اگرچه دوربینهای بدون آینه مانند دوربینهای سری Z نیکون یا دوربین کانن R این روزها همه خبرها را به خود اختصاص دادهاند، اما بیراه نیست اگر بگوییم که وقار و شخصیت دوربینهای بدون آینه مدیون دوربینهای شیک و بینظیر سری X فوجی فیلم است. این شرکت ژاپنی با دوربینهای بدون آینه خودش که سبک و استایل، دوربینهای Rangefinder قدیمی را با امکاناتی پیشرفته در اختیار عاشقان عکاسی قرار میدهد، علاوه بر طراحی بینظیر، از جدیدترین تکنولوژیهای صنعت عکاسی در دوربینهایش استفاده میکند.
دوربین فوجی X-T3 از حسگر اختصاصی دوربینهای فوجی یعنی X-Trans CMOS APS-C بهره میبرد. اندازه این حسگرها هم اندازه حسگر دوربینهایی مانند Nikon D7500 ، Sony A6500 یا Canon 80D است. این حسگر که از تکنولوژی BSI بهره میبرد، برای عکاسی در نور کم، کیفیتی به مراتب بهتر از حسگرهای هم اندازه خود که تنها CMOS عادی هستند ارائه میدهد و به دلیل رزولوشن بالای 26.1MP نه تنها برای عکاسی در نور کم، برای برای چاپ عکسها با ابعاد بالا نیز کاملاً مناسب است.
حساسیت پایه این حسگر ISO 160 است (در مقابل ISO 200 در مدل قبلی) که به لطف استفاده از نسل چهارم حسگرهای اختصاصی فوجی یعنی X-Processor 4 در دسترس قرار میگیرد. سرعت این پردازشگر 4 هستهای، نزدیک به 3 برابر پردازشگر نسل قبلی خودش است که در X-T2 استفاده شده بود. این پردازشگر، علاوه بر رفتار نویزی بهتر، سرعت فوکوس خودکار و عکسبرداری پیدرپی و ذخیرهسازی فایلها را نیز افزایش داده است.
اما درباره فوکوس خودکار گفتیم. دوربین فوجی X-T3 میتواند در سرتاسر کادر تصویر، سوژهها را در فوکوس نگه دارد. یعنی پوشش 100% تمام کادر، با امکان تشخیص چهره و تشخیص چشم یا Eye-Detection امکان ندارد اجازه دهد تا سوژههای متحرک خارج از فوکوس قرار بگیرند. محدوده نوری فوکوس این دوربین نیز اکنون به -3 EV رسیده است که نسبت به -1 EV در دوربین X-T2 به اندازه 2 استاپ قویتر شده و امکان فوکوس بهتر و دقیقتری را در نور کم فراهم میکند.
ضمناً سرعت ماژول فوکوس این دوربین نیز 1.5 برابر قبل شده و با توجه به اینکه خود دوربین X-T2 نیز یکی از سریعترین دوربینهای بدون آینه بود، میتوان حدس زد که این دوربین برای عکاسی خبری و ورزشی، فوقالعاده خواهد بود.
این دوربین، بدون گریپ مخصوص، میتواند با سرعت 11 فریم بر ثانیه در مد استفاده از شاتر مکانیکی (با رزولوشن کامل) عکس بگیرد. فکر میکنید به سرعت بالاتری نیاز دارید؟ کافیست دوربین را روی مد Sport Crop قرار دهید تا رزولوشن عکسها به 16 مگاپیکسل کاهش یافته و سرعت عکسبرداری پیدرپی به سرعت باور نکردنی 30 فریم بر ثانیه برسد.
توجه داشته باشید که سرعت فریمهای یک ویدئوی عادی سینمایی 24 فریم بر ثانیه است!
منظرهیاب الکترونیکی این دوربین با رزولوشن 3.69 میلیون نقطه، و بزرگنمایی 0.75x تصویری بسیار واضح و بدون وقفه از کادر روبروی دوربین را نمایش میدهد. کسانی که با فوکوس دستی در دوربینهای قدیمی آشنا هستند نیز میتوانند از مد فوکوس Manual اختصاصی دوربینهای دیجیتال سری X فوجی به نام Digital Microprism لذت ببرند که حال و هوای همان فوکوس دستی در دوربینهای قدیمی را دارد و ضمناً بسیار کاربردی هم هست.
امکانات ویدئویی حرفهای
فوجی فیلم همواره در سری دوربینهای X خودش، امکانات فیلمبرداری را در هر مدل جدید ارتقا داده است و دوربین فوجی X-T3 هم از این قاعده مستثنا نیست. این دوربین میتواند روی کارت حافظه sd ویدئوهای 4K را با سرعت 60 فریم بر ثانیه و بیت ریت 4:2:0 10-bit ضبط کند و ضمناً نخستین دوربین دارای حسگر APS-C است که میتواند روی خروجی HDMI خودش، ویدئوهای 4K 60p 4:2:2 10-bit خروجی بدهد.
فرمتهای ویدئویی در دسترس شامل H.264/MPEG-4 AVC و همچنین H.265/HEVC برای فشردهسازی بیشتر اطلاعات میشود که امکان خروجی بیتریت بالای 200 Mbps را به صورت همزمان روی HDMI فراهم میکند. عمق رنگ 10 بیت نسبت به عمق رنگ 8 بیت، 64 برابر اطلاعات رنگی بیشتری را منتقل میکند که در کنار محدوده نور یا Dynamic Range برابر 12 استاپ، رنگهایی فوقالعاده طبیعی را برای ویرایش در کامپیوتر در اختیارتان میگذارد.
اگر میخواهید با این دوربین ویدئوهای حرفهای بگیرید، توجه داشته باشید که سرعت خوانش اطلاعات 4K 60fps از روی حسگر این دوربین تنها 17 msec است که برای فیلمبرداری از سوژههای پرسرعت، امکان ایجاد پدیده رولینگ شاتر را بسیار کم میکند.
فوجی از یک الگوریتم جدید کاهش نویز در این دوربین استفاده کرده که حداقل حساسیت دوربین برای کار با F-Log را از ISO 800 به ISO 640 کاهش داده است و به این ترتیب، در تصاویر ویدئویی که در نور کم ضبط میکنید، نویز بسیار کمتری مشاهده میشود.
تغییرات بدنه
دوربینهای X-T3 و X-T2 تقریباً دو قلوی یکدیگر محسوب میشوند و بدنههای آنها بسیار شبیه به هم است. در دوربین فوجی X-T3 هم بدنه عایقبندی شده و نمایشگر LCD بازشو را میبینیم که کار کردن با آن را در فضای باز و شرایط فیلمبرداری نامتعادل، راحتتر میکند. اما دکمههای X-T3 کمی برجستهتر است و وقتی از بالا به بدنه دو دوربین نگاه میکنید، گریپ یا دستگیره دوربین کمی عمیقتر شده و دکمه جبران نوردهی هم کمی کوچکتر شده تا راحتتر و سریعتر بتوانید آن را بچرخانید.
یک نکته جالب که در ویدئوهای معرفی دوربین فوجی X-T3 به چشم میخورد، طراحی جالب دکمه دیوپتر این دوربین است. که شبیه به پیچ تنظیم ساعتهای عقربهای طراحی شده است.
یعنی برای چرخاندن آن، باید پیچ را از بدنه بیرون بکشید و بعد از تنظیم دوباره آن را به داخل بدهید. به این ترتیب، از بر هم خوردن تنظیمات منظرهیاب دوربین جلوگیری میشود.
درپیش روی جای فیش هدفون و میکروفون و USB Type-C کنار دوربین نیز به صورت جداشونده طراحی شده است. به این ترتیب، وقتی میخواهید با دوربین فیلمبرداری کنید، میتوانید مانند درپوش لنز، آن را نیز جدا کنید و در کیف بگذارید.
البته باید توجه داشته باشید که آن را به طور اتفاقی گم نکنید، چون در این صورت باید یک درپوش فوجی CVR-XT3 را جداگانه تهیه کنید. ضمناً مانند اغلب دوربینهای پیشرفته، ورودی USB-C این دوربین، میتواند باطری دوربین را نیز شارژ کند که به شما امکان میدهد در جاهایی که دسترسی به برق یا شارژر ندارید، باطری دوربین را با یک پاور بانک عمومی نیز شارژ کنید.
فوجی فیلم همراه با دوربین فوجی X-T3 یک باطری گریپ حرفهای جداگانه نیز معرفی کرده که Grip VG-XT3نام دارد. با این گریپ علاوه بر اینکه میتوانید به صورت عمودی عکاسی کنید، میتوانید همانند اغلب دوربینهای فوجی X، از باطری یدکی NP-126S نیز استفاده کنید. با این باطری میتوانید تا 1100 شات با هر بار شارژ دوربین عکس بگیرید. دوربین X-T3 فوجی در دو رنگ مشکی و نقرهای با قیمت 1500 دلار برای بدنه یا 1900 دلار همراه با یک لنز XF 18-55mm ارائه میشود.
مترجم: امیر یاری