نور به طور گستردهای، رویکرد فنی ما را تعیین و فضای اساسی صحنهها را در عکاسی از منظره مشخص میکند. جزئیات سوژه ها را را به حد زیادی تعریف می کند و اغلب موضوع اصلی خود نور است.
من این مجموعه را که شامل چهار تصویر از یک کوه یخی است، را در پایان ماه مه سال 2013 در چهار زمان مختلف در طی چند روز گرفتم. در مجموع 5 عکس بودند اما بررسی چهارتا از عکسها برای بررسی تاثیر نور در عکاسی از منظره کافی است. تنها در خانه بودم که کشف کردم که عکسهایی که گرفتهام تقریبا همان قسمت یک کوه یخ را در شرایط روشنایی مختلف نشان میدهد. تفاوتها در این عکسها ناشی از تأثیر موقعیت خورشید، هوا و همچنین چرخش و موقعیت آهسته کوهیخ نسبت به خورشید بود.
در بالا سمت چپ، شما میتوانید نور پس زمینه بعد از ظهر را با قطعه یخ رنگی در سطح آب مشاهده کنید.
در سمت راست بالا، نور جیوهای معمولی قطب شمال زمانی که آسمان پوشیده از ابر است، وجود دارد.
در پایین سمت چپ، خورشید هنگام شب در پشت یک توده ابر پنهان میشود.
در سمت راست پایین، نور باور نکردنی از نور خورشید شب در زیر پوشش ابری متراکم است که باعث میشود یخ زمانی که آسمان تاریک است؛ مانند طلا بدرخشد. به هر حال، این اولین بار نیست که این اتفاق برای من افتاده است. از این چند عکس مشابه، من نتیجه گرفتم که قطب نمای ذهنی من برای زیبایی شناسی تصویر، نتایجی قابل تایید را به روش خاصی ارائه میکند؛ زیرا در شرایط روشنایی مختلف، من ناخودآگاه انتخاب کردهام که تصویر مشابهی از یک فریم را در زمانهای مختلف بگیرم. از یک طرف، به نظر من این نشان میدهد که ، که ترکیب بندیهای من در عکاسی از منظره صرفا محصول یک انتخاب تصادفی نیستند.
از سوی دیگر، این باعث میشود که من از خودم سوال بپرسم که آیا من با انتخاب یک بخش تکراری، خودم را به یک ربات عکاس قابل پیش بینی، شبیه نکردهام. با این حال، باید روشن کردن این سوال را به تعویق بیاندازم، زیرا هنوز به اندازه کافی فکر نکرده ام و موضوع این مقاله نیز چیز دیگری است. به طورکلی من از نتیجهی مقایسه کردن تصاویر خوشنود هستم، زیرا بررسی آنها نشان میدهد با اینکه میتوان تمام چهار تصویر را زیبا و قابل قبول دانست، اما به وضوح میتوان اثرات نور را در اجزای مختلف تصویر مشاهده کرد.
به طور کلی میتوان گفت نور یک ابزار فیزیکی و زیباشناسی لازم برای تبدیل یک فرض و دید هنری به یک تصویر است که حس هنرمند را در هنگام عکسبرداری به بیننده منتقل میکند.
نورپردازی در عکاسی منظره
در طبیعت انواع نور با توجه به شرایط مکانی و زمانی وجود دارد که ما باید براساس این شرایط نوری عکاسی کنیم.
نور بازتاب شده
نورمنعکس شده که نور به صورت نامنظم منتشر میشود، زمانی اتفاق می افتد که نور مستقیم خورشید از یک سطح منعکس میشود؛ با توجه به وضعیت تابش کیفیت این نور در عکس، نرم و زیبا است و حس آرامش طبیعت را به مخاطب القا میکند.
نور مه آلود و ابری
این قبیل تابش نور درفضا ها و روز های مه آلود و ابری یافت میشود که نور بسیار نرمی است که متمایل به رنگ آبی میباشد که این نوع نور از پهنای آسمان می آید؛ توسط این نور میتوان تصاویر بسیار چشمگیری را ثبت کرد؛ رعایت اصول نورپردازی در عکاسی طبیعت به خصوص در شرایط ویژه در روز های مه آلود میتواند باعث شود که شما تصاویر خارق العاده ای را ثبت کنید.
نور پس زمینه
یک عکس با نورپس زمینه معممولی، دارای یک قاب از اشعه ی خورشید در اطراف موضوع مد نظر شما هست که به راحتی قادر خواهید بود که خورشید را به عنوان یک نقطه روشن در عکس مشاهده کنید؛ البته تنظیم صحیح دوربینتان هم شما را در ثبت عکس های زیباتر بسیار کمک خواهد کرد و تصویر شما زیباتر خواهد شد.
نور مستقیم
حدود یک تا دو ساعت پس از طلوع خورشید و یک تا دو ساعت قبل از غروب، زمانی است که نور خورشید مستقیم نمایان میشود؛ این مدل نور برای ثبت عکس سیاه و سفید بسیار عالی است و بهترین زمان برای ثبت عکس های سیاه و سفید است اما همین نور میتواند برای عکاسی رنگی، بسیار تند و شدید باشید؛ به این نکته توجه داشته باشید که در مواجهه با نور مستقیم خورشید باید بسیار محتاطانه عمل کنید؛ زیرا با رعایت نکردن برخی موارد شاید موفق به ثبت عکس دلخواهتان نشوید.
نور صبحگاهی و عصرگاهی
نورهای صبحگاهی و عضر گاهی ممولا گرم و افقی هستند که در طلوع و غروب منتشر میشوند؛ علت اینکه میگوییم جهت این نور افقی است، این است که به وسیله اشعه های خورشید در زاویه ای که در حال طلوع یا غروب میباشد به وجود می آید؛ این سبک نور، یک نور بسیار عالی برای عکاسی میباشد؛ زیرا داری کنتراست کم و رنگ گرم است و در عکاسی در این نور، اشیای که در معرض این نور قرار میگیرند، اینطور به نظر میرسند که انگار درون خود درخشش خاصی دارند ؛ به کار گیری صحیح این نور شما را شگفت زده میکند. سعی کنید با این نور در عکاسی منظره تمرین کنید.
سایه باز
در عکاسی منظره، سایه باز به اینگونه است که نورمستقیم خورشید در آن منطقه وجود ندارد ؛ به همین علت نور در این مناطق بسیار نرم است و این سبک تابش را بیشتر میتوانید در مناطق جنگی مشاهده کنید؛ بهترین مطلب در باره این سبک تابش نور این است که شما میتوانید با رعایت اصول نورپردازی در عکاسی طبیعت، تمام روز را با خیالی راحت به عکاسی بپردازید و این نور نرم هم بدون هیچ تغییری باقی خواهد ماند .
مقاله مرتبط: آموزش اصول عکاسی از منظره؛ عناصرکلیدی عکاسی منظره
برای تمرین اصول نورپردازی در عکاسی طبیعت چه باید بکنیم؟
برای تمرین بهتر و یادگیری اصول نورپردازی، سعی کنید از یک سوژه در یک موقعیت مکانی ثابت قبل از طلوع و بعد از غروب خورشید عکاسی کنید؛ تفاوت در نور و تابش را به خوبی درک خواهید کرد. رنگ و میزان نور را در تصویر هایی که در مناطق نورانی و سایه ثبت شده را به راحتی مقایسه کنید. با این مقایسه میتوانید تجربیات بسیار زیاد و مفیدی را کسب کنید.
سلام
ممنون از مطالب خوب تون
من می خواستم عکس های کوه یخ و مطلب مربوط به اون رو توی نشریه روشان بیارم.میشه نام عکاس رو بفرمایید تا در زیر عکس ها منتشر کنم؟؟