آموزش تولید محتوای ویدئویی و تدوین

دسته بندی محصولات

  • عکاسی

  • فیلمبرداری

  • نورپردازی

  • تجهیزات صدا

  • لوازم جانبی

  • لوازم جانبی موبایل

  • محصولات دست دوم

  • محصولات آموزشی

لوازم جانبی دوربین

(همه محصولات)

مقایسه دوربین‌های سونی A7 III و نیکون Z6

راهنمای انتخاب
مقایسه دوربین‌های سونی A7 III و نیکون Z6

در این مقاله ما به 10 تفاوت اصلی بین سونی A7 III و نیکون Z6 می‌پردازیم. دو دوربین فول‌فریم بدون آینه که در دو چیز کاملاً با هم شبیه هستند. رزولوشن و قیمت. اما پیش از اینکه به تفاوت‌ها بپردازیم، مشخصاتی که هر دوی آن‌ها دارند را با هم مرور می‌کنیم:

  • حسگر فول‌فریم 35mm که امکان عکاسی با کیفیت را به هر دو دوربین سونی A7 III و نیکون Z6 می‌دهد.
  • تکنولوژی BSI یا Back-illuminated که حساسیت حسگر در نور کم را افزایش می‌دهد و نویز بسیار کمتری نسبت به حسگر‌های عادی دارد.
  • رزولوشن 24 مگاپیکسل در هر دوی این دوربین‌ها با توجه به اندازه بزرگ حسگر، برای عکاسی پرتره و عروسی و معماری و … کاملاً کافی است. البته نیکون Z6 با 5 مگاپیکسل، کمی بیشتر از سونی A7 III با 24.2 مگاپیکسل است که این تفاوت اهمیت چندانی ندارد و فقط این ذهنیت را ایجاد می‌کند که شاید این حسگر ساخت خود نیکون باشد و برخلاف اغلب حسگر‌های DSLR های این شرکت، از خود سونی خریداری نشده باشد!
  • حساسیت ISO 100-51200 که می‌تواند در حالت اکستند به ISO 50 و ISO 204800 هم برسد، در هر دو دوربین سونی A7 III و نیکون Z6 ممکن است. این شباهت نشان‌دهنده قدرت بالای پردازشگر هر دو دوربین است که برای کسانی که می‌خواهند در نور کم فیلم‌برداری یا عکاسی کنند فوق‌العاده است.
  • لرزشگیر روی حسگر هم از مهم‌ترین شباهت‌های بین این دو دوربین است. این اتفاق مبارک که برای نخستین بار در یک دوربین نیکون دیده شده، به این دوربین‌ها امکان می‌دهد تا براساس استاندارد CIPA تا 5 استاپ سرعت شاتر کمتر از سرعت استاندارد را انتخاب کنند و همچنان عکس‌های بدون لرزشی ثبت کنند.
  • شاتر الکترونیکی بی‌صدا در این دوربین‌ها امکان عکاسی در محیط‌های بسیار ساکت مانند عکاسی از تئاتر یا عکاسی سر صحنه فیلم‌های سینمایی را فراهم می‌کند. می‌دانیم که عکاسی در چنین محیط‌هایی مستلزم سکوت و صدابرداری دقیق است و هر دوی این دوربین‌ها در چنین شرایطی عالی عمل می‌کنند.
  • فیلم‌برداری 4K هم این روز‌ها در دوربین‌های عکاسی بسیار متداول شده است. اما هر دوی این دوربین‌ها می‌توانند با نرخ تبادل اطلاعات 100 Mbps و سرعت 30fps و با استفاده از تمامی سطح حسگر فیلم‌برداری کنند. به این ترتیب، تصاویر ویدئویی این دوربین‌ها در حالت 4K علاوه بر کیفیت بسیار بالا، بدون کراپ و زوم و با بوکه و کادری شبیه به عکس‌هایی که با آن‌ها می‌گیرید، ثبت می‌شوند.
  • قابلیت اسلوموشن 120 فریم بر ثانیه نیز در حالت فیلم‌برداری Full HD 1080p هر دوی آن‌ها در دسترس است که برای فیلم‌برداران حرفه‌ای خبر خوبی محسوب می‌شود.
  • در هر دو دوربین سونی A7 III و نیکون Z6 نیز قابلیت Bluetooth و WiFi را می‌بینیم. اگرچه ارتباط با WiFi سرعت بالاتری برای انتقال اطلاعات دارد، اما به دلیل مصرف بالای این روش، می‌توانید از روش کم‌سرعت اما بسیار کم‌مصرف بلوتوث استفاده کنید تا ارتباط دوربین و تلفن‌های همراه در تمام طول روز برقرار باشد.
  • درگاه‌های ارتباطی میکروفون، هدفون، درگاه USB Type-C و Micro HDMI هم در هر دو دوربین سونی A7 III و نیکون Z6 دیده می‌شود تا از نظر ارتباطی خیال شما را راحت کنند.

می‌توانید در مفاله‌های جداگانه بررسی‌های تخصصی هر کدام از دو دوربین سونی A7 III و نیکون Z6 را مطالعه کنید.

اما تفاوت‌های سونی A7 III و نیکون Z6 کدام‌ها هستند؟

1- مانت و لنز‌ها

اینکه سونی A7 III و نیکون Z6 ، مانت‌های مختلفی داشته باشند، اصلاً چیز بعیدی نیست. به‌هرحال وقتی درباره دو دوربین از دو برند مختلف حرف می‌زنیم، طبیعی است که هر کدام از آن‌ها، مانت یا دهانه لنز اختصاصی خودشان را داشته باشند و از لنزهای خودشان پشتیبانی کنند. اما دلیل اینکه این گزینه را به عنوان مهم‌ترین تفاوت این دو دوربین در نظر گرفتم، تفاوت عجیب اندازه دهانه مانت در این دو دوربین است.

سونی A7 III و نیکون Z6

تفاوت اندازه این دو مانت به قدری زیاد است که حتی در تصاویر هم می‌توان به راحتی متوجه آن‌ها شد. قطر مانت دوربین جدید نیکون که Z Mount (آن را “زی مانت” بخوانید) با اندازه 55mm نزدیک به 1 سانتی‌متر از مانت دوربین‌های سری A سونی با مانت 46mm بزرگ‌تر است. این انتخاب عجیب، از همین ابتدا دست نیکون را برای تولید لنز‌های با دهانه و دیافراگم بسیار بزرگ، باز می‌گذارد.

بدنه دوربین نیکون Z6، اگرچه بسیار نزدیک و هم اندازه سونی A7 III است، اما مانت بزرگ آن، بخش بزرگی از نمای جلوی دوربین را می‌پوشاند. به واسطه همین مانت، فاصله فلنج (فاصله بین آخرین عدسی لنز تا روی سطح حسگر) در نیکون Z6 به اندازه 2 میلی‌متر کمتر از سونی شده است (16 میلی‌متر در برابر 18 میلی‌متر). این تفاوت، امکان ساخت بدنه‌هایی با ضخامت کمتر و نقطه ثقل بهتر را به نیکون می‌دهد.

سونی A7 III و نیکون Z6

نیکون اعلام کرده که به دلیل ساخت و طراحی چنین مانت بزرگی، اکنون می‌تواند لنزهای با دیافراگم بسیار بازتری را با اندازه کوچک‌تری تولید کند و همین ابتدا، در حال ساخت یک لنز 58mm با دیافراگم f/0.95 است. اگرچه هنوز این محصولات وارد بازار نشده‌اند، اما گالری تصاویری که با این دوربین و لنز‌ها گرفته شده، نشان‌دهنده کیفیت خارج از تصور گوشه‌های تصویر است. در تصاویری که با لنز پرایم 35mm که همراه با Z6 معرفی شده است، گوشه‌های تصویر بسیار شارپ و با کیفیت است و برخلاف انتظار ما، حتی در دیافراگم‌های باز مانند f/1.8 هم محوشدگی در گوشه‌ها وجود ندارد.

