پدیده Lens Flare اتفاقی است که در لنزها به دلیل پخش نور بسیار روشنی مانند نور خورشید، رخ میدهد. این پدیده در لنزهایی که سیستم پیچیدهتری دارند و همچنین تعداد عدسی آنها زیاد است (برای مثال لنز زوم)، بیشتر است.
هر عکاسی که رو به خورشید به ثبت تصاویر میپردازد، به گونهای با پدیده Lens Flare مواجه شدهاست.این پدیده زمانی اتفاق میافتد که دوربین به سمت خورشید یا منبع نوری مانند چراغ قوه قرار بگیرد. برخی مواقع پدیده Lens Flare ناخوشایند است و میتوان با حقههای مختلفی آن را از تصویر حذف کرد؛ اما در این مقاله قصد داریم از این پدیده برای ثبت تصاویر بهره ببریم.
1-رو به خورشید عکس بگیرید
اصلیترین نکته برای ایجاد پدیده Lens Flare در عکس، قرار گرفتن خورشید رو به لنز دوربین است؛ و نکته مهمی که لازم است به خاطر بسپارید، استفاده از حالت نورسنجی نقطهای (Spot Metering) روی سوژه است تا روشنایی سوژه به درستی تنظیم شود. دلیل استفاده از نورسنجی نقطهای این است که از «عکس ضدنور (Silhouette)» جلوگیری شود؛ بنابراین پیشنهاد میشود که تنظیمات دوربین را روی حالت دستی (Manual) قرار دهید و تنظیم نور به صورت دستی انجام شود.
همان گونه در تصویر مشاهده میکنید، نور خورشید با عبور از لنز، شعلههای نور زیبایی را در تصویر ایجاد میکند.
2-از فلش استفاده کنید
عکس زیر در واقع برای شبیهسازی منبع نوری که وجود ندارد، از فلش به عنوان منبع نور استفاده میکند. همانگونه که میبینید، پدیده Lens Flare ایجاد شده، بسیار شبیه زمانی است که منبع نوری مانند خورشید وجود دارد؛ ولی شدت این پدیده به دلیل قوی نبودن نور و همچنین خارج بودن آن از فریم، مانند تصویر قبل زیاد نیست.
مطلب مرتبط: چگونه از فلاش در نور روز استفاده کنیم؟
3-دیافراگم
اگر دقت کنید، متوجه این موضوع خواهید شد که پدیده Lens Flare در واقع به شکل تیغههای دیافراگم لنز شبیه است.هر چه کیفیتتر لنز بهتر باشد (به طور معمول لنزهای گرانتر)، شعلههای نور تشکیل شده نرمتر خواهندبود؛ ولی صرفنظر از این موضوع، اگر دهانه دیافراگم را تا حداکثر مقدار ممکن باز کنید (پایینترین F)، پدیدهی Lens Flare ایجاد شده، نرم و گرد خواهد بود؛ چون تیغههای دیافراگم ورود نور را مسدود نمیکنند.
4-فوکوس
وقتیکه مستقیم به سمت منبع نور عکس میگیرید، پیدا کردن نقطه درست فوکوس برای دوربین سخت است؛ بنابراین برای حل این مشکل، سه راه حل وجود دارد.
-میتوان از فوکوس دستی استفاده کرد؛ این راهحل جوابگو است ولی بهترین گزینه نیست.
-میتوان از تکنیک قفل فوکوس (Focal Lock) استفاده کرد؛ به این صورت که ابتدا زاویهی دوربین را کمی تغییر میدهید، بهگونهای که سوژه نور خورشید را بپوشاند، در این حالت روی سوژه فوکوس میکنید و سپس کادر خود را دوباره همانند قبل تنظیم کرده و بدون تغییر مجدد فوکوس، تصویر را ثبت میکنید.
-میتوان از گشودگی دیافراگم پایینتری (F بالاتر) استفاده کرد. وقتی با نور زیادی مواجه میشوید، میتوانید از گشودگی دیافراگم پایینتری استفاده کنید که در نتیجهی آن، عمق میدان عکس زیادتر میشود.
بیشتر بخوانید: آموزش نحوه انتخاب نقاط فوکوس
5-به نور زاویه دهید
اگر میخواهید که نور روی عکس شما شعلهی هنری ایجاد کند، باید از زوایهی خاصی بتابد. یک پدیده Lens Flare خوب به زاویهی نور بستگی دارد، و زاویهی نور نیز به زمان روز وابسته است. در هنگام عصر عکاسی کنید به گونهای که نور در گوشهی کادر عکس قرار بگیرد؛ برای مثال میتوان از قانون کادربندی یکسوم (Rule Of Thirds) استفاده کرد.