- حالت تاخیر نوردهی چیست؟
- روش فعالسازی حالت تاخیر نوردهی
- اختصاص حالت تاخیر نوردهی به یک کلید خاص
- حالت تاخیر نوردهی در مقابل EFCS
- تاخیر نوردهی در مقابل Mirror up
- تاخیر نوردهی به همراه تریگر شاتر
- تاخیر نوردهی به همراه حالتهای عکاسی تکی/پیاپی/ بی صدا
- حالت تاخیر نوردهی به همراه تایمر
- حالت تاخیر نوردهی + Mirror Up + EFCS خاموش
- حالت تاخیر نوردهی + Mirror Up + EFCS روشن
- Live View + حالت شاتر بی صدا + تایمر
- تنظیمات ایدهآل برای دوربینهای مختلف نیکون در زمان عکاسی با سه پایه
حالت تاخیر نوردهی چیست؟
در اکثر دوربینهای DSLR مدرن نیکون یک قابلیت تحت عنوان «حالت تاخیر نوردهی» یا Exposure Delay Mode وجود دارد که وظیفهی آن کاهش لرزش ناشی از مکانیسم آینه دوربین (یا ضربه آینه) است. از آنجایی که مکانیسم آینه نسبتا بزرگ و زمخت است ممکن است پس از باز شدن برای ورود نور باعث لرزش تمام دوربین و در نهایت تار شدن تصاویر شما شود. این موضوع بیشتر در زمان استفاده از سرعت شاترهای کوتاه و فواصل کانونی بلندتر دیده میشود. برای کاهش این لرزشها شما میتوانید قابلیت Exposure Delay Mode را فعال کنید و زمانسنج آن را روی چیزی از 0.2 ثانیه تا 3 ثانیه تنظیم کنید.
پس از اینکه کلید شاتر را فشار دهید، آینهی دوربین کنار خواهد رفت و دوربین تا وقتی که مدت زمان تعیین شده برای حالت تاخیر نوردهی پایان بیابد منتظر خواهد ماند و پس از آن عکس موردنظر شما گرفته خواهد شد. زمانی که تاخیر نوردهی را روی چیزی مثل 3 ثانیه تنظیم کنید و کلید شاتر را فشار دهید، اتفاقات زیر رخ میدهند:
- آینه بالا خواهد رفت
- دوربین 3 ثانیه منتظر خواهد ماند تا لرزشهای ناشی از حرکت آینه متوقف شوند. شاتر بسته باقی خواهد ماند.
- شاتر دوربین درگیر خواهد شد (پردههای شاتر جلو و پشت پائین میآیند) تا نور به سنسور برسد و تصویر شما ثبت شود
- آینه پائین میآید
- پردههای جلو و پشت شاتر به موقعیت اولیه خودشان بر میگردند.
حالت EDM میتواند تا حدود زیادی ضربهی آینه را کاهش دهد و تاثیر آن در زمان استفاده از سرعت شاترهای پائینتر خیلی مشهود خواهد بود. در صورتی که حتی زمان عکاسی روی سه پایه هم با تصاویر تار روبرو خواهید شد بهتر است از این حالت یا حالت Mirror Up استفاده کنید تا لرزش ناشی از آینه دوربین را به حداقل میزان ممکن برسانید.
نکته جالب در مورد این حالت این است که میتوانید از آن در کنار دیگر حالتهای دوربین هم استفاده کنید. برای مثال میتوانید از آن در کنار تایمر استفاده کنید و حتی میتوانید روی Live View هم از آن استفاده کنید. در ادامه با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در مورد رفتار دوربین در زمان استفاده از حالتهای مختلف دوربین به دست بیاورید.
روش فعالسازی حالت تاخیر نوردهی
در دوربینهای DSLR نیکون شما میتوانید EDM را با مراجعه به منوی Custom Settings فعال کنید. این قابلیت معمولا در مسیر Menu -> Custom Setting Menu -> Shooting / Display -> Exposure Delay Mode قرار دارد.
زمانی که وارد این منو شوید میتوانید تایمر دوربین را از 0.2 ثانیه تا 3 ثانیه (بسته به مدل دوربین) تنظیم کنید
اختصاص حالت تاخیر نوردهی به یک کلید خاص
خیلی از عکاسها ترجیح میدهند این قابلیت را به یک کلید خاص تخصیص دهند تا راحتتر بتوانند به آن دسترسی داشته باشند. برای مثال در دوربینهایی مثل نیکون D7500، D500 و D810 میتوانید این حالت را به کلید Function یا Preview اختصاص دهید و بتوانید با فشار دادن این کلید و کلید پشتی به تنظیمات این حالت دسترسی داشته باشید.
تنها کاری که باید انجام دهید این است که به مسیر Menu -> Custom Setting Menu -> Assign Fn Button / Assign Preview Button -> Press + Command Dials -> Exposure Delay Mode مراجعه کنید. پس از اینکه این قابلیت را به یکی از کلیدها اختصاص دادید فقط کافی است که کلید مدنظر را فشار دهید و نگه دارید و سپس از کلید چرخان پشتی استفاده کنید تا زمان مورد نظر خودتان را انتخاب کنید و یا این حالت را خاموش کنید.
به صورت شما توانایی اعمال تغییرات سریع در زمان عکاسی را خواهید داشت. علاوه بر این روش میتوانید با اضافه کردن EDM به تنظیمات «My Menu» و اختصاص یک کلید خاص برای دسترسی به My Menu هم به این حالت دسترسی داشته باشید.
حالت تاخیر نوردهی در مقابل EFCS
لازم به ذکر است که نحوهی کار تاخیر نوردهی با پرده شاتر جلویی الکترونیک یا EFCS متفاوت است. تاخیر نوردهی عملا یک تایمر است که میتواند در کاهش لرزشهای ناشی از ضربهی آینه موثر باشد اما EFCS فقط برای شک شاتر کاربرد دارد. این بدین معنی است که به صورت ایدهآل شما باید از ترکیب هر دو حالت استفاده کنید تا لرزش دوربین را کاهش دهید و یا حتی به صورت کامل حذف کنید
تاخیر نوردهی در مقابل Mirror up
با اینکه هر دو حالت Mirror up و تاخیر نوردهی با بالا بردن آینه دوربین و نگه داشتن آن در همان حالت تا پایان لرزشها کار میکنند اما تفاوت آنها در این است که شما میتوانید از EDM به همراه اکثر حالتهای دوربین از جمله Mirror Up استفاده کنید. تاخیر نوردهی اساسا یک تایمر قبل از ثبت عکس است. برای مثال زمانی که از Live View استفاده میکنید، EDM آینه را بلند نمیکند (زیرا آینه از قبل بالا برده شده است) بلکه به عنوان یک تایمر قبل از ثبت عکس عمل میکند.
[relatedpost post=”126740″]
در صورتی که از حالت Mirror Up بدون EDM استفاده کنید، باید دو بار کلید شاتر را فشار دهید. یک بار برای بلند کردن آینه و قفل کردن آن و بار دیگر برای ثبت عکس و پائین آوردن آینه. با این وجود بهتر است از EDM به همراه حالت Mirror Up استفاده کنید زیرا به شما این امکان را میدهد که بدون نیاز به ریموت شاتر عکاسی کنید. زمانی که EDM فعال شده باشد و حالت Mirror Up هم انتخاب شده باشد شما میتوانید با دست خودتان شاتر دوربین را فعال کنید.
زمانی که اولین بار شاتر را فشار میدهید، آینه بالا میرود (در صورتی که EFCS هم فعال شده باشد، شاتر پردهی مقابل هم به صورت همزمان بالا میرود) و دومین بار هم که شاتر را فشار میدهید تایمر تاخیر نوردهی درگیر خواهد شد. سپس دوربین تا پایان زمان تعیین شده صبر خواهد کرد و عکس موردنظر شما را ثبت خواهد کرد. پس از ثبت عکس هم آینه پائین خواهد آمد. فاصلهای که بین فشار دادن کلید شاتر برای دومین بار و ثبت تصویر وجود دارد اجازه میدهد لرزشها کاهش یابند و یک عکس واضح بگیرید.
تاخیر نوردهی به همراه تریگر شاتر
از آنجایی که حالت تاخیر نوردهی یک قابلیت قدرتمند برای کاهش لرزش دوربین است به احتمال خیلی زیاد نیازی به استفاده از تریگر شاتر در زمان عکاسی نخواهید داشت. تنها حالتی که ممکن است نیاز باشد از تریگر شاتر استفاده کنید مواقعی است که به نوردهی بیش از 30 ثانیه نیاز دارید. در واقع در صورتی که از دوربینهایی مثل نیکون D810 و D850 استفاده میکنید برای نوردهی طولانی هیچ نیازی به ریموت شاتر هم ندارید.
در این مواقع میتوانید دوربین را روی حالت «Time» قرار دهید (حالت دستی، بعد از حالت Bulb، مشخص شده با دو عدد خط فاصله –). سپس با دوربین خودتان میتوانید مدت زمان نوردهی را اندازهگیری کنید. با یک بار فشار دادن کلید شاتر نوردهی آغاز میشود و در صورتی که دوباره آن را فشار دهید نوردهی پایان مییابد. شما میتوانید با این روش مدت زمان نوردهی را روی هر مقداری که دوست داشته باشید تنظیم کنید و تنها محدودیت شما عمر باتری دوربین است.
در ادامه ترکیب حالت تاخیر نوردهی را با حالتهای مختلف دوربین بررسی میکنیم تا ببینیم کدام یک عملکرد بهتری در زمان عکاسی دارند.
تاخیر نوردهی به همراه حالتهای عکاسی تکی/پیاپی/ بی صدا
حتی در صورتی که تصمیم داشته باشید از حالت Mirror up استفاده نکنید، تاخیر نوردهی میتواند در کنار حالتهای دیگر دوربین مثل عکاسی تکی/پیاپی/ بی صدا و تایمر هم به شما کمک کند. وقتی که روی سه پایه عکاسی میکنید، بهتر است است حالت EDM را با تایمر حداقل یک دقیقهای فعال کنید تا لرزش دوربین به شکل چشمگیری کاهش یابد.
بنابراین در صورتی که از حالتهای عکاسی تکی/پیاپی/ بی صدا برای عکاسی استفاده میکنید، تاخیر نوردهی با حداقل مدت زمان یک دقیقه میتواند در کاهش لرزش ناشی از حرکت آینه موثر باشد. البته در صورتی که قصد دارید از EFCS استفاده کنید، بهتر است تا جای ممکن از حالت تاخیر نوردهی به همراه حالت عکاسی تکی، پیاپی یا بی صدا استفاده نکنید زیرا EFCS در این حالتها کار نمیکند. (فقط برای دوربینهای D7500، D500، D810 و D5)
رفتار دوربین: آینه به محض فشار دادن کلید شاتر بالا میرود (شاتر پرده جلویی بسته خواهد شد، زیرا EFCS غیرفعال است). دوربین تا انتهای مدت زمان تایمر تاخیر نوردهی منتظر میماند، عکس موردنظر شما گرفته میشود و سپس آینه پائین خواهد آمد.
حالت تاخیر نوردهی به همراه تایمر
این حالت لرزشهای ایجاد شدهی ناشی از دست کاربر را حتی قبل از اینکه آینه بالا برود از بین خواهد برد. البته در دوربینهای جدیدی که از EFCS استفاده میکنند بهتر است از ترکیب این دو حالت استفاده نشود زیرا EFCS درگیر نخواهد شد.
رفتار دوربین: تایمر به محض فشار دادن کلید شاتر درگیر خواهد شد. پس از انقضای مدت زمان تایمر آینهی دوربین بالا میرود (شاتر پرده جلویی بسته خواهد شد، زیرا EFCS غیرفعال است). سپس دوربین منتظر خواهد ماند تا تایمر تاخیر نوردهی هم منقضی شود و سپس تصویر مورد نظر شما ثبت میشود. در نهایت آینه هم پائین خواهد آمد.
حالت تاخیر نوردهی + Mirror Up + EFCS خاموش
در صورتی که امکان استفاده از EFCS را دارید این ترکیب توصیه نمیشود زیرا فقط لرزشهای ناشی از آینهی دوربین کاهش مییابد و لرزشهای ناشی از مکانیسم شاتر باقی خواهند ماند.
رفتار دوربین: ابتدا با فشار دادن شاتر، آینه به سرعت برداشته خواهد شد اما پردهی شاتر جلویی بسته باقی خواهد ماند، زیرا EFCS خاموش است. دوربین آماده خواهد ماند و منتظر دومین فشار شاتر باقی خواهد ماند. پس از فشار دادن دوبارهی شاتر، دوربین تا زمان انقضای تایمر تاخیر نوردهی منتظر میماند و پس از ثبت عکس نیز آینه پائین میآید.
حالت تاخیر نوردهی + Mirror Up + EFCS روشن
این حالت یک ترکیب ایدهآل برای تمامی دوربینهای DSLR نیکون است که از EFCS پشتیبانی میکنند. در DSLRهای جدید نیکون مثل D850 میتوانید از حالت تاخیر نوردهی به همراه حالتهای Quiet/ Quiet Continues و EFCS وجود دارد و به همین خاطر میتوانید تمام نویز ناشی از آینه دوربین و همینطور مکانیسم شاتر را از بین ببرید.
رفتار دوربین: ابتدا با فشار دادن کلید شاتر هم آینه و هم پرده جلویی شاتر بالا میرود زیرا EFCS روشن است. دوربین در حالت آماده به کار میماند و منتظر دومین فشار شاتر باقی خواهد ماند. با دومین باری که کلید شاتر را فشار میدهید، دوربین تا پایان تایمر EDM منتظر میماند و پس از آن عکس مورد نظر شما ثبت میشود. سپس هم پرده شاتر پایانی و هم آینه پائین خواهند آمد.
نکته: رفتار حالت تاخیر نوردهی به همراه حالت Mirror Up در نیکون D850 در زمان استفاده از حالت Live View متفاوت است. در حالت Live view این دوربین لازم است برای ثبت عکس فقط یکبار کلید شاتر را فشار دهید اما در دوربینهای قدیمیتر مثل D810 باید دو بار کلید شاتر را فشار دهید.
[relatedpost post=”144124″]
Live View + حالت شاتر بی صدا + تایمر
حالت شاتر بی صدا (که تحت عنوان شاتر الکترونیک هم شناخته میشود) فقط در نیکون D850 موجود است. برای استفاده از این قابلیت باید در حالت Live View کلید «i» را فشار دهید و سپس به مسیر Silent Live view photography مراجعه کنید و در نهایت Mode 1 را انتخاب کنید. در صورتی که این حالت فعال باشد، مکانیسم شاتر اصلا درگیر نخواهد شد و نیازی به Mirror Up یا EFCS نخواهید داشت زیرا آینه از قبل برداشته شده است و مکانیسم شاتر هم غیرفعال شده است. در زمان استفاده از این قابلیت بهتر است آن را با تایمر ترکیب کنید اما میتوانید از آن در کنار حالت تاخیر نوردهی هم استفاده کنید.
تنظیمات ایدهآل برای دوربینهای مختلف نیکون در زمان عکاسی با سه پایه
براساس گفتههای بالا تنظیمات ایدهآل برای عکاسی با دوربینهای DSLR مختلف نیکون ممکن است به شکل زیر باشد:
دوربینهای قدیمیتر با پشتیبانی از تاخیر نوردهی و بدون EFCS (D7000، D7300، D600، D800، D800E، D3 و D4S):
حالت تاخیر نوردهی (بین 1 تا 3 ثانیه)+ تایمر، یا Live View + حالت تاخیر نوردهی (1 تا 3 ثانیه)
دوربینهای جدیدتر با حالت تاخیر نوردهی و EFCS (D7500, D500, D810, D5):
حالت تاخیر نوردهی (1 تا 3 ثانیه) + تایمر خودکار، یا Live View + EFCS روشن + حالت Mirror Up
نیکون D850
حالت تاخیر نوردهی (1 تا 3 ثانیه) + EFCS روشن + یکی از حالتهای Quiet / Quiet Continuous / Mirror Up، یا Live View + EFCS روشن + Mirror Up، یا Live View + حالت شاتر بی صدا + تایمر خودکار (برای سوژههای ثابت).