البته کیفیت لنز‌های زایس یا حتی لنز‌های خود سونی برای مانت E دوربین‌های فول‌فریم خودش بسیار بالاست و واقعاً نمی‌توان هیچ‌کدام از آن‌ها را ضعیف‌تر محسوب کرد. اما چیزی که در اینجا جالب است، طراحی فوق‌العاده نیکون برای این مانت است که چطور توانسته با این طراحی اپتیک، به چنین ابعادی دست پیدا کند. این مانت، امکان ساخت لنز‌های بسیار کامپکت و کوچک‌تری را به نیکون می‌دهد. همان‌طور که لنز Nikkor Z 24-70mm f/4 توانسته با چنین اندازه و وزن کوچکی ساخته شود، احتمالاً لنز‌های دیگر این مانت هم می‌توانند کوچک‌تر ساخته شوند و به این ترتیب، دستیابی به هدف دوربین‌های بدون آینه که در واقع اندازه کوچک‌تر دوربین‌ و لنز است، راحت‌تر میسر می‌شود.

در تصاویر می‌بینیم که نیکون توانسته لنز 500mm f/5.6 را برای دوربین‌های DSLR خودش با اندازه بسیار کوچکی طراحی کند. به طوریکه این لنز روی همین دوربین کوچک Z6 (همراه با مبدل) بسته شده است و می‌توان با آن‌ها، روی دست هم عکس گرفت. شخصاً باور دارم، نیکون به مرز‌های جدیدی در صنعت اپتیک دست یافته که نتایج آن‌ها را در این مانت و لنز جدید می‌بینیم.

سونی A7 III و نیکون Z6

علاوه بر این‌ها، نیکون دوربین‌های جدید Z6 و Z7 را همراه با 3 لنز و یک مبدل برای لنز‌های سری F خودش معرفی کرده است که به مراتب شرایط بهتری نسبت به اکوسیستم سونی E در سال 2013 دارند. اگرچه سونی در طی این سال‌ها با همکاری برند‌های سازنده لنز معتبر مانند زایس، تامرون، سیگما، سامیانگ و … تعداد لنز‌های مانت E خودش را افزایش داده است، اما براساس گزارشی که DPreview منتشر کرده، ظاهراً نیکون اطلاعات تولید لنز‌های مانت Z خودش را در اختیار شرکت‌های دیگر قرار نداده است و احتمالاً این شرکت‌ها برای تولید لنز‌های دیگر نیاز به مهندسی معکوس لنز‌های موجود دارند.

سونی A7 III و نیکون Z6

به نظر می‌رسد نیکون قصد دارد، دستکم فعلاً درباره تکنولوژی بی‌نظیر مانت خودش اطلاعات را مخفی نگه دارد و کاربران می‌توانند در صورت نیاز به لنز‌های دیگر، از مبدل FTZ که خود نیکون آن را برای لنز‌های دیگرش معرفی کرده استفاده کنند.

بیشتر بخوانید: آشنایی با تمام بدون‌آینه‌های معرفی شده نیکون

2- طراحی و گریپ دوربین

یکی از اشکالاتی که خیلی از عکاسان به طراحی بدنه دوربین‌های بدون آینه سونی مانند A7 III می‌گیرند، گریپ کوچک آن‌هاست که راحت در دست قرار نمی‌گیرد. اما نیکون با طراحی گریپ بزرگ دوربین Z6، ارگونومی بهتری نسبت به سونی دارد. باید توجه داشته باشیم که باطری این دوربین، همان مدل باطری است که نیکون در دوربین‌های DSLR حرفه‌ای خودش مانند D750 یا D850 هم کار کرده است. بنابراین گریپ این دوربین نیز تقریباً هم اندازه گریپ دوربین‌های DSLR حرفه‌ای‌اش است و می‌تواند به همان خوبی، لنز‌های بزرگ‌تر را کنترل کند.

سونی A7 III و نیکون Z6

اگرچه خیلی از کاربران، با افزودن گریپ‌های جانبی، دوربین‌های سری a سونی را خوش‌دست‌تر می‌کنند، اما اینکه نیکون بدون گریپ یدکی هم بسیار خوش‌دست است، یک مزیت عالی به نظر می‌رسد. باید توجه داشته باشیم که این گریپ بزرگ، به قیمت طراحی بزرگ‌تر تمام نشده است. بلکه به دلیل عمق بیشتر گریپ دوربین (به خاطر فاصله کمتر فلنج) میسر شده است و انگشت‌ها در گودی بهتری قرار می‌گیرند. نیکون Z6 تنها 25 گرم سنگین‌تر از سونی A7 III است و این مقدار ناچیز را نمی‌توان اصلاً در نظر گرفت.

