عکاسی با نوردهی دوگانه چیست؟
عکاسی با نوردهی دوگانه (Double Exposure) به زبان ساده ترکیب دو عدد عکس در یک فریم واحد برای خلق یک عکس منحصر به فرد است. برای عکاسی Double Exposure باید دو عدد عکس مختلف را در یک فریم روی هم قرار دهید.
در این سبک عکاسی شما میتوانید یک عکس از طبیعت را با عکس منظره شهری و یا یک عکس پرتره را با عکسی از درختهای یک پارک با هم ادغام کنید. هدف از این کار خلق عکسهای تاملبرانگیز، الهام بخش و منحصر به فردی است که باعث شگفت زده شدن مخاطب از میزان خلاقیت عکاس شود. اکثر عکسهای گرفته شده با تکنیک نوردهی دوگانه رویایی، دراماتیک و آوانگارد هستند.
برای این سبک عکاسی اغلب اوقات باید دوبار عکاسی کنید. بار اول برای خلق عکس پایه و بار دوم هم برای عکسهایی که قرار است روی عکس پایه قرار بگیرند. سالها قبل این تکنیک توسط دوربینها آنالوگ و یک اتاق تاریک برای ظاهر کردن عکسها انجام میشد. عکاسهای DSLR هم میتوانند چنین عکسهایی خلق کنند اما تمامی دوربینهای دیجیتال چنین قابلیت یا توانایی را ندارند.
در دوربینهای DSLR عکاسی با نوردهی دوگانه به کمک تنظیمات مختلف انجام میشود. البته همانطور که قبلا ذکر شد، این قابلیت در تمامی دوربینهای DSLR وجود ندارد (همچنین ممکن است این قابلیتهای در دوربینهای دیگر مثل دوربینهای بدون آینه هم وجود داشته باشد). برخی از دوربینهایی که میتوانید از آنها برای عکاسی Double Exposure استفاده کنید عبارتند از DSLRهای کانن و نیکون، سری OM-D دوربینهای المپیوس، فوجی فیلم X-Pro 1 و 2، X-T1 و X-T2 و X100 و همچنین دوربینهای A6X و A7 سونی و….
تغییر تنظیمات دوربین برای عکاسی Double Exposure ممکن است ساده به نظر برسد اما به جز تنظیمات موارد مختلف دیگری هم هستند که باید در نظر بگیرید. برای مثال و به خصوص در صورتی که اولین باری است که میخواهید به عکاسی Double Exposure بپردازید باید برخی نکات ابتدایی را رعایت کنید تا بتوانید عکسهای خوبی بگیرید.
[relatedpost post=”138890″]
عکاسی Double Exposure با دوربین آنالوگ
صرف نظر از اینکه دوربین شما آنالوگ است یا دیجیتال، قبل از هر چیز باید مطمئن شوید که تجهیزات ضروری را به همراه دارید. اولین موضوع مهمی که باید بررسی کنید تجهیزات است. پس از تجهیزات لوکیشن عکاسی را باید بررسی کنید. یک لیست یا چشمانداز از تصاویری که قرار است بگیرید آماده کنید. به شکل دقیق مشخص کنید که کدام تصاویر، عکس پایه و کدام یک عکسهای ثانویه هستند.
همچنین باید وضعیت آب و هوا را هم برای روزی که قرار است به عکاسی بپردازید بررسی کنید. به این ترتیب میتوانید خیلی راحتتر تصمیم بگیرید که به تجهیزات اضافی نیاز دارید و میتوانید تغییرات موردنیاز را به تصاویری که برای آنها برنامهریزی کردهاید اعمال کنید.
قبل از شروع عکاسی در نظر داشته باشید که در عکاسی همه چیز بدون برنامهریزی است. حتی احتمال تغییر هماهنگشدهترین جلسه عکاسی ممکن هم وجود دارد. همیشه لیست تصاویر مورد نیاز خودتان را به همراه داشته باشید اما آماده باشید که خلاقیت به خرج دهید و خارج از چارچوب فکر کنید.
شروع عکاسی
شما برای عکاسی با نوردهی دوگانه با دوربین آنالوگ به دو عدد عکس نیاز دارید. عکس اول سوژه اصلی شما خواهد بود و عکس دوم پشتیبان یا تکمیلکنندهی آن خواهد بود. معمولا در عکس اول خورشید یا منبع نور پشت سوژه قرار دارد و عکس دوم ممکن است یک منظره، فیگور، آیتمهای گلدار و یا پس زمینه بافتدار باشد.
ابتدا تصمیم بگیرید که کدام یک از عکسها قرار است عکس اولیه و ثانویه باشد و سعی کنید تصور کنید وقتی که این عکسها روی هم قرار میگیرند چه شکلی خواهند شد. به این ترتیب یک ایده کلی از اینکه چگونه باید روند عکاسی را انجام دهید خواهید داشت.
اکنون آماده عکاسی هستید
به احتمال زیاد شما به صورت آنالوگ عکاسی میکنید و به همین خاطر باید با فیلمهایی با مقدار ایزو 200 تا 400 عکاسی کنید. علاوه بر این، از آنجایی که قرار است فیلم را دوبار در معرض نور قرار دهید، باید مقدار نوردهی را یک گام کاهش دهید.
اکنون که تمامی تنظیمات دوربین را انجام دادهاید زمان آن رسیده است که یک رول کامل عکاسی کنید. این عکسها که عکسهای اولیه شما هستند معمولا به صورت ضد نور هستند. پس از اتمام رول، آن را جمع کنید و دوباره داخل دوربین قرار دهید. اکنون میتوانید عکسهای بعدی خودتان را روی عکسهای ضد نور ثبت کنید. در صورتی که میخواهید عکسهای گرفته شده را به یاد داشته باشید یک قلم و کاغذ بردارید و تمامی عکسهایی را که میگیرید با جزئیات یادداشت کنید.
در اتاق تاریک تصاویر خودتان را با دقت کامل ظاهر کنید. بهتر است در صورت امکان خودتان عکسهای گرفته شده را ظاهر کنید زیرا اکثرا افرادی که عمل ظهور عکس را انجام میدهند، لایه دوم عکسها را ظاهر نمیکنند (زیرا خیلی از آنها اطلاعی از اینکه عکسهای شما به صورت Double Exposure گرفته شدهاند ندارند.)
عکاسی با نوردهی دوگانه با دوربین دیجیتال
همانطور که قبلا گفته شد داشتن تجهیزات مناسب قبل از شروع عکاسی ضروری است. برای عکاسی با نوردهی دوگانه با استفاده از دوربین دیجیتال داشتن یک تریگر شاتر کابلی یا بیسیم، فلاش و سه پایه کمک زیادی به شما میکند. همچنین مطمئن شوید یک پارچه سفید یا مشکی هم به همراه دارید تا از آن به عنوان پس زمینه استفاده کنید.
[relatedpost post=”152231″]
قدم بعدی این است که متوجه شوید تنظیمات یا قابلیت Multiple Exposure دوربین شما کجا قرار دارد. شما باید با نحوه کار دوربین خودتان آشنا باشید. بهتر است دفترچه راهنمای آن را بخوانید و کمی به صورت آنلاین تحقیق کنید. همچنین بهتر است قبل از اینکه برای عکاسی از منزل خارج شوید کمی تمرین کنید. میتوانید این کار را در منزل یا هر جای دیگری که مایل باشید انجام دهید و لزوما نیازی نیست در یک لوکیشن خاص قرار بگیرید.
اینکه قرار است چه نوع عکسهایی بگیرید تا حدود خیلی زیادی به نوع دوربین دیجیتالی که دارید بستگی دارد. کانن 5D Mark III نسبت به اکثر دوربینهای DSLR موجود در بازار منعطفتر است و شما میتوانید بیشتر از دو عدد عکس در یک فریم داشته باشید. از طرفی دیگر برخی از DSLRها نیز به شدت محدود هستند. به همین خاطر ضروری است که زمان کافی برای آشنایی با دوربین خودتان و قابلیتهای آن صرف کنید.
زمانی که به صورت کامل دوربین خودتان را شناختید، زمان عکاسی رسیده است. دوربین خودتان را روی حالت نوردهی چندگانه (Multiple Exposure Mode) قرار دهید و لایه/عکس اول خودتان را ثبت کنید. همچنین میتوانید یکی از عکسهایی را که قبلا گرفتهاید و در کارت حافظه موجود است را هم انتخاب کنید.
اکنون باید عکس بعدی را بگیرید. مطمئن شوید کادربندی تصویر را به خوبی انجام دادهاید و عکس اول به صورت کامل پوشانده نمیشود. هر دو عکس باید به خوبی با هم ترکیب شوند. برای این کار زوایای مختلف را امتحان کنید تا به خوبی بدانید که کدام صحنهها تکمیلکنندهی همدیگر هستند. از امتحان کردن نترسید؛ عکاسی با نوردهی دوگانه دقیقا برای آزمایش کردن شرایط مختلف است.
نکاتی که باید به یاد داشته باشید
گامهای موردنیاز برای عکاسی ممکن است خیلی ساده به نظر برسد اما با این وجود باز هم نیاز است برخی نکات دیگر را هم رعایت کنید و از حقههایی استفاده کنید که به شما خیلی کمک میکنند.
[relatedpost post=”112462″]
- با وجود اینکه هیچ قانون از پیش تعیین شدهای برای عکاسی با نوردهی دوگانه وجود اما باید برخی تکنیکها را رعایت کنید. برای مثال باید بدانید که استفاده از سوژههای روشنتر توصیه نمیشود زیرا این کار روی جزئیات عکس شما تاثیر خواهد گذاشت. به جای این کار از سوژهها یا صحنههای تیره تر استفاده کنید. توصیه ما استفاده از تصاویر ضد نور است زیرا اینگونه تصاویر بهترین عملکرد را برای عکسهای Double Exposure دارند.
- البته بهتر است کمی از این فراتر بروید. برای مثال میتوانید از یک عکس ضد نور روی یک پس زمینهی روشن سفید عکاسی کنید. تاثیر این عکس خیلی دراماتیک خواهد بود. در این حالت بخش سفید تصویر کاملا از بین خواهد رفت و یک صحنهی جذاب خلق میشود.
- همچنین میتوانید عکسهای Double Exposureای بگیرید که تقریبا شبح مانند هستند. برای انجام این کار فقط کافیست سوژه را در فاصله دورتری از کادر قرار دهید. با این کار یک توهم نسبتا شفاف در عکس خودتان خواهید داشت.
- البته برخی عکاسهای DSLR ترجیح میدهند به جای عکاسی با نوردهی دوگانه با کمک دوربین، از نرمافزارهایی مثل فتوشاپ و… برای این کار استفاده کنند اما این کار هیچ هیجانی ندارد. در عکاسی بهتر است هر روز یک کار جدید را امتحان کنید.
در صورتی که میخواهید عکسهای Double Exposure خیلی خوب و تاملبرانگیزی خلق کنید از همین الان تمرین کردن را شروع کنید. تمرین چیزی است که باعث میشود شما توانایی خلق عکسهای فوقالعاده را داشته باشید. در صورتی هم که سوال خاصی در این مورد دارید، از قسمت نظرات همین مطلب با ما در ارتباط باشید؛ کارشناسان نورنگار در اسرع وقت به تمامی سوالات شما پاسخ خواهند داد.