۱۰ نکته کلیدی برای عکاسی از طبیعت
با فرا رسیدن تعطیلات، بعضی خانوادهها چمدان خود را بسته و برای رفتن به سفر آماده میشوند. اگر شما هم قصد سفر دارید، شاید بخواهید به صورت جدی در روزهای تعطیل نوروز خصوصا در سفر عکاسی کنید. پس بهتر است برای عکاسی از طبیعت و منظره این چند توصیه مهم را در نظر داشته باشید که بعدها با دیدن این عکس ها نه تنها آن سفر برایتان یادآور شود، بلکه بتوانید قطعه ای از این مناظر و طبیعت را روی دیوار اتاقتان قاب کنید.

سری جدید دوربینهای DSLR تنظیمات پیچیدهای دارند که واقعا گیج کنندهاند، همچنین یادگیری آنها سخت و زمانبر است. با این حال، برای آموزش عکاسی از طبیعت و منظره ، به همچنین دوربینی نیاز دارید و البته چه چیزی بدتر از این است که بهجای لذت بردن از طبیعت و قاب کردن سفرتان، خود را درگیر مطالعهی تنظیمات پیچیدهی این دوربینهای پیشرفته کنید؟
عکاسی از طبیعت و منظره واقعا هیجانانگیز است و تنها یک اشتباه در تنظیمات عکسبرداری، منجر به خراب شدن و از بین رفتن عکس میشود. چرا که شاید آن لحظهی مورد نظرتان مثل پرش یک ماهی از رودخانه یا سقوط کاج از درخت دیگر تکرار نشود. سالها زمان لازم است تا برای عکاسی از طبیعت و منظره، تمام تنظیمات را یاد بگیرید و اینکار مستلزم تمرین و به کارگیری نکات کلیدی است.
اما نگران نباشید، برای عکاسی از طبیعت و منظره ، نکات کوچکی هم هستند که با رعایت آنها، کار شما بسیار آسان میشود و حتی ممکن است نیازی به سالها تمرین نداشته باشید. همهی تنظیمات دوبینهای DSLR برای عکاسی از طبیعت استفاده نمیشوند.
تنظیمات را انجام دهید و سپس، آنها را نادیده بگیرید.
بیشتر بخوانیم: ۸ اشتباه ساده برای خراب کردن عکسهای منظره
نکتهی مهمی که منجر میشود عکسهای زیبایی از طبیعت ثبت کنید، این است که یک سری تنظیمات را فعال کنید (شاید یک یا دو گزینه) و سپس آنها را نادیده بگیرید تا از این طریق بهراحتی روی سوژهی مورد نظرتان، فوکوس کنید. به این ترتیب سر خود را با این همه تنظیمات شلوغ نکنید و تکنیکهای خودتان را به کار بگیرید تا بهترین عکسهارا بگیرید. این همان هنر عکاسی است.
در این مقاله، من ده نکته به شما آموزش میدهم که عکاسی از طبیعت و منظره را برای شما آسان تر میکند. این نکات به شما کمک میکند، تا بدون درگیری زیاد با تنظیمات، از اتفاقات پیشبینی نشدهای که در طبیعت رخ میدهد عکاسی کنید. به یاد داشته باشید، هیچوقت نمیتوانید دوبار از یک اتفاق و فرصت پیشبینی نشده در محیط سفر و طبیعت، عکاسی کنید.
مثلاً عکاسی از گربهای که بهطور ناگهانی، روی سفره ی شما میپرد و غذای داخل بشقاب را به دندان گرفته و به همان سرعت هم فرار میکند، یا عکاسی از پرندهای که با نوکش، گندمها را از ظرف سبزه، بیرون میکشد و پرواز میکند مواردی هستند که نمیتوان دوبار از آنها عکاسی کرد.
خب، بریم سراغ این ده نکته، تا ببینیم چطور میتوانید با رعایت آنها عکسهای خود از طبیعت را جذاب تر کنید.
نکتهی مهم: لطفاً به یاد داشته باشید، که امکان ندارد بتوانید تمام این نکات را با همه نوع دوربینی، اجرا کنید. من فقط چند نکته را به مختصر توضیح دادم تا به شما تنظیمات کارآمد را نشان دهم که محدود به انواع خاصی از دوربینها میشود.
۱) عکسها را با فرمت RAW ذخیره کنید.
همیشه عکسها را با فرمت RAW ذخیره کنید. اگر از فرمت JPEG استفاده کنید، عکسها فشردهتر ذخیره میشوند و بخشی از کیفیت آنها از دست میرود. و ویرایش اشکالات عکس با فرمت JPEG تقریبا غیر ممکن است. اما فرمت RAW یک فرمت خام است و ویرایش عکس بسیار آسان تر است همچنین کیفیت آن نیز، بالاتر خواهد بود. اگر تا به حال از این فرمت استفاده نکردهاید، خب این سفر بهترین موقعیت برای شماست تا استفاده از آن را تجربه کنید. در دوربین DSLR خود به بخش Image Quality رفته و کیفیت و فرمت ذخیرهی عکس را روی RAW قرار دهید. اگر مطمئن نیستید که بتوانید مستقیما از فرمت RAW استفاده کنید، میتوانید گزینهی RAW + Fine JPEG (یا Basic JPEG) را نیز انتخاب کنید. ولی به عنوان یک عکاس، بالاخره یک روز باید با فرمتRAW کار کنید. خب چرا همین نوروز از این فرمت برای عکسبرداری از طبیعت و محیط سفر خود استفاده نکنید؟
تنظیمات RAW در DSLR کانن:
تنظیمات RAW در DSLR نیکون:
فرمت RAW تمام دادههایی که سنسور دوربین شما دریافت کرده را ثبت میکند. یعنی با این فرمت، قادر به استفادهی تمام ظرفیت دوربین خود هستید. وقتی RAW عکاسی می کنید به قابلیت هایی چون شارپ سازی (sharpening) و کاهش نویز (noise reduction) در نرم افزار هایی مثل Lightroom دسترسی خواهید داشت که این قابلیت ها بسیار قوی تر از آنچه در دوربینتان وجود دارد عمل خواهند کرد. اینگونه میتوانید کیفیت عکس خود را هم بالاتر ببرید. البته فرمت JPEG یک فرمت استاندارد است و دادهها را برای کاهش اندازهی فایل فشرده میکند و برخی داده ها (که کیفیت جزوی از آن است) از دست میرود. خب شما هم نمیخواهید چیزی که سنسورتان ثبت کرده را از دست دهید، درست نمیگویم؟
برخی از فواید استفاده از فرمت RAW :
- تغییر تنظیمات تراز سفیدی، حین پردازش
- تمام دادهها را میتوانید با فرمت RAW ذخیره کنید و با دادههای بیشتر، جزئیات بیشتری از عکس خود در بخشهای تاریک و روشن تصویر ثبت میکنید، همچنین کیفیت بالاتر میرود.
- حین پردازش ثانویه، میتوانید جزئیات پدیدهها را در بخشهای تاریک عکس، بازگردانی کنید.
- میتوانید بهترین ترکیب رنگی را در عکس خود ایجاد کنید.
- و سایر فوایدی که اینجا نمیتوان همهی آنها را بیان کرد.
هنوز فرمت را به RAW تغییر ندادهاید؟
۲) از تنظیمات تراز سفیدی خودکار (AWB) استفاده کنید.
گزینهی تراز سفیدی خودکار (AWB) در دوربینها، یک جور مهبت برای عکاسان به شمار میآید. خصوصاً در عکاسی از طبیعت و منظره که بسیار کارآمد است. خب معمولاً در یک محیط باز و طبیعی، همواره نور در حال تغییر است و اگر بخواهید ترازسفیدی به صورت دستی تغییر دهید، به طرز وحشتناکی وقتگیر و آزاردهنده میشود. مثلاً اگر بخواهید از یک گنجشک که از روی زمین میپرد عکس بگیرید، تغییر نور به معنای واقعی کلمه (از زمین تا آسمان) اتفاق میفتد. پس باید ترازسفیدی روی حالت خودکار باشد تا راحتتر عکاسی کنید.
حتی اگر اصرار دارید که تراز سفیدی را حتماً دستی تنظیم کنید، باید بدانید که نور طی روز در طبیعت، همواره در حال تغییر است. تصور کنید به شمال رفته اید؛ طبیعتا نور کنار دریا با نور موجود در پارک جنگلیهای متفاوت است. در سری جدید دوربینهای DSLR، تنظیمات AWB، بهطور فوقالعادهای، رنگ و نور را به زیبایی ثبت میکند. اکثراً، لزومی ندارد که به تنظیمات پیشفرض تراز سفیدی دوربین دست بزنید.
نحوهی تنظیم ترازسفیدی خودکار برای DSLR کانن:
نحوهی تنظیم تراز سفیدی خودکار برای DSLR نیکون:
خب پس تا الان فهمیدید که باید با فرمت RAW ذخیره کنید، و دوربین را روی حالت AWB یا تراز سفیدی خودکار قرار دهید و دیگر به آنها فکر نکنید.
نکتهی مهم: اگر از فرمت Raw استفاده کنید، میتوانید حین پردازش ثانویه کنترل کامل ویرایش ترازسفیدی را انجام دهید.
۳) از حالتهای اولویت نیمه دستی مثل Av/A یا Tv/S استفاده کنید.
اغلب عکاسان تازهکار، برای عکسبرداری از طبیعت، تمایل دارند که حالتهای اولویت دیافراگم و شاتر به صورت خودکار تنظیم شود. اما اینگونه، دیگر هیچ کنترلی روی نتیجهی عکسبرداری ندارند. پس به عنوان یک عکاس تازهکار، بهتر است برای عکاسی از سفر دلپذیرتان، از حالتهای نیمه دستی یا نیمه اتوماتیک استفاده کنید.
استفاده از حالتهای اولویت نیمه دستی به سادگی به شما نتایج فوقالعادهای در تصویر نهایی میدهند. در دوربینهای دیجیتالی پیشرفته مثل DSLR، حالت اولویت دیافراگم با Av یا A، و حالت اولویت شاتر با Tvیا S نشان داده میشود. با تنظیم حالت اولویت دیافراگم روی حالت نیمهدستی شما بر اساس نور محیط مقدار دیافراگم خود را تنظیم و دوربین به صورت خودبه خود سرعت شاتر با تنظیمات خودکار ISO برای سوژه تنظیم میکند. و دیگر لازم نیست دررابطه با تنظیمات درست دوربین خود، حین عکسبرداری از طبیعت، نگران باشید.
در صورتی که نور فضا کم بود، میتوانید حالت اولویت شاتر Tv/S را روی حالت نیمهخودکار قرار دهید تا سرعت شاتر را خودتان تنظیم کرده و براساس نور محیط، خود دوربین مقدار دهانهی دیافراگم را به صورت خودکار انتخاب کند. این به شما اجازه میدهد تا سرعت سوژهی مورد نظر در طبیعت، مثلاً حرکت یک حیوان یا پرنده را ساکن و بدون سایه، تنظیم کنید یا آنرا تار ثبت کنید. در همین حین، دوربین دهانهی دیافراگم را با تنظیمات خودکار ISO تنظیم میکند.
اگر کسی به شما گفته که حتماً باید برای عکاسی از طبیعت و محیط سفر از حالت دستی استفاده کنید، توصیهی آنها را نادیده بگیرید. برای عکاسی از طبیعت و منظره ، اصلاً مسئله این نیست که از چه حالتی استفاده میکنید، نحوهی استفاده از آن مهم است. این توصیههای دهان پر کن را فراموش کنید و در عوض، با استفاده از حالت نیمهدستی، عکسهای طبیعت و سفرتان را زیبا تر و حسدار تر ثبت کنید. قول میدهم پشیمان نمیشوید.
نحوهی تنظیم حالت نیمهدستی برای DSLR کانن:
نحوهی تنظیم حالت نیمهدستی برایDSLR نیکون :
۴) از تنظیمات خودکار ISO استفاده کنید
اگر از تنظیمات auto ISO استفاده کنید، بهراحتی بسیاری از مشکلات عکسبرداری از محیط سفر و طبیعت را حل کردهاید. اغلب شما به سرعت شاتر زیادی احتیاج دارید تا مثلاً حرکات یک حیوان در پارک جنگلی را بی سایه و ساکن ثبت کنید و عکسها تار نیفتند. همچنین سرعت شاتر بالاتر، مستلزم ISO بالاتر است. استفاده از مقادیر بالای ISO ، خصوصاً در دوربینهای حاوی کراپ سنسور ( مثل 77D ، ۷DMarkII ، D7200 و غیره) نویز بالایی روی تصویر ایجاد میکند و در آخر، عکسی خراب و بیکیفیت، ثبت میکند.
شما اغلب میتوانید، از ISO در رنجهای ۴۰۰-۸۰۰ استفاده کنید. خب بهجای این کار، میتوانید آنرا روی خودکار بگذارید و حداکثر مقدار حساسیت را روی ۸۰۰ قرار دهید. اگر بهجای یک دوربین کراپ سنسور، از دوربین فول فریم استفاده میکنید، (مثل کانن ۱DX ، ۵D Mark IV، نیکون D850 و غیره) میتوانید حداکثر مقدار حساسیت ISO را روی ۱۶۰۰ (یا حتی ۳۲۰۰) قرار دهید. که این بستگی به میزان نویز قابل قبول برای چاپ یا انتشار تصویر در شبکههای اجتماعی دارد.
نحوهی تنظیم Auto ISO برای DSLR کانن :
نحوهی تنظیم Auto ISO برای DSLR نیکون:
وقتی شما از ISO خودکار بهجای تنظیم دستی آن استفاده میکنید، به دوربین اجازه میدهید که میزان حساسیت ISO را براساس تغییر نور محیط و طبیعت، تنظیم کند. دوربینهای جدید، به نحوی طراحی شدهاند تا همیشه میزان ISO را حدالمقدور در پایینترین حد ممکن نگه دارند.
فرض کنیم شما اول صبح بلند شدهاید تا از آن هوای دلچسب دم صبح در سفرتان خاطره ثبت کنید و عکس بگیرید. چون نور آن موقع واقعا کم است، ممکن است دوربین با حساسیت ۸۰۰ شروع کند، و رفته رفته که هوا روشنتر میشود ، میزان ISO کمتر و کمتر میشود تا نوردهی را جبران کند. که این باعث میشود عکس شما همیشه با وضوحبالایی ثبت شود.
۵) از auto ISO به همراه حداقل سرعت شاتر استفاده کنید.
خیلی از دوربینهای DSLR به شما اجازه میدهند تا حداقل سرعت شاتر را در حالت Auto ISO استفاده کنید. این یعنی، دوربین کمترین میزان ISO را برای دستیابی به حداقل سرعت شاتر، تنظیم میکند. اینگونه با یک تیر، دو نشان زدهاید. مثلاً، اگر حداقل سرعت شاتر، یک هزارم ثانیه باشد، دوربین کمترین مقدار ISO را بهطور خودکار تنظیم میکند.
نکته: اگر نور کافی در محیط وجود نداشت، برای اینکه سرعت شاتر لازم را بهدست آورید، ISO را روی حداکثر قرار دهید و اینگونه، سرعت شاتر کمتر میشود که مناسب فضاهایی با نور کم شود. بنابراین، حواستان به سرعت شاتر و اثر آن روی عکسها باشد.
نحوهی تنظیم حداقل سرعت شاتر و Auto ISO برای DSLR کانن:
نحوهی تنظیم حداقل سرعت شاتر و Auto ISO برای DSLR نیکون:
هرگاه نتوانستید حداقل سرعت شاتر را خودتان تنظیم کنید، تنها کافی است که به ISO نرمال برگردید و کمی مقدارش را افزایش دهید. اما من بیش از ۸۰۰ را در دوربینهای کراپ سنسور توصیه نمیکنم. چون تصویری کاملا نویزی و بیکیفیت به شما تحویل میدهد.
البته دوربینهای DSLR نظیر نیکون D500، کانن ۷D Mark II وجود دارند، که با مقادیر ISO بیش از ۸۰۰ نیز به درستی کار میکنند. و همچنین دوربین خود را مورد ازمایش قرار دهید تا متوجه شوید چه میزان میتوانید ISO دوربین خود را بالا ببرید و تصاویر نویزی نشوند.
۶) از حالت نورسنجی شبکهای (Matrix) یا ارزیابی (evaluative) استفاده کنید.
نورسنجی(ویدئو آموزشی) ارزیابی یا Evaluative (برای دوربینهای کانن) و شبکهای یا matrix (برای دوربینهای نیکون) گزینههایی هستند که به صورت پیشفرض در بخش نورسنجی دوربین، انتخاب شدهاند. شاید بتوان این روش را پیچیده ترین و موثرترین روش نورسنجی نامید. در این روش صحنه مورد عکسبرداری به مجموعه ای از نواحی نورسنجی تقسیم شده و هر ناحیه بطور جداگانه مورد ارزیابی قرار می گیرد.
نوردهی کلی بر اساس الگوریتم خاص هر دوربین محاسبه شده و اعمال میشود . اما اغلب گفته شده که نورسنجی نقطهای یا Spot بهترین حالت نورسنجی برای عکاسی از طبیعت و منظره است. هرچند عموما ایدهی صحیحی میباشد ولی محدودیتهای زیادی نیز دارد و به مختصر در این مقاله دربارهاش توضیح میدهم.
نورسنجی نقطهای یا Spot: در این حالت فقط حدود سه تا پنج درصد نور یک بخش از نمای جلوی دوربین را بررسی میکند، درحالیکه نورسنجی شبکهای یا ارزیابی، نور تمام نمای جلوی دوربین را بررسی میکند. مثلاً ( سوژهای که در فوکوس قرار دارد، بقیه اجزای موجود در فریم، پسزمینه و …)همه را تحت پوشش قرار میدهند و سپس از روش نورسنجی میانگین استفاده میکند تا میزان دقیق نور لازم از طریق دوربین را محاسبه کند که از روشهای نورسنجی مرکزگرا یا نقطهای بهتر و پیشرفتهتر است.
وقتی شما نوردهی کمکی را همراه با حالت نورسنجی شبکهای یا ارزیابی فعال میکنید، میتوانید بهترین نوردهی را در عکس خود اجرا کنید. در سریهای جدید دوربینهای DSLR، نورسنجی شبکهای پیشفرض است که اکثراً در هر شرایطی عکسهای خوبی ثبت میکنند. اگر محدوده داینامیکی دوربین مقدار کافی باشد، تأثیرات چشمگیرتری روی عکس ظاهر میشود.
نحوهی تنظیم نورسنجی شبکهای برای DSLR کانن:
نحوهی تنظیم نورسنجی شبکهای برای DSLR نیکون:
۷) هیستوگرام بهترین دوست شماست. استفاده از آن را یاد بگیرید.
بله، هیستوگرام بهترین دوست شماست. بهتر است بدانید نمایشگر دوربین، دقیق نیست و در ضمن، اندازه کوچکش این اجازه را نمیدهد تا جزئیات به طور کامل مشاهده شوند. اغلب عکاسهای حرفهای، از هیستوگرام بیشتر از خود عکس استفاده میکنند. اگر از آن استفاده نکنید مقدار زیادی از پتانسیل عکس خود را از دست میدهید. مطالب زیادی در رابطه با هیستوگرام و نحوهی استفاده از آن وجود دارد.
هرگاه که عکسی از منظرهی اطرافتان ثبت کردید، حتماً نگاهی به هیستوگرام کنید. خودتان را وابستهی صفحه نمایشگر نکنید، هیستوگرام بیشتر به دادتان خواهد رسید. چرا؟ روشنایی صفحهی نمایشگر ممکن است باعث شود فکر کنید که نور عکس، بیشازحد کم یا بیشازحد زیاد است. اما اگر هیستوگرام را بخوانید، اطلاعات درستی از طیف رنگی ثبتشده در عکس در اختیارتان قرار میدهد.
به هیستوگرام نگاه کنید نه به صفحه نمایشگر. اینگونه میتوانید تشخیص دهید که آیا نور عکس مناسب است، یا افراط و تفریطی؟ خصوصاً اگر نحالتار به سمت راست هیستوگرام کج شده و در لبهی راست قرارگرفته، تصویر شما زیاد از حد روشن ثبتشده است. نواحی بسیار روشنی در تصویر دیده میشود و همچنین بعضی از جزئیات در ابرها و امواج ناپدیدشدهاند.
و اگر به سمت چپ امتداد دارد و در لبهی چپ قرارگرفته، عکس شما کمتر از حد معمول روشن است (تعداد پیکسلهای باارزش صفر یا نزدیک به صفر زیاد بوده درنتیجه سایههای تیزی در تصویر دیده میشود. بعضی از جزئیات سایهها ناپدیدشدهاند).
شما غالباً میخواهید که نوردهی به نحوی انجام گیرد که نحالتارهای هیستوگرام در بخش وسطی آن قرار گیرند، یعنی نه نوردهی زیاد باشد نه کم. به یاد داشته باشید تا زمانی که نحالتارها در وسط هیستوگرام قرار داشته باشند، نوردهی نرمال و صحیح انجامشده.
هیستوگرام در DSLR کانن:
هیستوگرام در DSLR نیکون:
هرچند، منتظر مشاهدهی تابع گاوسی در منحنی هیستوگرام خود نباشید. اصلاً نیازی به همچین تابعی ندارید. فرض کنید میخواهید لب ساحل، از پرواز مرغی دریایی یا هر پرندهی دیگری که حین پرواز به سمت آسمان آبی است عکس بگیرید. احتمالاً هیستوگرام شما دو ستون در دو طرف صفحهی نحالتار خود نشان میدهد. یکی از ستونها (ستون سمت چپ) نوردهی آسمان را نشان میدهد، و دیگری( ستون سمت راست) نور سوژه را نشان میدهد.
۸) هشدار هایلایت (چشمکزن) را فعال کنید.
این یکی دیگر از نکاتی است که با رعایت آن، میتوانید سفر خود را بهتر و زیباتر قاب کنید. هشدار هایلایت، که به (چشمکزن) معروف است و غالبا به همراه هیستوگرام و نوردهی کمکی فعالیت میکند. به شما این اطمینان را میدهم که استفاده از آن، نوردهی بینظیری را برای ثبت عکسهایتان، به ارمغان میآورد. پس هر وقت سفر خود را آغاز کردید و خواستید از طبیعت اطرافتان عکس بگیرید، حتماً این گزینه را فعال کنید.
هشدار هایلایت، هر جا از عکستان که نوردهی زیاد باشد را به شما نشان میدهد. تشخیص وجود نوردهی زیاد در عکستان به کمک صفحه نمایشگر به آن کوچکی، خیلی سخت است. اصل مطلبم این است که هیچوقت به صفحهی نمایشگر خود برای بررسی نوردهی عکس بسنده نکنید. صفحه نمایشگر فقط به درد بررسی ترکیبات رنگی عکس میخورد.
برای بررسی نوردهی عکس، هیستوگرام را نگاه کنید. گهگاه، حتی در هیستوگرام نیز تشخیص نوردهی افراطی، سخت است. خصوصاً اگر فقط یک بخش ناچیز باشد. در اینجور مواقع است که چشمکزن، به دادتان میرسد. شما به کمک چشمکزن میتوانید، بخشهایی از عکس که نوردهی زیادی دارند را تشخیص دهید.
در دوربینهای کانن، چشمکزن ابتدا خود اسکرین را نشان میدهد درحالیکه در دوربینهای نیکون، باید اسکرین هایلایت RGB را نیز چک کنید. بههرحال، همیشه از چشمکزن استفاده کنید.
نحوهی تنظیم هشدار هایلایت برای DSLR کانن:
نحوهی تنظیم هشدار هایلایت برای DSLR نیکون:
اگر عادت کنید که همیشه بعد از هر نوردهی هیستوگرام و چشمکزن را چک کنید، حتماً کیفیت عکسهای طبیعت و سفر خود را بالاتر میبرید و با دیدن عکسهای مسافرت سال نوی امسالتان، لذت زیادی خواهید برد. همچنین از تکنیکهای نوردهی کمکی نیز استفاده کنید تا ارتقاء کیفیت عکسهایتان را نیز مشاهده کنید. چرا از همینالان برای عکاسی خود از آن استفاده نمیکنید؟
9) از جبران نوردهی (دکمهی Ev -/+ )برای تعدیل نور استفاده کنید.
شاید این بهترین و کارآمدترین نکته برای عکاسی از طبیعت و منظره است. اگر میخواهید که بهترین نوردهی را در عکس خود انجام دهید، پس حتماً از تکنیک جبران نوردهی استفاده کنید. بهمحض اینکه این تکنیک را بهکارگیرید، بهطور چشمگیری کیفیت عکسهای شما از طبیعت و محیط سفر، بالاتر میرود.
حالتهای نورسنجی تنها میتوانند به شما بر اساس الگوریتمی خاص مقادیر نوردهی مشخصی بدهند. هیچوقت نفهمیدم اصلاً قضیه چیست و این مقادیر چگونه تنظیم میشود. مثلاً، ممکن است نور ابرهای سفید آسمان را با ته رنگ خاکستری اندازه بگیرند یا مثلاً نور روی یک غاز را زیادی سیاه بسنجند. چون در اصل نورسنجی شبکهای از سیستمی به اسم کارت خاکستری ۱۸ درصد پیروی میکند. که فضا را با طیف خاکستری ۱۸ درصد عکسبرداری میکند.
اصولاً تغییر نوردهی برای ثبت تمام جزئیات موجود در منظره، ضروری است و باید تا حد ممکن، جزئیات موجود با نوردهی مناسبی ثبت شوند. پس حتماً از تکنیک جبران نوردهی استفاده کنید.
به کمک جبران نوردهی، میتوانید به طور دلخواه، قسمتی را با نوردهی زیاد یا قسمتی را با نوردهی کم عکسبرداری کنید. مثلاً میتوانید مقدار منفی یک را به کمک دکمهی مثبت منفی جبران نوردهی، انتخاب کنید و سپس، دوربین با گام یک، نوردهی کمی را درصحنه ایجاد میکند. اگر مقدار مثبت یک را انتخاب کنید، پس دوربین با گام یک، نوردهی زیادی درصحنه ایجاد میکند.
همچنین یکی از مسائلی که عکاسی کنار ساحل را سخت میکند روشنایی زیاد نور آفتاب است که باعث بیکیفیت شدن عکس میشود. در این زمان اگر از حالت اتوماتیک دوربین استفاده کنید، بهطور حتم دوربین شرایطی را به وجود میآورد که شدت نور کم شود.
اگر دوربین شما دارای حالت دستی باشد بهراحتی میتوانید دوربین خود را در کنار ساحل با شرایط نوردهی متفاوت تنظیم کنید و کیفیت عکسهای خود را بالا ببرید. در مواقعی که از میزان نوردهی اطمینان ندارید میتوانید از ویژگی برکتینگ نوردهی در دوربین خود استفاده کنید. این ویژگی کمک میکند تا چندین عکس با شرایط نوری مختلف گرفته و سپس بهترین عکس انتخاب شود.
نحوهی تنظیم جبران نوردهی در DSLRکانن:
نحوهی تنظیم جبران نوردهی در DSLR نیکون:
پس حتماً از تکنیک نوردهی کمکی استفاده کنید تا کیفیت عکسهای طبیعت و سفری خود را، ارتقاء دهید. و با مقادیر مثبت و منفی ۳/۱، افزایش کیفیت ناگهانی را در عکسهای خود، مشاهده کنید.
۱۰) استفاده از دکمهی AE/AF Lock یا AF On را یاد بگیرید.
یکی از بزرگترین مسائلی که یک عکاس منظرههای طبیعی یا سفری با آن روبهروست، انتخاب بین حالت ثابت AF-S( تک شات) و AF-C ( یا ممتد) است. معمولاً در عکاسی از طبیعت و منظره و عکاسی از حیوانات یا سوژههای بیحرکت، باید از حالتAF-S (یا تک شات) استفاده کرد و برای سوژههای متحرک از حالت AF-C (یا ممتد) استفاده کرد.
این روزها باوجود سریهای جدید دوربینهای دیجیتالی، این مسئله بهراحتی حل میشود. اگر شما دکمهی AF را از پشت دوربین خود فعال کنید، مشکل حل میشود. دکمهی AF-ON برای فوکوس با دکمه پشتی استفاده میشود. بهجای اینکه دکمهی شاتر را روی نیمه قرار دهید تا فوکوس را شروع کنید، میتوانید از دکمهی AF-ON استفاده کنید تا فوکوس بهطور خودکار برای شما انجام شود.
اگر از فوکوس با دکمه پشتی استفاده میکنید، دکمهی شاتر فقط باید برای عکسبرداری استفاده شود، نه فوکوس خودکار. این تمام اعمال فوکوس را در اختیار عملکرد AF-ON قرار میدهد، سپس شما فقط باید از حالت AF-C یا حالت ممتد استفاده کنید و آمادهی عکاسی از سوژهی متحرک خود شوید.
هرگاه شما دکمهی AF-ON را به کاربردید، بهطور اتوماتیک اتو فوکوس شاتر را قفل میکند. که یعنی از حالت AF-S یا حالت ثابت استفاده میکند. اگر دوربین شما مجهز به دکمهی AF-ON نیست، میتوانید از سایر دکمهها استفاده کنید که این نشان میدهد، دکمهی AE-L/AF-L کاربرد یکسان دارند.
نحوهی تنظیم فوکوس در DSLR کانن:
نحوهی تنظیم فوکوس در DSLR نیکون:
این هم مثالی از کاربرد دکمههای فوکوس ثابت و ممتد، برای عکسبرداری از طبیعت:
فرض کنید که میخواهید از پرندهای که روی شاخهای نشسته عکس بگیرید. خب مسلماً هنگامیکه ساکن است، میخواهید چندین ترکیب را رویش اجرا کنید یا از حالت ثابت استفاده کنید، ولی هرلحظه ممکن است بپرد، و سوژه دیگر ثابت نباشد. نگران نباشید. تنها کاری که باید بکنید این است که آمادهی فعالسازی حالت AF-C (حالت متحرک) باشید، و دکمهی Af-ON را فشار دهید و به حالت AF-C ( متحرک) بروید. اینگونه، با یک تیر دو نشان زدهاید. هم حرکت سوژه و هم سکونش را ثبت کردهاید، درست نمیگویم؟
این یکی از تکنیکهای کارآمد و مفید عکاسی از طبیعت و منظره و سوژههای متحرک در آن بود که برایتان شرح دادم. ممکن در ابتدا سخت به نظر بیاید، ولی تمرین کنید. قول میدهم عاشق عکسهای سیزدهبدر در خود شوید.
همچنین اگر میخواهید از گلی، در میان گلهای دیگر عکس بگیرید، باید با مقادیر بالای دیافراگم و عمق میدان کم عکسبرداری کنید تا بتوانید شارپنس تصویر را بالابرده، گل را در فوکوس کامل قرار دهید و پسزمینه را تار کنید. یا اگر میخواهید از برگ یا سنگ کوچکی روی زمین عکس بگیرید، حتماً باید از عمق میدان کم استفاده کنید تا سوژهی شما با وضوح بالا و بزرگ بیفتد، که برای این کار باید از لنز ماکرو استفاده کنید. وگرنه سوژهها در پسزمینهی وسیعی از زمین گلی پارک جنگلی یا ساحل، محو خواهد شد.
نکته بیشتر : از فیلترها استفاده کنید.
نتیجهگیری
اگر بتوانید در طول سفرتان همواره این ده نکته را تمرین کنید، پیشرفت چشمگیری را در عکاسی از طبیعت و منظره خواهید دید. اما به خاطر داشته باشید، که هیچوقت سرخود را با تنظیمات و تجهیزات دوربین شلوغ نکنید. آنها فقط ماهی هستند، نه روش ماهیگیری.
به یاد داشته باشید، که قرار است کار خود را با برخی تنظیمات راحتتر کنید نه سختتر. هرچه کمتر از تنظیمات دوربینتان استفاده کنید، بهتر است. زیاد با تنظیمات سروکله نزنید و بیشتر روی عکاسی از طبیعت و منظره و سفرتان تمرکز کنید. اگر بدانید که میخواهید چه چیزی را ثبت کنید، حتماً موفق خواهید شد. امیدوارم توصیههای من کمکی کرده باشد تا کارتان راحتتر شود.
توصیهی بعدی من این است که سخت نگیرید. زیاد خود را با اطلاعات مختلف تحتفشار نگذارید. نکتههای کلیدی را فرابگیرید و تمرین کنید. همانطور که میدانید، کار نیکو کردن از پر کردن است.
بیشتر بدانیم: چه نوع لنزی برای عکاسی از طبیعت مناسب است؟
فراموش نکنید که شما میتوانید کنترل همهچیز را در اختیار بگیرید. با تمرین کافی و دقت لازم، طولی نمیکشد که بهترین آثار از طبیعت را شما ثبت کنید.






با سلام و عرض ارادت، یکی از مواردی که بزرگان عکاسی برای گرفتن عکسی عالی و اصطلاحاً “شارپ ” توصیه می کنند استفاده از حداقل مقیاس عددی ایزو ست. به عبارت دیگر هرچه عدد ایزو کمتر باشد عکس از کیفیت مطلوب تری برخوردار خواهد بود. در مقاله فوق توصیه به استفاده از ایزو در حالت اتوماتیک شده است. حتی در سایر موارد دیگر نیز وجوه تصمیم گیری عکاس برای یادگیری در فن عکاسی با استفاده از ابزار آزمون و خطا و یا گزینه های ” دستی ” نادیده انگاشته شده و همه عزیزان را به سمت استفاده آگاهانه از دوربین با وجه ” تنظیم بر روی گزینه اتو یا اتوماتیک ” سفارش شده است. در بخش دیگری برای استفاده از عکاسی طبیعت سفارش به نورسنجی نقطه ای شده است. در حالیکه در عکاسی طبیعت و گستره دید از نورسنجی کامل ( 16 یا 32 نقطه ای که در فوکوس قابل رویت است) برای آنالیز رنگ و کنتراست و وضوح استفاده می شود. بنظر حقیر این مساله از توانایی و خلاقیت و ارتقای عکاس در آینده کاسته و ما شاهد عکاسانی خواهیم بود که در مواقع نفس گیر و استثنایی و بکارگیری تجربه، عملا ناتوان خواهند بود. مقاله از اشکالات و ایرادات زیادی برخوردار است که بهتر است قبل از انتشار مورد بازنگری و ویرایش قرار گیرد.
متشکرم
جناب خائف
از توجه و ارائه نظرتان بسیار بسیار سپاسگزاریم. دقیقا حق با شماست. این مطلب از نگاه عکاسان حرفهای احتمالا دارای اشکالاتی است که برخی از آنها را شما در نظرتان متذکر شدید.
البته نویسنده این مطلب سعی بر این داشته تا تنظیماتی را توضیح دهد که برای عکاسان تازهکار مناسب است. در واقع همانطور که در ابتدای مطالب اشاره شده است “سالها زمان لازم است تا برای عکاسی از طبیعت، تمام تنظیمات را یاد بگیرید و اینکار مستلزم تمرین و به کارگیری نکات کلیدی است”. به همین دلیل سعی شده تا عکاسی طبیعت با تنظیمات ساده و خودکار دوربینهای حرفهای تشریح شود.
ما حتما سعی میکنیم در کنار مطالب و مقالات آموزشی پایه، مطالب آموزشی جدیتر و حرفهایتری نیز منتشر کنیم تا عکاسان حرفهای و اساتیدی مانند شما نیز از آن بهره ببرند. با تشکر از دیدگاه های سازنده شما 🙂