هم لنزهای واید و هم لنزهای تله فتو برای عکاسها خیلی با ارزش هستند زیرا میدان دید فوقالعادهای در اختیار آنها قرار میدهند که ما نمیتوانیم با چشمهای خودمان ببینیم. در صورتی که به اسم این دو نوع لنز توجه کنید تقریبا متوجه کاربرد هر کدام از آنها خواهید شد اما پس از اینکه از یک دوربین dslr یا بدون آینه که امکان استفاده از هر دو فاصله کانونی واید و تله را به شما میدهد استفاده کنید متوجه خواهید شد که این لنزها چیزی فراتر از میدان دید متفاوت را در اختیار شما قرار خواهند داد.
در صورتی که برای شما هم سوال است که باید کدام نوع لنز را به لیست تجهیزات خودتان اضافه کنید، اطلاع از نحوهی کار هر کدام از این لنزها و دیدن تصاویری که هر کدام از آنها میتوانند بگیرند کمک زیادی به شما خواهد کرد. در صورت استفادهی صحیح، هر کدام از این لنزها میتوانند به شما کمک کنند که عکاس موفقتری شوید.
لنزهای واید(زاویه دید عریض)
همانطور که از اسم آنها مشخص است، لنزهای واید (به انگلیسی Wide-Angle lenses) یک محدوده دید عریض از 64 تا 180 درجه را در اختیار شما قرار میدهند. این لنزها فاصله کانونی کوتاهتری دارند که با اعداد کوچکتر نمایش داده میشود و میدان دید آنها عریضتر از لنزهای نرمال است.
[relatedpost post=”160879″]
زمانی که با استفاده از لنزهای التراواید یا Fisheye که فاصله کانونی کوتاه تری از 14 میلیمتر دارند عکاسی میکنید، تصویر در لبههای بیرونی کادر دچار اعوجاج خواهد شد. این نوع لنز میتوانند تصاویر منحصر به فردی برای شما خلق کنند ولی به دلیل اعوجاجی که خلق میکنند، همهی عکاسها نمیتوانند از آنها استفاده کنند.
همانطور که مشاهده میکنید لنزهای واید بخش بیشتری از صحنه را به تصویر میکشند. این موضوع در مواقعی که میخواهید عناصر بیشتری داخل کادر تصویر شما وجود داشته باشد، به تصویر خودتان محتوای بیشتری ببخشید و یا یک محیط ویژه برای سوژه خودتان خلق کنید خیلی مناسب هستند.
همچنین متوجه خواهید شد زمانی که از زوایای پائینتر برای عکاسی استفاده میکنید، مرکز تصویر خیلی دورتر به نظر میرسد. این موضوع باعث ایجاد پرسپکتیوهای اغراقآمیز خواهد شد و با افزودن عمق به تصویر باعث خواهد شد که مخاطب چیزهای بیشتری برای نگاه کردن داشته باشد.
به دلیل کشیده شدن لبههای کادر، خطوط داخل عکس و خط افق کمی خمیده به نظر میرسند. این اعوجاج همیشه خوب به نظر نمیرسد. به خصوص در صورتی که قصد داشته باشید عکس پرتره بگیرید و به همین خاطر اطلاع از اینکه چه زمانی باید از لنزهای واید استفاده کنید خیلی ضروری است.
چه زمانی از لنزهای واید استفاده کنیم؟
- عکاسی از میز غذا و یا گروهی از افراد در محیطهای بسته
- نمایش دادن فضای کامل یک اتاق
- غوطه ور نشان دادن یک ویدیو یا عکس
- عکاسی از ساختمانها برای عکاسی معماری در فضای باز
- عکاسی از مناظر شهری، آسمان خراش ها و تصاویر پانوراما از مناظر طبیعی
- عکاسی سلفی
- خلق تصاویر انتزاعی و هنری بخصوص با لنزهای فیش آی
- افزایش فاصله بصری بین سوژه و پس زمینه
لنزهای تله فتو
لنزهای تله در مقابل فواصل کانونی بلندتری دارند و برای نزدیکتر آوردن سوژهها و صحنههایی که در دوردست هستند کاربرد دارند. مثل لنزهای واید، این لنزها نیز به دو شکل پرایم (فاصله کانونی ثابت) و زوم به بازار عرضه میشوند.
[relatedpost post=”142713″]
کلمهی تله فتو یک کلمهی عمومی برای اشاره به لنزهایی است که فاصله کانونی آنها باعث ایجاد یک میدان دید بسته خواهد شد و معمولا این فاصله کانونی بیشتر از 80 میلیمتر است. این لنزها به سه دسته مختلف تقسیم می شوند:
- لنزهای تله کوتاه: فاصله کانونی این لنزها بین 85 تا 135 میلیمتر است و برای استفادهی روزمره مناسب هستند زیرا ابعاد آنها خیلی کوچک است و وزن کمی هم دارند.
- لنزهای تله متوسط: این لنزها بزرگتر، بلندتر و سنگینتر بوده و فاصله کانونی آنها بین 135 میلیمتر و 300 میلیمتر است.
- سوپر تله فتو: با فواصل کانونی بیشتر از 300 میلیمتر، این نوع لنز بزرگنمایی تلسکوپ مانندی را در اختیار شما قرار میدهد و به دلیل وزن سنگینی که دارند ، نمیتوانید روی دست از آن ها استفاده کنید.
متاسفانه هرچقدر که فاصله کانونی لنز بلندتر باشد، تصاویر شما تاریکتر خواهند بود. برای رفع این مشکل برخی از لنزهای تله فتو سطح بالا، حداکثر دیافراگم بازتری دارند تا امکان رسیدن نور بیشتری به سنسور دوربین فراهم شود.
به جز توانایی زوم کردن به صورت اپتیکال به جای زوم دیجیتال، که در آن فقط پیکسلهای مرکز تصویر بزرگنمایی میشوند، لنزهای تله فتو ابعاد سوژه را نیز نسبت به پس زمینه تغییر میدهند و باعث خواهند شد که پس زمینه بزرگتر و در فاصله نزدیکتری نسبت به سوژه دیده شود.
زمانی که این فشردگی در کنار عمق میدان کمتر قرار بگیرد، بوکهی نرمتر و بزرگتری نسبت به زمان استفاده از لنزهای واید خواهید داشت. این افکت برای مواقعی که میخواهید پس زمینه داخل عکس قرار بگیرد و در عین حال سوژه نیز در فوکوس قرار داشته باشد مناسب است.
چه زمانی باید از لنزهای تله فتو استفاده کنیم؟
بزرگترین دلیل برای استفاده از لنزهای تله فتو نزدیکتر شدن به فعالیتی که در حال رخ دادن است و نزدیکتر شدن به صحنه بدون نزدیک شدن فیزیکی است. با این وجود به دلیل وزن سنگین و قیمت بالای این لنزها، همهی افراد توان خرید و یا استفاده از این نوع لنزها را ندارند. به همین دلیل قبل از اینکه سرمایه خودتان را خرج خرید یک لنز تله فتو کنید، باید تصمیم بگیرید که آیا موارد زیر جزء اهداف عکاسی شما هستند یا نه!
- عکاسی رویدادهای ورزشی از کنار زمین
- پوشش رویدادهایی که باید لحظات کلیدی را بدون ایجاد مزاحمت به تصویر بکشید و یا نمیتوانید از میان جمعیت عبور کنید
- عکاسی حرفه ای حیات وحش و طبیعت
- عکاسی نجومی
- ثبت تصاویر کلوزآپ از ماه
- کاهش فاصله بصری بین سوژه و پس زمینه
- ایجاد بوکهی زیباتر
لنز نرمال چیست؟
لنز نرمال به لنزهایی گفته میشود که مشخصات تقریبی آن نزدیک به مشخصات چشم انسان است. به بیانی دیگر، عکسهایی که با لنزهای نرمال گرفته میشوند بیشترین نزدیکی را با چیزی که ما در دنیای واقعی میبینیم دارند. این موضوع هیچ ارتباطی با دیافراگم ندارد بلکه به صورت کامل به فاصله کانونی لنز مورد نظر بستگی دارد.
مقایسه چشم انسان با دوربین عکاسی کار خیلی سختی است زیرا این دو عملکرد کاملا متفاوتی با یکدیگر دارند. چشمهای ما معادل هیچ لنز خاصی نیستند ولی لنزهای زیادی وجود دارند که فاصله کانونی آنها تقریبا مشابه چیزی است که با چشمهای خودمان میبینیم. البته همیشه برخی اختلافات وجود دارد ولی تصاویر شما شبیه به تصاویر ثبت شده توسط لنزهای واید و یا تله فتو دچار اعوجاج نخواهند شد.
[relatedpost post=”145976″]
در دوربینهای فول فریم به لنزهایی که فاصله کانونی آنها 50 میلیمتر است لنز نرمال گفته میشود. این استاندارد توسط خالق سیستمهای دوربین لایکا یعنی اسکار برناک بطور اتفاقی بوجود آمده است. در دنیای واقعی هر لنزی با فاصله کانونی بین 40 میلیمتر و 58 میلیمتر همه چیز را آنگونه که با چشمهای خودمان میبینیم نمایش خواهد داد.
در دوربینهای با حسگر کراپ نیز یک لنز نرمال به لنزهای 35 میلیمتری گفته میشود ولی میتوان تمامی لنزهایی که فاصله کانونی آنها بین 28 تا 36 میلیمتر است را در این دسته قرار داد.
سخن نهایی
پس از یادگیری افکتهای منحصر به فردی که لنزهای واید و تله فتو میتوانند خلق کنند، متوجه خواهید شد که نباید این لنزها را با یکدیگر اشتباه گرفت. زمانی که نیاز باشد بین این دو یکی را انتخاب کنید، باید ببینید که به یک لنز تله فتو نیاز دارید و یا یک لنز با زاویه دید باز.
برای انتخاب دقیق فاصله کانونی، قبل از هر چیزی باید در عکاسی با فواصل کانونی مختلف تجربه به دست بیاورید. اینکه خودتان نتایج ایجاد شده توسط زوایای دید مختلف را ببینید، باعث خواهد شد که بهترین لنز ممکن را برای سبک موردنظر خودتان انتخاب کنید.