در عکاسی ماکرو یک فلاش ماکرو ساده میتواند کار شما را خیلی راحتتر کند و امکانات بسیار زیادی در اختیار شما قرار دهد.
- چه چیزی عکاسی ماکرو را از دیگر سبکها متمایز میکند؟
- 8- برای نورپردازی یکدست از رینگ فلاش استفاده کنید
- 7- رینگلایتهای مختلف را بررسی کنید
- 6- درک محل قرارگیری نور
- 5- استفاده از شکلدهندهی مناسب
- 4- سرعت همزمانی (سینک) دوربین خودتان را پیدا کنید
- 3- یک سیستم مانت برای دوربین خود بخرید
- 2- استفاده از حالتهای نیمه اتوماتیک دوربین
- 1- افزودن رنگ به عکاسی با فلاش ماکرو
چه چیزی عکاسی ماکرو را از دیگر سبکها متمایز میکند؟
با لنز ماکرو میتوانید روی فواصل نزدیکتری فوکوس کنید. این موضوع به شما این امکان را میدهد که از سوژههای خیلی کوچکی مثل حشرات و یا ساقه یک گیاه نیز عکاسی کنید. ضریب بزرگنمایی یک لنز ماکرو 1:1 یا بزرگتر است. فاصله فوکوس نیز حدودا 30 سانتیمتر است. این بدین معنی است که تصویر تشکیل شده از سوژه روی حسگر دوربین دقیقا به اندازهی خود سوژه و یا بزرگتر است.
در نظر داشته باشید که عملکرد لنز ماکرو روی حسگر کراپ با عملکرد آن روی دوربین فول فریم متفاوت است. برای مثال فاصله کانونی یک لنز 60 میلیمتر روی دوربین کراپ در واقع چیزی حدود 80 میلیمتر است. اما در دوربینهای فول فریم این مقدار تفاوتی ندارد و دقیقا همان 60 میلیمتر خواهد بود.
نکتهی مهمی که باید در نظر داشته باشید این است که عمق میدان در عکاسی ماکرو خیلی کمتر است. در واقع هرچقدر سوژه به لنز نزدیکتر باشد عمق میدان شما کمتر خواهد بود و قسمت کمتری از سوژه در فوکوس قرار خواهد گرفت. در برخی مواقع حتی ممکن است از دیافراگمهای بستهای مثل f/9 یا f/11 استفاده کنید. در نتیجه نور کمتری وارد دوربین خواهد شد و شما حتما باید از فلاش ماکرو استفاده کنید.
[relatedpost post=”124425″]
8- برای نورپردازی یکدست از رینگ فلاش استفاده کنید
رینگ فلاش یا فلاش حلقهای یکی از بهترین گزینههای برای عکاسی ماکرو است. عملکرد این نوع فلاش با فلاشهای استودیویی یا رو دوربینی متفاوت است زیرا دور لنز شما قرار میگیرد و به همین خاطر به صورت یکدست سوژه و محیط اطراف آن را نورپردازی خواهد کرد.
در صورتی که تابحال با فلاش داخلی دوربین کار کرده باشید احتمالا میدانید که این فلاش چه نور سخت و زنندهای تولید میکند. دلیل این امر هم این است که فلاش دوربین، یک منبع نور کوچک است. و به دلیل اینکه نور به صورت مستقیم به سوژه میتابد، معمولا نور سخت و زنندهای است. اما در مقابل نور رینگ فلاش یکدست و نرم است و برای سناریوهای مختلف در عکاسی ماکرو کاربرد دارد.
7- رینگلایتهای مختلف را بررسی کنید
مانند اکثر تجهیزات عکاسی ، رینگلایتها و فلاش های ماکرو نیز انواع مختلفی دارند و بسته به کیفیت در قیمتهای مختلفی عرضه خواهند شد. برخی از رینگلایتهای موجود در بازار روی لنز شما قرار میگیرند و برخی دیگر به صورت جداگانه و با کمک پایه نور فیکس میشوند. برخی دیگر نیز به جای نور لحظهای نور ثابت دارند. به همین خاطر انجام تحقیقات قبل از خرید فلاش ضروری است.
در صورتی که عکاسی ماکرو بخش بزرگی از کارهای شما را شامل میشود و یا به صورت جدی این سبک را دنبال میکنید، بهتر است روی گزینههای با کیفیتتر سرمایهگذاری کنید. برخی از پیشنهادهای ما به شرح زیر هستند:
رینگ فلاش گودکس Godox MF12 Macro Flash Light Kit
رینگ فلاش میک Meike MK-14EXT TTL Macro Ring Flash for Nikon
رینگ فلاش میک Meike MK-14EXT TTL Macro Ring Flash for Canon
6- درک محل قرارگیری نور
در مواقعی که از اسپیدلایت استفاده میکنید، نور از مقابل به سوژه میتابد. این زاویه برای نورپردازی اصولی خیلی ایدهآل نیست. در عکاسی فقط مقدار نور مهم نیست بلکه جهت نور هم از اهمیت بالایی برخوردار است. در صورتی که اسپیدلایت روی پایه جداگانه قرار گرفته باشد، دست شما خیلی بازتر است اما در صورتی که روی دوربین قرار گرفته باشد، نور معمولا کیفیت خیلی کمی خواهد داشت.
برای مثال در عکاسی از غذا و یا اشیاء بی جان بهتر است نور از کنار و یا در صورت امکان از پشت به سوژه بتابد. نوری که از جلو میتابد تخت و کاملا بدون بعد است و هیچگونه سایهای در آن وجود ندارد.
در صورتی که نور از پشت به سوژه بتابد، بافت آن را بهتر نشان میدهد و قسمتهای مایع نیز زیباتر دیده خواهند شد. درک اینکه انتخاب موقعیت نور چگونه میتواند روی عکسهای شما تاثیر بگذارد خیلی مهم است. دفعهی بعدی که قصد داشتید به عکاسی بپردازید، نور را در مکانهای مختلفی قرار دهید و تاثیر آن را روی تصاویر خودتان بررسی کنید.
5- استفاده از شکلدهندهی مناسب
در عکاسی با فلاش ماکرو استفاده از شکلدهندههای نور خیلی ضروری است و میتواند تاثیر خیلی زیادی روی نتایجی که به دست میاورید داشته باشد. به خصوص در صورتی که از اسپیدلایت برای عکاسی استفاده میکنید.
شکلدهندههای نور در شکلدهی و جهتدهی به نور کمک خیلی زیادی به شما میکنند. در واقع هرچقدر نور ظاهر طبیعیتری داشته باشد، برای عکاسی ماکرو بهتر است و شکلدهندههای نور نیز میتوانند کمک خیلی زیادی در این زمینه به شما کنند.
نور سخت زیبایی خیلی زیادی ندارد اما با کمک سافت باکس و سایر اصلاح کننده ها میتوانید نور را پخش کنید و تاحدودی آن را به نور طبیعی نزدیکتر کنید.
[relatedpost post=”124823″]
4- سرعت همزمانی (سینک) دوربین خودتان را پیدا کنید
تنظیم سرعت شاتر بسته به سرعت سینک فلاش در عکاسی ماکرو از اهمیت خیلی بالایی برخوردار است. در زمان استفاده از فلاش حداکثر سرعت شاتری که میتوانید استفاده کنید محدود است. این سرعت برای هر تولید کننده و حتی در برخی مواقع برای هر دوربین متفاوت است.
سرعت سینک دوربینهای نیکون معمولا 1/250 ثانیه و برای کانن نیز 1/200 ثانیه است. در صورتی که از سرعت سینک دوربین خودتان اطلاع ندارید، میتوانید مدل آن را در گوگل جستجو کنید.
برای اطمینان چند عکس تستی بگیرید. برای مثال سرعت سینک Canon 5D Mark III من 1/200 ثانیه است اما هنگامی که با سرعت 1/160 ثانیه عکاسی میکنم یک نوار مشکی رنگ داخل تصویرم وجود خواهد داشت. دلیل این مشکل این است که شاتر در طول مدت تابش خیلی کند بسته خواهد شد.
3- یک سیستم مانت برای دوربین خود بخرید
سیستمهای مانت خیلی زیادی در بازار موجود است و تولیدکنندههای خیلی زیادی این سیستمها را عرضه میکنند. یک مانت قابلیتهایی مثل بازوهای متحرک را در اختیار شما قرار میدهد و به شما کمک میکند به سرعت و خیلی ساده موقعیت نور را تغییر دهید.
2- استفاده از حالتهای نیمه اتوماتیک دوربین
بسیاری از عکاسان آماتور فکر میکنند استفاده از حالت دستی دوربین از اهمیت خیلی بالایی برخوردار است. اما میتوانید از حالتهای نیمه اتوماتیک دوربین خود نیز استفاده کنید. این حالتها زندگی را برای شما سادهتر میکنند و استفاده از آنها به این معنی نیست که شما حرفهای نیستید.
برای مثال در صورتی که دوربین خود را روی حالت اولویت شاتر قرار دهید، میتوانید مطمئن شوید که سرعت شاتر از سرعت سینک فلاش ماکرو بیشتر نخواهد بود. خود دوربین نیز بسته به سرعت شاتر انتخابی شما بهترین دیافراگم ممکن را انتخاب خواهد کرد.
همچنین میتوانید دوربین خود را روی حالت اولویت دیافراگم نیز قرار دهید. در این حالت میتوانید بسته به نوع سوژه و عمق میدان مدنظر خودتان دیافراگم را انتخاب کنید و تنظیم سرعت شاتر را به عهده دوربین قرار دهید.
[relatedpost post=”34930″]
1- افزودن رنگ به عکاسی با فلاش ماکرو
شما با اضافه کردن رنگ به عکسهای خودتان میتوانید زیبایی آنها را دوچندان کنید. رنگ در عکاسی ماکرو میتواند حتی کسلکنندهترین سوژهها را به یک اثر هنری انتزاعی تبدیل کند. این کار به سادگی و توسط ژلهای مختلف انجام خواهد شد.
شما میتوانید ژلهایی که به فلاش ماکرو متصل میشوند را در فرمهای مختلف تهیه کنید. برخی از این ژلها یک بند دارند که میتوانید از آن برای اتصال به فلاش استفاده کنید. برخی دیگر نیز زبانههایی دارند که با استفاده از آن به فلاش متصل میشوند.
در زمان خرید مطمئن شوید که ژل موردنظر به صورت کامل دهانهی فلاش شما را میپوشاند.
موارد استفادهی رینگ فلاش ماکرو
رینگ فلاش ماکرو به لنز شما متصل میشود و نور کافی و یکدستی را در اختیار شما قرار میدهد که برای عکاسی ماکرو خیلی ضروری است.
آیا برای عکاسی ماکرو به فلاش نیاز دارید؟
شما لزوما برای عکاسی ماکرو به فلاش نیاز ندارید اما ممکن است بدون فلاش سختیهای زیادی در انتظار شما باشد. در صورتی که دیافراگم را خیلی باز کنید، عمق میدان خیلی کمی خواهید داشت و سوژه به صورت کامل در فوکوس نخواهد بود. یک فلاش ماکرو به شما این امکان را میدهد که دیافراگم را روی مقادیری مثل f/9 یا f/11 قرار دهید.
[relatedpost post=”125698″]
بهترین نور برای عکاسی ماکرو چه نوری است؟
انتخاب نوع نور به سوژه و علایق شما بستگی دارد. استفاده از فلاش ماکرو به شما این امکان را میدهد که نور بیشتری در اختیار داشته باشید و بتوانید دیافراگم را به اندازهای ببندید که سوژه به صورت کامل در فوکوس باشد.
ساخت دیفیوزر فلاش برای عکاسی ماکرو
در صورتی که بودجه محدودی دارید میتوانید در خانه یک دیفیوزر ساده برای عکاسی ماکرو بسازید. تنها چیزی که نیاز دارید یک تکه کاغذ سفید و یا یک پارچه سفید شفاف است. همچنین میتوانید از یک تکه پلاستیک سفید نیز برای دیفیوز کردن نور استفاده کنید.