تفاوت‌های جای دکمه‌ها و اندازه آن‌ها خیلی سلیقه‌ای است و ممکن است مثلاً بعضی از عکاسان، جای دکمه Rec ویدئو را در پشت دوربین A7 III بیشتر از بالای Z6 دوست داشته باشند. اما نمی‌توان از دکمه‌های Function در کنار مانت دوربین Z6 به راحتی گذشت. لنز‌های جدید مانت Z نیکون این امکان را دارند که با استفاده از همین دکمه‌ها، عملکرد رینگ فوکوس خود را تغییر دهند.

در واقع رینگ فوکوس می‌تواند با همین دکمه‌های Function، به رینگ تغییر دیافراگم یا رینگ جبران نوردهی (Exposure Compensation) تبدیل شود که قابلیت واقعاً بی‌نظیری است.

3- نوع و درگاه کارت حافظه

یکی از انتخاب‌های عجیب نیکون برای دوربین Z6، قرار دادن تنها یک درگاه کارت حافظه در این دوربین و آن هم از نوع XQC است که به مراتب عمومیت کمتری نسبت به کارت‌های SD دارد. طی این سال‌ها تقریباً همه دوربین‌های بدون آینه با اسلات کارت حافظه SD معرفی شده‌اند یا دستکم یکی از درگاه‌های آن‌ها از این کارت پشتیبانی می‌کند. طراحی یک درگاه کارت حافظه امکان پشتیبان‌گیری از عکس‌ها و تصاویر در حین کار را مشکل می‌کند و این نقطه ضعف بسیار مهمی برای این دوربین است.

سونی A7 III و نیکون Z6

سونی A7 III به طور هم‌زمان از دو درگاه SD پشتیبانی می‌کند که نه تنها کارت‌های در دسترس‌تری هستند، بلکه می‌توانید با استفاده از دو کارت هم‌زمان، علاوه بر افزایش حجم در دسترس، آن‌ها را به عنوان حافظه جداگانه برای فیلم و عکس، یا برای فایل خام و JPEG یا حتی به عنوان پشتیبان هم استفاده کنید که هیچ‌کدام از این‌ها در Z6 در دسترس نیست.

4- نمایشگر بالای دوربین

این یکی از مهم‌ترین و جذاب‌ترین مزیت‌های نیکون Z6 نسبت به سونی A7 III است. وجود نمایشگر تک رنگ در بالای دوربین که امکان نشان دادن مشخصات نوردهی و شرایط فوکوس و … را دارد، قابلیت فوق‌العاده‌ای است که نه تنها در سونی A7 III بلکه حتی در دوربین‌ رده بالای بدون آینه این شرکت یعنی a9 هم دیده نشده است. با این قابلیت که از دوربین‌های DSLR گرفته شده و پیش از این در دوربین‌هایی مانند Panasonic G9 و Fujifilm X-H1 هم آماده است، می‌توانید بدون نیاز به روشن کردن نمایشگر دوربین، تمامی جزئیات را روی صفحه کم‌مصرف بالای دوربین مشاهده کنید.

سونی A7 III و نیکون Z6

به این ترتیب نمایشگر LCD دوربین، همان کاری را انجام می‌دهد که برای آن طراحی شده: یعنی نمایش عکس و فیلم‌ها و کادربندی. نیکون در اینجا هم بسیار برتر از رقیب خودش قرار می‌گیرد. نمایشگر 3.2 اینچی Z6 هم بزرگ‌تر از نمایشگر 3 اینچی A7 III است و هم با 2,100k نقطه در برابر 922k نقطه، کیفیت بسیار بیشتری دارد.

سونی A7 III و نیکون Z6

ضمناً این صفحه‌نمایش در نیکون Z6 می‌تواند هنگامی که از منظره‌یاب آن استفاده می‌کنید، به عنوان یک پد فوکوس عمل کند یعنی تقریباً مانند صفحه تاچ لپ‌تاپ‌ها می‌توانید انگشتتان را روی LCD بکشید تا نقطه فوکوس را در منظره‌یاب جابجا کند.

