در صورتی که خودتان را یک عکاس میدانید به احتمال زیاد سونی ZV-1 برای شما طراحی نشده است بلکه این دوربین بیشتر به منظور ضبط فیلم برای پلتفرمهایی مثل یوتیوب طراحی شده است.
در مقایسه با سونی RX100
در قلب این دوربین، سخت افزار استفاده شده تقریبا شبیه سه دوربینهای سری RX100 است. در این دوربین مثل RX100 V از یک لنز زوم معادل 24-70 با دیافراگم f/1.8-2.8 به همراه یک سنسور 1 اینچی با رزولوشن 20 مگاپیکسل انباشته استفاده شده است و سیستم اتوفوکوس Mark VII نیز به آن افزوده شده است.
با این وجود کنترلها و نحوهی در دست گرفتن این دوربین کاملا متفاوت است. هیچ گونه حلقهی کنترلی در اطراف لنز وجود ندارد. ترتیب کلیدها نیز کاملا متفاوت است و برای نحوهی کنترل کاملا جدیدتری طراحی شدهاند. لازم به ذکر است که برخلاف دوربینهای سری RX100 سونی از برند سایبرشات خودش روی این دوربین استفاده نکرده است و اسم رسمی مدل هم DCZV-1 است و اثری از DSC که مخفف Digital Stills Camera بود وجود ندارد. همچنین دوباره مثل RX100 در این دوربین نیز از باتری NP-BX1 استفاده شده است.
تواناییهای ویدیویی
قابلیتهای ویدیویی سونی ZV-1 شباهت خیلی زیادی با RX100 VII دارد. این دوربین میتواند ویدیوهای 1080p را با نرخ فریم حداکثر 120p و ویدیوهای UHD 4K را با نرخ فریم 30p ضبط کند. همچنین با رزولوشن کمتر امکان فیلمبرداری با سرعت خیلی بیشتر هم وجود دارد و میتواند سرعت فیلمبرداری را تا 960 فریم بر ثانیه افزایش دهید.
مثل تمامی دوربینهای رده مصرفکنندهی سونی تمامی این فیلمها 8 بیتی هستند. حالتهای Log و HLG نیز در دسترس هستند اما به صورت کلی انعطافپذیری کمتری نسبت به فیلمبرداری 10 بیتی دارد. علاوه بر این سونی اعلام کرده است که این دوربین توانایی ضبط ویدیو برای مدتهای طولانیتری را دارد.
مزیت دیگری که از پردازندهی سونی RX100 VII قرض گرفته شده است این است که سونی ZV-1 میتواند علاوه بر لرزشگیر داخلی لنز، روی ویدیوهای 4K خودش از لرزشگیر دیجیتال تصویر استفاده کند. همچنین دوربین میتواند دادههای مربوط به لرزش را داخل متادیتا ثبت کند تا پس از ضبط فیلم بتوانید با استفاده از نرمافزار Image Edge این لرزشها را اصلاح کنید.
[relatedpost post=”129262″]
ارگونومی
اولین چیزی که در مورد ZV-1 متوجه خواهید شد، ارگونومی غیرمرسوم آن است. یک کلید اختصاصی [Rec] یا ضبط ویدیو بزرگ روی این دوربین قرار گرفته است که دقیقا پشت کلید شاتر قرار گرفته است. اهمیت اندازه و محل قرارگیری این کلید را تا وقتی که دوربین را به سمت خودتان نگه ندارید احساس نخواهید کرد. این کلید به شکلی طراحی شده است که بتوانید با انگشت اشارهی دست چپ خودتان از آن استفاده کنید، در حالی که غلتانک زوم را باید با شست خودتان کنترل کنید.
رو به مخاطبان
اینکه تمرکز این دوربین روی تولیدکنندههای ویدیو است به این معنی است که داخل دوربین هیچگونه منظرهیابی وجود ندارد. به هرحال در صورتی که قرار نباشد از منظرهیاب استفاده کنید، هیچ دلیلی برای گنجاندن آن داخل دوربین وجود ندارد.
در مقابل، این دوربین یک صفحه نمایش کاملا متحرک دارد تا استفاده از دوربین زمانی که رو به شما قرار دارد سادهتر باشد. همانطور که انتظار دارید، این صفحه نمایش زمانی که رو به جلو قرار گرفته باشد، یک تصویر آینهای از چیزی که روی سنسور میافتد را نشان خواهد داد. قابلیتهای لمسی این صفحه نمایش هم به کاربر امکان فوکوس لمسی را میدهد اما مثل دوربینهای اخیر سونی قابلیتهای خیلی زیادی ندارد.
پورتها
تمامی پورتهای دوربین در سمت راست دوربین قرار گرفتهاند (زمانی که دوربین را رو به خودتان گرفتهاید، سمت چپ). یعنی این پورتها در سمت مخالف صفحه نمایش چرخان قرار دارند. پورتهای استفاده شده عبارتند از سوکت میکروفون، خروجی HDMI و کانکتور USB که با استفاده از آن میتوانید همزمان دوربین را شارژ کنید و از آن استفاده نمائید. مهمتر از همه اینکه میتوانید از تمامی این پورتها بدون اخلال در عملکرد صفحه نمایش چرخان استفاده کنید.
میکروفون بهبود یافته
عدم استفاده از منظرهیاب باعث شده است جای کافی برای یک میکروفون نسبتا پیچیدهی سه کپسوله وجود داشته باشد. سونی ادعا کرده است که این میکروفون به شکلی طراحی شده است که بتواند جهتدار کار کند و صدای فرد جلوی دوربین را به خوبی ضبط کند. به همراه این دوربین محافظ باد (Deadcat) نیز عرضه میشود که شما میتوانید آن را روی شکاف میکروفون نصب کنید تا از برخورد مستقیم باد به میکروفون جلوگیری کنید. این ددکت از طریق هات شو به دوربین متصل خواهد شد که به این معنی است که نمیتوانید به همراه فلاش LED از آن استفاده کنید.
همچنین این محافظ باد، کلید پاور دوربین که میزان شارژ باتری را نشان میدهد را هم میپوشاند و دیدن آن سخت خواهد شد.
روی سونی ZV-1 یک هات شو جانبی نیز وجود دارد که با استفاده از آن میتوانید یک میکروفون شات گان به دوربین وصل کنید. این هات شو تمامی پینهای هاتشوی Multi-Interface سونی را دارد و به همین خاطر میتوانید با استفاده از آن، از تجهیزات مختلفی مثل میکروفون یا آداپتور XLR استفاده کنید.
[relatedpost post=”131415″]
اتوفوکوس روی چهره
در این دوربین از آخرین نسخهی سیستم اتوفوکوس سونی استفاده شده است. این سیستم روی هر چیزی که شما انتخاب کنید میتواند فوکوس کند و در صورتی که سوژهی مورد نظر شما به شکل اتفاقی صورت بود از سیستم تشخیص چهره و چشم استفاده خواهد کرد. این سیستم اتوفوکوس حتی در صورتی که سوژه پشت به دوربین هم قرار بگیرد و چشم و صورت او قابل تشخیص نباشد هم به ردیابی چهرهی او ادامه خواهد داد.
این میزان پایداری برای این نوع محصول که به هیچ وجه نباید فوکوس از روی چهرهی شما برداشته شود و شما هم زمان کافی برای اصلاح اشتباهات و خطاها را ندارید کاملا ضروری است.
نوردهی خودکار با اولویت صورت
سونی ZV-1 مجموعهای از قابلیتها دارد که به صورت اختصاصی برای ولاگرها طراحی شدهاند تا کاربر بتواند با کمترین میزان درگیری با دوربین و تنظیمات آن به نتایج دلخواه خود برسد.
یکی از این قابلیتها نوردهی خودکار با اولویت چهره است. این قابلیت دقیقا کاری را انجام خواهد داد که از آن انتظار خواهید داشت: سیستم نورسنجی را به تشخیص چهره متصل میکند و نوردهی چهرهی مجری را اولویت اولیهی دوربین قرار خواهد داد. این دوربین به شکلی طراحی شده است تا سریعا به تغییرات نوردهی واکنش نشان دهد تا حتی در صورت تغییر میزان نور صحنه، نورپردازی چهره همیشه مناسب باشد.
همچنین سونی میگوید که واکنش رنگی دوربین در سبک خلاقانهی Standard تغییر کرده است تا بتواند انواع مختلف تونهای صورت را به شکل جذابتری نمایش دهد.
حالت تاری (Defocus) پس زمینه
سونی تاکید زیادی روی این موضوع دارد که تاری پس زمینهی فیلمهای گرفته شده توسط این دوربین یک فیلتر یا شبیهساز عمق میدان کم نیست بلکه یکی از حالتهای دوربین است که دیافراگم را تا وایدترین میزان ممکن باز میکند تا عمق میدان دوربین تا جای ممکن کم باشد.
این قابلیت فقط با یک کلیک قابل دسترس است و به این معنی است که نیازی نیست موضوعاتی مثل مقدار دیافراگم و… را یاد بگیرید تا بتوانید از آن استفاده کنید. همچنین به دلیل اینکه دوربین میداند هدف آن بازترین دیافراگم ممکن است میتواند دقیقا بلافاصله به تغییرات واکنش نشان دهد و ایزو و میزان حساسیت فیلتر ND را تغییر دهد. به همین خاطر نیازی نیست با سرعت کم تمامی این تغییرات را انجام دهید.
به صورت پیشفرض حالت تاری پس زمینه به کلید C1 اختصاص داده شده است که در قسمت جلو سمت راست دوربین قرار دارد. به همین خاطر در صورتی که دوربین را با استفاده از دست چپ خودتان نگه داشتهاید، استفاده از آن خیلی ساده خواهد بود.
حالت نمایش محصول (Product Showcase)
احتمالا قابلیتی که باعث شده است هدف این دوربین به صورت کاملا واضح مشخص باشد، حالت Product Showcase یا حالت نمایش محصول است. این حالت زمانی کاربرد دارد که رو به دوربین صحبت میکنید و محصولی که قصد معرفی آن را دارید در دست میگیرید تا قابلیتهای آن را بررسی کنید.
حالت نمایش محصول برای این کاربرد دارد که محصولاتی که در مقابل دوربین قرار میدهید را اولویتبندی کند و زمانی که یک محصول را نزدیک به دوربین میگیرید، حالت تشخیص چهره غیرفعال خواهد شد. این بدین معنی است که دیگر نیازی نیست صورت خودتان را مخفی کنید و یا صبر کنید تا دوربین روی محصولی که قصد نمایش آن را دارید فوکوس کند. این حالت نیز به صورت پیشفرض به کلید C2 و منوی Fn تخصیص داده شده است و به همین خاطر نیازی نیست واکنش اتوفوکوس را به صورت دستی تنظیم کنید.
نکات عجیب/قابلیتهایی که وجود ندارند
سونی ZV-1 قبل از همه چیز یک دوربین فیلمبرداری است که برای کار با حالت سلفی طراحی شده است و به همین خاطر کاملا قابل درک است که چرا برخی قابلیتهایی RX100 مثل منظرهیاب الکترونیک، فلاش و حلقهی کنترل که عکاسها خیلی به آن علاقه دارند در این دوربین حذف شده است.
اما ممکن است نبود سوکت هدفون برای فیلمبردارها خیلی عجیب باشد. با اینکه ضبط ویدیو معمولا با استفاده از هدفون انجام نمیشود اما اینکه نمیتوانید قبل از شروع ضبط سطوح صدا را بررسی کنید و یا پس از ضبط ویدیوی خودتان را یکبار با هدفون ببینید کمی عجیب است.
همچنین استفاده از حالتهای ویدیویی HLG و Log از آنجایی که خروجی ویدیو 8 بیتی است، کمی کج سلیقگی محسوب میشود. البته انتظار نداریم که ZV-1 به صورت کامل رنگهای تصویر را اصلاح کند اما فیلمبردارهای حرفهای ممکن است نیاز داشته باشند از این محدودیتها مطلع باشند.
ممکن است برای شما جالب باشد
ZV-1 کمی ضخامت بیشتری نسبت به RX100 V دارد و سونی ادعا میکند که استفاده از مواد کامپوزیت بیشتر در ساخت این دوربین باعث شده است پراکندگی حرارت این دوربین نیز بهتر باشد. زمانی که صفحه نمایش دوربین به صورت کامل باز شده باشد شما میتوانید پنل کامپوزیت را مشاهده کنید. با وجود این دوربین به صورت پیشفرض در هر بار اجرا فقط 5 دقیقه فیلمبرداری میکند. در صورتی که میخواهید برای مدت زمان بیشتری به فیلمبرداری بپردازید باید، قابلیت Overheat Shutdown را غیرفعال کنید.
گفته شده است که در صورتی که این قابلیت غیرفعال باشد، دوربین میتواند به صورت بینهایت (یا حداقل تا زمانی که کارت حافظه پر شود) به فیلمبرداری ادامه دهد.
هنوز عمر باتری این دوربین مشخص نشده است اما همانطور که در ابتدای مقاله ذکر شد، در صورت نیاز میتوانید در زمان کار، این دوربین را با استفاده از کابل USB شارژ کنید.
[relatedpost post=”143365″]
جمعبندی
همانطور که از برندینگ این دوربین مشخص است، سونی ZV-1 برای عکاسی طراحی نشده است اما برای افرادی که به صورت رو به دوربین کار میکنند و برای شبکههای اجتماعی فیلم تهیه میکنند، ZV-1 یک ابزار کاملا قدرتمند است.
برای اینکه بفهمیم این دوربین به عنوان یک دوربین عکاسی چه عملکردی دارد ما به زمان بیشتری نیاز داریم اما این دست دوربینها یک هدف خاص را دنبال میکنند. برخلاف کانن G7 X III این دوربین نمیتواند فیلمهای ضبط شده را به صورت مستقیم روی یوتیوب استریم کند اما آخرین نسخه از برنامهی گوشی هوشمند سونی به شما این امکان را میدهد که ویدیوهای خودتان (از جمله ویدیوهای 4K) را بلافاصله پس از ضبط منتقل کند.