ناگفته پیداست که گوشیهای هوشمند امروزی با دوربینهای باکیفیت خود شاید بهترین گزینه برای شروع به کار یک فرد علاقمند به عکاسی باشند و در حقیقت حتی عکاسان جدی – چه تازه کار چه حرفهای – نیز بیش از پیش از گوشیهای خود برای ثبت عکسهای خوب بهره میبرند و همانند گذشته همواره وابسته به دوربین های حرفهای اصلی نیستند. اگر به گوشیهای هوشمند به عنوان یک زیرمجموعه از دوربینها نگاه کنیم، خواهیم دید که پس از معرفی دوربینهای 35 میلیمتری هیچ دوربین دیگری به این اندازه افراد را به سمت هنر عکاسی نکشانده است.
با این حال دوربین گوشیهای هوشمند دارای دو ایراد عمده است که یکی در عملکرد و دیگری در طراحی است. دو عاملی که افراد جدی تر را به سمت خرید وسیله ای کاراتر برای عکاسی سوق می دهد. اینجاست که این مقاله سعی در راهنمایی شما برای خرید یک دوربین برای خود یا یکی از اعضای خانوادهتان دارد که استعداد خود در عکاسی را با گوشیهای هوشمند نشان داده و زمان آن است که پا را فراتر بگذارد و با یک دوربین بهتر عکاسی را ادامه دهد.
بنابراین بهتر است پیش از هرچیز انواع محتلف دوربینهای موجود در بازار را مورد بررسی قرار دهیم تا شما بهعنوان یک تازه کار یا صرفاً خریدار با جوانب مثبت و منفی آنها آشنا شوید.
قبل از شروع این بحث پیچیده، لازم به ذکر است که تمامی دوربینهای دیجیتال از جمله گرانترین آنها دارای حالت اتوماتیک است که همهی تنظیمات را به خود دوربین میسپارد تا همهی کارها برای ثبت را خود دوربین انجام دهد بجز ترکیببندی و تصمیمگیری برای فشردن دکمه شاتر در لحظه مناسب که در هرحال به عهده کاربر خواهد بود!
پس شما برای برگزیدن بهترین دوربین تولید شده توسط بهترین سازندگان دوربین دنیا، نیازی به تسلط بر مفاهیم گشودگی دیافراگم و سرعت شاتر و ایزو ندارید. باور نمیکنید؟ چند سال پیش را یادتان هست که میمونی بدون اینکه حتی یکبار دوربین به دست گرفته باشد با قاپیدن دوربین حرفهای یک عکاس یک سلفی فوقالعاده و بی نقص گرفت؟
از طرف دیگر تقریباً تمام دوربینهای عکاسی موجود در بازار امکان تنظیم سرعت شاتر، گشودگی دیافراگم، ایزو و فوکوس دستی را به شما میدهند تا تصویر را به آن شکلی که در ذهن و با ظرافتهای هنرمندانه در نظر دارید به ثبت برسانید. اما آنچه که در بین دوربینهای جدی متفاوت و دارای اهمیت است سهولت بکارگیری تنظیمات دستی خواهد بود! زیرا احتمالا یک عکاس تازه کار و مستعد قصد دارد قدم به قدم تنظیم خودکار هر یک از موارد موثر بر تصویر را کنار بگذارد و کم کم تصویری با تنظیمات کاملاً شخصی سازی شده عکاسی کند.
و اما نکته آخر مقدمه هم اینکه فراموش نکنید دوربین هرچه جدیدتر باشد عملکرد بهتری دارد. زیرا به طور کلی در هر نسل از دوربینهای دیجیتال شاهد عملکرد بهتری در نورکم، پردازش دقیق تر تصویر و عملکرد بهتر فوکوس اتوماتیک هستیم. آیا این جملات به معنای عدم امکان ثبت یک شاهکار عکاسی با دوربین قدیمی تر است؟ قطعاً خیر . . . اما در دنیای دیجیتال “جدیدتر” مترادف با “بهتر” نیز هست.
دسته اول: دوربینهای DSLR
درست یا غلط، دوربینهای DSLR یا دوربین های تک لنزی انعکاسی انتخاب اصلی تازهکارها هستند. این دوربینها اولین انتخاب اکثر کسانی هستند که میخواهند یک پله بالاتر از دوربین خانگی یا گوشی هوشمند را تجربه کنند و بیشترین آمار فروش را در بین علاقمندان به عکاسی دارند.
نکات مثبت :
کیفیت تصویر: دوربینهای DSLR قادر به ثبت بالاترین کیفیت تصویر برای کاربران هستند، اما باید توجه داشته حداکثر کیفیت خروجی با لنزهایی غیر از لنز ارائه شده به همراه آنها فراهم می آید.
انعطاف: دوربین dslr محدودیتی برای افزایش امکان زوم، یا ثبت تصویر یک منظره یا بهترین عکسهای پرتره ندارند که این مورد نیز مشروط بر هزینه بیشتر برای تهیه لنز مناسب برای هر کار است.
امکان پیشرفت و اشتراک گذاری: امکان تعویض لنز و خرید و فروش سهل و آسان لنزها بزرگترین مزیت DSLR است. همچنین اگز دوستی دارید که او نیز یک DSLR از برند مشابه دوربین شما دارد، احتمالاً خواهید توانست لوازم جانبی و لنزهای خود را با او به اشتراک بگذارید. نکته بسیار مهمتر در اینجا امکان حفظ لنزها در سالهای آینده و استفاده از آنها با بدنههای جدیدتری است که خواهید خرید.
نکات منفی:
چند تکه بودن: یک DSLR حداکثر توانایی خود را در هر سبک از عکاسی با لنزهای همان سبک به نمایش میگذارد، پس اگر قصد ثبت عکسهای حرفه در زمینههای مختلف را دارید مجبور هستید همواره چیزی بیشتر از یک دوربین و لنز نصب شده روی آن را با خود حمل کنید.
پیچیدگی: حتی سادترین DSLR نیز در حالتهای متعدد غیراتوماتیک و نیمه اتوماتیک، دارای تنظیمات مختلف و دکمههای فراوان برای تغییر این تنظیمات است که این مورد برای بسیاری از تازه کارها ایجاد ترس مینماید.
اندازه و وزن: دوربینهای DSLR بطور کلی بزرگترین و سنگینترین دوربینها هستند. پس اگر به وزن و اندازه گوشی هوشمند خود عادت کردهاید ممکن است حمل و به همراه داشتن آنها برای شما خسته کننده باشد.
هزینه به روزرسانی: برای به روزرسانی ممکن است هزینه سنگینی برای تعویض بدنه و لنزها متحمل شوید، مگراینکه حرفهایترین تجهیزات روز را خریداری کرده باشید و همه هزینهها را در ابتدا پرداخته باشید.
هزینه خرید: خرید یک DSLR حتی از سطح مبتدی با تجهیزات جانبی نیز چیزی بیش از هزینه عادی برای خرید یک دوربین روزمره در پی خواهد داشت.
مقاله مرتبط: راهنمای خرید دوربین عکاسی؛ کدام دوربین عکاسی بهتر است؟
دسته دوم: بدون آینهها
با وجود اینکه دوربینهای عکاسی مدتها پیش از ورود DSLR به بازار به نوعی بدون آینه محسوب میشدند، اما دوربینهای دیجیتال بدون آینه با قابلیت تعویض لنز بعنوان یک سری جدید و نوآورانه در دنیای عکاسی شناخته میشوند. با این وجود این تکنولوژی به سرعت در حال تکامل است و تمامی برندهای سازنده دوربین نیز به سمت و سوی تولید این دوربین ها میروند.
بزرگترین تفاوت بین دوربینهای DSLR و بدون آینه همانگونه که از نام این دسته پیداست، حذف آینههایی ست که تصویر پشت لنز را از طریق منظرهیاب به نمایش میگذارند! در دوربینهای بدون آینه تصویر مستقیماً و تمام مدت به سنسور منتقل میشود و در صفحه نمایش و یا منظرهیاب الکترونیک که آن نیز یک صفحه نمایش در ابعاد کوچکتر است، به نمایش در می آید.
نکات مثبت:
کیفیت تصویر: دقیقاً مشابه دوربینهای DSLR بالاترین کیفیت تصویر را ارائه میدهند.
انعطاف پذیری: بازهم همچون دوربینهای DSLR با امکان تغییر لنز قابلیت ثبت بهترین عکسها را مطابق با خواست کاربر دارند.
امکان پیشرفت و ارتقاء و اشتراک گذاری: در این مورد نیز همانند دوربینهای DSLR هستند ضمن اینکه گستردگی بیشتری برای تطبیق با لنزهای سازندگان مختلف لنز دارند.
اندازه و وزن: تمام بدون آینهها از دوربینهای DSLR هم رده خود سبکتر و کوچکتر هستند.
دیدن آنی تاثیر تنظیمات: این مورد در دوربینهای DSLR فقط در زمان استفاده از صفحه نمایش وجود دارد، اما در دوربینهای بدون آینه دارای منظره یاب الکترونیک، شما حتی هنگام عکاسی با منظرهیاب نیز در لحظه تاثیر تغییر تنظیمات روی عکسی که ثبت خواهد شد را میبینید. البته تقریباً در تمامی دوربینهای بدون آینه امکان خاموش کردن این مورد و نمایش تصویر مانند منظره یاب آینهای هم وجود دارد.
نکات منفی:
چند تکه بودن: برای بهره گیری از حداکثر توانایی یک بدون آینه نیز همانن یک DSLR نیاز به لنزها و قطعات جداگانه دارید.
پیچیدگی: همانند DSLR حتی سادترین آنها در حالتهای متعدد غیراتوماتیک و نیمه اتوماتیک، دارای تنظیمات متعدد هستند که به همان شکل ممکن است ایجاد ترس نمایند.
عمر باتری: بدون آینه ها از دوربینهای DSLR کوچکتر هستند که این امر موجب استفاده از باتری های کوچکتر در آنها میشود و هم به دلیل فعال بودن تمام مدت سنسور آنها، مصرف باتری بالاتری دارند. به همین دلیل خرید باتری اضافه یکی از هزینههای احتمالی هر دوربین بدون آینهای خواهد بود.
تجربه نوری: به نظر برخی از عکاسان یکی از لذتهای عکاسی دیدن تصویر ایجاد شده پشت لنز به همان شکل واقعی بدون تاثیر تنظیمات دوربین است، تا جایی که برخی از عکاسان منظره یاب الکترونیکی و تجربه عکاسی با آن را مورد تمسخر قرار می دهند.
اندازه و وزن: این مورد گرچه در بین نکات مثبت نیز بود اما با توجه به سنگین و بزرگ بودن برخی از دوربینهای بدون آینه رده حرفهای میتواند از معایت آنها نیز به شمار آید.
هزینه: هزینه خرید یک دوربین بدون آینه هرگز کمتر از یک DSLR نیست.
دسته سوم : شبه DSLR
از لحاظ تکنولوژی نام شبه DSLR اصطلاح اشتباهی است اما چون که دوربینهای این دسته در واقع دوربینهایی هستند که ظاهری بزرگتر از یک دوربین روزمره ساده دارند و بیشتر شبیه یک DSLR هستند اما از لحاظ فنی تفاوت خاصی با یک دوربین خانگی ساده ندارند، به جز دارا بودن یک لنز بزرگتر با زوم فوقالعاده زیاد. (جمله باید با فعل تمام شود) برخی از این دوربینها امکان ثبت تصویر با تنظیمات کاملا دستی و یا نیمه اتوماتیک را هم علاوه بر اتوماتیک در اختیار کاربر قرار میدهند. این دوربین ها در دسته کامپکت سوپر زوم قرار دارند.
نکات مثبت:
کیفیت: حسگر یا سنسور این دسته از دوربینها از دو دسته قبلی کوچکتر است اما این به معنای عدم امکان ثبت عکسهای شگفت انگیز با آنها نیست.
انعطاف پذیری: امکان در اختیار داشتن تمام فواصل کانونی از واید برای منظره تا تلهی بسیار زیاد برای ثبت سوژهها در دورترین نقاط مزیت اصلی این دوربینهاست.
اندازه / وزن : این دوربینها معمولاً از یک DSLR کوچکتر هستند، خصوصاً زمانی که آنها را دارای یک لنز تله قوی تصور کنید!
هزینه : اگر امکانات و خصوصاً زوم فوق العاده این دسته از دوربینها را در نظر بگیرید، خواهید دید که قیمتشان خیلی بصرفه است.
نکات منفی:
کیفیت عکس: بسیاری از دوربینهای این دسته دارای سنسوری کوچکتر از آن چیزی هستند که یک عکس ایده آل به ثبت برساند.
سادگی بیش از حد: عمدتاً دوربینهای این رده به شما امکان تنظیمات کاملاً دستی را نمیدهند و آنهایی که این امکان را میدهند هم، همچنان سادهتر از یک دوربین دارای امکان تعویض لنز هستند.
اندازه / وزن : در مقایسه با دوربینهای کامپکت خانگی بزرگتر هستند و در مواردی که لنزهای قویتری دارند نیز اندازه بیش از حد بزرگی دارند.
سرعت فوکوس: گرچه سازندگان همیشه در حال بهبود سرعت و دقت فوکوس و واضحسازی تصویر هستند اما این دوربینها از لحاظ سرعت فوکوس عملکرد ضعیف تری نسبت به اکثر دوربینهای DSLR دارند.
دسته چهارم : دوربینهای کامپکت
بازار این دسته از دوربینها با پیشرفت گوشیهای هوشمند عملاً فلج شده و برخی از برندها بطور کامل خطوط تولید این سری از دوربینهای خود را تعطیل کردند، این درحالیست که دوربینهای کامپکت هرگز تواناتر از آنچه که امروز هستند نبودهاند. این دوربینها به حدی کوچک هستند که براحتی در جیب جا میشوند، زوم اپتیکال و بدون افت کیفیت دارند و برخی از آنها عکسهایی با کیفیت قابل قیاس با دوربینهای حرفه ای میگیرند. برخی از دوربینهای این رده دارای منظرهیاب الکترونیکی نیزهستند اما اکثر آنها صرفاً یک صفحه نمایش دارند.
نکات مثبت:
برخی از این دوربینها دارای لنزها و سنسورهایی قابل قیاس با DSLR و یا بدون آینهها دارند.
اندازه و وزن : حتی در برخی موارد از گوشی تلفن همراه هم کوچکتر و سبکتر هستند!
سهولت: مانند دوربینهای شبه SLR نیازی به حمل لنز و ادوات اضافی ندارند.
نکات منفی:
کیفیت تصویر: معمولا سنسور کوچکی دارند و خصوصاً در نور کم ضعفهایی دارند که این مورد در هنگام چاپ عکس در ابعاد بزرگ بیشتر به چشم خواهد آمد.
سادگی بیش از حد: اکثر این دوربینها تقریباً کنترل هیچ یک از تنظیمات را در اختیار کاربرقرار نمی دهند، گرچه برخی از آنها از این قاعده مستثنا هستند.
سرعت عکاسی: گرچه برخی از آنها دارای سرعت فوکوس مناسبی هستند، اما با دوربینهای DSLR فاصله دارند.
دسته پنجم: آنالوگ
پیگیری عکاسی صرفاً به دنیای دوربینهای دیجیتال محدود نیست. تجربه عکاسی با دوربینهای آنالوگ، تجربه ای متفاوت در یادگیری عکاسی خواهد بود. تجربه ای که نگاه شما را به آنچه که پیش از ورود دوربینهای دیجیتال در دنیای عکاسی به ثبت رسیده عوض خواهد کرد. دوربینهای این دسته نیز به دسته های مختلفی از جمله SLR و رنج فایندر که به نوعی پیشینیان بدون آینهها هستند تقسیم میشوند.
نکات مثبت :
پی بردن به ارزش دیجیتال: کار با دوربین آنالوگ کاربر را با تجربهای آشنا میسازد که در دیجیتال دستیابی به آن ممکن نیست! برای مثال در دوربین دیجیتال شما در لحظه آنچه که ثبت شده را خواهید دید، در حالی که در دوربین آنالوگ شما تا پیش از ظهور عکس از آنچه که ثبت شده مطمئن نیستید و این چیزیست که شاید بدون کار با دوربین آنالوگ به ارزش آن پی نبرید.
ثبت متفکرانه: در دوربینهای دیجیتال شما به تعداد کمی عکس قابل ثبت دسترسی دارید و هزینه ثبت و چاپ بالاتر از آنچیزیست که برای آزمون و خطا و بدون تفکر دکمه شاتر دوربین را فشار دهید.
هزینه: اگر فقط هزینه خرید دوربین را در نظر بگیرید، هزینه خرید یک دوربین آنالوگ کمتر از یک دوربین حرفهای دیجیتال خواهد بود.
نکات منفی:
هزینه و در دسترس بودن: آنچه که باید در نظر گرفته شود کل هزینههای ثبت و ظهور عکس است. در دوربینهای آنالوگ شما در مجموع باید هزینههای بالایی برای عکاسی بپردازید ضمن اینکه امکان خرید تمام ملزومات و چاپ آنها همیشه و در همه جا در دسترس نیست، اما در دوربین دیجیتال همه اینها در یک کارت حافظه خلاصه شده که هزاران عکس در آن جای میگیرد و با هزاران با استفاده نیز هیچ هزینه دیگری برای شما نخواهد داشت.
اشتراک گذاری: برای به اشتراک گذاری آسان عکسهای آنالوگ ثبت شده در نهایت مجبور خواهید بود یک نسخه دیجیتال از عکس چاپ شده تهیه کنید یا نگاتیو را اسکن نمایید.
برای استفاده از این رده از دوربینها، دوربینهای SLR سی و پنج میلیمتری توصیه میشود زیرا همچنان لوازم مربوط به آنها به نسبت دیگر مدلها در دسترس است.
نتیجه گیری
ما پاسخ قاطعی به شما ندادیم اما امیدواریم شما را در انتخاب دوربین مناسب از رده مناسب راهنمایی کرده باشیم، برای دریافت راهنمایی های دقیق تر و یا سوالاتی که این متن در ذهن شما به وجود آورده در انتهای همین مطلب نظرات خود را اعلام کنید. آیا شما یک مبتدی علاقمند به عکاسی هستید یا برای شخص مستعدی قصد خرید دوربین دارید؟ سوالات خود را با ما در میان بگذارید!
سلام خسته نباشید
من تازه کارم و خیلی علاقه به عکاسی دارم میخواستم بدونم چه دوربینی برای یه فرد مبتدی خوبه که هم کیفیت بالا داشته باشه و هم کار باهاش راحت باش
سلام بستگی به کاربرد و بودجتون هم داره ، اما به طور کلی دوربین های 4000d و 2000d در کانن و d3500 در نیکون دوربین های مبندی این دو برند هستند ، یک رده بالاتر از اون می تونید در کانن 250d و 800d و در نیکون d5600 تهیه کنید
سلام.تازه کار هستم و میخام دوربین بخرم بعد خواستم بدونم که کانن750d برای مبتدی مناسب هست یا نه؟؟
سلام بله دوربین مناسبی هست
سلام…اول از همه بابت سایت بسیار خوب و مفیدتون تشکر میکنم.
میخواستم دوربین بخرم، بین کانن 800d و 250d به نظرتون کدوم بهتره؟
ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام ببخشید دوربین برای پرتره دی ۷۵۰ بهتره یا ۱۵۰۰؟
سلام وقت بخیر برای عکاسی پرتره باید لنز مناسب انتخاب نمایید
واسه دوربین ۵۶۰۰ واسه عکس گرفتن از پارچه های رنگی لنز ۵۰ میل یا ۳۵ میل کدوم خوبه
همینطور نظرتون راجب دوربین دیجیتال سونی سایبرشات DSC-RX100 IV چیه چون کامپکت هست منم که تجربه استفاده از دوربین رو ندارم جمع و جوره و راحت نظرم رو جلب کرده میتونه از پارچه عکس بگیره و رنگ های طبیعی خود پارچه رو نشون بده؟ چون مشتری باید چیزی که میگیره با عکس کاملا یکی باشه
مرسی
سلام وقت بخیر
لنز ۵۰ مناسب است
سلام خسته نباشید
من تازه کارم میخواستم ببینم دوربین Nikon d3500 برام بهتره یا canon 1300d
البته اولش d3300 مد نظرم بود که بهم گفتن چون قدیمیه خوب نیست و ارزش نداره
سلام وقت بخیر
برای شروع عکاسی هر دو مدل انتخابی شما مناسب هستند