آموزش تولید محتوای ویدئویی و تدوین

دسته بندی محصولات

  • عکاسی

  • فیلمبرداری

  • نورپردازی

  • تجهیزات صدا

  • لوازم جانبی

  • لوازم جانبی موبایل

  • محصولات دست دوم

  • محصولات آموزشی

لوازم جانبی دوربین

(همه محصولات)

تفاوت دوربین فول فریم و هاف فریم چیست؟

راهنمای انتخاب
تفاوت دوربین فول فریم و هاف فریم چیست؟

یکی از مزایایی که امروزه در دنیای عکاسی وجود دارد، تنوع بالای دوربین‌ها در بازار می‌باشد؛ فرقی نمی‌کند دقیقاً در چه شاخه‌ای فعالیت می‌کنید، مطمئن باشید که دوربینی مختص کار شما در بازار وجود دارد و همچنین بسته به شرایط و شاخه‌ی فعالیت شما، لنز‌هایی نیز برای اتصال به دوربین‌های DSLR و بدون آیینه وجود دارد که می‌توانید با آن‌ها به‌راحتی عکاسی کنید.

گاهی قابلیت‌هایی در دوربین‌ها طراحی می‌شوند که به کمکشان می‌توان آن‌ها را با یکدیگر مقایسه کرد. یکی از مواردی که زیاد به آن برمی‌خوریم، مقایسه‌ی دوربین‌های فول‌فریم با دوربین‌های کراپ سنسور است. متأسفانه برخی از افراد دانش کافی در این زمینه ندارند و برای خرید دست به اشتباه می‌زنند. در این مقاله ما به بررسی برخی باور‌های غلط درباره‌ی دوربین‌های فول‌فریم و غیر‌فول‌فریم می‌پردازیم  تا با مطالعه‌ی آن‌ها بتوانید در خرید دوربینتان بهتر تصمیم‌گیری کنید.

دوربین‌های فول‌فریم

برتری فول‌فریم نسبت به کراپ سنسور

برخی از مردم فکر می‌کنند دوربین‌های فول‌فریم نسبت به کراپ سنسورها و غیر فول‌فریم‌ها بهترند. البته‌ خب دوربین‌های فول‌فریم از برخی جهات بهتر از کراپ ‌سنسور‌ها عمل می‌کنند ولی اینکه بگوییم از هر جهتی و بی‌شک این دوربین‌ها از غیرفول‌فریم‌ها برترند قطعاً باطل است.

این ضرب‌المثل را شنیده‌اید که می‌گوید هرکسی را برای کاری پنداشته‌اند؟ این در مورد دوربین‌ها نیز صدق می‌کند. مثل این است که بخواهیم لنز تله را با واید مقایسه کنیم و بگوییم، تله از واید بهتر است. پس بسته به نوع عکسی که می‌خواهید ثبت کنید، باید تصمیم بگیرید از چه دوربینی استفاده کنید.

عکسهای فول‌فریم

تفاوت به معنی نقصان نیست

اگر لنز واید برای عکاسی از مناظر مناسب است و نمی‌توانند مانند تله، از فواصل دور عکاسی کند، مشکل از لنز واید نیست. بلکه برای آن شرایط ساخته نشد؛ حال در مورد دوربین‌ها،‌ برای مثال اگر یک عکاس استودیویی برای ثبت عکس‌های آتلیه‌ای، یک دوربین خبری بخرد کارش اصلاً پیش نمی‌رود.

این مشکل از دوربین نیست! عکاس برای این کار، باید یک دوربین قطع بزرگ یا قطع متوسط خریداری کند که برای عکاسی آتلیه‌ای، طراحی شده‌اند. این نیز بیانگر برتری دوربین‌های قطع بزرگ و متوسط نسبت به سایر دوربین‌ها نیست! همگی بسته به نوع طراحی و نوع کاربردشان،‌ دوربین‌های کارآمد و پرکاربردی هستند.

پس چون دوربین‌های فول‌فریم در شاخه‌های متنوع به‌خوبی عمل می‌کنند، به این معنا نیست که نسبت به دوربین‌های کراپ سنسور برتری دارند.

دوربین‌های فول‌فریم، ویژگی‌های برجسته‌ای مثل حساسیت ISO‌ بالا، دامنه‌ی دینامیک توسعه‌یافته، بدنه‌ی مستحکم و … را دارا می‌باشد. اگر برایتان چنین عناصری مهم است،‌ پس دوربین‌های فول‌فریم انتخاب مناسبی می‌باشد. هرچند، دوربین‌های ارزان‌تر و کوچک‌تر کراپ سنسور نیز ویژگی‌های بی‌نظیری دارند. ازجمله:

  • مجهز به نقاط فوکوس خودکاری که سراسر کادر منظره‌یاب را می‌پوشانند.
  • سرعت سینک شاتر بالا
  • افزایش فاصله‌ی کانونی لنز به کمک ضریب برش، بدون نیاز به خرید لنزی با فاصله‌ی کانونی بیشتر.
  • ارزان‌تر

این‌ها ویژگی‌های عمومی و کلی در دوربین‌های کراپ سنسور بودند. هرچند همیشه برخی چیز‌ها هستند که با این دوربین‌ها برآورده نمی‌شوند و این به این‌ معنا نیست که بی‌خیالشان شده و سراغ خرید دوربین‌های فول‌فریم بروید.

تفاوت عکاسی با لنز واید یا لنز تله

ارتقاء عکاسی با استفاده از دوربین‌های فول‌فریم

از باورهای غلط دیگری که درباره‌ی دوربین‌های فول‌فریم میان مردم راه افتاده، ارتقاء عکاسی به بهای خرید دوربین‌های فول‌فریم می‌باشد. این باور به‌نوعی به سندرم GAS، سندرم خرید وسایل و ابزار برمی‌گردد. سندرمی که عکاسان را درگیر خرید انواع لنز، دوربین و وسایل جانبی می‌کند و خیال می‌کنند، هرچه وسایل بهتر یا بیشتری در اختیار داشته باشند، عکاس بهتری هستند.

البته با دوربین‌های فول‌فریم می‌توان عکس‌های باکیفیت‌تری ثبت نمود ولی هیچ‌کس تنها با داشتن دوربین‌های فول‌فریم، عکاس نمی‌شود. برای مثال، تنها خرید و داشتن یک ماشین فرمول 1 شما را راننده نمی‌کند. ولی ماشین خوبی در اختیارتان قرار می‌دهد. برخی عکاسان به اشتباه فکر می‌کنند که اگر با دوربین فول‌فریم عکس بگیرند حرفه‌ای‌تر می‌شوند!

اصلاً فرقی نمی‌کند که از چه دوربینی استفاده می‌کنید. چه دوربین تلفن همراهتان باشد، چه دوربین جیبی یا کراپ سنسور DSLR، برای ارتقاء عکاسی خود باید درباره‌ی عکاسی بیشتر مطالعه کنید. نه که برای خرید دوربین‌ و وسایل، بیخودی پول خرج کنید.

در حقیقت، اگر فقط به وسایل و نحوه‌ی کار کردن با آن‌ها بچسبید، فرصت به‌کارگیری خلاقیت و هزاران هزار راه برای ارتقاء عکاسی در شما، از بین می‌رود. در اصل، برای ارتقاء عکاسی، باید هرروز تمرین کنید و نحوه‌ی جبران نوردهی، نحوه‌ی ایجاد عمق میدان با دیافراگم، ترکیب‌رنگی، کنتراست و … را یاد بگیرید تا کیفیت عکس‌های خود را افزایش دهید.

ایجاد عمق میدان با دیافراگم

آموزش تولید محتوای ویدئویی و تدوین

دوربین‌های فول‌فریم زیادی گران‌اند!

زیاد نگران قیمت بالای دوربین‌های فول‌فریم نباشید. اوایل، در سال 2005 قیمت اولین دوربین فول‌فریم (کانن 5D) حدوداً ده میلیون تومان بود. هرچند قابلیت‌‌های برجسته‌‌ای را در اختیار کاربران حرفه‌ای قرار می‌داد. امروزه این دوربین‌ها مثل قبل گران نیستند.

چاره‌ی دیگری که برای خرید دوربین‌های فول‌فریم به ذهن می‌رسد، خرید نسخه‌های قدیمی آن است که از نسخه‌های جدید خیلی ارزان‌تر است. برای مثال از دوربین Canon 5D Mark III برای فیلم‌برداری یک فیلم یا سریال خانگی استفاده می‌شد. با اینکه این دوربین قابلیت‌های پیشرفته‌ی نسخه‌های پرزرق‌وبرق امروزی را ندارد ولی همچنان دوربین بی‌نهایت بی‌نظیری است که علاوه بر کاربرد‌هایش، قیمت مناسبی دارد.

 اما اگر بازهم فکر می‌کنید این دوربین‌ها خیلی گران‌اند، دوربین‌های کراپ سنسور چاره‌ی مناسبی برایتان می‌باشد و کار خیلی از کاربران را راه می‌اندازد. این دوربین‌ها مدل‌های مختلفی داشته و برای انواع عکاسی، مناسب می‌باشند.

full frame vs crop sensor

همه‌ی عکاسان حرفه‌ای دوربین فول‌فریم می‌خرند

مردم اصولاً خیال می‌کنند که عکاسان حرفه‌ای حتماً همگی یک دوربین فول‌فریم بین وسایل خود دارند و اگر بخواهند با دوربین‌های کراپ سنسور و غیرفول‌فریم شروع به عکاسی کنند وسایلشان در رده‌ی پایینی قرار می‌گیرد و عکاس موفقی نخواهند شد. اگر شما نیز این‌گونه فکر می‌کنید، باید بگوییم، سخت در اشتباهید.

به‌کارگیری تکنولوژی سنسور در دوربین‌ها واقعاً خیلی کار‌آمد و پرکاربرد می‌باشد و تعداد زیادی عکاس حرفه‌ای در سراسر دنیا به ویژگی‌ها و قابلیت‌های دوربین‌های غیرفول‌فریم و کراپ سنسور مثل Olympus OM-D EM1 Mark II یا Panasonic GH5 علاقه‌مند هستند.

اگر نیازهای شما با دوربین‌های کراپ سنسور برآورد نمی‌شود، دیگر زمان خرید یک دوربین فول‌فریم رسیده است. اما اصولاً دوربین‌های کراپ سنسور به حدی خوب هستند که پاسخ‌گوی نیازهایتان باشند. پس بهتر است پولتان را به‌جای خرید یک دوربین جدید، صرف خرید لنز، ابزار نورپردازی و لوازم جانبی عکاسی کنید.

آموزش عکاسی اقساطی

جمع‌بندی

امید‌واریم با خواندن این نکات،‌ اطلاعات کافی به دست آورده و بتوانید هنگام خرید،‌ انتخاب درستی داشته باشید. ولی از تمامی مطالب بالا می‌توان نتیجه گرفت که خرید یک دوربین کراپ سنسور به‌صرفه‌تر و عاقلانه‌تر می‌باشد. اگر شما نیز اطلاعاتی راجع به دوربین‌های فول‌فریم و غیرفول‌فریم دارید، خوشحال می‌شویم که آن را از طریق باکس نظرات، با ما به اشتراک بگذارید.

9 دیدگاه
  • حمید منفردی گفت:

    سلام دوستان
    بنده قبلا دوربین کراپ داشتم و بعد از مدتی دوربین فول فریم canon 6d رو کارکرده خریدم که یکی از ارزونترین فول فریم هاست. وقتی فول فریم دارین چیزی کم ندارین و دست شما بازه مخصوصا عکاسی در شب با فول فریم تجربه ایه که نمیشه با کراپ مقایسه ش کرد.با خرید کراپ فک میکنید دست شما باز نیس و در عکساتون مخصوصا شب نویز دارین و میخاین خودخوری کنید که کاش دستم بازتر بود …من ترجیح میدم فول فریم کارکرده ارزون داشته باشم تا کراپ نو.با تشکر

  • بنیامین گفت:

    وقتتون بخیر
    تشخیص فول فریم بودن دوربین های آنالوگ با عدد 35mm هست یا این عدد از مشخصات لنز هست؟
    ممنون

  • hamed گفت:

    بی شک جز 5 سایت برتر ایران در کیفیت نگارش و ارائه ی مطالب هستید.خسته نباشید.

  • آریا گفت:

    وای که چقدر این مطلب خوب بود
    خیالم بابت خرید DSLR راحت شد

  • وحید گفت:

    حال اگه کسی راننده خوب باشد ماشین فرمول یک با پیکان براش فرقی ندارند. یک عکس همیشه به چاپ و اینکه چقدر به نور و جزئیات بهتری هم برسد فکر میکند علاقه بر زیبایی شناسی و مفهوم و اگه دور بین ما اجازه مانور بیشتری رو ندهد مطمئنا در مفهوم و زیبایی شناسی هم به مشکل میخورد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط