راهنمای جامع انواع لنز دوربین عکاسی
لنز دوربینها مهمترین ابزار عکاسان هستند؛ حتی بعضی اوقات از خود دوربین نیز اهمیت بیشتری دارند. ولی چرا انتخاب صحیح لنزها آنقدر مفید هستند؟
چرا برخی از لنزها بهتر از لنزهای دیگر هستند؟ پاسخ این سوالات را در ادامه بررسی می کنیم.

هرکسی که در زمینه عکاسی فعالیت میکند، با اهمیت لنز دوربین عکاسی در انجام این کار آشنا است، مستقل از اینکه حرفهای یا مبتدی باشد. بسیاری از افراد اعتقاد دارند، حتی بهتر است تا به جای سرمایهگذاری و خرید دوربینهای بهتر، لنز پیشرفتهتری و جدیدتری را خرید کرد.
اما برای خرید یک لنز خوب باید نسبت به ویژگیهای و مشخصات مربوط به آنها آگاهی داشت و انواع مختلف لنزها را به خوبی شناخت. به همین دلیل راهنمای جامع خرید لنز را برای شما آماده کردیم تا این اطلاعات را به راحتی در اختیارتان قرار دهیم.
انواع مختلف لنز دوربین عکاسی
هنگامی که در مورد انتخاب و خرید لنز صحبت میشود، باید ابتدا از خودتان بپرسید که میخواهید چه نوع عکسی ثبت کنید؟ بعد از پاسخ این سوال میتوانید با سرعت بیشتر مورد مناسب خودتان را پیدا کنید. به همین دلیل در ادامه 8 دستهی مختلف لنزها براساس تغییر فاصله کانونی را به شما معرفی میکنیم.
لنز استاندارد
لنز نرمال معمولا ساختار 35 میلیمتر دارند و فاصله کانونی بین 50 تا 100 میلیمتر برخوردار است. پرسپکتیو این لنزها، مانند چشم انسان است و اجزای تصویر اطراف سوژه را به صورت طبیعی نمایش میداد. به همین دلیل برای عکاسی پرتره گزینهی بسیار مناسبی است، مخصوصا اگر فاصله کانونی بین 85 تا 100 میلیمتر باشد.
لنز Wide-Angle
در هنگام خرید لنز Wide-Angle یا واید باید دقت کنید که فاصله کانونی آنها کمتر از لنز نرمال و در محدودهی 5 تا 43 میلیمتر قرار دارد. عکسهای ثبتشده با این لنز دوربین، اغراق بسیاری دارند و هنگام عکاسی با آنها، اعوجاج شدید را قطعا حس خواهید کرد. عمق میدان و جزییات تصویر گرفتهشده با لنز ماکرو زیاد و ابعاد اجسام یا سوژه اصلی نیز بزرگ است.
خرید لنز واید برای عکاسی در طبیعت، فاین آرت و شاخهای معماری بیشتر انجام میشود، زیرا دید وسیعی در هنگام گرفتن عکس ایجاد میکند.
شما میتوانید برای خرید لنز Wide-Angle به نورنگار مراجعه کنید.
لنز Telephoto
فاصله کانونی لنزهای تلهفوتو در محدودهی 100 تا 800 میلیمتر قرار دارد. پرسپکتیو در این لنزها کم است و فشردگی زیاد است که باعث میشود تا اجزا درشتر نمایان شوند. همچنین عمق میدان و وضوح تصویر این لنزها کم است.
اگر قصد عکاسی از راه دور را داشتید، میتوانید این لنز را انتخاب کنید، زیرا کمک میکند تا به راحتی و با عمق میدان کم برروی سوژهی موردنظر فوکوس کنید. به همین دلیل برای عکاسی حیاتوحش، پرتره و مستندسازی مناسب و کاربردی است.
برای اطلاع از قیمت خرید لنز Telephoto میتوانید نورنگار را مشاهده کنید.
لنز Macro
محدودهی فاصله کانونیی لنزهای ماکرو از 50 میلیمتر شروع میشود و تا 200 میلیمتر ادامه پیدا میکند. استفاده از این لنز به عکاس این توانایی را میدهد تا بتواند عکسهایی بزرگ، واضح و باشارپنس بالا از اجسام کوچک و ریز بگیرد.
برای خرید لنز ماکرو به نورنگار مراجعه کنید.
لنز Fisheye
زمانی که برای خرید لنز Fisheye اقدام میکنید، باید دقت کنید که فاصله کانونی آنها بین 7 تا 16 میلیمتر است تا اشتباه چیزی را نخرید. زاویه این لنز عریض است و به عکاس امکان انحنادادن به خطوط صاف عکسهای عریض را میدهد و همچنین امکان ثبت عکسهای بیضوی و محدب را نیز برای شما فراهم میکند.
قیمت خرید لنز Fisheye را از نورنگار مشاهده کنید.
لنز Tilt-Shift
این لنزها، قابلیت عوضکردن زاویه را در هنگام وجود محدودیت در پرسپکتیو و عمق میدان، به عکاس میدهند. این لنزها برای عکاسی از مناظر طبیعی و معماری خاص مناسب و کاربردی است.
میتوانید به راحتی خرید لنز Tilt-Shift یا تلهشیفت را از نورنگار انجام دهید.
لنز Superzoom
لنزهای سوپر زوم، محصولاتی هستند که گسترهای از فواصل کانونی شامل تلهفوتوی زیاد تا عریض یا Wide- angle را پوشش میدهد و به همین دلیل لنزهای خوبی برای عکاسی در هنگام مسافرت هستند. کیفیت تصویر این لنز به خوبی دو لنز تله فوتو و عریض به صورت مجزا نیست، حداکثر میزان بازشدگی دیافراگم آن بالا است و عمق میدان کمی دارد. بااین وجود برای بسیاری کاربران، لنزی مناسب به شمار میآید.
ویژگیهای اصلی انواع لنز دوربین عکاسی
لنزها، چه پیشرفته باشند و چه ساده و قدیمی، یکسری ویژگیهای اصلی دارند که در تمام آنها وجود دارد. در هنگام انتخاب یک لنز مناسب باید ابتدا به این ویژگیها توجه کنید و آنها را با محصولات مختلف مورد مقایسه قرار دهید. بنابراین در این قسمت از راهنمای خرید لنز، ویژگیهای اصلی را برای شما بیان میکنیم.
سازگاری دوربین با لنز
ابتدا به سازگاری فیزیکی دوربین با لنز خودتان دقت کنید. اگر دوربینی دارید که حسگر APS-C دارد، باید تنها از میان لنزهای APS-C انتخاب خودتان را انجام دهید. البته ممکن است که برخی لنزهای فولفریم برای برخی دوربینها نیز قابل کاربرد باشد.
شما میتوانید برای آشنایی با انواع لنزهای APSC مقالهی معرفی بهترین لنز های Aps c در سال 2022 را مطالعه کنید.
اما اگر حسگر دوربین شما از نوع فولفریم است، لازم به ذکر است که تنها لنزهای فولفریم برروی این دوربینها کار خواهد کرد و امکان استفاده از سایر لنزها را نخواهید داشت.
برای آشنایی با انواع لنزهای فولفریم، به مقالهی بهترین دوربین های فول فریم مراجعه کنید.
فاصله کانونی ( Focal Length ) لنز چیست؟
اولین عددی که برای توصیف این محصول در هر راهنمای خرید لنزی استفاده میشود، فاصله کانونی آن است. به فاصلهی بین مرکز نوری و حسگر دوربین، در زمانی که لنز برروی بینهایت فوکوس است، فاصله کانونی گفته میشود.
در واقع این عدد زاویه دید تحت پوشش لنز را مشخص میکند و عدد آن برحسب میلیمتر محاسبه میشود و برروی لنز نوشته میگردد. هرچه مقدار فاصله کانونی بیشتر باشد، شما میدان دید عریضتری خواهید داشت، اما توانایی فوکوس کمتر دارید. همچنین عدد کوچکتر نشاندهندهی زاویه دید بزرگتر نیز هست.
تصویر زیر تفاوت عکس ثبتشده با یک لنز فولفریم و APSC را نشان میدهد که هر دو لنز فاصله کانونی یکسانی دارند. همانطور که مشاهده میکنید، زاویه دید لنز APSC باریکتر و برشخوردهتر از لنز Full Frim است. این موضوع نشان میدهد که لنزهای مختلف با فاصله کانونی مختلف، تصاویر متفاوتی ثبت میکنند و زاویه دیدشان با یکدیگر فرق میکند.
شما میتوانید برای مطالعهی بیشتر در مورد فاصله کانونی به مقالهی فاصله کانونی چیست؟ مراجعه کنید.
لنز زوم یا پرایم؟
در بازار شما میتوانید دو دستهبندی مختلف برای فاصلهی کانونی لنزها پیدا کنید، برخی از آنها جزو لنزهای زوم هستند و برخی دیگر جزو دستهی پرایم محسوب میشوند. فاصله کانونی لنزهای زوم در یک محدودهی مشخص قابل تغییر است و ثابت نیست، اما لنزهای پرایم یک فاصله کانونی ثابت و مشخص دارند.
لنزهای پرایم وزن کمتری در مقایسه با لنزهای زوم دارند، حداکثر میزان بازشدگی دیافراگم بالاتری دارند و عکسهای واضحتری ثبت میکنند. به همین دلیل باوجود عرضه مدلهای مختلفی از لنزهای زوم، باز هم لنزهای پرایم برای ثبت عکسهای پرتره با پسزمینه تار یا عکاسی در نور کم مناسب هستند.
از طرفی دیگر وجود محدوده فاصله کانونی متغییر میتواند دست شما در هنگام عکاسی باز بگذارد و کمک کند تا بتوانید با خلاقیت و استفاده از تکنیکهای عکسهای جذابتری بگیرید. اگر در گردش یا در حال حرکت عکاسی میکنید، لنز زوم برای شما بهتر خواهد بود، زیرا به شما کمک میکند تا بتوانید به سوژه نزدیکتر باشید.
برای آشنایی بیشتر با تفاوتهای لنزهای زوم و پرایم، به مطلب لنز زوم در مقابل لنز پرایم مراجعه کنید.
میزان بازشدگی دیافراگم (F/Stop)
بازشدگی دیافراگم یکی از مهمترین نکاتی است که باید در راهنمای خرید لنز در مورد آن صحبت کنیم. این ویژگی مشخص میکند که میزان نوردهی به سنسور دوربین شما به چه میزان است. هرچه عدد دیافراگم کوچکتر باشد، میزان نوردهی به سنسور دوربین بیشتر خواهد بود و میتوانید بوکههایی بزرگتر ثبت کنید.
اگر قصد دارید تا پسزمینه سوژه عکاسی خودتان را محو کنید، تنها کافی است، میزان بازشدگی دیافراگم را افزایش دهید. به طور مثال آن را برروی F/1.8 قرار دهید. معمولا برای توصیف این ویژگی، حداکثر مقدار آن بیان میشود. به عنوان مثال میگویند، لنز X حداکثر میزان بازشدگی دیافراگم F/3.5-6.5 دارد.
توضیحات تکمیلی در مورد دیافراگم را میتوانید در مطلب دیافراگم دوربین چیست؟ مطالعه کنید.
فوکوس دستی MF لنز به چه صورتی است؟
به طور تقریبی اکثر لنزها، قابلیت فوکوس دستی و حلقهی لازم برای آن را دارند. برخی لنزهای جدید نیز هستند که یک سیستم مجزا برای انجام این کار دارند. استفاده از این سیستم به شما کمک میکند تا بتوانید بدون خارجشدن از حالت فوکوس خودکار، این نوع از فوکوس را تغییر دهید.
لنز بااستفاده از چه موادی و با چه کیفیتی ساخته شده است؟
هرچه لنز انتخابشده توسط شما گرانقیمتتر باشد، مواد استفاده شده برای ساخت بدنه و لنزهای آن نیز گرانتر خواهند بود. هرچه کیفیت ساخت عدسیهای لنز بالاتر باشد، میزان بازتاب و اعوجاج نور کاهش پیدا میکند و وضوح بالاتر میرود. مقاومت و ماندگاری لنز به جنس بدنهی آن وابسته است. مثلا لنزی با بدنهی پلاستیکی قطعا عمر و ماندگاری کمتر نسبت به لنز با بدنهی فلزی دارد.
رنگ لنز و میزان پراکندگی آن بسیار مهم است و باید حتما در راهنمای خرید لنز در موردش صحبت شود. استفاده از عناصر رنگی کم در دوربینهای کانن و فوقالعاده کم در دوربینهای نیکون کمک میکنند تا رنگ عکسها صحیحتر و شارپتر نمایش داده شود.
مانت لنز
هر لنزی پایه نصب یا مانت مخصوص به خودش را دارد و اگر دوربین پایه نصب آن لنز را نداشته باشد، امکان استفاده از آن لنز برروی دوربین موردنظر وجود ندارد. البته دوربینهایی وجود دارند که از دو مانت لنز نیز پشتیبانی کنند. به عنوان مثال دوربینهای DSLR کانن دو مانت EF و EF-S را قبول میکنند.
برای مطالعه بیشتر در این مورد به مقالهی هر آنچه درباره مانت دوربینها باید بدانید، مراجعه کنید.
فناوری به کار رفته در لنز دوربین عکاسی
اگر با لنز و عکاسی آشنا باشد، اهمیت فناوریهای جدید به کارگرفتهشده در این محصولات را میدانید و بررسی آنها در راهنمای خرید لنز، لازم است. بنابراین و برای کمک به شما ما نیز در این قسمت، این تکنولوژیها را بررسی میکنیم.
تثبیتکنندهی تصویر یا Image Stabilistaion
تثبیتکننده تصویر با تصحیح و حذف لرزشهای دست در هنگام عکاسی بدون سهپایه، وضوح عکس یا فیلم ثبتشده را بالا نگه میدارد. استفاده از تثبیتکننده کمک میکند تا زوایه نور همراستا با محور اپتیکی لنز حفظ شود.
برای گرفتن لرزش عکسها و فیلمها، ابتدا حسگر ژیرسکوپ لنز به حرکت درمیآید و از طریق آن اطلاعات جهت و میزان حرکت لنز مشخص میشود، سپس به عناصر اپتیکی دستور حرکتهای لازم برای جبران لرزش لنز را انجام دهند. برای نمایش دادن اثر لرزشگیر، مقیاس گام نوری یا EV را به کار میبرند.
به طور معمول لرزشگیر لنز، عملکرد بهتری نسبت به تثبیتکننده دوربین دارد، زیرا به طور اختصاصی برای همان لنز ساخته شده است و امکان اعمال تنظیمات و افکتهای فوقالعادهای بااستفاده از آن وجود دارد. البته باید توجه کنید که اگر لرزشگیر درون لنز استفاده میکنید، امکان کاهش کیفیت بوکه وجود دارد. این موضوع به دلیل تغییر مسیر نور از حالت اپتیکی است.
برای آشنایی با تفاوت با لرزشگیر لنز با دوربین میتوانید به مطلب لرزشگیر لنز یا دوربین ؛ کدام بهتر است؟ مراجعه کنید.
موتور فوکوس خودکار Silent Wave Motor
موتور موج بیصدا یا Silent Wave Motor برای فوکوس خودکار به کار میرود. این موتور بااستفاده از امواج بیصدا عناصر اپتیکی لنز برای فوکوس را به کار میگیرد. این موتور فوکوس خودکار به شما کمک میکند تا بتوانید بسیار کمصدا و نرم فوکوس کنید.
البته لازم به ذکر است که موتورهای فوکوس دیگری به غیر از این مورد وجود دارد که میتوانیم موتور فوکوس خودکار پلهای را به عنوان نمونه نام ببریم.
فاکتور برش یا Crop Factor
شاید برای شما هم پیش آمده است که دو عکس را بااستفاده از دو دوربین متفاوت، اما لنز یکسان گرفته باشید و دو تصویر ثبتشده از نظر اندازه حاشیه اطراف عکس با یکدیگر تفاوت داشته باشند. این تفاوت موجود به فاکتور برش یا crop Factor بر میگردد.
در واقع اگر شما از یک لنز مخصوص یک دوربین برروی دوربین دیگر استفاده کنید یا از مانت برای اتصال یک لنز برروی یک دوربین استفاده کنید، امکان دارد که بخشی از اطراف عکس برش بخورد و حذف شود. میزان این حذفشدگی را کراپ فاکتور مشخص میکند که برای دوربینهای مختلف متفاوت است.
برای آشنایی بیشتر با کراپ فاکتور و سنسور برش، میتوانید مقالهی کراپ فاکتور چیست و چرا باید با آن آشنا باشید را مطالعه کنید.
برای عکاسی در مکانهای مختلف چه لنزی نیاز دارید؟
مکان عکاسی در انتخاب لنز نیز بسیار اثر دارد. باید از خودتان قبل از انتخاب و خرید بپرسید که این لنز را برای عکاسی در کجا میخواهید؟ و سپس براساس جواب آن، انتخابهای خودتان را دستهبندی کنید. ما این کار برای شما آسان کردیم و راهنمای خرید لنزهای برتر برای مکانهای مختلف را در این قسمت ارائه میدهیم.
راهنمای خرید لنز مناسب برای عکاسی خیابانی
اگر قصد خرید لنز مناسب برای عکاسی خیابانی دارید، ما به شما یک لنز با فاصله کانونی استاندارد، مانند لنز پرایم 50 میلیمتری یا زوم 24-70 میلیمتری را پیشنهاد میکنیم.
راهنمای خرید لنز دوربین عکاسی مناسب برای عکاسی منظره
اگر میخواهید، عکسهای خیرهکنندهای از مناظر بگیرید، لنز زاویهباز یا واید برای شما مناسب است. مثلا میتوانید لنز 24-70 mm یا 16-35 mm واید برای این کار تهیه کنید.
راهنمای خرید لنز مناسب برای عکاسی حیاتوحش
انتخاب لنز عکاسی برای حیات وحش، بسیار به نوع طبیعت آنجا بستگی دارد. میتوانید از یک لنز 300 میلیمتری برای عکاسی از پستانداران بزرگ استفاده کنید، برای ثبت عکس حیوانات سریعتر و ریزتر لنز 400 یا 500 میلیمتری را به کار بگیرید و برای پرندگان، لنزها 500 یا 600 و یا 800 میلیمتر را استفاده کنید. اگر بودجهای کمی دارید، بهتر است یک لنز 100 تا 400 میلیمتری تهیه کنید و از آن برروی دوربین استفاده کنید.
راهنمای خرید لنز مناسب برای عکاسی اکشن
برای عکاسی اکشن شما نیاز به لنزهای تلهفوتو 70 تا 200 میلیمتری دارید، به ویژه اگر در طول مسابقات ورزشی این کار را انجام میدهید یا در شب عکاسی میکنید و حداکثر بازشدگی دیافراگم F/2.8 را نیاز دارید. توجه کنید که برای این نوع از عکاسی، هرچه اتوفوکوس بهتر باشد، شما قادر به ثبت عکسهای بهتری خواهید بود.
لنز 35 یا 50 میلیمتر؛ کدام یک بهتر است؟
لنز 35 و 50 میلیمتری پرایم در میان عکاسان بسیار محبوب است و دو نمونه قدرتمند از لنزها هستند. دید لنز 35 میلیمتری هنگامی که برروی یک دوربین فولفریم نصب میشود، بسیار بیشتر از 50 میلیمتری است. بنابراین لنز 35 میلیمتری برای ثبت تصاویر در محیطهای بزرگ مناسب است، در حالی که 50 میلیمتری برای گرفتن تصاویر باریکتر قابل کاربرد است.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید به مطلب کدام لنز را بخریم؟ 35 میلیمتر یا 50 میلیمتر مراجعه کنید.
آیا خرید لنز 70-200 میلیمتری برای یک عکاس نیاز است؟
لنز 70-200 میلیمتری با میزان بازشدگی دیافراگم F/2.8 محصولی مناسب برای ثبت عکسهای پرتره تمامقد و اکشن، ثبت عکسهای جذاب از کودکان در هنگام حرکت و عکسهای گروهی و خانوادگی با پسزمینه تار است. اما این لنز سنگین است که این موضوع میتواند باعث ایجاد محدودیت در هنگام عکاسی شود و اذیتکننده باشد.
جای نگرانی نیست، زیرا شما میتوانید لنزهای پرایم با وزن کمتر، اما کارایی مناسب را بخرید. لنز 85 میلیمتری پرایم با میزان بازشدگی دیافراگم F/1.8 یکی از این موارد است. این لنز در هنگام ثبت عکس پرتره امکان انعطاف بیشتر را میدهد و شما را قادر میسازد تا عکسهای با پسزمینه بتوانید ثبت کنید. البته باید توجه کنید که قیمت لنز پرایم 85 میلیمتری نسبت به 70-200 میلیمتری بالاتر است.
شما میتوانید برای مطالعه بیشتر در این مورد به مقالهی آیا واقعا به لنز ۷۰-۲۰۰ میلیمتری نیاز دارید؟ مراجعه کنید.
آیا استفاده از لنز 90-105 میلیمتری برای عکاسی ماکرو مناسب است؟
به طور معمول بین عکاسان، فاصله کانونی 90 تا 105 میلیمتر به عنوان فاصله ایدهال برای عکاسی ماکرو شناخته میشود. زیرا به شما اجازه نزدیکشدن به سوژه را تا حدزیادی میدهد. البته باید دقت کنید که در فاصله کانونیهای کم امکان سایهانداختن بخش جلویی لنز برروی سوژه وجود دارد و باید آن را در نظر بگیرید.
شما میتوانید برای آشنایی بهترین لنزهای 90 تا 105 میلیمتری، مقالهی راهنمای خرید بهترین لنز ماکرو را مطالعه کنید.
لنز 24-70 یا 70-200 میلیمتر؛ کدام لنز دوربین عکاسی برای عروسی بهتر هستند؟
مزیت اصلی لنز 70-200 میلیمتری، امکان ثبت بوکههای بسیار زیبا است که در هنگام ثبت عکسهای قدی عروس و داماد و حذف پسزمینهی آنها به کار میآید. همچنین بااستفاده از این لنز امکان ثبت عکسهای زیبا از راه دور و بدون نزدیکشدن به عروس و داماد را خواهید داشت. اما فرض کنید، میخواهید ثبت تصویر نزدیک از عروس و داماد را انجام دهید، اگر در این هنگام از این لنز استفاده کنید، دچار مشکل میشود و نمیتوانید هردوی آنها را در کادر خودتان جا دهید.
شما میتوانید بااستفاده از لنز 24-70 میلیمتری، به صورت پی در پی و با سرعت بالا از میهمانان و عروس داماد عکاسی کنید. همچنین میتوانید تصویرهای نزدیک مناسبی بااستفاده از این لنز ثبت کنید. اما قیمت این لنز، عیب اصلی آن است و کمی شما به هراس میاندازد.
برای دریافت اطلاعات تکمیلی میتوانید مقالهی بهترین لنز پرتره کانن برای عکاسی عروسی: EOS 24-70 یا EOS 70-200 را مطالعه کنید.
نخستین موضوعی که بعد از خرید یک دوربین عکاسی مناسب در هنگام ثبت یک تصویر اهمیت دارد، لنز استفادهشده برای انجامش است. لنزهای مختلفی برای انواع عکاسیهای متفاوت وجود دارد که هرکدام از آنها کیفیت متمایزی دارند. برای شناخت و انتخاب راحت بین آنها، باید با یکسری واژهها، عبارتها و مشخصات آشنا باشید. در راهنمای جامع خرید لنز، این اطلاعات را به طور کامل برای شما بیان کردیم.
شما میتوانید برای خرید لنز عکاسی و کسب اطلاعات بیشتر بااستفاده از شماره تلفنهای موجود در سایت با ما تماس بگیرید تا بتوانید به کارشناسان مربوطه متصل شوید.







سلام، یه سوال: دوربین کانن Sx160 قابلیت نصب لنز روی دوربین رو داره یا نه!؟ لطفا راهنمایی بفرمایید، سپاس
سلام خیر قابلیت نصب لنز ندارد
سلام و عرض ادب.
برای رشته معماری و عکاسی از بناها و عناصر شهری و اثار هنری چه لنزی پیشنهاد میکنید؟ دوربین کانن eos 2000D
سلام لنز فعلی شما چه لنزی است؟ لنز های واید مناسب هستند
سلام برای عکاسی فشن و عکاسی از کنسرت چه دوربینی بخرم؟
سلام این مقاله می تونه کمکتون کنه
ببخشید شاید سوالم خیلی مبتدی باشه ولی ممنون میشم جواب بدید
من دوربین 1100d eos کانن دارم میخواستم بدون آیا هر لنزی که مدلش کاننه بخرم بهش میخوره؟؟؟!!
از کجا بدونم چه لنزی بهش میخوره یا نه؟
سلام وقت بخیر.بله تمام لنز های کانن بهش میخوره.برای بقیه مار ک ها هم باید برای کانن ساخته شده باشه