5- منظره‌یاب الکترونیکی

منظره‌یاب الکترونیکی دوربین نیکون Z6 هم با رزولوشن 3,690k نقطه، هم بسیار باکیفیت‌تر از منظره‌یاب A7 III است و هم با بزرگنمایی 0.8X در برابر 0.78X، تصویر بزرگ‌تری از کادر روبرو را نمایش می‌دهد. بنابراین برای دنبال کردن تصویر و فوکوس کردن، راحت‌تر از سونی است.

6- عوامل مؤثر بر کیفیت

نام این قسمت را “عوامل مؤثر بر کیفیت” گذاشتم، زیرا هنوز امکان مقایسه نظیر به نظیر عکس‌های این دو دوربین وجود ندارد. اما برخی از عوامل قطعاً به برتری نیکون می‌انجامد. نخست اینکه حسگر نیکون Z6 برخلاف سونی A7 III، فاقد فیلتر LowPass است و می‌توانیم نتیجه‌گیری کنیم که در رزولوشن یکسان، شارپنس بیشتری خواهد داشت.

دوم اینکه نیکون می‌تواند با انواع فرمت‌های خام با عمق رنگ 12 یا 14-bit در حالت‌های uncompressed، lossless compressed و compressed  به انتخاب کاربر، عکس‌هایش را ذخیره کند، در حالی که سونی فقط محدود به 1 حالت Extra Fine compression است.

نهایتاً اینکه نیکون علاوه بر فرمت RAW و JPEG می‌تواند با فرمت TIFF هم عکس‌هایش را ذخیره کند در حالیکه سونی این فرمت آخری را ندارد.

7- فوکوس خودکار

نیکون Z6 برخلاف مدل بالاتر از خودش یعنی Z7، تعداد نقاط فوکوس زیادی ندارد. تعداد 273 نقطه فوکوس در این دوربین با پوشش 90 درصد از صفحه تصویر، نسبت به 693 نقطه فوکوس تشخیص فاز در A7 III بسیار کمتر است. خصوصاً اینکه بدانیم ماژول فوکوس A7 III از دوربین پرچم‌دار A9 سونی گرفته شده است.

سونی A7 III و نیکون Z6
سونی A7 III و نیکون Z6

این ماژول فوکوس خودکار، تا به امروز سریع‌ترین سیستم فوکوس در میان تمام دوربین‌های بدون آینه بوده است و برای کسانی که با این دوربین‌ها عکاسی پرتره یا خبری می‌کنند، امکان فوکوس بسیار دقیق و سریع روی صورت و چشم (Face detection و Eye AF) بسیار اهمیت دارد.

8- بافر و سرعت عکاسی پی‌درپی

گفته می‌شود که دوربین Z6 می‌تواند با سرعت 12 فریم بر ثانیه عکاسی کند. اما این تعداد تنها زمانی در دسترس است که دوربین نیازی به نورسنجی مجدد نداشته باشد و نورسنجی خودکار، در همان فریم اول قفل شده و ثابت بماند. اگر قرار باشد دوربین، هر فریم را جداگانه نورسنجی کند و اهمیتی به پرش تصویر در Live View ندهید، سرعت عکس‌برداری به 5.5 فریم بر ثانیه می‌رسد. این در حالیست که سونی A7 III به لطف پردازشگر قدرتمند خودش، می‌تواند همراه با نورسنجی خودکار در هر فریم، تا 10 فریم بر ثانیه عکس بگیرد و اگر بخواهید تصویر Live View را هم ببینید، این تعداد به 8 فریم کاهش می‌یابد.

نکته دیگر اینکه نیکون هنوز اطلاعاتی درباره بافر و تعداد عکسی که می‌توانید در حالت پی‌درپی بگیرید منتظر نکرده است، اما درباره سونی A7 III می‌دانیم که می‌تواند با فرمت JPEG، تا جایی که کارت حافظه جا دارد عکس بگیرد!

9- امکانات فیلم‌برداری

دوربین Z6 امکانات جالبی برای فیلم‌برداری دارد، اما امکانات سونی A7 III بسیار حرفه‌ای تر است و تنظیمات رنگ و نور مخصوص تصویربرداری حرفه‌ای دارد. با این تنظیمات می‌توانید عمق رنگ سیاه یا Knee را تنظیم کنید یا از تنظیمات مختلف Curves و مد‌های رنگی قابل برنامه‌ریزی روی ویدئو‌ها استفاده کنید. پروفایل‌های S-Log2 و S-Log3 و HLG  هم در این دوربین در دسترس است.

از سوی دیگر Z6 می‌تواند با همان پروفایل‌هایی که برای عکاسی تعریف شده، فیلم‌برداری هم بکند. البته یک پروفایل فیلم‌برداری اختصاصی به نام N-Log هم دارد که از طریق HDMI در دسترس است. با این پورت می‌توانید ویدئو‌هایی با عمق رنگ 10-bit را به رکوردرهای جانبی ارسال کنید، در حالی که عمق رنگ‌های سونی 8-bit است.

نهایتاً اینکه در هر دو دوربین سونی A7 III و نیکون Z6 ، لرزشگیر 5 محوره روی ویدئو‌های در حال ضبط نیز اعمال می‌شود، اما در نیکون می‌توان برای فیلم‌برداری، یک لرزشگیر نرم‌افزاری با کراپ 1.1x را هم فعال کرد.

10- عمر باتری

همان‌طور که گفتیم “اندازه” باتری Z6 همان اندازه دوربین D850 نیکون است. اما این مدل، مدل ضعیف‌تر و سبک‌تری است و برخلاف دوربین dslr حرفه‌ای نیکون، قدرت زیادی ندارد. باتری Z6 براساس استاندارد‌های CIPA می‌تواند با هر بار شارژ، 310 شات بزند که در برابر باطری A7 III با تعداد 710 شات، حرفی برای گفتن ندارد. این دوربین یکی از بهترین دوربین‌های بدون آینه است و از نظر عملکرد باطری تقریباً شبیه به دوربین‌های DSLR عمل می‌کند.

سونی A7 III و نیکون Z6

نکته آخر اینکه هر دو دوربین سونی A7 III و نیکون Z6 با کابل شارژ USB Type-C شارژ می‌شوند، اما فقط در جعبه نیکون Z6 یک شارژر جداگانه هم می‌بینیم.

خلاصه:

نیکون Z6 هر آن چیزی که از یک “دوربین بدون آینه نیکون” انتظار داشتیم را برآورده کرد. خصوصاً اینکه در برخی جهات واقعاً فراتر از توقع ما بود. شاید اگر دو اشکال مهم درگاه کارت حافظه و عمر کم باتری، که هر دو به طراحی آن بستگی دارند را در نظر نگیریم، بتوان آن را برنده این مقایسه برای عکاسان دانست.

اما سونی هم امکانات فوق العاده‌ای برای فیلم‌برداران دارد که اغلب آن‌ها نرم‌افزاری هستند و این امکان وجود دارد که نیکون هم بتواند با آپدیت‌های نرم‌افزاری به آن‌ها دست یابد.

بنابراین اینکه برنده این مقایسه برای فیلم‌برداران کدام‌یک هستند، احتمالاً بستگی به زمان دارد. دستکم فعلاً تا اینجای کار برنده سونی است. با مقایسه‌های بعدی، با ما باشید.

تیم تحریریه نورنگار

نویسنده : تیم تحریریه نورنگار

تیم ما متشکل از نویسندگان متخصصی است که اشتیاق زیادی به صنعت تصویربرداری دارند. هدف ما این است که به شما در درک بهتر عکاسی، ارتقای مهارت‌هایتان و الهام‌بخشیدن به خلق آثار هنریتان کمک کنیم.

2 دیدگاه
  • A.Rad گفت:

    با سلام و تشكر از مطلب بسيار دقيق و آموزنده تان. فقط متاسفانه من فكر ميكنم نتيجه گيرى برنده بودن سونى در اخرين نتيجه گيرى با برتر بودن نيكون در دو بند مانده به آخر همخوانى ندارد.

  • بهروز رضایی گفت:

    تشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط