در حقیقت تعریف منظره شهری کمی سخت و مبهم است و تعریف یکسانی از آن وجود ندارد. بطور کلی یکی از مواردی که باید به آن توجه کنید این است که عکاسی از مناظر شهری (Urban Landscape Photography) را نباید با عکاسی خیابانی (Street Photography) اشتباه بگیرید. در عکاسی خیابانی، معمولا مردم سوژهی عکسها هستند، این در حالیست که در عکسهای شهری، ساختمانها، برجها، پلها، نمای کلی شهرها و … سوژه عکسها را میسازند. این حقیقت را نباید نادیده بگیرید که در مناظر شهری احتمال وجود آدمها هم زیاد است، ولی در مرکز توجه و در واقع سوژهی عکس به حساب نمیآیند.
در این مقاله سعی کردیم 8 راهنمایی برای گرفتن عکسهایی زیبا در شهر ارائه کنیم:
1)خطها را نادیده نگیرید!
استفاده مناسب از خطوط اطرافتان در ترکیب بندی عکسهایی که میگیرید (چه مناظر شهری و چه هر عکس دیگری)، میتواند آنها را از خوب به بینظیر تبدیل کند. به این خطوط، خطوط راهنما یا پیشرو میگویند. خطوط راهنما در عکاسی شهری از اهمیت و زیبایی بالایی برخوردارند.
برخلاف ظاهر عکس که دوبعدی است، خطوط راهنما میتوانند به عکس شما عمق بدهند و آنها را طبیعیتر کنند. اگر نگاهی به اطرافتان داشته باشید، متوجه میشوید که این خطوط کم نیستند: لبه ساختمانها، حاشیه و خط کشی خیابانها، پیادهروها، پلها، خطوط راهآهن، حصارکشیها، دیوارها و … همگی از این خطوط هستند. کلیدیترین موضوع در مورد خطوط راهنما، زاویه دید شما و عجله نکردن در پیدا کردن بهترین زاویه برای عکاسی است. با حوصله باشید و تمام زاویهها را ارزیابی کنید. با این کار ترکیبی که بهترین جلوه را به عکس شما میدهد و آن را جالب و کمنظیر میکند را پیدا میکنید.
2)اصول طبیعی بودن منظره را قبول کنید
در حالت کلی، مناظر شهری کاملا با مناظر طبیعی تفاوت دارند، اما چیزی که قرار است شما ثبت کنید شبیه به اصولی است که برای ثبت مناظر طبیعی بهکار میبرید. این بدان معناست که سوژههای عکس شما بهجای درخت، دریاچه و یا کوه، به ساختمانها، خیابانها و پله ها تغییر پیدا کرده.
فراموش نکنید که همواره میتوانید با استفاده از قانون یک سوم(خطوط طلایی و نقاط طلایی در قاببندی) ،پیش زمینه و سوژه جالب، فضای منفی (فضایی که سوژه عکس شما را احاطه کرده) و توازن میان آنها، عکسهای بینظیری به ثبت برسانید.
خطوط طلایی در واقع دو خط افقی و دو خط عمودی فرضی در قاببندی هستند که به نقاط تلاقی این خطوط، نقاط طلایی گفته میشود. هرچه سوژه به این نقاط نزدیکتر باشد، عکس شما زیبایی بصری بیشتری دارد.
فضای منفی و مثبت در عکسها در واقع مکمل یکدیگرند. سوژه شما فضای مثبت، و محیط اطراف آن فضای منفی نامیده میشود. زمانی که سوژه یکسوم از قاب عکس را اشغال میکند و دو سوم دیگر را فضای منفی، عکس شما زیبایی بیشتری به خود میگیرد.
از اِلمانهای (عناصر) طبیعی مثل درخت، طاق ساختمانها و … به عنوان قاببندی در عکس از منظره ها استفاده کنید.
3) زاویه دوربین را عوض کنید
یکی از بهترین راهها برای خلق تصاویر جذاب، تغییر زاویه و چشمانداز رایج در عکاسی است. بیشتر عکسهایی که از مناظر شهری گرفته میشوند، از زاویه چشم انسان هستند. شما میتوانید با پایین آوردن دوربین و تغییر زاویه، سوژهها را بصورت متفاوت و جالبتر ثبت کنید.
در شهرها و عکاسی از ساختمانها، فرصت این را دارید که از بالا تر عکسها را بگیرید. مثلا از روی بالکن، پشتبام، لبه پل و یا هرجای دیگری که چشم انداز وسیعی دارد.
رعایت چند نکته در زاویه دوربین در زیبایی عکس شما تاثیر مثبتی دارد:
– زاویه های غیر عادی را حتما امتحان کنید، مطمئن باشید که ضرر نخواهید کرد.
– از جزئیات غافل نشوید؛ بطور مثال وقتی لنز شما رو به آسمان است، ممکن است فقط قسمتی از ساختمانها در کادر باشند و بیشتر عکس را آسمان تشکیل دهد. اما گرفتن جزئیات ساختمانها، عکس زیبایی را میسازد.
– نور مناسب از پشت سوژه باعث بهتر دیده شدن آن و جزئیاتش میشود. پس نور پس زمینه را جدی بگیرید.
– در زاویههای پایینتر، با توجه به سوژه عکس، پس زمینه یا پیش زمینه را کمتر یا بیشتر کنید. برای مثال اگر میخواهید از برگهای پاییزی در پیادهرو عکس بگیرید، باید برگهای بیشتری در قاببندی شما باشد و نه عمق بیشتر. برعکس این موضوع، فرض کنید میخواهید از ساختمانهای دور یک عکس بگیرید و دوربین شما نزدیک به زمین باشد؛ در این صورت، فضای بیشتری از عکس را پس زمینه به خود اختصاص میدهد.
– از بازتابها نهایت استفاده را ببرید؛ این بازتابها میتوانند آینهها باشند، یا شیشه ساختمانها و یا حتی قسمتی از زمین که آب در آن جمع شده است.
– در زاویههای پایینتر میتوانید از Superman Effect استفاده کنید؛ یعنی آدمها از زاویه پایین بزرگتر از حد معمولی میشوند. از این روش برای گرفتن عکسهای متفاوت از آدمها استفاده کنید.
تغییر زاویه دید و دوربین به شما این امکان را میدهد که چشم اندازهای عادی را جذابتر و متفاوتتر از همیشه در قاب دوربین خود جای بدهید.
4)ترکیب طبیعت و مصنوعات
وقتی از منظرههای شهری صحبت میکنیم، بی شک ساختمانها محور اصلی تصوراتمان است. اما عناصر طبیعی همچنان نقش مهمی در زیباتر شدن عکسهایمان دارند. در واقع ترکیب طبیعت و ساختههای دست بشر، یکی از بهترین راهها برای رسیدن به یک قاببندی زیبا در عکاسی است.
بیایید چند مثال برای روشنتر شدن این نکته ببینیم:
[relatedpost post=”105820″]
5) تحرک در عکس
شهرها، فضاهای شلوغ و پر تحرکی هستند. مثل حرکت ماشینها و اتوبوسها و یا حتی مردم. شما میتوانید با گنجاندن این حرکات در عکس هایتان، احساسات و زنده بودن شهر را نشان دهید. اما چگونه؟ این کار با استفاده از تنظیمات دوربین یا گوشی تلفن همراهتان امکانپذیر است، و البته صبر و حوصله خود شما.
با بالا بردن زمان نوردهی و کم کردن سرعت بسته شدن شاتر دوربین میتوانید حرکت نور ماشینها و نورهای متحرک دیگر را ثبت کنید.
همچنین میتوانید با کم کردن سرعت شاتر، مردمی که در حال حرکت هستند را تار (Blur) نشان دهید.
6) شبها عکس بگیرید
شب زمان بسیار مناسبی برای عکس گرفتن از مناظر شهری و برجها و ساختمانهای بلند است. نور شهرها در شب زیبایی عکسهایتان را چند برابر میکند.
عکاسی در شب تفاوت چندانی با عکاسی در روز ندارد، اما قطعا به دو چیز نیاز دارید: سهپایه و سرعت پایین شاتر دوربین. بسیاری از شهرها، ساختمانها و مکانهای معروفی دارند که نورپردازی شدهاند؛ این نورها فرصت مناسبی برای به ثبت رساندن عکسی زیبا از شهر و به دور از جمعیت را به شما میدهد.
فراموش نکنید که عکاسی در نور کم و سوژههای نورانی متحرک نیازمند ثابت بودن دوربین است. کوچکترین لرزش دوربین، باعث تار شدن عکس میشود. حتما چند بار عکس بگیرید تا بهترین آنها را انتخاب کنید. نور مناسب برای عکسبرداری در شب از کلیدیترین نکات آن میباشد.
[relatedpost post=”114214″]
7) به دنبال الگوها باشید
همانطور که در طبیعت طرح و الگو وجود دارد (مانند گیاهان، برگ، تار عنکبوت و …) ، در شهرها و ساختههای دست بشر نیز ابن الگوها خود را نشان میدهند. کافیست در فضاهای شهری، به ساختمانهای اطراف یا دیگر چیزها مثل پل و … نگاهی بیندازید.
این الگوها میتوانند آنقدر بزرگ باشند که تمام قاب مورد نظر برای عکس را بگیرند، یا اینکه میتوانند فقط بخشی از کادر را به خود اختصاص دهند. این بستگی به سلیقه و زاویه دید شما دارد. حتی میتوانید آنقدر نزدیک به یک طرح کوچک شوید که آنرا بزرگتر به تصویر بکشید.
[relatedpost post=”71080″]
8) مردم را فراموش نکنید!
نیازی نیست خودتان را مجبور کنید تا مردم و جمعیت در عکسهای شهری شما نیفتند. مردم بخشی از این عکسها هستند. میتوانید در عکسهایتان مردم را در مرکز توجه قرار ندهید، چون به هر حال ظاهر نشدن مردم در عکس بسیار بعید است، مخصوصا زمانی که زاویه عکس شما از بالا نیست.
حضور مردم در عکس میتواند نکات مثبتی داشته باشد؛ جمعیت میتواند نشان دهنده مقیاس و یا نقطه عطفدر عکسها باشد.
نکته مهم در این مورد این است که، جمعیت به بهبود عکس و یا حتی بهتر نشان دادن سوژه کمک کند، نه اینکه موجب کمرنگ شدن سوژه یا مخفی شدن بعضی عناصر مثل خطوط راهنما در عکس بشود.
اگر این 8 مورد را در عکسهای شهری خود رعایت کنید، احتمال اینکه دست خالی از خانه خارج شوید و با دوربینی پر از عکسهایی از اطرافتان به خانه برگردیدی بسیار زیاد است. پس همین الان از خانه بیرون بزنید و چند عکس از شهرتان بگیرید.