021-7356

دسته بندی محصولات

  • عکاسی

  • فیلمبرداری

  • نورپردازی

  • صدابرداری

  • لوازم جانبی

  • محصولات دست دوم

حالت اولویت دیافراگم و مزیت‌های آن

حالت اولویت دیافراگم و مزیت‌های آن

حالت اولویت دیافراگم را انتخاب کنید زیرا این حالت تاثیر خیلی زیادی روی کیفیت عکس‌های شما دارد. پس از اینکه با قابلیت‌های حالت اولویت دیافراگم آشنا شوید، می‌توانید خلاقیت خودتان را افزایش دهید و مشکلات مربوط به انجام تنظیمات مختلف را تا حدودی برطرف کنید.

آموزش گذاشتن دوربین روی حالت اولویت دیافراگم

در اکثر دوربین‌های برای اینکه از حالت اولویت دیافراگم استفاده کنید باید دکمه انتخاب حالت عکاسی را روی علامت A در دوربین‌های نیکون و یا Av در دوربین‌های کانن قرار دهید.

حالت اولویت دیافراگم

هنگامی که به صفحه نمایش دوربین خودتان نگاه می‌کنید، یک عدد را مشاهده می‌کنید که در کنار آن حرف F درج شده است. این عدد مقدار دیافراگم را نشان می‌دهد. سعی کنید این عدد را تغییر دهید و ببینید چه تاثیری روی عکس شما دارد و تا چه میزان می‌توانید آن را کم یا زیاد کنید.

استفاده از حالت اولویت دیافراگم

هرچقدر این عدد کوچک‌تر باشد، دیافراگم بازتر است.

حالت اولویت دیافراگم چیست؟

در صورتی که این عدد بزرگتر باشد دیافراگم نیز بسته‌تر است.

در صورتی که با تجربه کار با دیافراگم را داشته باشید، احتمالا متوجه شده‌اید که تغییر آن چه تاثیراتی می‌تواند روی تصاویر شما داشته باشد.

1- تار کردن پس زمینه (یا شفاف نگه داشتن آن) با کمک حالت اولویت دیافراگم

به صورت طبیعی وقتی عکس پرتره می‌گیریم، می‌خواهیم که فقط سوژه در فوکوس باشد اما در زمان عکاسی منظره، باید تمام عکس در فوکوس باشد. در ادامه شما یاد می‌گیرید که چطور برای عکس‌های پرتره فقط سوژه را در فوکوس نگه دارید و همچنین خواهید آموخت که چطور می‌توان تمام صحنه را در فوکوس نگه داشت.

برای این کار فقط یک قانون وجود دارد: برای پرتره باید دیافراگم باز و برای منظره باید بسته باشد.

نکته: عبارت فنی برای اشاره به تاری پس زمینه بوکه است.

[relatedpost post=”75922″]

حالت اولویت دیافراگم

برای تار کردن پس زمینه در عکس‌های پرتره باید دیافراگم را باز کنید. یعنی باید مقدار آن را روی کوچک‌ترین عدد ممکن (1.8، 3.5، 5.6 و…)  قرار دهید .من برای این عکس دیافراگم را روی f/2.5 قرار داده‌ام.

آموزش کار با حالت اولویت دیافراگم

f/1.2 با استفاده از لنز 56 میلیمتر فوجی

فوکوس کردن با حالت اولویت دیافراگم

به یاد داشته باشید که در عکس‌های منظره برای اینکه تمام صحنه در فوکوس باشد باید دیافراگم را تا جای ممکن ببندید. برای بستن دیافراگم باید مقدار آن را روی اعداد بزرگی مثل 11، 16، 22 و… تنظیم کنید. من برای این عکس از دیافراگم F/11 استفاده کرده‌ام

اولویت دیافراگم

دیافراگم برای این عکس روی f/11 تنظیم شده است.

چطور بوکه‌های بهتری داشته باشیم؟

اولین چیزی که در مورد بوکه باید بدانید، این است که دیافراگم باید به صورت کامل باز باشد. این بدین معنی است که دیافراگم باید روی کوچک‌ترین اعداد ممکن یعنی 5.6، 3.5 یا حتی 1.8 تنظیم شود. با این وجود فقط باز کردن دیافراگم ممکن است برای گرفتن عکس‌های بوکه کافی نباشد و به همین خاطر به شما یک فرمول برای دستیابی به بوکه‌های بهتر را آموزش خواهم داد.

هدف من این است که بتمن را به صورت کامل در فوکوس قرار دهم و پس زمینه را تا جای ممکن تار کنم. این کار را می‌توانید در چهار گام مختلف انجام دهید:

1- باز کردن دیافراگم

حالت اولویت دیافراگم

دیافراگم روی f/3.5 تنظیم شده است.

همانطور که مشاهده می‌کنید من دیافراگم را به صورت کامل باز کرده‌ام اما نتوانسته‌ام ساختمان را به صورت کامل تار کنم. قسمت پشتی ساختمان کمی تار است اما قسمتی که دقیقا پشت سر بتمن قرار دارد را می‌توان به صورت واضح مشاهده کرد.

بزرگترین مشکل این است که بتمن خیلی به ساختمان نزدیک است، به همین خاطر مرحله دو تغییر خیلی زیادی ایجاد می‌کند.

[relatedpost post=”106192″]

2- دور کردن سوژه از پس زمینه

حالت اولویت دیافراگم چیست؟

همانطور که در عکس بالا مشاهده می‌کنید ساختمان به صورت کامل از فوکوس خارج شده است اما باز هم می‌توان پس زمینه را تارتر کرد.

3- زوم کردن

در عکس‌های قبلی لنز من روی وایدترین حالت خودش بود و فاصله کانونی روی 18 میلیمتر تنظیم شده بود. اما در عکس زیر پس از اینکه فاصله کانونی را روی 55 میلیمتر قرار دادم، پس زمینه از قبل هم تارتر شد.

تار کردن پس زمینه

به دلیل اینکه در این عکس زوم کرده‌ام، مقدار دیافراگم کمی بسته‌تر شده است و روی f/5.6 قرار گرفته است. این اتفاق برای اکثر لنزها می‌افتد.

علاوه بر تار کردن پس زمینه، زوم کردن باعث خواهد شد تصویر بسته‌تر به نظر برسد.

آیا می‌خواهید باز هم پس زمینه تارتر شود؟ ببینیم آیا چنین چیزی ممکن است؟

4- نزدیک‌تر شوید

بله ممکن است.

شما هرچقدر به سوژه نزدیک‌تر شوید، پس زمینه‌ی عکس نیز تارتر خواهد شد.

ایجاد افکت بوکه

من از دوربین Olympus Tough TG-6 برای گرفتن این عکس استفاده کرده‌ام. حالت میکروسکوپ این دوربین، به من این امکان را داده است که به سوژه خیلی نزدیک شوم. همچنین به دلیل زوم زیاد، دیافراگم روی عدد f/6.3 قرار گرفته است.

برای داشتن یک بوکه خیلی خوب این نکات را به یاد داشته باشید:

  • دیافراگم را تا جای ممکن باز کنید
  • سوژه را از پس زمینه دور کنید
  • زوم کنید
  • به سوژه نزدیک شوید

البته کنترل مقدار تاری پس زمینه، فقط یکی از کارهایی است که حالت اولویت دیافراگم می‌تواند انجام دهد.

[relatedpost post=”115493″]

2- افکت انفجار ستاره‌ای

افکت انفجار ستاره‌ای، به دلیل اینکه ما نمی‌توانیم با چشمان خودمان چنین چیزی ببینیم، باعث جذاب شدن تصاویر شما می‌شود. برای خلق این افکت فقط باید دیافراگم دوربین خودتان را ببندید.

