دسته بندی محصولات

  • عکاسی

  • فیلمبرداری

  • نورپردازی

  • تجهیزات صدا

  • لوازم جانبی

  • لوازم جانبی موبایل

  • محصولات دست دوم

  • محصولات آموزشی

لوازم جانبی دوربین

(همه محصولات)

لرزشگیر اپتیکال چیست و چه تفاوتی با EIS دارد؟

راهنمای انتخاب
لرزشگیر اپتیکال چیست و چه تفاوتی با EIS دارد؟

 لرزشگیر اپتیکال (OIS)

اگر تا به حال موقع راه رفتن، عکاسی و فیلم‌برداری انجام داده باشید یا حتی موقع عکاسی دستتان لرزیده باشد، می‌دانید که لرزش ناشی از حرکت، باعث ثبت عکس‌های تار و بی‌کیفیت می‌شود. حتی در گذشته عکاسان حرفه‌ای با مشکل لرزش و تاری عکس دست و پنجه نرم می‌کردند تا بالاخره لرزشگیر تصویر اختراع شد. به زبان ساده وظیفه لرزشگیر از بین بردن لرزش‌های احتمالی هنگام عکاسی و فیلم‌برداری است.

OIS مخفف کلمه Optical Image Stabilization یا همان لرزشگیر اپتیکال است. لرزشگیر اپتیکال اولین بار اواسط دهه 70 وارد بازار شد و روی دوربین‌های کامپکت و لنزهای SLR نصب شد.

این فناوری به عکاسان کمک کرد تا بتوانند از فاصله دورتر بدون نیاز به سه پایه عکس بگیرند. لرزشگیرهای اپیتکال بر روی لنزهای دوربین عکاسی نصب می‌شدند تا عکس‌ها به دلیل لرزش دست تار نشود و وضوح خود را از دست ندهد.

بیست سال بعد لرزشگیر اپیتکال یا OIS برای نصب روی لنز دوربین گوشی‌های موبایل طراحی شد که اتفاقا استفاده از این فناوری بر روی موبایل‌ تصمیم درست‌تری بود؛ چرا که اندازه لرزشگیرهای موبایل کوچک‌تر از لرزشگیر دوربین‌های قدیمی است و کار با آن آسان‌تر است. OIS اکنون یکی از امکانات اصلی گوشی‌های پرچمدار به شمار می‌رود.

عملکرد OIS یا لرزشگیر اپتیکال از طریق لنز دوربین و حسگر‌ها است. لرزشگیر اپیتکال از طریق حسگر ژیروسکوپی، حرکت دوربین را کنترل می‌کند و دوربین در هر زاویه‌ای حرکت کند با کنترل و شناسایی آن دوربین را تنظیم می‌کند تا از لرزش‌های احتمالی جلوگیری کند.

در واقع لنز دوربین زمانی که لرزش را شناسایی کند در جهت مخالف لرزش‌ها حرکت می‌کند و در نهایت باعث می‌شود تصویر و سوژه در مرکز لنز ثابت قرار بگیرند. عکسی که در زیر مشاهده می‌کنید با تنظیمات ISO، دیافراگم، فوکوس و سرعت شاتر یکسان ثبت شده‌اند و تنها تفاوت آن استفاده از قابلیت لرزشگیر اپتیکال (OIS) برای تصویر سمت راست است.

لرزشگیر اپتیکال هنگام عکاسی

اگر دست شما موقع عکاسی با گوشی ثابت نباشد و لرزش داشته باشد، عکس‌ها وضوح خود را از دست می‌دهند، اما زمانی که دوربین موبایل دارای لرزشگیر اپیتکال باشد، مدت زمان عکاسی کاهش می‌یابد و حتی با وجود لرزش و حرکت موقع عکاسی، عکس‌ها کیفیت خود را حفظ می‌کنند.

از دیگر ویژگی‌های لرزشگیر اپیتکال این است که سنسور دوربین، نور بیشتری هنگام عکاسی دریافت می‌کند و این امکان وجود دارد که در محیط‌های کم‌ نور عکس‌هایی با کیفیت مناسب خلق کنید.

لرزشگیر اپیتکال هنگام فیلم‌برداری

ویدیوهایی که با دوربین گوشی دارای لرزشگیر اپیتکال ضبط می‌کنید، پایدارتر است؛ لرزش تصویر در این ویدیوها بسیار کم بوده و باعث خسته شدن چشم‌ها نمی‌شود. لرزشگیر اپیتکال باعث می‌شود تماشای ویدیوها لذت‌بخش‌تر و متفاوت‌تر از ویدیوهای بدون لرزشگیر باشد.

بررسی مزایا و معایب لرزشگیر اپتیکال

از مزایای لرزشگیر اپیتکال می‌توان به این مورد اشاره کرد که امکان ثبت عکس‌های واضح در شرایط کم نور را برای کاربران فراهم می‌کند، اما با این وجود راه حلی برای از بین بردن انواع تاری عکس نیست. برای مثال: ممکن است تاری بیش از اندازه عکس شما به دلیل حرکت بیش از اندازه سوژه هنگام عکاسی باشد که OIS برای چنین موردی کاربردی ندارد.

در زمینه ضبط ویدیو، وجود OIS یک شانس بزرگ در دوربین گوشی است؛ چون تنظیمات لنز دوربین و وجود لرزشگیر فرصت ضبط ویدیوهایی با لرزش کمتر را فراهم می‌کند و یک مزیت بزرگ برای تهیه ویدیوهای کم هزینه برای کسانی است که به تولید محتوای ویدیویی علاقه‌مند هستند.

لرزشگیر اپتیکال یک قطعه فیزیکی است که بر روی لنز دوربین نصب می‌شود. نصب این قطعه روی لنز دوربین شکل ظاهری گوشی را تغییر می‌دهد و معمولا بیرون‌زدگی لنز دوربین و قطر گوشی افزایش می‌یابد.

لرزشگیر اپیتکال هزینه بسیار زیادی برای تولیدکنندگان موبایل دارد و این قابلیت معمولا در گوشی‌های گران‌قیمت و پرچمدار مشاهده می‌شود.

لرزشگیر الکترونیکی (EIS)

لرزشگیر الکترونیکی یا Electronic Image Stabilization یک فناوری نرم‌افزاری است و برای جلوگیری از لرزش فیلم و عکس از یک نرم‌افزار استفاده می‌کند. این لرزشگیر برخلاف لرزشگیر OIS، قطعه فیزیکی ندارد و با استفاده از شتاب‌سنج گوشی حرکات اضافه عکس و فیلم را تشخیص می‌دهد.

از آن‌جایی که لرزشگیر دیجیتال از طریق یک نرم‌افزار عمل می‌کند و استفاده از آن هزینه چندانی ندارد، این قابلیت در گوشی‌های میان‌رده نیز دیده می‌شود و با ارائه نسخه‌های جدید نرم‌افزاری امکان آپدیت آن وجود دارد. اما این لرزشگیر می‌تواند اشکالاتی مثل افکت جزئی و مصنوعی در ویدیوها داشته باشد.


بررسی مزایا و معایب لرزشگیر دیجیتال

از مزایای لرزشگیر الکترونیکی یا دیجیتال سرعت بالا و نداشتن قطعه فیزیکی در گوشی موبایل است و وجود آن تاثیری و بر وزن و ابعاد دستگاه ندارد.

لرزشگیر دیجیتال برای از بین بردن لرزش فیلم از یک الگوی نرم‌افزاری استفاده می‌کند و درواقع برای از بین بردن لرزش ویدیوها تصاویر را برش می‌دهد. از بین بردن لرزش ویدیو با استفاده از روش کات کردن، باعث بزرگ شدن بیش از حد معمول ویدیو می‌شود و در این شرایط ویدیو شما کیفیت اصلی خود را تا حدودی از دست می‌دهد و رزولوشن عکس کاهس پیدا می‌کند و نویز در آن مشاهده می‌شود. برای دیدن تاثیر این لرزشگر روی عکس زیر کلیلک کنید.

عکاسی جامع

تفاوت لرزشگیر اپیتکال و EIS چیست؟

از نظر ساختار کلی این دو لرزشگیر با یک‌دیگر تفاوت‌هایی دارند. لرزشگیر اپتیکال دارای یک قطعه مکانیکی پر هزینه است، در صورتی که لرزشگیر دیجیتال با استفاده از نرم‌افزار، لرزش عکس و فیلم را کنترل می‌کند و هزینه زیادی برای تولیدکنندگان ندارد.

از نظر عملکردی، لرزشگیر اپیتکال به دلیل وجود قطعه فیزیکی برای گرفتن لرزش ویدیوها طبیعی‌تر عمل می‌کند. لرزشگیر دیجیتال چون سیستم نرم‌افزاری دارد سرعت بسیار بالاتری نسبت به لرزشگیر اپیتکال دارد. به‌طور کلی لرزشگیر دیجیتال بیشتر برای ویدیو کاربرد دارد و لرزشگیر اپتیکال در کنار کاربرد برای ویدیو، برای عکاسی در محیط‌های کم نور نیز عملکرد خوبی دارد.

لرزشگیر خارج از دوربین

همه چیز به لرزشگیر‌های داخل دوربین ختم نمی‌شود! لرزشگیرهای خارج از دوربین که به گیمبال معروف هستند، سال‌هاست برای ضبط ویدیوهای حرفه‌ای کاربرد دارند. گاهی زمان برای ضبط ویدیو محدود است و ممکن است با دقت کمتری این کار را انجام دهیم و اینجاست که گیمبال به کمک شما می‌آید و با خیال آسوده‌تری می‌توانید ضبط را انجام دهید. گیمبال‌ها برای استفاده در تهیه مستند، فیلم‌برداری در محیط‌های شلوغ و یا فیلم‌برداری هوایی بسیار کاربرد دارند.

[relatedpost post=”163628″]

آموزش عکاسی اقساطی

اپلیکیشن حذف لرزش فیلم با موبایل

حتی اگر دوربین شما لرزشگیر نداشته باشد یا با وجود لرزشگیر بعد از ضبط ویدیو متوجه شوید کیفیت آن چندان مطلوب نیست، زانوی غم بغل نگیرید! خوشبختانه اپلیکیشن‌های بسیاری برای ادیت ویدیو وجود دارد که یکی از کاربردهای آن‌ کم کردن لرزش فیلم است.

در این قسمت می‌خواهیم یک اپلیکیشن پرکاربرد اندروید برای حذف لرزش فیلم را معرفی کنیم. این اپلیکیشن‌‌ چوب جادو ندارد و قرار نیست معجزه کند، اما تا حدودی کیفیت و لرزش ویدیو را کاهش می‌دهد.

اپلیکیشن Photos

اپلیکیشن Photos یکی از برنامه‌های پیش‌فرض در اکثر موبایل‌های با سیستم‌عامل اندروید است. اگر این برنامه در گوشی شما وجود ندارید با دانلود اپلیکیشن Photos می‌توانید به آن دسترسی داشته باشد.

کار با این اپلیکیشن بسیار ساده‌ست؛ وارد برنامه می‌شوید و فیلم مورد نظرتان را انتخاب می‌کنید و گزینه ادیت را انتخاب می‌کنید.
بعد از این کار، روی آیتمی که شبیه موبایل است کلیک می‌کنید.

در نهایت عملیات کاهش لرزش فیلم شروع می‌شود و گزینه Stabilizing را روی صفحه مشاهده می‌کنید. پس از اتمام عملیات با مقایسه فیلم قدیم و فیلم جدید متوجه کاهش لرزش ویدیو خواهید شد.


امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد. می‌توانید سوالات و نظرات خود درمورد این مقاله را در بخش نظرات برای ما بنویسید.

نویسنده : الهه سرباز

2 دیدگاه
  • رضا شمسیان گفت:

    با سلام و تقدیم شایسته ترین ادب واحترام
    ضمن آرزوی بهترینها برای مدیریت محترم و عزیزان بسیار شایسته نورنگار، بدین وسیله از گردآورنده مطالب بسیار ارزنده در مورد مقاله انواع لرزشگیر ها و توضیحات جامع و حرفه ای آن، تشکر و کمال سپاس خود را تقدیم مقام پر مهرتان می نمایم.
    با احترام رضا شمسیان

    • پشتیبان نورنگار گفت:

      سلام دوست عزیز نورنگاری
      خوشحالم که مطالب براتون مفید بوده سپاس ازحسن توجه شما ممنون ازثبت نظر زیبای شما که باعث انگیزه برای مطالب بهتر میده 🌹🙏

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط