- ساعت طلایی دقیقاً چیست؟
- پنج موقعیت نورپردازی کلیدی در ساعت طلایی
- نورپردازی از روبرو (Front-Lighting)
- نورپردازی از پشت (Back-Lighting)
- نورپردازی حاشیهای (Rim Lighting)
- شرارههای نوری (Lens Flares)
- ضد نور (Silhouette)
- ۱- آسمان را روز قبل از عکاسی زیر نظر بگیرید
- ۲- برای عکاسی خود برنامهریزی دقیق داشته باشید
- ۳- حواستان به ابرها باشد
- ۴- White Balance را روی حالت ابری قرار دهید.
- ۵- با دیافراگم باز عکس بگیرید
- ۶- به عکاسی ادامه دهید زیرا نور هر چند دقیقه تغییر میکند
- ۷ – کمی کمتر نوردهی کنید تا عکسهایی با رنگ بهتر داشته باشید
- نتیجهگیری
ساعت طلایی دقیقاً چیست؟
ساعت طلایی شامل یک ساعت پس از طلوع خورشید و یا یک ساعت قبل از غروب آن میشود. پیشبینی زمان دقیق این بازهی کوتاه زمانی، وابسته به موقعیت جغرافیایی شما و فصلی از سال است که در آن قرار دارید. موضوعی که این بازهی زمانی را برای عکاسی ایدئال میکند، موقعیت خورشید در آسمان نسبت به سوژهی عکاسی شما است.
در این بازه خورشید در حال آغاز طلوع و یا غروب خود است به همین دلیل، فاصلهی نسبی منبع نور نسبت به سوژهی شما کمتر است. نور خورشید در این بازه زاویهی پایینتری دارد و از بخش بزرگتری از اتمسفر زمین عبور میکند، به همین دلیل، نرمتر است.
نور نرم به دلیل اینکه سایههای تند در عکس تولید نمیکند، بر روی دامنهی پویایی عکس تأثیر مثبت دارد و بسیاری از عکاسان عموماً این نور را برای عکاسی ترجیح میدهند. نور در ساعت طلایی همچنین کمی گرمتر است. این گرمی نور را میتوان در هنگام ویرایش عکس بیشتر نمود و یا حتی اصلاح کرد که این امر بستگی به سلیقهی شما دارد.
[relatedpost post=”115493″]
پنج موقعیت نورپردازی کلیدی در ساعت طلایی
هر ژانر عکاسی، از پرتره گرفته تا منظره، میتواند از ساعت طلایی بهره ببرد. ۵ موقعیت نورپردازی کلیدی وجود دارد که میتوان در ساعت طلایی از آنها استفاده نمود:
نورپردازی از روبرو (Front-Lighting)
این موقعیت هنگامی به وجود میآید که سوژه مستقیماً روبروی خورشید باشد. در طول ساعت طلایی، این نورپردازی حس گرمی به عکسهای شما خواهد داد، زیرا خورشید مستقیماً بالای سوژهی شما قرار ندارد و نور شدید آن باعث آزار چشمها و درنتیجه بسته شدن آنها در عکس نمیشود. عکاسی با این نوع نورپردازی بسیار آسان است و میتوان آثار ماندگاری در این حالت خلق نمود.
نورپردازی از پشت (Back-Lighting)
نورپردازی از پشت هنگامی اتفاق میافتد که خورشید پشت سر سوژهی شما باشد. در طول ساعت طلایی، این موقعیت نورپردازی، افکتی نرم، نورانی، درخشان و گرم پشت سوژه به وجود میآورد.
نورپردازی حاشیهای (Rim Lighting)
در این نوع نورپردازی خورشید باید طوری نسبت به سوژهی شما قرار بگیرد که یک هالهی نور دور سوژه به وجود بیاید. این هاله بهخصوص وقتی قابل دیدن است که سوژه روبروی یک پسزمینهی تاریک باشد. در این حالت لازم نیست که خورشید حتماً مستقیماً پشت سر سوژهی شما باشد تا این اثر را دور سوژه بینید. برای نورپردازی حاشیهای، بهتر است اطراف سوژه حرکت کنید و بهترین زاویه برای این نوع نورپردازی را بیابید، البته عکسبرداری از زوایای پایین، نقطهی شروع خوبی برای این نورپردازی است.
شرارههای نوری (Lens Flares)
شرارهی نوری وقتی ایجاد میشود که نور به لنز دوربین شما برخورد میکند. لنزهای مختلف، انواع مختلفی از شرارهها را تولید میکنند، بنابراین امتحان نمودن این افکت با تجهیزات مختلف میتواند سرگرمکننده باشد. برای به وجود آوردن این افکت، لنز را آنقدر به اطراف حرکت دهید تا شرارهها را در چشمی ببینید.
در طول ساعت طلایی، خورشید در بهترین ارتفاع برای دستیابی به این افکت است. راهی ساده برای به وجود آوردن این افکت این است که دوربین را طوری قرار دهید که سوژه فقط بخشی از خورشید را بپوشاند. دوربین را کمی حرکت دهید (معمولاً چند سانتیمتر کافی است) تا زاویهی درست برای به وجود آوردن بهترین شراره را بیابید. راه دیگر برای به وجود آوردن این افکت این است که دوربین را جوری قرار دهید که خورشید در بیرون و تقریباً مماس با کادربندی شما باشد.
[relatedpost post=”85659″]
ضد نور (Silhouette)
ضد نور وقتی به وجود میآید که سوژهی شما کاملاً سیاه و بدون جزییات، در مقابل یک پسزمینهی روشن قرار داشته باشد. هنگامی که در اواخر ساعت طلایی هستیم، خورشید تقریباً در پایینترین ارتفاع خود قرار دارد و دستیابی به حالت ضد نور بسیار آسان است. از سوژهی خود دقیقاً در برابر نور عکس بگیرید و در هنگام ویرایش، کنتراست را مقداری افزایش دهید.
چندین روش برای استفادهی بهینه از ساعت طلایی وجود دارد. در اینجا چند راهنمایی برای شما گردآوری کردهایم:
۱- آسمان را روز قبل از عکاسی زیر نظر بگیرید
یکی از روشها برای تعیین ساعت طلایی مشاهده است. آسمان را روز قبل از عکاسی تماشا کنید و حرکت خورشید و تغییر نور را در نظر بگیرید. این به شما اجازه میدهد که ایدهی بهتری دربارهی شرایط نورپردازی در روز عکاسی داشته باشید.
۲- برای عکاسی خود برنامهریزی دقیق داشته باشید
در هنگام عکاسی نیازی به عجله یا استرس داشتن نیست، بنابراین مطمئن شوید که از قبل برنامهریزی مناسبی برای عکاسی دارید. ایدهی خوبی است که جلسهی عکاسی خود را یک ساعت قبل از شروع ساعت طلایی برنامهریزی کنید. به این صورت، زمان زیادی برای اطمینان از آماده بودن سوژه و تجهیزات خود خواهید داشت.
برای تعیین زمان دقیق ساعت طلایی و مدت زمان آن هم نیازی به نگرانی نیست، در سالهای نه چندان دور عکاسان از نرمافزارها یا وبسایتهای فراوانی که به منظور تعیین زمان دقیق ساعت طلایی ساخته شده بودند استفاده میکردند اما امروزه در جیب اکثر ما یک گوشی هوشمند پیدا میشود و تعداد زیادی اپلیکیشن رایگان و پولی وجود دارد که به راحتی میتوانید با استفاده از آنها به زمان ساعت طلایی در منطقهی جغرافیایی خود پی ببرید.
اگر از سیستمعامل اندروید استفاده میکنید، اپلیکیشن رایگان Golden Hour یکی از بهترین اپلیکیشنها برای یافتن زمان ساعت طلایی است، کافی است موقعیت مکانی خود را در آن انتخاب کنید تا اطلاعات مورد نظر را دریافت نمایید. اپلیکیشن Magic Hour یک اپ رایگان با همین کاربرد برای دستگاههای هوشمند شرکت اپل است.
[relatedpost post=”105189″]
۳- حواستان به ابرها باشد
با توجه به میزان ابری بودن هوا، ممکن است ساعت طلایی تغییر کند و یا اصلاً اتفاق نیافتد. ابرها ممکن است روشنایی طلوع یا غروب خورشید را بهبود دهند و یا به طور کامل آن را بپوشانند.
۴- White Balance را روی حالت ابری قرار دهید.
با تنظیم White Balance میتوانید اطمینان حاصل کنید که تصویری که به وجود میآورید همان رنگهایی را نشان میدهد که مورد نظر شما است. با تنظیم White Balance بر روی حالت ابری، میتوانید حس گرمی که نور ساعت طلایی در عکسهای شما به وجود میآورد را تقویت کنید.
۵- با دیافراگم باز عکس بگیرید
باز نورها و سایهها در ساعت طلایی، میتوانید موقعیت مناسبی برای به وجود آوردن بوکههای فوقالعاده باشد (بوکه کیفیت زیباییشناسی قسمتهای خارج از فوکوس عکس است). طیفهای رنگی زرد، قرمز، نارنجی و طلایی میتواند جلای زیبایی به پسزمینهی عکسهای شما بدهد.
۶- به عکاسی ادامه دهید زیرا نور هر چند دقیقه تغییر میکند
در ساعت طلایی خورشید سریعتر از انتظار شما حرکت میکند، بنابراین به عکاسی ادامه دهید، هر موقعیت خورشید میتواند عکس جدیدی برای شما به وجود بیاورد.
۷ – کمی کمتر نوردهی کنید تا عکسهایی با رنگ بهتر داشته باشید
همیشه میتوانید در هنگام ویرایش عکس، سوژهها را کمی روشنتر کنید، ولی تاریک کردن عکسی که بیشازحد نوردهی شده کار بسیار سختتری است. هنگام عکاسی در ساعت طلایی، کمی کمتر نوردهی کنید تا بتوانید در هنگام ویرایش رنگهای زیبای دم غروب را در عکس نمایان کنید.
نتیجهگیری
ساعت طلایی پر از شانسهای بیپایان برای خلق عکسی فوقالعاده است و از طرف دیگر هیچ دو عکاسی وجود ندارند که نگاهی یکسان به همهی موقعیتها داشته باشند. کلید کار در اینجا آزمایش است. در نور ساعت طلایی به کاوش بپردازید تا عکس مورد نظرتان را بیابید. شما چگونه از ساعت طلایی استفاده میکنید؟ نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.