دسته بندی محصولات

  • عکاسی

  • فیلمبرداری

  • نورپردازی

  • تجهیزات صدا

  • لوازم جانبی

  • لوازم جانبی موبایل

  • محصولات دست دوم

  • محصولات آموزشی

لوازم جانبی دوربین

(همه محصولات)

24 عبارت متداول در عکاسی برای آماتورها

تکنیک و ترفند
24 عبارت متداول در عکاسی برای آماتورها

1- دیافراگم

دیافراگم اولین عبارت متداول در عکاسی است که باید آن را یاد بگیرید؛ به زبان ساده، دیافراگم اندازه دهانه لنز است. به لنز مانند یک پنجره نگاه کنید. پنجره‌های بزرگ و یا زاویه گسترده اجازه نور بیشتری را خواهند داد و پنجره‌های کوچک برعکس عمل می‌کنند. یک دیافراگم کاملا باز اجازه ورود نور بیشتری را به عکس می‌دهد و با دیافراگم بسته نیز نور کمتری به سنسور دوربین می‌رسد.

میزان باز بودن دهانه دیافراگم با مقیاس f-stop اندازه‌گیری می‌شود. یک f-stop کوچک مانند f/1.8 دیافراگم را تا حد زیادی باز خواهد گذاشت و f-stop بزرگی مانند f/22 نیز تقریبا بسته است. دیافراگم یکی از سه فاکتوری است که مستقیما روی نوردهی عکس تاثیر می‌گذارد. همچنین دیافراگم روی اینکه چه مقدار از عکس در فوکوس است نیز تاثیر می‌گذارد. دیافراگم‌های باز قسمت زیادی از پس زمینه را تار خواهد کرد ولی دیافراگم بسته قسمت‌های بیشتری از عکس را به صورت واضح نمایش می‌دهد.

دیافراگم

به زبان ساده، دیافراگم اندازه دهانه لنز است.

2- نسبت ابعاد

اگر قبلا یک عکس را چاپ کرده باشید، احتمالا متوجه شده‌اید که هنگام چاپ عکس روی کاغذ 8*10 قسمتی از عکس برش داده می‌شود. این اتفاق به دلیل نسبت ابعاد می‌باشد. نسبت ابعاد به زبان ساده نسبت طول به عرض می‌باشد. یک عکس 8*10 نسبت ابعاد دقیقا برابری با یک کاغذ 4*5 دارد اما یک عکس 4*7 کمی عریض‌تر است. شما می‌توانید نسبت ابعاد را در دوربین خودتان عوض کنید و یا هنگام ادیت عکس، آن را با نسبت مناسب برش دهید.

آموزش تصویر سازی

3- بوکه

بوکه دایره‌هایی هستند که هنگامی که نور خارج از فوکوس باشد در یک عکس پدیدار خواهند شد. این افکت، افکت خیلی زیبایی است که با دیافراگم خیلی باز تولید خواهد شد و تاثیر به‌سزایی روی کیفیت عکس شما خواهد داشت.

عکس بوکه[relatedpost post=”27819″]

4- حالت عکاسی پیاپی

یکی دیگر از عبارت های متداول در عکاسی حالت عکاسی پیاپی می‌باشد؛ شما می‌توانید با هربار فشار دادن کلید شاتر یک عکس بگیرید و یا با روشن کردن حالت عکاسی پیاپی تا زمانی که کلید شاتر را نگه دارید و یا بافر دوربین پر شود عکس بگیرید. سرعت حالت عکاسی پیاپی بسته به مدل دوربین شما متفاوت است و برخی از دوربین‌ها سریعتر هستند و با عبارت fps و یا فریم بر ثانیه اندازه‌گیری خواهد شد.

عکاسی پیاپی و پشت هم

5- عمق میدان

عمق میدان یک عبارت کاملا متداول در عکاسی است که به میزان در فوکوس بودن یک عکس اشاره دارد. دوربین روی نقطه خاصی از عکس فوکوس خواهد کرد اما فاصله خاصی در جلو یا پشت این نقطه هم در فوکوس خواهد بود که با عبارت عمق میدان به آن اشاره خواهد شد. برای مثال پشت صحنه اغلب عکس‌های پرتره نرم و خارج از فوکوس است که گفته خواهد شد عمق میدان این عکس‌ها خیلی سطحی و کم است. از طرفی دیگر قسمت زیادی از عکس‌های منظره در فوکوس است و عمق میدان آن‌ها خیلی بالا می‌باشد.

عکاسی منظره با عمق میدان زیاد

6- دیجیتال و اپتیکال

زوم دیجیتال

دیجیتال و اپتیکال عبارات خیلی مهمی هستند که هنگام خرید دوربین عکاسی باید به آن‌ها توجه کنید. دیجیتال به این معنی است که یک افکت از طریق نرم‌افزار به دست آمده است و قسمت‌های فیزیکی دوربین نقشی در آن ندارند. افکت‌های اپتیکال همیشه بهتر از دیجیتال هستند. این عبارات را اغلب هنگامی که درمورد لنز زوم و یا تثبیت تصویر صحبت می‌کنید خواهید شنید.

7- نوردهی

نوردهی یعنی اینکه یک عکس تا چه اندازه روشن و یا تاریک است. یک تصویر هنگامی ایجاد خواهد شد که سنسور دوربین و یا فیلم آن در معرض نور قرار می‌گیرد. این عبارت متداول نیز از همین‌جا وارد عکاسی شد. گفته می‌شود که یک عکس تاریک به خوبی درمعرض نور کافی قرار نگرفته است و یک عکس خیلی روشن نیز در معرض نور زیادی قرار گرفته است. نوردهی با کمک دیافراگم، سرعت شاتر و ایزو کنترل می‌شود.

عکس طبیعت با نوردهی عالی

8- جبران نوردهی

جبران نوردهی وسیله‌ای است که با کمک آن به دوربین می‌گوئید دوست دارید عکس‌های شما روشن‌تر و یا تیره‌تر باشد. جبران نوردهی را می‌توانید در برخی حالت‌های اتوماتیک و نیمه اتوماتیک مانند اولویت دیافراگم استفاده کنید. اعداد منفی در اندازه‌گیری میزان جبران نوردهی عکس‌های تیره‌تری ایجاد می‌کنند و اعداد مثبت هم عکس‌های روشن‌تری را به شما تحویل خواهند داد.

عکس توضیح جبران نوردهی[relatedpost post=”82442″]

9- فرمت فایل

فرمت فایل بدین معنی است که دوربین شما چگونه یک تصویر و یا فایل تصویر را ضبط خواهد کرد. فایل‌های Raw نسبت به فایل‌های JPG اطلاعات بیشتری را در بر می‌گیرند که باعث می‌شود ویرایش آن‌ها در فایل‌های ویرایشگر بیشتری ممکن باشد.

10- فاصله کانونی

عبارت متداول فاصله کانونی در عکاسی به فاصله بین لنز تا نقطه‌ای که تصویر ایجاد می‌شود اشاره دارد. این خصوصیت به صورت مستقیم روی زاویه دید لنز و بزرگنمایی تاثیر دارد. اساسا فاصله کانونی به این اشاره دارد که تصویر شما چقدر زوم شده است. برای مثال تصاویری که با یک لنز 35 میلیمتری کانن گرفته شوند نسبت به تصاویری که با لنز 18 میلیمتری کانن گرفته شده‌اند زوم شده‌تر هستند.

11- فوکوس

هنگامی که چشم‌های شما روی چیزی که در فاصله نزدیک قرار دارد فوکوس می‌کنند، اجسام دورتر را به صورت تار می‌بینند. عبارت متداول فوکوس در عکاسی نیز به همین مورد اشاره دارد. چیزی که در فوکوس است کاملا واضح می‌باشد و چیزی که خارج از فوکوس است نیز واضح نیست. نقاط مختلف فوکوس نیز به این اشاره دارند که دوربین روی چندین نقطه و یا فقط یک نقطه خاص فوکوس کرده است.

اصطلاح فوکوس

12- همگام‌سازی فلاش

احتمالا می‌دانید که فلاش انفجاری از نور است. همگام‌سازی فلاش نیز تعیین می‌کند که چه زمانی این اتفاق رخ دهد. معمولا فلاش هنگام شروع ثبت عکس روشن خواهد شد اما تغییر حالت همگام‌سازی فلاش زمان روشن شدن فلاش را تغییر خواهد داد. برای مثال حالت همگام‌سازی فلاش Rear Curtain فلاش را انتهای زمان ثبت عکس روشن می‌کند.

فلاش در عکاسی[relatedpost post=”87521″]

13- Hot Shoe

Hot Shoe اسلاتی در بالای دوربین است که برای اتصال تجهیزاتی مانند فلاش Hot Shoe به دوربین مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

اسلات هات شو

14- ایزو

عبارت متداول دیگری که هنگام عکاسی آن را می‌شنوید ایزو است. ایزو میزان حساسیت دوربین به نور را نشان می‌دهد. برای مثال ایزو 100 بدین معنی است که دوربین خیلی به نور حساس نیست. این حالت برای عکاسی در نور روز مناسب است. ایزو 3200 هم بدین معنی است که دوربین به شدت به نور حساس است. شما می‌توانید از مقادیر بالای ایزو برای عکاسی در شرایط کم نور استفاده کنید. متاسفانه عکس‌هایی که با ایزو بالا گرفته خواهند شد گرین بالا و جزئیات کمتری دارند. ایزو با دیافراگم و سرعت شاتر متعادل خواهد شد تا نوردهی به خوبی انجام شود.

ایزو در عکاسی

15- نوردهی طولانی

یک عکس با نوردهی طولانی عکسی است که برای مدت زیادی نوردهی شده است و یا از سرعت شاتر طولانی برای آن استفاده شده است. این تکنیک برای عکاسی از اشیاء ثابت در نور کم مناسب است و بیشتر توسط عکاس‌های منظره مورد استفاده قرار می‌گیرد.

عکس با نوردهی طولانی

16- حالت دستی

حالت دستی دوربین به عکاس این اجازه را می‌دهد که خودش تنظیمات مختلف دوربین را مشخص کند. عکاس با استفاده از این حالت می‌تواند دیافراگم، سرعت شاتر و ایزو را تنظیم نماید. این تنظیمات میزان تاریکی و یا روشنایی یک عکس را تعیین می‌کنند. حالت‌های نیمه اتوماتیک هم عبارتند از حالت اولویت دیافراگم (فقط میزان گشودگی دیافراگم را تعیین می‌کنید) حالت اولویت شاتر (فقط سرعت شاتر را تعیین می‌کنید) و حالت برنامه خودکار (که در آن ترکیبی از سرعت شاتر و دهانه دیافراگم را انتخاب می‌کنید). همچنین عبارت متداول دستی می‌تواند به فوکوس خودکار در عکاسی نیز اشاره داشته باشد.

17- اندازه‌گیری

استفاده از حالت دستی فقط براساس حدس و گمان انجام نمی‌شود. یک نورسنج داخلی در دوربین تعبیه شده است که کمک می‌کند بهترین تنظیمات را انتخاب کنید و به شما این اجازه را می‌دهد که ببینید تصویر شما خیلی روشن و یا خیلی تیره است. البته قرار داشتن اشیاء خیلی روشن و یا خیلی تیره در عکس ممکن است این سیستم اندازه گیری را کمی به اشتباه بیاندازد. حالت‌های اندازه‌گیری به این اشاره دارند که سیستم اندازه‌گیری چگونه نور را تشخیص می‌دهد. حالت اندازه‌گیری ماتریکس بدین معنی است که دوربین نور را از تمام صحنه می‌خواند، حالت اندازه‌گیری مرکزی فقط نور را از مرکز تصویر اندازه‌گیری می‌کند و اندازه‌گیری نقطه‌ای هم نور را براساس نقطه فوکوس شما می‌خواند.

18- نویز

نویز نقطه‌های کوچکی هستند که در یک عکس وجود دارند و برخی اوقات با گرین اشتباه گرفته می‌شوند. تصاویری که با ایزو بالا گرفته می‌شوند نویز زیادی دارند و به همین خاطر بهتر است ایزو را روی کمترین میزان ممکن تنظیم کنید.

نویز در عکاسی[relatedpost post=”91244″]

19- Raw یا فایل RAW

Raw یک نوع فایل است که هنگام ویرایش عکس دست عکاس را کاملا باز می‌گذارد. از آنجایی که فایل‌‎های JPEG مقدار کمی ویرایش می‌شوند، Raw به عنوان نگاتیو دیجیتالی هم شناخته می‌شود. برای باز کردن عکس‌های Raw به نرم‌افزارهای خاصی نیاز است اما فایل‌های JPEG را می‌توانید روی انواع دستگاه‌ها باز کنید. اساسا از آنجایی که عکس‌های Raw کیفیت بهتری دارند، برای ادیت مناسب‌تر هستند.

20- سرعت شاتر

شاتر و سرعت شاتر از عبارات متداول در عکاسی هستند. شاتر قسمتی از دوربین است که باز و بسته می‌شود تا نور به سنسور عکس برسد. سرعت شاتر نیز به مدت زمانی که شاتر برای گرفتن عکس باز می‌ماند اشاره دارد و با ثانیه یا کسری از ثانیه مانند 1/200 ثانیه و یا 1 ثانیه به آن اشاره می‌شود. هرچقدر شاتر بیشتر باز بماند، نور بیشتری وارد دوربین خواهد شد اما هنگام باز بودن شاتر هرچیزی که تکان بخورد به صورت تار ثبت می‌شود و اگر تمام دوربین در این مدت تکان بخورد، تمام عکس تار خواهد شد. به همین خاطر هنگام استفاده از سرعت شاتر طولانی داشتن سه‌پایه ضروری است.

21- رفلکس تک لنز (Single Lens Reflex)

دوربین‌های رفلکس تک لنز، یک لنز دارند که تصویر را تشکیل می‌دهد و آن‌را روی منظره‌یاب منعکس می‌کنند. دوربین رفلکس تک لنز دیجیتال و یا Digital Single Lens Reflex (DSLR) تطبیق‌پذیرترین دوربین موجود در بازار می‌باشد.

دوربین رفلکس تک لنز دیجیتال و یا Digital Single Lens Reflex (DSLR) تطبیق‌پذیرترین دوربین موجود در بازار می‌باشد.

22- تایم لپس

یکی دیگر از عبارت های متداول دیگری که در عکاسی به کار می‌رود تایم لپس است. تایم لپس ویدئویی است که از به هم چسباندن چند عکس مختلف که از یک منظره در زمان‌های متفاوت گرفته شده است تشکیل شده است. تایم لپس را با نوردهی طولانی که یک عکس با سرعت شاتر بالا است، اشتباه نگیرید.

تایم لپس

23- منظره‌یاب

منظره‌یاب قسمتی از دوربین است که با استفاده از آن منظره جلوی دوربین را می‌توانید ببینید. برخی دوربین‌های دیجیتال منظره‌یاب ندارد و باید از صفحه‌نمایش آن‌ها استفاده کنید اما تمام دوربین‌های DSLR و اکثر دوربین‌های بدون آینه منظره‌یاب دارند.

منظره یاب دوربین

آموزش عکاسی اقساطی

24- تراز سفیدی (White Balance)

چشم‌های انسان به صورت خودکار منابع نور مختلف را تنظیم می‌کند؛ اما یک دوربین نمی‌تواند این کار را انجام دهد. به همین دلیل است که برخی اوقات عکس‌هایی که می‌گیرید خیلی آبی و یا خیلی زرد هستند. با استفاده از عبارت متداول عکاسی تراز سفیدی می‌توانید چیزی که با چشم‌های خودتان سفید می‌بینید را در عکس هم سفید کنید. در اکثر دوربین‌ها تنظیمات مربوط به وایت بالانس خودکار نیز وجود دارد اما مانند اکثر تنظیمات خودکار دوربین همیشه دقیق نیست. شما می‌توانید براساس منبع اصلی نور تنظیمات پیشفرضی مانند نور خورشید و یا نور لامپ را انتخاب کنید. همچنین می‌توانید از یک سوژه سفید عکاسی کنید و به صورت دستی تراز سفیدی را انتخاب کنید.

تراز سفیدیما در این مقاله سعی داشتیم عبارات متداولی که هنگام عکاسی و یا آموزش عکاسی با آن‌ها سر و کار دارید را به صورت ساده توضیح دهیم تا تمامی عکاسان آماتور بتوانند به راحتی عکاسی را فرا بگیرند. منتظر نظرات و انتقادات دلگرم کننده شما هستیم.

10 دیدگاه
  • ابولفضل گفت:

    ببخشید برای دوربین 800d کنون آخرین لنزی که میشه استفاده کرد چه لنزیه؟

    • مهلا شریفان (کارشناس فروش) گفت:

      سلام وقت بخیر منظورتان از آخرین لنز چیست ؟؟؟

    • محسن گفت:

      ببخشید مگر کل نور دهی با دیافراگم ایزو و سرعت شاتر نیست? پس EV چیه؟ کاری غیر از اونها میکنه؟

  • سمانه گفت:

    سلام .ممنون برای اطلاعت خوبی ک در اختیار ما قرار میدید.میشه در مورد تنظیم و تغییر عدد دیافراگم توضیح بدید در دوربین نیکون ۳۴۰۰

  • حسین گفت:

    سلام، لطفا در مورد ADL در دوربین های نیکون هم توضیحاتی بدین

    • مهلا شریفان (کارشناس فروش) گفت:

      Active D-Lighting
      بهینه سازی تصاویر کنتراست بالا

  • حمیدرضا اسدی گفت:

    سلام و خستخ نباشید به تیم نورنگار
    مقاله مفیدوبسیارآموزنده ای بود.
    لطفا حالت braketting درهنکام تنظیمات دستى قابل دسترسى هست وچطورى میتونم در حالت M استفاده کنم؟ مدل دوربینم 60D کانن هست

  • سهراب گفت:

    با سلام.Hot Shoe اسلاتی در بالای فلاش نیست. باللای دوربین است.عبارت hot بیانگر نوعی درگاه اتصال است که امکان تبادل اطلاعات بین دوربین وفلاش را فراهم می سازد ودر مقابل عبارت cold shoe قرار دارد که فاقد این قابلیت میباشد.

    • محمد خزائی گفت:

      سلام
      اشتباه ویرایشی بود که هنگام نوشتن متن پیش اومده بود و اصلاح شد
      از دقتی که داشتید مچکرم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط