در نتیجه هیچ وقت درک نخواهند کرد ممکن است تصویری بهتر از آنچه گوشی آن‌ها می‌گیرد، ثبت کند. در نتیجه هیچ وقت به این فکر نخواهند کرد که برای یک DSLR هزینه صرف کنند.

سهم بازار

وقتی دوربین‌ های بدون‌آینه و گوشی‌های هوشمند به گزینه‌ای معتبر تبدیل شدند، شرکت‌های مشهوری همچون کانن و نیکون در فروش دوربین‌های دیجیتال خود به مشکل برخوردند. این مسئله کاملا در داده‌های مربوط به سهم بازار در گزارش‌های CIPA مشهود است.

سهم بازار بدون‌آینه

دوربین‌ های بدون‌آینه

همان‌طور که مشاهده می‌کنید، تعداد کلی فروش دوربین‌هایی که لنز قابل‌ تعویض دارند از سال ۲۰۱۲ تا سال ۲۰۱۷ نصف شده است. این اتفاق به دلیل رواج گوشی‌های هوشمند با دوربین‌های قدرتمند و دوربین‌های موفق در جلب مشتری با لنز ثابت رخ داده است.

آمار فروش DSLR

خط قرمز، کاهش واضح فروش دوربین‌های DSLR در بازه‌ی سال‌های ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۷ را نشان می‌دهد. خط سبز نشان می‌دهد که دوربین‌های بدون آینه در همان بازه‌ی زمانی فروش ثابتی داشته‌اند و اخیرا نیز شاهد افزایش فروش بوده‌اند. داده‌های CIPA تنها بر پایه‌ی اطلاعات دوربین‌های دارای لنز قابل‌ تغییر هستند. در بخش DSLR، این داده‌ها اساسا تمام دوربین‌های محبوب کانن و نیکون را شامل می‌شود و در بخش بدون آینه‌ها برای مثال سونی آلفا ۷ یا فوجی X-T2 را در بر می‌گیرد.

دوربین‌ های بدون‌آینه

به لطف عرضه‌ی دوربین‌هایی مانند ریکو جی‌آر یا فوجی X100F، بازار کاملا جدیدی برای دوربین‌های بدون آینه و با لنز ثابت به وجود آمده است. البته دوربین‌های تازه وارد نیکون سری Z و معرفی بدون‌آینه های کانن در آینده‌ای نه چندان دور این آمارها را متحول می‌کند که احتمالا این تغییر در جهت رشد فروش بدون‌آینه ها خواهد بود.

چرا دیگر DSLR انتخاب خوبی نخواهد بود؟

با توجه به موارد ذکرشده و آمارها، دلیلی وجود ندارد عکاسی که می‌خواهد دوربین جدیدی تهیه کند، برای خرید دوربین DSLR هزینه کند. فناوری این دوربین‌ها و حتی سیستم لنز آن‌ها مدت‌ها است که پیشرفت چندانی ندارد. هر دوربینی از این دست، در چند سال آینده با افت ارزش شدیدی روبه‌رو خواهد شد؛ به‌طوری که برای فروش آن در آینده به مشکل برخواهید خورد و به علاوه در آن زمان برای خرید دوربین بدون آینه نیز احتمالا هزینه‌ی بیشتری باید بپردازید.

حال ممکن است بگویید هنوز فروش دوربین‌های DSLR از بدون آینه بیشتر است؛ بله درست هست حتی ممکن این این دوربین‌ها برای شما هم هنوز بهترین انتخاب باشند، چراکه طیف لنزهای موجود برای این دوربین‌ها هنوز هم بسیار متنوع ‌تر و بیشتر است. همچنین شما اگر بخواهید دوربین DSLR خود را ارتقا دهید، شاید نتوانید به راحتی از لنزهایی که سال‌ها جمع‌آوری کرده‌اید دل بکنید.

دوربین‌ های بدون‌آینه

پیش از هرچیز باید گفت لزوما رابطه‌ی مستقیمی بین میزان فروش و کیفیت وجود ندارد. دوربین‌های DSLR همچنان از هزینه‌ی بازاریابی و تصویر ذهنی که در دهه‌ی گذشته داشته‌اند، بهره می‌برند. وقتی با افراد نه‌چندان حرفه‌ای در خصوص دوربین صحبت می‌کنیم، مسلما آن‌ها کانن و‌ نیکون را می‌شناسند؛ اما آیا این را نیز می‌دانند که فوجی، سونی و الیمپوس هم سازندگان مطرح دوربین به شمار می‌روند و دوربین‌های بدون آینه در حال رایج شدن هستند؟

تغییر ذهنیت در خصوص یک فناوری و کیفیت زمان زیادی می‌برد. در حال حاضر دوربین‌های DSLR به‌عنوان اوج کیفیت در نظر گرفته می‌شوند به نظر می‌رسد دوربین‌های DSLR در سال‌های آینده رفته‌رفته طرفداران خود را از دست بدهند و صرفا در حوزه‌هایی مانند عکاسی ورزشی یا عکاسی خبری مورد استفاده قرار گیرند.

در سایر حوزه‌ها، سیستم‌های بدون آینه تقریبا از تمامی جهات بهتر عمل می‌کنند. هرچند تا وقتی لنز‌های DSLR کار کنند این دوربین‌ها نیز احتمالا وجود خواهند داشت. بر خلاف عکاسی آنالوگ، بعید به نظر می‌رسد دوربین‌های DSLR در آینده حسی نوستالژیک در کسی به وجود آورند؛ چرا که به هر حال عکاسی دیجیتال وجود خواهد داشت و بسیار هم مشابه خواهد بود.

با در نظر گرفتن موارد ذکرشده، چنان‌چه قصد خرید دوربین عکاسی دارید حتما دوربین‌های بدون آینه را به گزینه‌های خود اضافه کنید. مخصوصا اگر برای اولین بار پا به دنیای عکاسی می‌گذارید.

نظر شما در مورد آینده دوربین‌ها چیست؟ شما شکست DSLR در برابر بدون‌آینه را باور دارید؟

تیم تحریریه نورنگار

نویسنده : تیم تحریریه نورنگار

تیم ما متشکل از نویسندگان متخصصی است که اشتیاق زیادی به صنعت تصویربرداری دارند. هدف ما این است که به شما در درک بهتر عکاسی، ارتقای مهارت‌هایتان و الهام‌بخشیدن به خلق آثار هنریتان کمک کنیم.

1 دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط