آموزش تولید محتوای ویدئویی و تدوین

دسته بندی محصولات

  • عکاسی

  • فیلمبرداری

  • نورپردازی

  • تجهیزات صدا

  • لوازم جانبی

  • لوازم جانبی موبایل

  • محصولات دست دوم

  • محصولات آموزشی

لوازم جانبی دوربین

(همه محصولات)

عکاسی ماکرو: لنز ماکرو، اکستنشن تیوب یا فیلتر کلوزآپ؟

تکنیک و ترفند
عکاسی ماکرو: لنز ماکرو، اکستنشن تیوب یا فیلتر کلوزآپ؟

مانند هرکدام از سبک‌های دیگر عکاسی، روش‌ها و تجهیزات خیلی زیادی برای ورود به دنیای عکاسی کلوزآپ وجود دارد. اما ما در این مقاله در مورد لنزهای ماکرو، اکستنشن تیوب و فیلتر کلوزآپ صحبت می‌کنیم.

لنزهای ماکرو

لنزهای ماکرو یکی از تجهیزات موردنیاز برای ورود به دنیای عکاسی کلوزآپ هستند و به گونه‌ای طراحی شده‌اند که عکاس بتواند در فاصله‌ای روی سوژه فوکوس کند که به اندازه‌ی طبیعی خودش یا کمی کوچک‌تر روی حلقه تصویر نقش ببندد. در صورتی که لنز بتواند تصویر را با ابعاد واقعی ایجاد کند، گفته می‌شود که آن لنز یک لنز 1:1 است. در صورتی که سوژه با نصف ابعاد موردنظر ایجاد شود نیز آن لنز یک لنز 1:2 است. البته برخی لنزها مانند Canon MP-E 65mm f/2.8 نیز می‌توانند با مقیاس 5:1 فعالیت کنند و سوژه را 5 برابر بزرگتر از ابعاد واقعی ثبت کنند.

به یاد داشته باشید که حتی اگر یک لنز فاصله فوکوس خیلی کمی هم داشته باشد ممکن است یک لنز ماکروی واقعی نباشد. لنزی که به صورت خاص برای عکاسی ماکرو طراحی شده باشد مشخصات خاصی دارد که باعث می‌شود نسبت به لنزهای عمومی متفاوت باشد.

اما چه چیزی یک لنز ماکرو را از یک لنز عمومی متفاوت می‌سازد؟ یکی از خصوصیات بارز لنزهای ماکرو این است که یک فیلد فوکوس تخت دارند اما فیلد فوکوس لنزهای دیگر خمیده است. در صورتی که فیلد فوکوس یک لنز خمیده باشد، مرکز تصویر در فوکوس خواهد بود اما لبه‌های آن نرم‌تر هستند. این مشکل در عکس‌های معمولی با کمک دیافراگم از بین می‌رود اما هنگام عکاسی از سوژه‌هایی که فاصله خیلی نزدیکی با لنز دارند و همچنین سوژه‌های دوبعدی تقویت می‌شود. فیلد فوکوس تخت لنزهای ماکرو به گونه‌ای طراحی شده است که بتوانید بدون افزایش عمق میدان، تمام تصویر را به صورت واضح داشته باشید.

آموزش عکاسی کلوزآپ

خیلی از تولید‌کننده‌های لنز چندین مدل لنز ماکرو تولید می‌کنند. نکته‌ای که شما باید به یاد داشته باشید این است که در فواصل کانونی مختلف می‌توانید به مقدار بزرگنمایی 1:1 برسید و لزوما به یک لنز تله‌فوتو خیلی بزرگ نیازی ندارید. برای مثال لنزهای ماکرو نیکون که با عنوان Micro شناخته می‌شوند، قادر هستند در فواصل کانونی 40، 60، 85، 105 و 200 میلیمتر به بزرگنمایی 1:1 دست یابند. پس اگر تمام لنزها از بزرگنمایی 1:1 پشتیبانی می‌کنند به جز فاصله کانونی و قیمت چه تفاوتی با هم دارند؟ تفاوت عمده این لنزها این است که با لنز 200 میلیمتر شما می‌توانید از فاصله خیلی بیشتری به بزرگنمایی 1:1 دست یابید. اما این موضوع چه اهمیتی دارد؟ فرض کنیم در صورتی که بتوان با استفاده از یک لنز 60 میلیمتر از فاصله 22 سانتی‌متری سوژه به عکاسی پرداخت با یک لنز 180 میلیمتر می‌توانید این کار را از فاصله 50 سانتی‌متری انجام داد. خیلی از حیوانات و حشرات کوچک در صورتی که به آن‌ها نزدیک شوید رفتارشان عوض می‌شود و ممکن است از صحنه فرار کنند. همچنین ممکن است سایه‌ی دوربین هم روی سوژه بیافتد. هرچقدر فاصله بیشتر باشد شما راحت‌تر خواهید بود و می‌توانید عکس بهتری بگیرید. البته باید این نکته را هم در نظر داشت که لنزهایی که فاصله کانونی کمتری دارند سبک‌تر هستند، قیمت کمتری دارند و راحت‌تر می‌توانید آن‌ها را جابجا کنید.

[relatedpost post = “124823”]

آیا می‌توان یک لنز ماکرو را روی دوربینی با سنسور کوچک‌‎تر از فول‌فریم نصب کرد؟ از لحاظ فنی امکان این کار وجود دارد و حداقل فاصله موردنیاز هم تغییری نمی‌کند اما تصویر با بزرگنمایی ایجاد می‌شود زیرا سنسور کراپ شده بخش کوچکی از مرکز دایره تصویر را ثبت می‌کند. برای مثال در صورتی از یک لنز ماکرو 200 میلیمتری نیکون روی یک دوربین با سنسور DX استفاده کنید، تصاویر تولید شده توسط آن شبیه به تصاویری خواهند بود که یک لنز 300 میلیمتری روی یک سنسور فول‌فریم ایجاد می‌کند. بخاطر همین موضوع ممکن است نیاز باشد کمی از سوژه دورتر شوید تا بتوانید یک عکس خوب بگیرید.

عکاسی کلوزآپ

یک نکته دیگر را هم باید برای خرید لنزهای ماکرو در نظر داشته باشید: مانند لنزهای معمولی هرچقدر که فاصله کانونی بلندتر باشد، تصویر شما هم فشرده‌تر خواهد بود زیرا لنزهای تله‌فوتو پرسپکتیو بین عناصر نزدیک و دور را تخت می‌کنند. یک لنز ماکرو با فاصله کانونی کمتر اجازه می‌دهد تصاویر عمق آشکار بیشتری داشته باشند.

[relatedpost post = “124425”]

یک لنز ماکرو بهترین گزینه برای ورود به دنیای عکاسی کلوزآپ است. با این وجود این لنزها از دو گزینه دیگری که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم گران‌تر هستند.

اکستنشن تیوب

یکی دیگر از تجهیزات عکاسی کلوزآپ که به شما کمک می‌کند بدون خرید لنز ماکرو وارد دنیای عکاسی کلوزآپ شوید، اکستنشن تیوب است. اکستنشن تیوب یک لوله توخالی است که بین دوربین و لنز قرار می‌گیرد. این وسیله با مانت‌های اختصاصی مختلفی تولید و عرضه می‌شوند تا بتوانید از آن‌ها روی دوربین‌ها و لنزهای مختلف استفاده کنید. حتی برخی از آن‌ها با کانکتورهای الکتریکی لازم تولید می‌شوند تا شما بتوانید اطلاعات موردنیاز را بین لنز و دوربین جابجا کنید و قابلیت‌هایی مثل اتوفوکوس و دیافراگم لنز را از راه دور کنترل کنید.

اکستنشن تیوب

وظیفه اکستنشن تیوب در عکاسی کلوزآپ افزایش فاصله بین لنز و سنسور دوربین است. این موضوع به لنز این امکان را می‌دهد که روی فواصل نزدیک‌تر فوکوس کند. با استفاده از این وسیله شما می‌توانید از هر نوع لنزی برای عکاسی کلوزآپ استفاده نمائید. مانند لنزهای ماکرو در اینجا هم هرچقدر فاصله کانونی بیشتر باشد شما از فاصله دورتری می‌توانید به عکاسی بپردازید. شما حتی می‌توانید از چند اکستنشن تیوب با طول‌های مختلف نیز در کنار هم استفاده کنید.

عکاسی کلوزآپ

نقطه ضعف اکستنشن تیوب این است که نمی‌تواند فیلد فوکوس خمیده لنز را تبدیل به فیلد فوکوس تخت کند و همچنین شما ممکن است برخی از قابلیت‌های الکترونیکی لنز مثل اتوفوکوس و دیافراگم اتوماتیک را هم از دست بدهید. همچنین در مواقعی که از اکستنشن تیوب استفاده می‌کنید نمی‌توانید روی بی‌نهایت فوکوس کنید. البته این موضوع خیلی مهم نیست زیرا شما برای اینکه بتوانید روی یک عنصر در فاصله خیلی نزدیک فوکوس کنید، از اکستنشن تیوب استفاده می‌کنید.

[relatedpost post = “118899”]

نقطه قوت این وسیله این است که قیمت آن خیلی کم است و شما می‌توانید از لنز موردعلاقه خودتان نیز برای عکاسی کلوزآپ استفاده کنید. همچنین به دلیل اینکه اکستنشن تیوب هیچگونه عنصر اپتیکالی ندارد کیفیت تصویر به هیچ عنوان کاهش نمی‌یابد.

فیلتر کلوزآپ

سومین روش برای ورود به دنیای عکاسی کلوزآپ و دومین روش برای استفاده از لنزهای قدیمی برای عکاسی کلوزآپ استفاده از این فیلتر است. فیلترهای کلوزآپ که از تجهیزات اختصاصی عکاسی کلوزآپ به شما می‌روند مانند یک فیلتر محافظ UV به جلوی لنز وصل می‌شوند و امکان فوکوس در فاصله نزدیک‌تر را به لنزهای شما می‌دهند. این فیلترها مثل قرار دادن ذره‌بین جلوی لنز فعالیت می‌کنند. همچنین مثل اکستنشن تیوب می‌توانید از چندین فیلتر کلوزآپ روی هم استفاده کنید تا فاصله فوکوس را کاهش دهید.

فیلتر کلوزآپ

خیلی از تولیدکننده‌های لنز و فیلتر، فیلترهایی با ابعاد مختلف تولید می‌کنند. برای مشخص کردن مقدار بزرگنمایی این فیلترها از مقادیر +1، +2، +3 و +4 استفاده می‌شود. همانطور که ذکر شد می‌توانید چندین فیلتر مختلف را روی هم نصب کنید تا به بزرگنمایی بیشتر دست یابید. برای مثال در صورتی که از فیلتر +1 و +3 در کنار هم استفاده کنید، مقدار بزرگنمایی به دست آمده برابر با یک فیلتر +4 خواهد بود.

بزرگترین مزیت فیلترهای کلوزآپ این است که علاوه بر اینکه می‌توانید از لنزهای قدیمی خودتان استفاده کنید، قابلیت‌های الکترونیکی لنز را هم در اختیار خواهید داشت. همچنین این فیلترها ارزان‌قیمت‌ترین روش برای ورود به عرصه عکاسی کلوزآپ است. همچنین ابعاد این فیلترها هم خیلی کوچک است و می‌توانید به راحتی آن‌ها را حمل کنید.

نقطه ضعف این گزینه هم این است که شما حداقل یک عنصر اپتیکال اضافه روی لنز خودتان نصب می‌کنید و به همین خاطر ممکن است کیفیت تصویر تا حدودی کاهش یابد.

آموزش عکاسی اقساطی

دیگر گزینه‌های موجود

گزینه‌هایی که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفتند، روش‌های معمول برای ورود به دنیای عکاسی کلوزآپ و ماکرو هستند. اما قبل از اینکه یکی از این روش‌ها را برای شروع عکاسی ماکرو انتخاب کنید به یاد داشته باشید که تجهیزات و روش‌های زیادی برای ورود به دنیای عکاسی کلوزآپ وجود دارد

هزینه، ابعاد، وزن، قابل حمل بودن، میزان پیچیدگی، انعطاف‌پذیری و نتیجه نهایی فاکتورهایی هستند که در انتخاب روش مناسب تاثیرگذارند. در صورتی که در این رابطه سوال خاصی دارید، آن را از طریق قسمت نظرات همین مطلب با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط
عکس ژورنال چیست؟ تاریخچه پیدایش و انواع آن
عکس ژورنال چیست؟ تاریخچه پیدایش و انواع آن
3 روز پیش - زمان مطالعه : 10 دقیقه