حالت انفجار ستاره‌ ای

برای گرفتن این عکس من از دیافراگم بسته‌ی f/8 استفاده کردم

حالت اولویت دیافراگم

برای گرفتن این عکس نیز از دیافراگم f/8 استفاده کردم و فکر می‌کردم عکاسی از این پل با استفاده از افکت انفجار ستاره‌ای خیلی جالب خواهد بود. اما زاویه یا پرسپکتیو عکس را خیلی دوست نداشتم. به همین دلیل تصمیم دارم پس از یخ زدن رودخانه برگردم و از یک زاویه دیگر از آن عکاسی کنم. در واقع این عکس را به عنوان یک اتود در نظر می‌گیرم و قصد دارم بعدا از آن برای گرفتن یک عکس بهتر استفاده کنم.

افکت انفجار ستاره‌ای یکی از خلاقانه‌ترین چیزهایی است که با حالت اولویت دیافراگم می‌توان به آن دست یافت اما اجازه دهید، مشکلات دیگری که حالت اولویت دیافراگم می‌تواند حل کند را هم با یکدیگر بررسی کنیم.

3- عکاسی در نور کم

یکی از بزرگترین مشکلات عکاسی در نور کم این است که عکس‌های شما به دلیل حرکت تار خواهند شد.

حالت اولویت دیافراگم چیست؟

یک عکس تار معمولی که به خاطر نور کم و سرعت شاتر پائین اتفاق افتاده است.

یکی از دلایل اینکه عکس‌های شما تار می‌شوند این است که نور محیط کم است و دوربین برای گرفتن عکس به زمان بیشتری نیاز دارد. از لحاظ فنی این مشکل به خاطر سرعت شاتر پائین رخ می‌دهد.

موضوع مهم این است که در این شرایط شما به نور بیشتری نیاز دارید و می‌توانید با باز کردن دیافراگم به صورت کامل اجازه دهید نور بیشتری وارد دوربین شود. همچنین می‌توانید مقدار ایزو را هم افزایش دهید. البته باز هم ممکن است سرعت شاتر شما کمی کند باشد و باعث تاری تصاویر شما شود. اما در صورتی که بتوانید دوربین را به صورت کاملا ثابت نگه دارید و منتظر بمانید سوژه نیز ثابت بایستد، می‌توانید عکس‌های خیلی خوبی بگیرید.

آموزش حالت اولویت دیافراگم

من این پرتره را با دیافراگم f/2، ایزو 4000 و سرعت شاتر 1/60 ثانیه گرفته‌ام.

حالت اولویت دیافراگم

f/2، ایزو 2500، سرعت شاتر 1/60 ثانیه

حالت اولویت دیافراگم

این عکس در نور خیلی کم با دیافراگم f/2.0، ایزو 5000 و سرعت شاتر 1/15 ثانیه گرفته شده است.

برخی اوقات شما هیچ انتخابی ندارید و باید از یک سرعت شاتر خیلی کند استفاده کنید. در این مواقع بهتر است کمی خلاق باشید و بیشترین استفاده را از آن ببرید.

شما با مطالعه این مقاله 4 کار مختلف را که با استفاده از حالت اولویت دیافراگم می‌توانید انجام دهید یاد گرفتید. این افکت‌های خلاقانه فقط با باز کردن یا بستن دیافراگم ایجاد شده‌اند

  • تار کردن پس زمینه با باز کردن دیافراگم
  • واضح نگه داشتن تمام منظره با بستن دیافراگم
  • خلق افکت انفجار ستاره‌ای با بستن دیافراگم
  • بهبود کیفیت عکس‌های کم نور با باز کردن دیافراگم

استفاده از این حالت برای عکاسی باعث بهبود عکس‌های شما می‌شود و کمتر درگیر اعمال تنظیمات مختلف خواهید شد.

 

1 Comment

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *