آموزش تولید محتوای ویدئویی و تدوین

دسته بندی محصولات

  • عکاسی

  • فیلمبرداری

  • نورپردازی

  • تجهیزات صدا

  • لوازم جانبی

  • لوازم جانبی موبایل

  • محصولات دست دوم

  • محصولات آموزشی

لوازم جانبی دوربین

(همه محصولات)

دوربین بدون آینه چیست؟

چاپ
دوربین بدون آینه چیست؟

دوربین بدون آینه از کجا پیدا شد؟

در سال 2008 اولین دوربین بدون آینه تجاری به نام Lumix DMC-G1 توسط شرکت پاناسونیک عرضه شد. کم کم مدل‌های دیگری توسط دو شرکت اصلی توسعه دهنده این سیستم یعنی پاناسونیک و الیمپوس به بازار عرضه شدند.

دوربین بدون آینه اولین دوربین پاناسونیک

اما این شرکت سونی بود که در اوایل سال 2017 میلادی دوربین بدون آینه Alpha A9 را با سرعت عکاسی پیاپی 20 فریم در ثانیه و 693 نقطه اتوفوکوس به بازار عرضه کرد. از این مرحله به عد دوربین‌های بدون آینه جایگاه ویژه‌ای در بازار پیدا کردند.

دوربین بدون آینه سونی آلفا 9

با ورود شرکت‌های کانن و نیکون به بازار دوربین‌های بدون آینه بخصوص دوربین‌‌‌های فول فریم، شاهد رقابت هرچه بیشتر این دوربین‌ها با دوربین‌های DSLR هستیم.

با ورود دوربین‌های بدون آینه جدید به بازار بخصوص انواع فول فریم آن‌ها، اختلاف کیفیت بین دوربین‌های بدون آینه و دوربین‌های DSLR به حداقل رسیده و حتی در برخی موارد کیفیت بهتری را در تصاویر دوربین‌های بدون آینه شاهد هستیم.

دوربین بدون آینه برند های مطرح

فرق دوربین های بدون آینه و دوربین dslr چیست؟

اینکه دوربین های بدون آینه در این مدت کوتاه عمرشان توانسته اند بازار را در اختیار خود بگیرند، خود گواه برتری های بسیار این دوربین هاست.

در این بخش چند مورد از مزایا و معایب دوربین بدون آینه را بررسی می‌کنیم. با درک این مزیت‌ها، تفاوت‌های اصلی دوربین بدون آینه هم متوجه خواهید شد.

در این ویدیو هم به مهم‌ترین تفاوت‌های این دو نوع دوربین‌ها اشاره کردیم:

ابعاد کوچکتر و وزن کمتر

اولین نکته‌ای که هنگام مقایسه دو مدل دوربین‌های dslr و بدون آینه جلب نظر می‌کند تفاوت اندازه کلی آن‌هاست.

دلیل این کاهش اندازه و وزن به خاطر حذف کامل قسمت‌های مکانیکی سیستم آینه و همچنین منشور (پنتاپریسم) در این دوربین ها بود.

به این ترتیب هم فضای زیادی از قسمت بالای دوربین آزاد شده است، و هم با حذف آینه، فاصله لنز با سنسور بسیار کمتر شده و دوربین را باریک تر کرده است.

دوربین بدون آینه و مقایسه با DSLR

نوردهی بیشتر به سنسور

همانطور که در تصویر بالا مشاهده می کنید، در دوربین‌های بدون آینه نور ورودی به دوربین مسیر مستقیمی را طی کرده و تنها پس از عبور از پرده شاتر، حسگر را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

در مقابل، در یک DSLR بخش قابل توجهی از نور ورودی به دوربین، با عبور کردن از آینه و منشور و همچنین بازتاب بخش دیگری از آن به سمت سنسور فوکوس خوکار از دست می رود. حذف این بازتاب ها در دوربین بدون آینه باعث می شود شدت نور وروری تا رسیدن به سنسور کم نشود و ثابت بماند.

نتیجه اینکه در مجموع شما می توانید عکسی با نوردهی مشابه با یک DSLR را، با حساسیت سنسور به مراتب پایین تر در یک دوربین بدون آینه داشته باشید. و این یعنی نویز کمتر و امکان عکاسی بهتر در نور کم.

عملکرد سیستم اتوفوکوس قوی‌تر

با بهره‌گیری از تعداد قابل توجهی از پیکسل‌های حسگر اصلی تصویر، سیستم‌ فوکوس اتوماتیک دوربین‌های بدون آینه قادر است سوژه های متحرک را تقریبا در کل قاب تصویر تعقیب کرده و روی آن ها فوکوس کند.

این ویژگی بخصوص هنگام عکسبردای با سرعت بالا از سوژه‌های متحرک قدرت خود را نشان خواهد داد.

در مدل‌های جدید دوربین‌های بدون آینه قابلیت‌های فوکوسی مانند فوکوس بر روی چشم (هم حیوانات و هم انسان) نیز گنجانده شده است.

دوربین بدون آینه قابلیت فوکوس روی چشم

همچنین افرادی که از دوربین‌های خود به منظور فیلمبرداری استفاده می‌کنند تمایل زیادی به استفاده از دوربین‌های بدون آینه دارند؛ چرا که امکانات و ویژگی‌های فیلمبرداری دوربین‌های بدون آینه (حتی در مدل‌های ساده این دوربین‌ها) مانند تعداد نقاط فوکوس بالا و سنسورهای پرقدرت شان، آن‌ها را به گزینه‌ای مطمئن برای فیلمبرداری تبدیل کرده است.

دوربین بدون آینه عملکرد سیستم اتوفوکوس

سرعت عکاسی پشت سر هم بالا

در عکاسی خبری و ورزشی و هر جایی که به سرعت عکاسی پیاپی بالا نیاز دارید، دوربین‌های بدون آینه به خوبی از پس این کار بر می آیند. عکاسی با سرعت 20 فریم در ثانیه با اتوفوکوس تا مدتی پیش دست نیافتنی به نظر می‌رسید، اما امروزه به لطف دوربین‌های بدون آینه امکان پذیر شده است.

دوربین بدون آینه عکاسی پیاپی

شاتر گلوبال

بسیاری از دوربین‌های بدون آینه همانند دوربین‌های DSLR دارای سیستم شاتر مکانیکی هستند، اما در برخی مدل‌ها از سیستم شاتر الکترونیکی (با سرعت عملکرد بالا) نیز استفاده می‌شود.

دوربین بدون آینه حرکت کرکره شاتر

در بعضی از این شاترهای الکترونیکی بجای سیستم مرسوم رولینگ شاتر (Rolling Shutter) از سیستم گلوبال شاتر (Global Shutter) استفاده شده است. در سیستم رولینگ شاتر اگر شما از جسم متحرکی عکس بگیرید، اعوجاج های نا خوشایندی در عکس به وجود می آیند که در نتیجه حرکت کرکره ای شاتر است.

رولینگ شاتر و جسم متحرک

همچنین اگر خودتان با سرعت بالا در حال حرکت باشید (مثلا هنگام عکاسی از داخل خودرو یا قطار در حال حرکت)، این بار اجسامی مانند درختان، ساختمان ها و تیرهای چراغ برق که راستای عمودی دارند به شکل کج و زاویه دار ثبت می شوند.

حالت رولینگ شاتر در عکاسی

این مورد به خصوص در سرعت شاتر های بالا شدیدتر می شود. در سیستم شاتر گلوبال تمام سطح سنسور در یک لحظه نوردهی می شود، و در نتیجه این نقایص به طور کامل برطرف شده اند و اشیای متجرک در همان شکل طبیعی خود ساکن یا فریز (Freeze) می شوند.

منظره یاب الکترونیک در دوربین بدون آینه

این ویژگی یک شمشیر دولبه است که مزایا و معایب خودش را دارد. در مورد معایب در بخش بعدی صحبت خواهیم کرد.

خب وجود مزایایی مثل مشاهده هیستوگرام لحظه ای در منظره‌یاب و سایر اطلاعاتی که بطور معمول در منظره‌یاب‌های اپتیکی (Optical View Finder یا OVF) قابل مشاهده نیستند، منظره‌یاب‌های الکترونیکی را بسیار جذاب کرده است.

یک برتری دیگر منظره یاب الکترونیک (Electronic View Finder یا EVF) نیز دقیق تر دیدن نقطه فوکوس و بوکه تصویر است؛ چون در DSLR ها مسیر حرکت نور برای رسیدن به چشمی، با مسیر رسیدن آن به سنسور متفاوت است و گاهی این تفاوت باعث می شود بوکه ای که در چشمی مشاهده می کنید با عکس نهایی که ثبت شده متفاوت باشد.

دوربین بدون آینه منظره یاب الکترونیکی اپتیکی

همچنین در هنگام عکاسی از منظره های با نور کم یا سوژه های تاریک، ممکن است سوژه در چشمی اپتیکال به سختی دیده شود، و یا اصلا دیده نشود؛ اما در منظره یاب الکترونیک به لطف حساسیت بالای سنسور این مورد حل شده است.

نکته: بخشی از این امکانات در مود Live View دوربین های DSLR نیز کم و بیش قابل دسترس هستند.

سیستم لرزشگیر در دوربین Mirrorless

یکی دیگر از مزایای دوربین‌های بدون آینه وجود سیستم لرزشگیر درون بدنه یا In-Body Image Stabilization یا به اختصار IBIS است.

در دوربین‌های DSLR برای بهره‌مندی از سیستم لرزشگیر باید از لنزهای مجهز به این فناوری استفاده کنید در صورتی که در دوربین‌های بدون آینه با قرار دادن سیستم لرزشگیر درون بدنه یا همان سیستم تعلیق حسگر، می‌توانید با هر لنزی از قابلیت لرزشگیر استفاده کنید.

حال اگر لنز مورد استفاده خود به سیستم لرزشگیر مجهز باشد، سیستم لرزشگیر درون بدنه دوربین با سیستم لرزشگیر درون لنز به همراه هم یک سیستم لرزشگیر بی‌نظیر را بوجود می‌آورند.

دوربین بدون آینه سیستم لرزشگیر اپتیکال چند محوره

 

آموزش عکاسی اقساطی

معایب دوربین های بدون آینه

علیرغم مزایای زیاد دوربین‌های بدون آینه، هنوز مواردی وجود دارند که در مقایسه با دوربین‌های DSLR عقب تر هستند. در زیر به برخی از آن ها اشاره شده است:

لنز ها و ماونت اختصاصی

یکی از نگرانی‌هایی که عکاسان هنگام انتخاب دوربین‌های بدون آینه دارند در مورد لنزهای این دوربین‌هاست. معمولاً با تعویض سیستم دوربین باید از لنزهایی متفاوت برای آن‌ها استفاده کنید و این یعنی بلااستفاده ماندن لنزهای قبلی.

اما خوشبختانه بدلیل اختلاف اندک مانت دوربین‌های بدون آینه با دوربین‌های DSLR، در بیشتر موارد می‌توانید با کمک آداپتورهای مبدل، از لنزهای قبلی خود بر روی دوربین‌های بدون آینه استفاده کنید.

البته ممکن است این مبدل ها بر روی عملکردهای مختلف لنز از جمله فوکوس خودکار تاثیر منفی داشته باشند؛ مثلا به شکل محسوسی کندتر از یک لنز اختصاصی بدون آینه عمل کنند و یا در مواردی اصلا کار نکنند. در مجموع استفاده از این تبدیل ها چندان توصیه نمی شود، مگر در مواردی که شما مجموعه بزرگی از لنزهای DSLR داشته باشید که کنار گذاشتن شان غیر منطقی باشد.

دوربین بدون آینه تبدیل ماونت

مصرف باتری بالاتر

اگر تاکنون از دوربین‌های DSLR استفاده کرده‌اید و قصد دارید از دوربین‌های بدون آینه استفاده کنید بایستی به تفاوت منظره‌یاب‌های آن‌ها توجه کنید. بجای سیستم منظره یاب اپتیکال در دوربین‌های DSLR، دوربین‌های بدون آینه از منظره‌یاب‌های الکترونیکی استفاده می‌کنند.

منظره یاب الکترونیک در عمل یه LCD بسیار کوچک است که پشت یک سری عدسی ها قرار گرفته است؛ چیزی مشابه ویزور یا چشمی دوربین های هندی کم، اما با رزولوشن بالاتر.  از آنجایی که این سیستم اساسا به حسگر اصلی تصویر وابسته است و خود نیز یک نمایشگر مجزا دارد، مصرف باتری در این دوربین‌ها کمی بالاتر است.

دوربین بدون آینه منظره یاب الکترونیک ویزور

سیستم اتوفوکوس

در مدل‌هایی از دوربین‌های بدون آینه که فقط از سیستم اتوفوکوس مبتنی بر تشخیص کنتراست استفاده می‌کنند، عمل اتوفوکوس در محیط‌های کم نور به خوبی دوربین‌های DSLR با سیستم اتوفوکوس براساس تشخیص فاز نیست.

البته سیستم تشخیص کنتراست فقط در نسل های اولیه بدون آینه ها وجود داشت و در مدل‌های جدیدتر از سیستم اتوفوکوس تشخیص فاز و یا روش هیبریدی که ترکیبی از هردو سیستم است استفاده کرده اند. با این متد جدید نه تنها این نقیصه کاملا برطرف شده است، بلکه در مجموع فوکوسی به مراتب سریع تر از DSLR ها ارائه می دهند.

تاخیر و لگ منظره یاب الکترونیکی

حسی که هنگام نگاه کردن به سوژه از منظره‌یاب اپتیکی دارید با منظره‌یاب‌های الکترونیکی متفاوت است. هنگام حرکت سریع دوربین یا سوژه در منظره‌یاب‌های اپتیکی هیچ‌گونه تاخیری مشاهده نمی‌شود؛ اما در برخی مدل‌های دوربین‌های بدون آینه این تاخیر کم و بیش محسوس است. اگرچه در مدل های جدید این تاخیر به حداقل رسیده اما هنوز هم در برخی موارد این تاخیر (یا به اصطلاح Lag) به چشم می‌خورد.

قیمت دوبین بدون آینه کمی بالاتر است

از نظر قیمت به نظر می‌رسد دوربین‌های بدون آینه از همتایان DSLR خود اندکی گران‌تر باشند؛ اما توجه به امکانات و ویژگی‌های خاص این دوربین‌ها، این اختلاف قیمت را توجیه می‌کند. گرچه این فاصله قیمتی هر روز در حال کوچکتر شدن است و امروزه شما میتوانید با هزینه ای بسیار معقول یک دوربین بدون آینه داشته باشید.

جمع بندی

حالا که می‌دانید دوربین بدون آینه چیست، بیایید یک جواب مختصر و مفید به سوال دومی که حالا در ذهن دارید بدهیم:

آیا دوربین های بدون آینه از دوربین‌های DSLR بهتر هستند؟

جواب این سوال مسلماً نمی‌تواند یک بلی یا خیر باشد.

شاید برای افرادی که می‌خواهند برای اولین بار یک دوربین با قابلیت تعویض لنز تهیه کنند، دنیای DSLR ها انتخاب‌های متنوع‌تری در اختیار آن‌ها قرار دهد، اما دوربین های بدون آینه نیز محدوده خود را روز به روز گسترش می‌دهند. آنچه که قبلاً به عنوان یک محدودیت در انتخاب لنز برای دوربین‌های بدون آینه در مقایسه با دوربین‌های DSLR قید می‌شد امروزه دیگر محدودیت نیست و همانند دوربین‌های DSLR لنزهای متنوع زیادی برای دوربین‌های بدون آینه تولید می شود.

آنچه مسلم است اینکه، آینده دنیای عکاسی توسط دوربین‌های بدون آینه رقم خواهد خورد.

بنابراین اگر تاکنون از آن ها استفاده نکرده‌اید، بهتر است خود را برای ورورد به دنیای جذاب دوربین های بدون آینه آماده کنید.

14 دیدگاه
  • کیاسری گفت:

    سلام
    ممنون از در میان گذاشتن اطلاعات.

    لطفا راهنمایی می کنید:

    با ام 50 و تعویض لنز به 55-250 efs
    ، چگونه روی سوژه میتوان بصورت دستی زوم کرد

  • علی گفت:

    نه بابا پولتو خرج این چیزا نکن
    بیا داخل حالا
    چیلیک ( درو بستم )
    شما دیگه نمیشنوید چی میگیم به هم

  • محمدرضا گفت:

    سلام
    دمت گرم عالی بود

  • لیلا انصاری گفت:

    ممنونم از راهنماییتون،مطالب بسیار مفیدی بود،موفق باشید

  • پارسا گفت:

    مقاله چرتی بود
    اخرش درست نفهمیدیم دوربین بدون اینه یا با اینه که میگن اصلا یعنی چی

    • حسین بابائی گفت:

      سلام پارسا

      تا جایی که امکان داشت به زبان ساده نوشتیم. دوربین بدون آینه همونطور که از اسمش مشخص هست اون قسمت آینه‌ای که جلوی سنسور اصلی قرار میگیره رو حذف کرده. آینه کارش این بود که تصویری که لنز نشون میداد رو منعکس کنه روی یک منشور و شما از چشمی دوربین که نگاه می‌کنی در واقع داری بازتاب تصویر از آینه داخلی رو میبینی. در دوربین‌های بدون آینه اون آینه و منشور حذف شده و وقتی از چشمی نگاه می‌کنی یک تصویر دیجیتال که خروجی سنسور اصلی هست نمایش داده میشه.

      خیلی ساده بگیم آینه داخلی و منشور حذف شد و انتقال تصویر از سنسور انجام میشه.

      در دیاگرامی که داخل مقاله هست نگاه کنید کاملاً مشخصه.

      موفق باشید

    • محمد گفت:

      سلام تیم حرفه ای و صبور نور نگار، مقاله بسیار مفید و کاربردی بود ممنون از وقتی ک گذاشتید و مطالب بسیار رسا و عالی بود در کل مجموعه خیلی خوب و حرفه ای دارید👍🌹

    • کیاراد قدیمی گفت:

      اگر تازه میخای شروع کنی آیینه دار بخر
      6D کنون چیز خوبیه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط
عکس نوزاد خوابیده زیبا
جذاب ترین عکس های نوزاد و کودک
1 سال پیش - زمان مطالعه : 13 دقیقه
انواع کاغذ چاپ عکس و نحوه تشخیص آنها
انواع کاغذ چاپ عکس و نحوه تشخیص آنها
1 سال پیش - زمان مطالعه : 9 دقیقه
Engagement photography
عکاسی اسپرت
1 سال پیش - زمان مطالعه : 10 دقیقه
چاپ عکس پولاروید چیست و چه کاربردی دارد ؟
چاپ عکس پولاروید چیست و چه کاربردی دارد ؟
2 سال پیش - زمان مطالعه : 4 دقیقه