دسته بندی محصولات

  • عکاسی

  • فیلمبرداری

  • نورپردازی

  • صدابرداری

  • لوازم جانبی

  • محصولات دست دوم

انواع وینیت در عکاسی و نحوه‌ی رفع آن

تکنیک و ترفند
انواع وینیت در عکاسی و نحوه‌ی رفع آن

در این مقاله ما نگاهی به وینیت در عکاسی ، انواع آن، نکات مربوطه و نحوه‌ی حذف وینیت ناخواسته خواهیم داشت.

وینیت در عکاسی چیست؟

عبارت وینیت اولین بار در قرن 18 میلادی در زبان انگلیسی مورد استفاده قرار گرفت. این عبارت در ابتدا برای اشاره به طراحی‌های موجود در حاشیه‌های کتاب‌ها استفاده می‌شود اما بعدا عکاس‌ها از این عبارت برای اشاره به تصاویری که اطراف آن‌ها تار است استفاده کردند.

امروزه از عبارت وینیت برای اشاره به تار شدن اطراف تصویر استفاده می‌شود.

سوالات متداول

وینیت در عکاسی

خواه ناخواه وینیت یک اتفاق برجسته و قابل توجه است. مطمئنا این اتفاق باعث خواهد شد برخی انواع مشخص عکس منحصر به فرد باشند. در ادامه نگاهی خواهیم داشت به برخی از سوال‌های متداولی که ممکن است در مورد وینیت در عکاسی داشته باشید.

چه چیزی باعث وینیت می‌شود؟

وینیت ممکن است به دلیل تنظیمات دوربین و مشخصات لنز دوربین رخ دهد. همچنین تجهیزات مختلف دوربین هم ممکن است باعث بروز وینیت شوند.

انواع وینیت کدام هستند؟

وینیت اپتیکال زمانی رخ می‌دهد که بدنه‌ی لنز مانع ورود نور به سنسور خواهد شد. همچنین زمانی هم که نور در لبه‌های لنز دیرتر به سنسور می‌رسد وینیت اپتیکال رخ خواهد داد. وینیت مکانیکی نیز نوع دیگری از وینیت است و زمانی رخ می‌دهد که چیزی مانع رسیدن نور به سنسور دوربین خواهد شد. این مشکل اغلب توسط تجهیزات جانبی لنز رخ می‌دهد وینیت طبیعی هم نوع سوم وینیت است که اشاره به آن مهم است. این نوع وینیت به زاویه نوری که از طریق لنز به سنسور دوربین می‌رسد اشاره دارد. وینیت طبیعی بیشتر در دوربین‌های DSLR ارزان قیمت رخ می‌دهد و برنامه‌نویسی نرم‌افزاری ممکن است باعث بروز این مشکل شود.

انواع دیگر وینیت کدام هستند؟

انواع دیگر وینیت در عکاسی عبارتند از وینیت پیکسلی و وینیت مصنوعی. وینیت پیکسلی به دلیل ساختار دیجیتالی سنسور رخ می‌دهد. پیکسل‌هایی که روی سنسور تخت تصویر هستند همگی از یک زاویه یکسان نور نمی‌گیرند و پیکسل‌هایی که در گوشه‌ها و لبه‌های سنسور قرار دارند نور کمتری دریافت می‌کنند. همین موضوع باعث بروز وینیت خواهد شد.

[relatedpost post =”145976″]

وینیت مصنوعی نیز افزوده شدن وینیت در زمان ادیت به یک تصویر است. این نوع وینیت یک احساس قدیمی در تصویر شما ایجاد می‌کند. فتوشاپ و لایتروم بهترین گزینه برای خلق این افکت هستند. همچنین یکی از قابلیت‌های جذاب اینستاگرام و شبکه‌های اجتماعی هم همین وینیت مصنوعی است.

چه زمانی وینیت چیز خوبی است؟

زمانی که می‌خواهید توجه مخاطب را به بخش خاصی از تصویر جلب کنید، وینیت می‌تواند به شما کمک کند. همچنین از وینیت در عکاسی برای فوکوس روی سوژه در مواقعی که پس زمینه و یا لبه‌های تصویر خیلی شلوغ هستند استفاده می‌شود. علاوه بر این، وینیت یک احساس قدیمی خاص به تصاویر شما می‌بخشد.

نگه داشتن و یا افزودن وینیت به یک عکس، یک تصمیم خلاقانه است. این موضوع به شما بستگی دارد و شما می‌توانید وینیت موجود در یک عکس را حذف یا تقویت کنید و یا حتی به صورت مصنوعی در عکس خودتان وینیت ایجاد کنید.

نحوه ایجاد وینیت مصنوعی

وینیت در عکاسی

در نرم‌افزارهای ادیت عکس مثل لایتروم و فتوشاپ شما می‌توانید به صورت مصنوعی داخل عکس‌های خودتان وینیت ایجاد کنید.

لایتروم نرم‌افزار خیلی خوبی است زیرا شما با استفاده از آن می‌توانید تنظیماتی که دوست دارید را کپی و روی تصاویر دیگر هم اعمال کنید. این بدین معنی است که شما می‌توانید یک افکت وینیت ثابت برای تمامی تصاویر خودتان خلق کنید. ما به شما توصیه می‌کنیم که از ابزار Post-Crop Vignette برای این کار استفاده نمائید.

در فتوشاپ هم روش‌های زیادی برای اعمال وینیت روی تصاویر وجود دارد. فیلتر Lens Correction، لایه Levels و لایه Solid Color برخی از متداول‌ترین ابزارها برای خلق افکت وینیت در عکس هستند.

آیا حلقه‌های Step-up باعث ایجاد وینیت در عکس می‌شوند؟

حلقه Step-up وسیله‌ای است که به شما اجازه می‌دهد از فیلترهایی با ابعاد بزرگ‌تر از لنزی که دارید استفاده کنید. با وجود اینکه زاویه این حلقه‌ها رو به بیرون است اما باز هم ممکن است باعث بروز وینیت در تصاویر شما شوند.

چگونه از بروز وینیت در عکاسی جلوگیری کنیم؟

روش‌های مختلفی برای حذف وینیت لنز وجود دارد. برخی از این متدها داخل دوربین و در زمان عکاسی وینیت را از بین می‌برند اما برای اجرای برخی دیگر باید از نرم‌افزارهای ادیت عکس استفاده کنید. در ادامه نگاهی به این متدها خواهیم داشت.

موانع لنز را بررسی کنید

در صورتی که شاهد وینیت شدید بودید ابتدا مقابل لنز خود را بررسی کنید. تجهیزاتی مثل هود لنز می‌توانند از جای خود خارج شوند و یا به خوبی قرار نگرفته باشند و در نتیجه باعث بروز وینیت در تصاویر شما شوند. همچنین نصب چندین فیلتر روی هم و یا استفاده از تجهیزات ناسازگار هم ممکن است باعث بروز وینیت در تصاویر شما شود

از دیافراگم‌های بسته‌تر استفاده کنید

وینیت بیشتر در دیافراگم‌های خیلی باز مشخص است. برای کاهش وینیت سعی کنید از دیافراگم‌های بسته‌تر استفاده کنید.

[relatedpost post =”152108″]

استفاده از ابزارهای کنترل وینیت دوربین

داخل منوی اکثر دوربین‌های DSLR یک گزینه برای کاهش وینیت وجود دارد. در صورتی که این گزینه را فعال کنید امکان ایجاد وینیت در تصاویر خودتان را کاهش خواهید داد. این قابلیت در زمان عکاسی با فرمت Jpg خیلی موثر است اما هیچ تاثیری روی تصاویر RAW ندارد.

حذف وینیت در زمان ادیت

روش‌های زیادی برای اصلاح وینیت در زمان ادیت عکس وجود دارد. ساده‌ترین روش برای این کار کراپ کردن عکس در زمان ادیت به نحوی است که وینیت داخل آن قابل دیدن نباشد. البته استفاده از این متد فقط وقتی ممکن است که بتوانید وینیت را بدون خراب کردن ترکیب‌بندی کلی عکس کراپ کنید.

همچنین می‌توانید وینیت را در نرم‌افزارهایی مثل لایتروم و فتوشاپ هم کاهش دهید. در لایتروم این کار با استفاده از ابزار Lens Correction در ماژول Develop انجام می‌شود. در فتوشاپ هم یک گزینه‌ی Lens Correction زیر منوی بازشو Filter قرار دارد. شما می‌توانید از ابزار Vegnetting برای ادیت بخش‌های تار و سیاه تصویر استفاده کنید. در Adobe Camera Raw هم یک پنل Lens Correction وجود دارد که می‌تواند همین کار را برای شما انجام دهد.

کد تخفیف نورنگار

سخن نهایی

وینیت یکی از مشکلات متداول در عکاسی است و شما راه گریزی از آن ندارید. روش‌های زیادی برای استفاده از آن در تصاویری که می‌گیرید وجود دارد اما به همان اندازه هم روش‌های برای حذف وینیت ناخواسته وجود دارد.

 

نویسنده : محمد خزائی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *