با قدم زدن در خانههای تاریخی کاشان، در معماری چشمنواز آنها غرق میشوید و در خیال خود تکههای تاریخ را کنار هم میچینید. به همین دلیل است که کاشان یکی از بهترین مکانها برای عکاسی معماری خواهد بود. شاید بیدلیل نیست که فرش کاشان این همه رنگ و طرح دلپذیر دارد. چشم زیباییها را میبیند و دل و دست آن را بازتاب میدهد.
دسترسی کاشان
فاصله از تهران: ۲۴۷ کیلومتر
مدت سفر زمینی: ۲ ساعت و ۴۵ دقیقه
مدت سفر با قطار: ۲ و نیم ساعت
مسیر سفر زمینی از تهران به کاشان بسیار سرراست است. کافی است اتوبان تهران-قم را تا کاشان ادامه بدهید.
اگر مایل باشید با اتوبوس به کاشان سفر کنید، میتوانید از پایانه جنوب به مقصد پایانه کاشان در میدان شهید زجاجی اتوبوس سوار شوید قطار کاشان نیز از میدان راهآهن تهران حرکت میکند.
در سفر به کاشان، از چه مکان هایی دیدن کنیم؟
1-باغ فین
قطعا یکی از زیباترین و دوستداشتنیترین مکانهای دیدنی در شهر کاشان، باغ زیبای فین است که میتوان از آن به عنوان نمونهی کاملی از باغهای ایرانی نام برد. این مکان از لحاظ تاریخی نیز بسیار مهم و ارزشمند بوده است، به گونهای که در «تاریخ قم» از کهنترین منابع تاریخی در این باره چنین نوشته شده است.
بناها و كاريزهای فين به امر جمشيد احداث شده است.
محوطهای چشمنواز و مطبوع که از گذشتههای دور مورد توجه پادشاهان قرار داشته و در دوران دیگر حکمرانان تاریخ از جمله «آل بویه» و «ایلخانان» گسترش یافته و در برخی دوران نیز بازسازی شده است.
2- حمام فین
دو حمام مهم و تاریخی ایران، در شهر کاشان و در بخش جنوبی باغ فین قرار دارد که به نامهای حمام بزرگ (حمام سلطنتی، به دستور فتحعلی شاه قاجار ساخته شد) و حمام کوچک (حمام خدمتکاران)، شناخته میشود.
در بخش خزینهی حمام کوچک، ۷ کاشی به قدمت ۵۰۰ سال وجود دارد.
حمام کوچک در دوران حکومت صفویان ساخته شده و از پیشینهی کهنتری نسبت به حمام بزرگ برخوردار است و قتل امیرکبیر، یکی از تلخترین و مهمترین اتفاقات تاریخی و سیاسی ایران کهن، در آن رخ داده است.
3-مسجد و مدرسه آقا بزرگ کاشان
مسجد و مدرسهی آقا بزرگ کاشان، یکی از زیباترین و باشکوهترین مساجد ساخته شده در دوران قاجار است که با کمک مالی «حاج محمدتقی خانبان»، احداث شده و پروسهی ساخت آن در زمان سلطنت «ناصرالدین شاه»، به اتمام رسیده است.
عمارتی که گنبد آن، از معماری زیبا و چشمنوازی برخوردار بوده و از نظر نوع ساخت، از کمنظیرهای زمان خود محسوب میشود.
4-آتشکده نیاسر کاشان
آتشکدهای چهارطاقی و به جایمانده از دوران حکومت ساسانیان در ارتفاعات نیاسر کاشان قرار دارد که در گذشتههای دور، به عنوان مکانی برای برگزاری آیین و رسوم خاص پیروان دین زرشت، مورد استفاده قرار میگرفت.
این اثر تاریخی که به نامهای «چهار قاپو» و «چهار دروازه» نیز شهرت دارد، توسط باستانشناسان در گروه قدیمیترین و عظیمترین نمونههای بنای چهارطاقی ایرانی قرار گرفته است که اتفاقا در بین دیگر آثار مشابه، سالمتر بوده و خسارات و خرابیهای کمتری را به خود دیده است.
این منطقه بسیار مورد توجه عکاسان علاقمند به عکاسی از آسمان شب قرار دارد.
5-تپههای سیلک کاشان
قطعا بازدید از مکانی که میتواند از کهنترین تمدنهای تاریخ بشری باشد، جالب و هیجانانگیز خواهد بود. تپههای سیلک کاشان (گورستانهای الف و ب که هر کدام به ترتیب از قدمتی بیش از ۳۵۰۰ و ۳۰۰۰ سال پیش از میلاد برخوردار است و لایه های تمدنی متفاوتی توسط باستان شناسان رقم خورده)، که برای علاقمندان به تاریخ و باستانشناسی بسیار جذاب است.
این زیگورات که از گل رس و سفال ساخته شده که تا مدتها از وجود آنها، اطلاعاتی در دسترس نبود تا پس از جاری شدن سیل در هشتاد سال پیش، سر از خاک بیرون آورده و به عنوان آثاری تاریخی و ارزشمند، مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت.
6-خانه بروجردیها
در شهر کاشان، میتوان عمارات و خانههای قدیمی با معماری زیبا و شگفتانگیز بسیاری را مشاهده کرد که بواسطهی معماری جالب و منحصربهفرد، از شهرتی مثالزدنی برخوردار بوده و امروزه به یکی از دوستداشتنیترین جاذبههای گردشگری این شهر زیبا و تاریخی، تبدیل شده است.
خانهی بروجردیها از جمله این بناهای ارزشمند تاریخی است که در زمان حکومت قاجار ساخته شده است. از ویژگیهای این خانهی کهن، بادگیرهای هلالی شکل و قرینهی آن است که بام تالار و کلاهفرنگی قرار گرفته است.
7-بازار سنتی کاشان
از دیگر میراث ارزشمند تاریخی در شهر کاشان، بازار سنتی این شهر است که علاوه بر زیباییهای معماری، در دوران خود نیز از بهترین و معروفترین بازارها محسوب میشد.
این اثر ارزشمند ایران کهن که دارای پیشینهای متعلق به دوران حکومت صفویان است، در کنار معماری کمنظیر و قرارگیری در مجاورت راههای بازرگانی باستانی، به یکی از زیباترین و پررونقترین بازارهای سنتی ایران تبدیل شده است.
8-قمصر کاشان
از زیباترین و جالبترین نقاط ایرانزمین، قمصر کاشان است که همه آن را بواسطهی گلاب خوشعطر و مشهورش میشناسند. سرزمینی مملو از گلهای محمدی که در اواسط فصل بهار، به بهشتی بینظیر در کرهی خاکی تبدیل شده و میزبان جمع بسیاری از گردشگران و توریستهای سراسر جهان است. این منطقه برای کسانی که به عکاسی طبیعت علاقه دارند پیشنهاد میشود.
مشاهدهی چشمانداز بینظیر مزارع گلمحمدی، استشمام عطر مدهوشکنندهی آن، تنفس هوای مطلوب بهاری و تماشای آیین گلابگیری در قمصر کاشان را میتوان در زمرهی دوستداشتنیترین و هیجانانگیزترین کارهایی قرار داد که هر گردشگر در بدو ورود به این سرزمین رویایی، با آن مواجه خواهد شد.
9-شهر زیرزمینی نوش آباد (مجموعه اویی)
در نزدیکی شهر کاشان و در شهر نوشآباد، شهری زیرزمینی با عمقی از چهار متر تا هجده متر وجود دارد که تماما توسط بشر احداث شده است. این شهر زیرزمینی در سه طبقه و متشکل از فضاهای مختلفی از جمله اطاق، کانالهای متعدد، راهرو، چاهها و بخشهای دیگری است که هر کدام از این طبقهها توسط چاههای عمودی شکل به یکدیگر متصل است. شاید این منطقه خیلی برای عکاسی مناسب نباشد اما بدون شک یکی از اعجاب انگیزترین مناطقی است که در سفر به کاشان هرگز نباید دبدن آن را از دست بدهید.
شهر زیرزمینی اویی، در دوران مختلف، با کاربری دفاعی و نظامی ساخته شده است.
این مجموعهی تاریخی که از آن به نام مجموعهی اویی نیز یاد میشود، از چندین هزار متر وسعت برخوردار است و با توجه به کاوشهای باستانشناسان، دارای قدمتی متعلق به پیش از اسلام است. معماران و باستانشناسان معتقدند که اویی تونلی است ساختهی دست بشر، که در ادوار مختلف تاریخی، کاربردی نظامی و دفاعی داشته است.
کاشان، شهر زیباییها، مهد شعر و ادب، میزبان خانههای تاریخی و سرزمینی آمیخته با عطر گلهای محمدی، مملو از جاذبههای گردشگری و دیدنیهای جالب و هیجانانگیز بسیاری است که معرفی تمامی آنها در یک مقاله امکانپذیر نخواهد بود.ما سعی کردیم به مکانهایی اشاره کنیم که زیبایی بصری بیشتری برای عکاسی دارند.
از دیگر مکانهای دیدنی شهر کاشان میتوان به خانهی طباطباییها، آرامگاه شاعر محبوب سهراب سپهری، بقعهی خواجه تاجالدین، موزهی ملی کاشان، آبشار نیاسر، عمارت عباسیان، منزل عامریها، حمام سلطان امیر احمد، کاروانسرای مرنجاب، مسجد میرعماد کاشان، پل گبرآباد کاشان، روستای کمالالملک (کله)، آتشکدهی خرمدشت، روستای ون، روستای آذران برزک، سید ضیاالدین و قدمگاه حضرت علی (ع)، کاروانسرای سنسن کاشان، مدرسهی سلطانیه، منارهی زینالدین، قلعهی جلالی، خانهی حشمتاله خان، خانهی رزاقیان و … اشاره کرد.
بیشتر بخوانید:ابزار مورد نیاز برای عکاسی در سفر
شما چه مکانی را برای سفر عکاسی پیشنهاد میکنید میتوانید در باکس نظرات با دیگر دوستان به اشتراک بگذارید. توجه داشته باشید میتوانید تصاویر خودتان از سفرهایی که میکنید برای به اشتراک گذاری در اینستاگرام @noornegar برای ما ارسال کنید.