در هفته گذشته میلادی، اتفاقهای جالبی در دنیای عکاسی افتادند که ما اغلب آنها را در وبسایت نورنگار به اطلاع شما رساندیم. ممکن است از برخی از آنها با خبر شده یا بعضی از آنها را هم از دست داده باشید. ما معمولاً در مجله نورنگار، اتفاقهای مهم را پوشش میدهیم، اما بعضی از خبرهای عکاسی و فیلمبرداری هم هستند که ممکن است در هیاهوی دنیای دیجیتال از آنها بیخبر مانده باشید.
لنز جدید لایکا برای دوربینهای بدون آینه فول فریم خودش
هفته پیش شرکت لایکا یک لنز جدید را معرفی کرد که از بسیاری جهات اهمیت دارد. این لنز جدید که APO-Sumicron-SL 35mm F2 ASPH نام دارد، مخصوص دوربینهای بدون آینه فول فریم لایکا و در واقع برای مانت SL طراحی شده است. این لنز هم مانند اغلب محصولات این شرکت، بسیار گرانقیمت است. اما دلیل اهمیت آن، نه فقط به خاطر کیفیت و قیمت نجومی، بلکه به دلیل مشترک بودن مانت SL با دو برند پاناسونیک و سیگما است که معمولاً تجهیزات باکیفیتی را با قیمتهای مناسب روانه بازار میکنند.
در واقع این سه برند، یعنی لایکا، پاناسونیک و سیگما، سال قبل اعلام کردند که برای رسیدن به یک استاندارد واحد در زمینه دوربینهای بدون آینه فول فریم خودشان، از این به بعد مانت جدید SL را به کار خواهند گرفت. اینکه این سه شرکت قصد دارند با این تصمیمگیری، در مقابل دوربینهای فولفریم بدون آینه کانن R، نیکون Z و دوربینهای پرقدرت سونی مانند A7 III یا A9 بایستند کاملاً واضح است. اما قیمت 4600 دلاری این لنز جدید ، این سؤال را در ذهن ما به وجود میآورد که آیا کسانی که از دوربینهای فول فریم مانت SL برندهای پاناسونیک و سیگما استفاده میکنند، امکان خرید چنین لنزهایی را دارند؟ یا برعکس، کسانی که دوربینهای مانت L لایکا را خریداری میکنند، خریدار لنزهای پاناسونیک و سیگما خواهند بود؟ باید صبر کنیم و ببینیم آینده برای این شراکت چگونه است و کدام طرف سود بیشتری میبرد؟
یک ترابایت فضای آپلود از کانن
هفته پیش، شرکت کانن از شروع به کار یک سرویس آپلود عکس خبر داد که RAISE نام دارد. یک سرویس اشتراکگذاری و آپلود عکس که به عکاسان کمک میکند تا علاوه بر نگهداری عکسهایشان در یک فضای آنلاین، در صورت تمایل، آنها را با هم به اشتراک بگذارند. مدیر کانن درباره این سرویس اینگونه توضیح میدهد:
“در سال 2017، نزدیک به 1.2 تریلیون عکس گرفته شده است. این نشان میدهد که عکاسی و عکسهای گرفته شده، نقش مهمی در زندگی امروز مردم ایفا میکند. RAISE آمده است تا به آنها کمک کند خلاقیت خودشان را افزایش دهند”
اما کانن Raise صرفاً فضایی برای نگهداری عکسها نیست. شما میتوانید همانند Flickr، از این فضا برای به اشتراکگذاری عکسها و همچنین تعامل با کاربرهای دیگر نیز استفاده کنید. آلبومهایی که به اشتراک گذاشته میشوند را ببینید یا آنها را دنبال کنید.
اما چیزی که کانن به شدت روی آن تاکید میکند، هوش مصنوعی این سرویس برای تگگذاری و دستهبندی عکسها است که میتواند با خواندن اطلاعات Exif و بررسی ظاهر عکسها، آنها را در گروههای خودکار قرار دهد. البته فقط میتوانید فایلهای JPEG را در این سرویس بارگذاری کنید، اما یک ترا بایت فضا هم کم نیست و احتمالاً برای پر کردن آن چند سال وقت نیاز دارید.
لنزهای جدید سامیانگ برای کانن R
بالاخره شرکت کرهای سامیانگ هم نخستین لنزهای خودش برای مانت R کانن را معرفی کرد. این شرکت، همزمان دو لنز جدید MF 14mm f/2.8 و MF 85mm f/1.4 را برای مانت فولفریم بدون آینه کانن معرفی کرد که تا کنون دو مدل Canon R و Canon RP از سوی کانن با این مانت وارد بازار شدهاند.
لنز Samyang MF 14mm f/2.8 RF مخصوص عکاسی معماری و طبیعت ساخته شده است و با توجه به مانت بسیار بزرگ این دوربینها، آنقدر دهانه بزرگ و لنز محدبی دارد که سامیانگ مجبور شده است تا از یک هود ثابت گلبرگی شکل روی آن استفاده کند. به همین دلیل هم این لنز نمیتواند از فیلترهای مدور استفاده کند.
لنز Samyang MF 85mm f/1.4 RF نیز با توجه به فاصله کانونی 85 میلیمتر و دیافراگم 8 پرهای، یک لنز فوق العاده برای پرتره است. این لنز جدید دارای دهانه 72 میلیمتر و وزن 730 گرم است که برای عکاسی با دوربینهای کوچک کانن بسیار مناسب است و تصاویر نمونهای که از آن منتشر شدهاند، بوکه بسیار زیبایی را در دیافراگمهای باز نمایش میدهد.
قیمت این دو لنز هنوز اعلام نشده است، اما سامیانگ نشان داده که همواره محصولاتی باکیفیت را با قیمتی مناسب عرضه میکند. باید ببینیم این دو لنز جدید برای ارزانترین دوربین فولفریم بدون آینه بازار، یعنی Canon RP چه قیمتی خواهد داشت.
سونی کارتهای CFexpress را سریعتر میکند
هفته پیش سونی نسل جدیدی از کارتهای CFexpress را معرفی کرد که قرار است از تابستان آینده وارد بازار شوند. این کارتها سرعت خواندن 1.7 گیگابایت بر ثانیه دارند و سرعت نوشتن اطلاعات روی آنها نیز 1.48 گیگابایت بر ثانیه است. طبیعتاً این سرعت، برای عکاسی عادی با دوربینهای معمولی نیست و بیشتر برای دوربینهای پرسرعت و فیلمبرداری با رزولوشنهای بالا مانند 4K ساخته میشوند. کارتهای CFexpresses ظاهری شبیه به کارتهای XQD دارند و در دوربینهای رده بالا مانند دوربینهای فول فریم نیکون Z استفاده میکنند. کارتهای CFexpresses جدید سونی در ابتدا با ظرفیت 128 و کمی بعدتر با دو ظرفیت 256 و 512 گیگابایت وارد بازار میشوند. این کارتهای جدید که Type B نام دارند، از سومین نسل اینترفیس PCI-E استفاده میکنند که سرعت انتقال اطلاعات آن، دو برابر مدلهای موجود در بازار است.
لنز بینظیر Sony FE 135mm F1.8 G Master معرفی شد
هفته پیش، خبر مربوط به لنز جدید 135 میلیمتری سونی برای دوربینهای بدون آینه فول فریم این شرکت، توجه بسیاری را به خود جلب کرد. لنزهای 135mm با چنین دیافراگمی، معمولاً لنزهای بزرگ و سنگینی هستند که برای عکاسی روی دست چندان راحت نیستند. به عنوان مثال لنز Sigma 135mm f/1.8 DG HSM Art برای مانت E که لنز نسبتاً جدیدی هم هست 1130 گرم وزن دارد در حالی که لنز Sony FE 135mm F1.8 G Master با همین دیافراگم و دهانه فیلتر 82 میلیمتر، تنها 950 گرم وزن دارد. به همین دلیل برای عکاسی روی دست مانند عکاسی عروسی و مدلینگ و پرتره، فوقالعاده است.
این تغییرات به واسطه استفاده از عدسیهایی با ساختار اپتیکی بسیار مدرن بوجود آمدهاند تا پراکندگی های رنگی معمول در لنزهای تله فوتو را برطرف کنند. عدسیهای XA که مخفف Extreme Aspherical است و Super ED و ED در ساختار اپتیکی این لنز، عدسیهای بسیار پیشرفتهای هستند که کیفیت این لنز پرایم را بسیار بالاتر از لنزهای هم رده خود قرار میدهند.
یک دلیل مهم که خیلی از سازندگان لنز از این عدسیهای پیشرفته استفاده نمیکنند این است که استفاده از عدسیهای Aspherical بزرگ در لنزهایی که اصولاً برای پرتره ساخته میشوند باعث ایجاد تأثیر منفی روی بوکه تصویر میشود. اما سونی تاکید میکند که عدسی XA با تکنولوژی جدیدی ساخته شده که ایجاد حالت لایهلایه در بوکهها را منتفی میکند.
Onion Bokeh که به بافتهای پوست پیازی در دوایر بوکه نیز مشهورند، ترکیبی لایهلایه از خطوط دایرهای متحد المرکز هستند که در برخی از لنزها، داخل دایرههای بوکهای که در مناطق خارج از فوکوس قرار دارند ایجاد میشود و روی زیبایی تصویر تأثیر منفی میگذارند. در عکسهایی که با این لنز گرفته شده، نشان داده میشود که اصلاً چنین بافتی را در بوکهها نمیبینیم.
از سوی دیگر، این لنز از دیافراگم 11 پرهای مدور بهرهمند شده است. به همین دلیل حتی در دیافراگمهای بستهتر مانند f/4 هم، لکههای بوکه در تصویر، کاملاً دایرهای شکل و بسیار زیبا به نظر میرسند.
سونی تاکید میکند که این لنز، اولین لنز این شرکت است که از دو موتور فوکوس جداگانه برای حرکت دادن عدسیهای فوکوس استفاده میکند و به همین دلیل هم سرعت فوکوس در آن بسیار بالاتر از مدلهای قبلی است. بنابراین اگر از دوربینهای پرسرعتی مانند Sony A9 استفاده میکنید، بالاترین سرعت فوکوس را در کنار سرعت عکسبرداری و بهترین دقت ممکن در اختیار خواهید داشت. این لنز جدید از ماه آوریل آینده، با قیمت 1900 دلار وارد بازار خواهد شد. پیشنهاد میکنم حتماً سری به گالری عکسهای گرفته شده با FE 135mm F1.8 GM که توسط کارشناسان DPreveiw تهیه شده بزنید و از کیفیت این لنز جدید شگفتزده شوید.
اطلاعات بیشتر در مورد این لنز را اینجا بخوانید.
گوشیهای میان رده سامسونگ با دوربینهای سهگانه
هفته پیش خبر عرضه گوشیهای پرچمدار سامسونگ یعنی S10 را خواندید. این هفته، شرکت سامسونگ دو گوشی جدید را معرفی کرد که قیمت نسبتاً مناسبتری دارند و در واقع جزو گوشیهای میان رده این شرکت محسوب میشوند. این دو گوشی A30 و A50 نام دارند و در کنار امکاناتی مانند صفحه نمایش AMOLED Full HD+ با ابعاد 6.4 اینچ و باطری قدرتمند 4000 میلیآمپری، به دوربینهای پیشرفتهای مجهز شدهاند.
مدل A50 سامسونگ با سه دوربین پشتی ارائه شده است. یکی از این دوربینها دارای حسگر 25 مگاپیکسلی و دیافراگم f/1.7 است که در کنار دو دوربین دیگر با حسگر 8 و 5 مگاپیکسلی که هر دو دارای دیافراگم f/2.2 هستند، میتواند بوکه مصنوعی در تصاویر ایجاد کند.
مدل A30 سامسونگ هم در واقع مدل سبکتری از A50 است و با دو دوربین که به ترتیب 16MP و f/1.7 و دیگری 5MP و f/2.2 هستند، گزینه مناسبتری محسوب میشود. تاکید دوربینهای موبایل بر عکاسی پرتره با بوکه مصنوعی باعث شده تا این روزها به ندرت گوشیای را میبینیم که با تعداد دوربینهای کمتر از 2 دوربین وارد بازار شوند.
مطالعه بیشتر: همهچیز درباره عکاسی با موبایل
دوربین، دوربین، دوربین بیشتر
هفته پیش خبردار شدیم که شرکت سونی قراردادی را با شرکت Light که برای اولین بار یک دوربین با 16 لنز مستقل تولید کرد، امضا کرده است تا در آینده نزدیک از قابلیتهای این شرکت برای تولید دوربینهای بیشتر برای موبایلها بهره ببرد. از سوی دیگر به فاصله کوتاهی بعد از این خبر، شنیدیم که نوکیا هم در گوشی جدید Nokia 9 خودش از تکنولوژیهای همین شرکت استفاده کرده و یکی دو روز پیش هم خبر عقد قرارداد شرکت شیائومی را با این شرکت شنیدیم که ظاهراً قرار است برای گوشیهای آینده این شرکت با هم همکاری کنند.
تا همین چند سال پیش، وجود دوربین روی موبایلها یک گزینه پیشرفته محسوب میشد. اما اینطور که پیش میرود، وجود دو یا سه دوربین، در پشت موبایلهای آینده، یک مسئله پیش پا افتاده است و باید منتظر دوربینهایی با 8، 10، 12 یا حتی 16 دوربین باشیم. نکته ای که در این میان اهمیت دارد، تاکید شرکتهای سازنده موبایل روی پیشرفت امکانات عکاسی و فیلمبرداری گوشیهای آینده است که نشان میدهد از میان تمامی امکانات این گوشیها، تنها بخشی که هنوز جذابترین کارکرد را دارد، همین قسمت است. به واقع میتوانیم اینطور نتیجهگیری کنیم که گوشیهای موبایل، در بسیاری از جنبهها به بلوغ خود رسیدهاند و در این میان، هنوز بیشترین چیزی که کاربران از آنها میخواهند، به عکاسی و فیلمبرداری مربوط میشود. اگرچه این اتفاق، خبر خوبی برای شرکتهای دوربینسازی نیست، اما میتوان این استقبال عمومی کاربران عمومی را سرفصل جدیدی در صنعت عکاسی به شمار آورد که موجب افزایش سلیقه و سطح انتظارات کاربران نیز میشود.
برندگان Shot on iPhone معرفی شدند
خبر مسابقه اپل که حدود یک ماه پیش آغاز شده بود در همان زمان هم با واکنشهای زیادی روبرو شد. در این مسابقه، کاربران اپل میبایست عکسهایی که میخواهند در مسابقه شرکت کند را با هشتگ #ShotOniPhone در شبکههای اجتماعی منتشر کرده یا با رزولوشن اصلی برای اپل ایمیل میکردند. نکته مهم درباره این مسابقه این بود که اپل در بخش توضیحات این مسابقه ذکر کرده بود که استفاده تجاری یا غیر تجاری از تصاویر برنده، به هر شکل و صورتی در شبکههای اجتماعی، بیلبوردها یا حتی استفادههای تجاری، برای این شرکت محفوظ است.
کاربران در همان زمان به شدت با این توضیحات مخالفت کردند و به فاصله دو روز بعد، اپل این ماده را از تأییدیه ارسال عکس برای مسابقه حذف کرد و تائید کرد که عکس های برنده، برای هر نوع استفادهای، هزینه جداگانه دریافت خواهند کرد. به هر ترتیب، این مسابقه هفته پیش به پایان رسید و گالری عکسهای برنده نیز منتشر شد. عکسهای فوقالعادهای را میتوانید در این گالری ببینید.سوژههای عکسهای این گالری، مجموعهای از نگاه هنری و عکاسی خبری محسوب میشود که نشان میدهد عکاسی با موبایل، تا چه حد میتواند روی دیدگاه کاربران مؤثر باشد. بیدلیل نیست که حدس میزنیم عکاسی و فیلمبرداری پیشرفته، آینده موبایلها خواهد بود. این گالری عکس را در اینجا ببینید.
اینها خبرهایی بودند که در هفته گذشته میلادی منتشر شدند و حدس زدیم ممکن است برایتان جالب باشد. تا هفته آینده بررسیها، آموزشها و مطالب جالب و خواندنی از صنعت عکاسی را در مجله نورنگار دنبال کنید.
نویسنده:امیر یاری