یکی از سوژههای بسیار مهم در عکاسی، ساختمانها و بناها هستند. عکاسی حرفهای از یک معماری نهتنها میتواند ببیندههای بسیاری را به هنر و خلاقیت عکاس جذب کند؛ بلکه آنها را با ذهن و فکر سازنده بنا نیز آشنا خواهد کرد. به همین علت اینکه از چه زاویهای، با چه میزان ابتکاری و با چه تجهیزاتی از یک معماری و ساختمان عکس گرفته شود، بسیار حائزاهمیت است. در این یادداشت قصد داریم به شیوههایی بپردازیم آموزش عکاسی از ساختمان برای معماران را به ارمغان میآورد و آثار زیباتری را میآفریند. با ما همراه باشید.
- آشنایی با شیوههای عکاسی از ساختمان برای معماران
- تجهیزات مهم برای عکاسی از ساختمان برای معماران
- راههای عکاسی از ساختمان به صورت حرفهای
- 1. خلاقیت خود را به نمایش بگذارید.
- 2. تاریخچهای از ساختمان را بخوانید.
- 3. در عکاسی از ساختمان، جزئیات را فراموش نکنید.
- 4. به دنبال نور مناسب باشید.
- 5. حرکت و عکاسی را با هم ترکیب کنید.
- 6. دهانه دیافراگم را بهدرستی تنظیم کنید.
- 7. میتوانید از فیلتر پولاریزه بهره بگیرید.
- 8. زاویه درست عکاسی از ساختمان را کشف کنید.
- 9. برای عکاسهای خود صحنه مناسبی طراحی کنید.
- سخن پایانی آموزش عکاسی از ساختمان
آشنایی با شیوههای عکاسی از ساختمان برای معماران
عکاسی از یک معماری بهنوعی یک حرفه جدا محسوب میشود که با تلفیق دو دانش معماری و عکاسی امکانپذیر است. اینکه چگونه باید جزئیات یک فضا و کیفیت ساخت آن را به نمایش گذاشت، هنری است که از ترکیب عکاسی و معماری حاصل میشود. بهطور کلی، هر معماری و بنایی از نظر علم عکاسی از دو جهت اهمیت دارد:
فضای داخلی
فضای داخلی یک محیط سربسته از ساختمان است که نسبت به فضای خارجی نور کمتری دارد، میزان تاثیرگذاری عناصر طبیعی بر آن کمتر است و به نورسنجی و تنظیم فلاش دقیقتری نیاز دارد. بهطور معمول در فضای داخلی با چالش بیشتری نسبت به فضای خارجی روبهرو هستید. چالشهایی که تیزبینی و ابتکار عکاس را به رخ میکشاند.
فضای خارجی
در طرف مقابل، با فضای خارجی مواجه هستیم که همواره در معرض نور طبیعی قرار دارد، ممکن است تحت تاثیر عناصر محیطی باشد و اصولاً نمای بیرونی یک سازه را نمایش میدهد. از آنجا که نمای بیرونی یک معماری بخش زیادی از هویت آن را نشان میدهد، پیدا کردن زوایا و موقعیتهای مبتکرانه برای عکاس از امور بسیار مهم محسوب میشود؛ زیرا نحوه تفکر و دید عکاس بر دید بیننده از آن سازه و بنا تاثیر خواهد گذاشت.
تجهیزات مهم برای عکاسی از ساختمان برای معماران
برای تجربه یک عکاسی فوقحرفهای از معماریهای مختلف به تعدادی تجهیزات نیاز دارید. هرکدام از آنها دست شما را در بروز خلاقیتتان و ثبت عکسهای مبتکرانهتر باز میگذارند. از جمله این تجهیزات باید به لوازم زیر اشاره کنیم:
دوربین
برای عکاسی از ساختمان به دوربین نیاز دارید. این دوربین میتواند یک دوربین عکسبرداری یا دوربین یک گوشی باشد. در صورتی که قصد دارید عکسهایتان از حالت مبتدی به وضعیت حرفهای تغییر پیدا کند، عکاسی با دوربینهای DSLR و دوربین بدون آینه بهترین گزینه محسوب میشوند. این دوربینها با داشتن تنظیمات پیشرفته در زمینه نوردهی، کار با لنز، سرعت شاتر و…، به خلاقیتتان بالوپر میدهند و بسیار کمککننده هستند.
لنز
بدون وجود لنز هم شما میتواند کار عکاسی خود را انجام دهید اما اگر مسئله وضوح و شفافیت برایتان اهمیت دارد، استفاده از لنز دوربین ضروری است. لنزهای عکاسی یا نرمال هستند یا تله یا واید یا متغیر و یا لنزهای خاصی چون لنز ماکرو. هرکدام از این لنزها در عمق و میزان دیدی که از یک معماری و سوژه به دست میآورید، نقش دارند. بنابراین لنزی را برگزینید که نهتنها دید گستردهتری را به شما بدهد، بلکه به شما در خلق سوژههایی متفاوتتر کمک کند.
سهپایه
سهپایهها با قابلیتهایی که دارد دوربین را در یک موقعیت ثابت نگه میدارند. چنین امکانی به عکاس اجازه میدهد تا با تمرکز و دقت بیشتری از یک معماری و ساختمان عکسبرداری کند. بهتر است سهپایهها سبک و با قطعات محکمی باشند تا خطر افتادن دوربین یا شل بودن آن به نگرانی عکاس منجر نشود.
فلاش
فلاش یکی از ابزارهایی است که در ثبت عکس از ساختمانها و بناها نقش بسیار مهمی ایفا میکند. فلاش در میزان کیفیت نور، حالت دادن به عکس و افکت بخشیدن به آن تاثیرگذار است و بر کنترل عکاس روی قابلیتهای دوربین نیز اثر میگذارد.
راههای عکاسی از ساختمان به صورت حرفهای
حال بیایید به سراغ راههایی برویم که به عکاسی ماهرانهای از یک سازه یا معماری ختم میشوند. در واقع سوال این است که عکاس و معمار از چه طریقی میتواند عکسهای حرفهای را از یک ساختمان و بنا به نمایش بگذارد. آموزش عکاسی معماری یکی از شاخههای مهم به شمار میرود.
1. خلاقیت خود را به نمایش بگذارید.
خلاقیت در هر امری حرف اول را میزند. لازمه داشتن خلاقیت، برخورداری از نگاهی متفاوت به امور است. هنگام عکاسی سعی کنید بنا را در ذهن خود مجسم کنید و بیندیشید نگاه کردن به آن در کدام زاویه برایتان جالبتر است. اینکه همیشه از ذهن به واقعیت بروید، کمک ارزندهای به شما میکند. نکته مهم دیگر آن است که به سراغ زاویههای متفاوتی برای عکاسی بروید، از تمام زوایا یک معماری را از نظر بگذرانید و در زمانهای مختلفی به آن سر بزنید. مطمئن باشید در عصر تکنولوژی و دیجیتال، داشتن یک نگاه معمولی نمیتواند به کار شما ارزشی اضافه کند.
2. تاریخچهای از ساختمان را بخوانید.
مطالعه تاریخچهای از ساختمان به شما در داشتن دیدی متفاوت کمک میکند. اینکه بدانید ساختمان متعلق به چه دورهای است، سازنده آن کیست، به چه دلیلی ساخته شده، چه حوادثی را بر خود دیده و اکنون در چه وضعیتی است، باعث میشود شما در مرتبهای بالاتر قرار بگیرید. گاهی اطلاعات اضافی از یک بنا، آن را به نمایشی پرهیاهو برای عکاس تبدیل میکند که او نیز چنین نمایشی را به صحنه عکسهای خود میآورد.
3. در عکاسی از ساختمان، جزئیات را فراموش نکنید.
هیبت بیرونی و شکوه فضای داخلی یک بنا ممکن است شما را از جزئیات جالب آن غافل کند. گاهی که به خطوط، نقش و نگارهها، سردرها، رنگبندیها و سبک بهکاررفته در ساخت بنا دقت میکنید، متوجه جزئیاتی قابل تامل و جالب میشوید. همین جزئیات گاهی میتوانند در یک عکس تحول فوقالعادهای ایجاد کنند. بعضی اوقات زوم کردن و برجستهسازی این جزئیات همان خلاقیتی است که کار شما به آن نیاز دارد.
4. به دنبال نور مناسب باشید.
اینکه جهت تابش نور از چه زاویهای است، بر بافت، سایهها و کنتراست تصاویر اثر میگذارد. سعی کنید بهترین زمان برای عکاسی از یک اثر را بیابید. بهتر است اگر زمان دارید، چندین ساعت (صبح، ظهر، غروب، شب) بنا را تحت نظر خود داشته باشید. گاهی نور در زمانهای طلوع و غروب آفتاب اثر خارقالعادهای بر روی یک معماری دارد که آگاهی از آن زمانها به خلق یک اثر بینظیر کمک میکند.
5. حرکت و عکاسی را با هم ترکیب کنید.
گاهی میتوان در عکسها یک مفهوم یا یک عمل را بیش از سایر عناصر برجسته کرد. بهطور مثال نشان دادن حرکت افراد، ماشینها یا هر وسیله دیگری در اطراف یک ساختمان میتواند مفاهیم بسیاری را در عکس به نمایش بگذارد و به عکس نمادبخشی کند. این تکنیک با استفاده و تنظیم سرعت شاتر قابل اجراست.
6. دهانه دیافراگم را بهدرستی تنظیم کنید.
برای ثبت تصاویری منحصر به فرد از یک بنای معماری بهتر است تنظیم دیافراگم را بهصورت حرفهای انجام دهید. اینکه دهانه دیافراگم بازتر باشد یا بستهتر، در نوردهی و عمق میدان تصاویر موثر است. در عکسبرداری از بناها هرچه عدد f دیافراگم بیشتر باشد، جزئیات و وضوح بیشتری از ریزهکاریها را در معرض نمایش قرار میدهد.
7. میتوانید از فیلتر پولاریزه بهره بگیرید.
فیلتر پولاریزه برای عکاسی از نماهای باز یک معماری بسیار لازم است. در حقیقت برای عکسبرداری از یک محیط قطعاً به این فیلتر نیاز خواهید داشت. پولاریزه فیلتری است که حجم رنگها، میزان آنها در عکس و کنتراست اثر را کنترل میکند و تا مراحل بالایی، ارتقا میدهد. استفاده از فیلتر پولاریزه بهخصوص در مواقعی که تصاویر تحت تاثیر نور طبیعی هستند، به رنگ بخشیدن به تصاویر بسیار کمک میکند.
8. زاویه درست عکاسی از ساختمان را کشف کنید.
زمانی که شما زاویه مناسب عکاسی از یک بنا را کشف کنید، در جلب نگاه بیننده سریعتر عمل میکنید. گاهی اوقات بهترین زاویه از یک ساختمان، نگاه کردن به آن از دوردست یا از بالا رویت کردن آن است. گاهی اوقات باید از کف ساختمان به بالا نگاه کرد تا زوایای جدیدی را به دست آورد. اینکه بهطور مداوم از زاویههای در دسترس و نزدیک به ساختمان عکس بگیرید، ممکن است تکراری و برای مخاطب نیز خستهکننده باشد.
9. برای عکاسهای خود صحنه مناسبی طراحی کنید.
هنگام عکاسی از یک بنا و سازه انسانی، شما فقط یک عکاس یا معمار نیستید؛ بلکه باید یک طراح صحنه نیز باشید. گاهی باید در موقعیتی قرار بگیرید که برای سوژه خود یک صحنه نمایش بسازید. عبور و مرور افراد، حرکت ماشینها، حالات چهرهها، وضعیت هوا و هرعنصر دیگری که در قاب دوربین شما جای میگیرد، میتواند در طراحی این صحنه موثر باشد. قرار دادن این عناصر و تبدیل آنها به یک عکس گاه میتواند روایتگر یک داستان تصویری نیز برای افراد باشد.
سخن پایانی آموزش عکاسی از ساختمان
عکاسی از ساختمانها و معماریها همواره یکی از سوژههای قابل بحث و پراهمیت به حساب میآید. اینکه عکاسان چه تصاویری از یک معماری به دست میدهند، در فکر و ذهن خواننده تاثیرگذار است؛ اما مسئلهای که اهمیت دارد، میزان خلاقیت عکاس در عکاسی از سازه است. ما در این یادداشت شیوههایی را با هم مرور کردیم که میتواند به خلق تصاویری مبتکرانهتر و نابتر کمک کند. امیدواریم مطلب فوق توانسته باشد نگاه جدید و دیدگاه مهمی را در آموزش عکاسی به شما آموخته باشد.