در زمان خرید لپ تاپ شما با تنوع زیادی از اندازه، قابلیت و قیمت روبرو خواهید شد که باعث میشود. به همین دلیل باید به خوبی نیازهای خودتان را بشناسید و براساس آنها نسبت به خرید اقدام کنید.
مک، ویندوز یا Chrome Os؟
پاسخ دادن به این سوال آسان نیست اما سعی میکنیم به صورت خلاصه اطلاعات کافی را در اختیار شما قرار دهیم. اکثر لپ تاپهای موجود در بازار از یکی از سه سیستم عامل بالا یعنی مک، ویندوز یا Chrome OS استفاده میکنند. انتخاب هر کدام از این سه مورد به شما بستگی دارد اما در اینجا نگاهی به قابلیتهای هر سه مورد خواهیم داشت:
ویندوز 10
انعطافپذیر سیستم عامل یعنی ویندوز نسبت به دو سیستم عامل دیگر فراگیرتر است. این گونه لپتاپها از قابلیتهای زیادی مانند صفحات نمایش لمسی، حسگر اثرانگشت و کارت گرافیک دوگانه پشتیبانی میکنند. ویندوز 10 آخرین نسخه سیستمعامل مایکروسافت است که قابلیتهای بیشتری نسبت به ویندوز 7 و 8 دارد. برای مثال میتوان به توانایی تغییر حالت دسکتاپ و تبلت، منوی استارت بهبود یافته و دستیار دیجیتال کورتانا اشاره کرد. ویندوز 10 از زمان عرضه در جولای 2015 قابلیتهای بیشتری از جمله سوالات پشتسر هم از کورتانا و استفاده از قلم برای نوشتن تقریبا هرچیزی را اضافه کرده است. لپ تاپهایی که از ویندوز 10 استفاده میکنند برای دانشجوها، محققان و کاربران تجاری مناسب هستند. همچنین این لپتاپها تنها انتخاب گیمرها هستند.
MacOS High Sierra
مکبوکهای اپل از آخرین نسخه سیستم عامل دسکتاپ اپل یعنی MacOS Mojave استفاده میکنند. به صورت کلی قابلیتهای این سیستمعامل شبیه به ویندوز 10 است ولی ظاهر متفاوتتری دارد. برای مثال به جای منوی استارت و Taskbar مایکروسافت در پائین صفحه نمایش این لپتاپ یک داک نرمافزار وجود دارد. همچنین کاربران مک به جای دستیار صوتی کورتانا سیری را در اختیار دارند. همچنین میتوانند با استفاده از Apple Pay عملیاتهای مالی خودشان را انجام دهند و از طریق لپتاپ تماسها و پیامهای متنی گوشی خودشان را دریافت کنند. با این وجود نمیتوانید از لپتاپهایی که از MacOS استفاده میکنند به صورت لمسی استفاده کنید.
Chrome OS
این سیستم عامل بیشتر در کرومبوکهای گران قیمتی مانند سامسونگ کرومبوک 3 دیده میشود. سیستم عامل گوگل خیلی ساده و امن است اما محدودیتهای بیشتری نسبت به ویندوز و یا مک دارد. رابط کاربری شباهت زیادی با ویندوز دارد و در آن از یک منوی اپلیکیشن و دسکتاپ با قابلیت کشیدن پنجرهها روی هم استفاده شده است. اما نرمافزار اصلی که شما استفاده میکنید مرورگر کروم است. نکته منفی این سیستم عامل این است که اکثر وب اپهایی که استفاده میکنید به صورت آفلاین عملکرد خیلی خوبی ندارند. اما از آنجایی که در آینده همه کرومبوکها توانایی اجرای برنامههای اندروید را خواهند داشت، این موضوع جای نگرانی نیست.
مقاله مرتبط: بهترین لپتاپها برای تولید محتوا 2024، از آماتور تا حرفهای
آیا به یک لپتاپ 2 در 1 نیاز خواهید داشت؟
خیلی از لپتاپهای امروزی به صورت 2 در 1 عرضه خواهند شد و میتوانید از آنها هم به صورت سنتی و هم به صورت تبلت استفاده کنید. از لپتاپهای دوکاره یا 2 در 1 معمولا به دو صورت عرضه خواهند شد: مدل اول قابل جدا شدن هستند و کیبورد آنها از صفحه نمایش جدا میشود و مدل دیگر از لولاهایی استفاده میکند که قابلیت خم شدن به صورت 360 درجه را دارا هستند. این لپتاپها معمولا در یک بخش بهتر از بخش دیگر هستند. برای مثال لپتاپهایی که خم میشوند عملکرد بهتری در حالت لپتاپ دارند اما لپتاپهای تاشو به عنوان تبلت عملکرد خیلی بهتری خواهند داشت. در زمان خرید لپ تاپ بهتر است این نکته را به یاد داشته باشید اما من نیازی نمیبینم که از لپتاپ خودتان به عنوان تبلت استفاده کنید.
انتخاب سایز مناسب
قبل از اینکه به سراغ مشخصات فنی برویم باید ببینیم میخواهیم لپ تاپی که میخریم تا چه اندازه قابل حمل باشد. لپ تاپها معمولا براساس سایز صفحه نمایش دستهبندی میشوند.
- 11 تا 12 اینچ: این دسته معمولا سبکترین و نازکترین لپتاپها هستند که وزنی بین 1 تا 1.5 کیلو دارند.
- 13 تا 14 اینچ: بیشترین تعادل را بین قابل حمل بودن و توانایی دارند. وزن این لپتاپها معمولا زیر 1.8 کیلوگرم است.
- 15 اینچ: محبوبترین اندازه در بین لپتاپها 15 اینچ است که وزنی بین 1.8 تا 2.5 کیلوگرم دارد. در صورتی که به یک صفحه نمایش نسبتا بزرگ نیاز دارید و قرار نیست خیلی لپتاپ را با خودتان حمل کنید این سایز برای شما مناسبتر است.
کیبورد و تاچپد را بررسی کنید
در صورتی که لپ تاپ شما ارگونومی خوبی نداشته باشد، مشخصات فنی آن هیچ اهمیتی ندارد. اگر قصد دارید با لپ تاپی که میخرید خیلی کار کنید، مطمئن شوید که بازخورد لمسی کیبورد خوب باشد و از میزان حرکت عمودی (فاصلهای که کلیدها تا پایین طی میکنند، معمولا 1 تا 2 میلیمتر) مناسبی برخوردار باشد. همچنین فاصله بین کلیدها نیز یکی دیگر از فاکتورهای مهم است.
همچنین دقت کنید که تاچپد از دقت بالایی برخوردار باشد و به سرعت به حرکات چندلمسی پاسخ دهد. همچنین در صورتی که در بین کلیدهای G و H نیز یک پوینتر وجود داشته باشد، در زمان تایپ کردن نیازی به برداشتن دستتان از روی کیبورد نخواهید داشت.
مشخصات فنی
در زمان خرید لپ تاپ مشخصات فنی آن مانند پردازنده، هارد، رم و کارت گرافیک میتواند حتی حرفهایترین افراد را هم سردرگم کند. ما در اینجا اجزای اصلی که باید به آنها توجه کنید را برای شما به صورت خلاصه شرح میدهیم:
سیپییو: پردازنده به عنوان مغز کامپیوتر شما نقش خیلی زیادی در عملکرد آن دارد اما بسته به کاری که انجام میدهد حتی ارزانترین سیپییو نیز میتواند برای شما مناسب باشد.
- اینتل Core i9: پردازندههای Core i9 به عنوان قویترین پردازنده اینتل میتوانند نسبت به تراشههای دیگر عملکرد خیلی بهتری داشته باشند. این پردازنده که فقط در لپتاپهای گران قیمت دیده میشود فقط برای کارهای خیلی سنگین مناسب هستند. بنابراین در صورتی که به قدرت پردازشی خیلی زیادی نیاز دارید در زمان خرید لپ تاپ به این نکته توجه کنید.
- اینتل Core i7: پردازندههای Core i7 که در انتهای اسم آنها عبارات HQ و یا K قرار دارد از قدرت بیشتری برخوردارند و چهار هسته پردازشی دارد و به همین خاطر کاملا برای گیمینگ مناسب هستند. اما تراشههای سری Core i7 Y قدرت پردازشی و عملکرد ضعیفتری دارند.
- اینتل Core i5: اگر به دنبال خرید یک لپ تاپ میان رده هستید که بتوانید به خوبی تعادل بین قیمت و عملکرد را حفظ کنید، باید یک لپ تاپ با سیپییو Core i5 تهیه کنید. مدلهایی که اسم آنها با حرف U تمام میشود متداولتر هستند. سری Y قدرت خیلی کمتری دارند و عملکرد آنها نیز ضعیفتر است. در مقابل سری HQ از قدرت بیشتری برخوردار هستند و توان بهتری در اجرای بازی دارند. سیپییوهای نسل 10 اینتل چهار هسته و قابلیتهای بیشتری دارند. برای مثال میتوان به پشتیبانی از Wi-Fi نسل 6، تاندربولت 3 و هوش مصنوعی بهتر اشاره کرد.
- اینتل Core i3: عملکرد این سیپییو یک رده پائینتر از Core i5 است و به همین خاطر قیمت آن نیز کمتر است.
- AMD Ryzen Mobile: این سیپییو برای رقابت با پردازندههای Core i5 و Core i7 طراحی شده است.
- AMD سری A، FX یا E: این سیپییو که در لپتاپهای ارزان قیمت دیده میشود، بهترین عملکرد را نسبت به قیمت دارند و برای وبگردی، دیدن ویدئو و… مناسب است.
رم: برخی از لپ تاپهای ارزان قیمت فقط 4 گیگابایت رم دارند اما شما معمولا به 8 گیگابایت رم نیاز دارد و اگر میتوانید کمی بیشتر خرج کنید بهتر است یک لپ تاپ با 16 گیگابایت رم بگیرید. اما رم 32 گیگابایت برای اکثر مردم خیلی زیاد است.
هارد: عملکرد هارد درایو حتی مهمتر از سرعت سیپییو است. اگر به حافظه داخلی خیلی زیادی نیاز ندارید، پیشنهاد میکنم یک لپتاپ با حافظه SSD بخرید زیرا حافظه آن 3 برابر بیشتر از یک هارد درایو معمولی است.
در بین حافظههای SSD نیز PCIe x4 که جدیدتر است و با نام NVME شناخته میشود سه برابر سرعت بیشتری نسبت به درایوهای SATA دارد.
صفحه نمایش: هرچقدر پیکسلهای صفحه نمایش بیشتر باشد، شما میتوانید محتوای بیشتری را روی آن جای دهید و تصاویر نیز واضحتر خواهند بود. متاسفانه هنوز برخی لپتاپهای ارزان قیمت از صفحه نمایشهای 1366 * 768 استفاده میکنند. اما حتیالامکان توصیه میکنیم یک لپتاپ با صفحه نمایش 1920 * 1080 تهیه کنید.
مراقب باتری باشید
اگر قصد دارید خرید یک لپ تاپ نسبتا سنگین را دارید که فقط در خانه و کنار پریز برق از آن استفاده کنید، باتری خیلی مهم نیست اما اگر میخواهید لپ تاپ خودتان را همیشه به همراه داشته باشید به یک لپ تاپ با حداقل 7 ساعت باتری نیاز دارید. برای اطلاع از میزان باتری یک لپ تاپ نیز فقط به گفتههای سازنده اعتماد نکنید و نقد و بررسیهای سایتهای دیگر را مطالعه کنید.