چرا استفاده از فلاش در عکاسی پرتره مهم است؟
استفاده از فلاش در عکاسی پرتره میتواند انعطافپذیری لازمی که یک سیستم نورپردازی باید داشته باشد را به شما بدهد. شما میتوانید از فلاش روی دوربین و یا به صورت جدا از آن استفاده کنید. همین امر باعث میشود فلاش با انواع سیستمهای نورپردازی رایج برای پرتره سازگار باشد.
علاوه بر این در مواقعی که به یک نور پرکننده نیاز دارید (برای مثال هنگام غروب آفتاب) استفاده از فلاش به شما کمک میکند بتوانید تصاویری با نورپردازی حرفهای داشته باشید. این کار علاوه بر اینکه کیفیت تصاویر شما را افزایش میدهد، زمان لازم برای ویرایش عکس را هم کاهش خواهد داد.
چه نوع فلاشی برای عکاسی پرتره بهتر است؟
با اینکه تمام فلاشها بسته به نیازهای شما میتوانند خوب باشند، باید سعی کنید فلاشی که تهیه میکنید، قابلیت فعالیت به صورت دستی و به صورت TTL را داشته باشد. داشتن فلاشی که توانایی استفاده از هر دو حالت را داشته باشد، انعطافپذیری خیلی بیشتری در اختیار شما قرار میدهد.
دقت کنید فلاشی که انتخاب میکنید با دوربینتان سازگار باشد؛ نیازی نیست که برند آن با برند دوربین یکسان باشد اما باید دقت کنید با برند دوربین شما سازگار باشد تا نتایج بهتری به دست بیاورید و زمان تنظیم و استفاده از آن، با خطاهای کمتری مواجه شوید. در این صورت شما زمان کمتری برای یاد گرفتن استفاده از فلاش خودتان صرف خواهید کرد و زمان بیشتری برای استفاده از فلاش و امتحان آن خواهید داشت.
حالتهای فلاش
هر فلاش دو حالت اصلی TTL و Manual دارد. هرکدام از آنها نیز برای عکاسی پرتره استفادهی خاصی خواهند داشت.
TTL مخفف عبارت Through the lens است. با استفاده از این حالت فلاش نور صحنه را اندازهگیری میکند و محاسبه خواهد کرد که برای گرفتن یک عکس به چه مقدار نور نیاز دارید. زمانی که از این حالت استفاده میکنید ممکن است نورپردازی هر عکس با عکس دیگر متفاوت باشد اما در صورتی که بخواهید با سرعت زیاد عکاسی کنید، کمک خیلی زیادی به شما میکند.
البته TTL از جبران نوردهی فلاش پشتیبانی میکند و شما میتوانید بسته به نیازهای خودتان بخواهید که فلاش نور کمتری یا بیشتری داشته باشد. حتی با استفاده از این قابلیت نیز فلاش نور صحنه را اندازهگیری میکند و خروجی را براساس معیارهای خودش تنظیم میکند.
[relatedpost post =”111967″]
حالت اصلی دوم Manual یا حالت دستی است. با استفاده از این حالت میتوانید از خروجی کامل فلاش (1/1) یا بخشی از آن (در برخی فلاشها تا 1/128) استفاده کنید. این کار به شما این امکان را میدهد که روی نور کنترل داشته باشید و آن را براساس نوع سوژه و اهداف خودتان تنظیم کنید. خروجی حالت Manual ثابتتر است و در تمام عکسها یکسان است. پس از اینکه یکبار نور را تنظیم کنید، میتوانید تا زمانی که شرایط نوری تغییر میکند و یا زمانی که میخواهید شرایط دیگری را تجربه کنید از آن استفاده نمایید.
در صورتی که از فلاش استفاده کنید چه اتفاقی میافتد؟
در صورتی که برای عکاسی پرتره از فلاش استفاده میکنید، در واقع از نور فلاش و نور محیطی به صورت همزمان عکاسی میکنید.
نور فلاش به صورت خیلی سریع پخش میشود و به همین خاطر خیلی از دوربین اجازه استفاده از سرعت شاتر سریعتر از 1/200 ثانیه را به شما نمیدهند تا دوربین زمان کافی برای جمعآوری نور را داشته باشد. روی برخی از فلاشها یک کلید که حرف h روی آن حک شده است وجود دارد که برای فعالسازی High-speed Sync کاربرد دارد. با استفاده از این قابلیت میتوانید از سرعت شاترهای خیلی سریعتر به همراه فلاش استفاده کنید.
تغییر سرعت شاتر فقط مقدار نور محیطی را تغییر میدهد در حالی که تغییر ایزو و دیافراگم، هم مقدار نور محیطی و هم مقدار قدرت فلاش را تغییر میدهد. تغییر قدرت فلاش هم فقط نوردهی فلاش را افزایش میدهد.
تمام این موارد مهم هستند و در زمان استفاده از فلاش باید مراقب همهی موارد ذکر شده باشید تا بتوانید عکسهای خودتان را به خوبی نوردهی کنید. برای مثال شما میتوانید نور فلاش را در تمام عکسها روی یک مقدار ثابت قرار دهید و دیافراگم و ایزو را تغییر دهید تا مقدار و نحوه نوردهی صحنه تغییر کند.
فلاش رو دوربینی یا جداگانه؟
فلاش رودوربینی
فلاش رودوربینی عملکرد خیلی خوبی در زمان عکاسی پرتره و مواقعی که میخواهید کمی نور به صحنه اضافه کنید یا سایهها را از بین ببرید، خواهد داشت. همچنین با کمی خلاقیت میتوانید به نور زاویه بدهید تا به شکل زیباتری نور را به صحنه اضافه کنید.
اغلب اوقات میتوانید از فلاش رودوربینی استفاده کنید و عکسهای خیلی خوبی بگیرید. این نوع فلاش برای عکسهای خانوادگی، عروسی و… مناسب است.
نکته خیلی خوب در مورد فلاشهای اکسترنال این است که میتوانید با زوایای مختلف از آنها استفاده کنید. همچنین میتوانید هد فلاش را بچرخانید و از آن در جهت و زاویهای که بهترین کارایی را برای شما دارد استفاده کنید. برای مثال میتوانید فلاش خودتان را به گونهای تنظیم کنید که نور را از سقف یا دیوار مجاور سوژه به او بتاباند.
استفاده از فلاش رودوربینی برای عکاسی پرتره در حالی که زاویه آن رو به سقف است به خصوص اگر سقف سفید باشد، یک نور یک دست به شما میدهد. علاوه بر این اگر فلاش را به دیوار مجاور بتابانید، نور را با زاویه بازتاب میدهد که روی قسمتی از صورت سوژه سایه میافتد و صورت وی عمق بیشتری خواهد داشت.
در ساحل و یا مواقعی که خورشید در حال طلوع یا غروب پشت سوژه قرار دارد، نور را مستقیما به سوژه بتابانید. با اینکه مطمئن خواهید شد که نور آفتاب باعث ضدنور شدن و تاریکشدن سوژههای شما نمیشود.
در صورتی هم که با نور وسط روز عکاسی میکنید، میتوانید با کمک فلاش سایهها را از بین ببرید. در این مواقع استفاده از فلاش یک جایگزین خیلی خوب برای رفلکتور است و میتوانید بدون کمک دستیار هم از آن استفاده کنید.
یکی دیگر از مزایای استفاده از فلاش رو دوربینی برای عکاسی پرتره این است که میتوانید هرجا که لازم داشته باشید آن را هم با خودتان ببرید. برای مثال اگر قصد عکاسی از یک کودک را دارید که در حال دویدن است، فلاش رودوربینی هم همراه شما خواهد بود و با هر بار فشار دادن کلید شاتر میتوانید از آن استفاده کنید. در این صورت هیچ نگرانیای بابت حمل فلاش و قرارگیری آن نخواهید داشت.
[relatedpost post =”118230″]
همچنین در مواقعی که فلاش روی دوربین است، تنظیم آن و تغییر تنظیمات خیلی سریعتر اتفاق میافتد. برای مثال فرض کنیم که قصد دارید پس از مراسم عروسی، از یک عروس و داماد عکاسی کنید. در صورتی که فلاش روی دوربین باشد میتوانید به راحتی تنظیمات آن را تغییر دهید و قدرت خروجی آن را بسته به تعداد نفرات حاضر در عکس کم یا زیاد کنید.
همچنین در مواقعی هم که در فضای باز عکاسی میکند و نور مدام در حال تغییر است، میتوانید به راحتی مقدار خروجی فلاش را تغییر دهید تا بتوانید مشتری خودتان را به خوبی نورپردازی کنید.
فلاش جداگانه
با کمک فلاش جداگانه احتمال اینکه بتوانید یک عکس با نورپردازی شبیه به نورپردازی استودیویی داشته باشید بیشتر است. همچنین برای عکاسی از افراد مختلف، زوجها و همچنین محیطهای بسته فلاش جداگانه یک انتخاب فوقالعاده است. توانایی فعال کردن فلاش درحالی که به دوربین متصل نیست امکان استفاده از زوایای خلاقانهای را به شما میدهد. این نوع فلاش به شما کمک میکند راحتتر بتوانید به چیزی که مدنظرتان است برسید.
در صورتی که فلاش به صورت جدا از دوربین و روی یک پایه قرار داشته باشد، شما این توانایی را خواهید داشت که بدون نگرانی بابت تغییر تنظیمات از فواصل کانونی طولانیتر استفاده کنید.
برای مثال فرض کنیم قصد نورپردازی یک عکس پرتره را دارید و نور هم با زاویه 45 درجه نسبت به سوژه قرار دارد. همچنین برای افزایش دراماتیک بودن عکس، سر فلاش هم کمی رو به پائین است. شما پس از تنظیم فلاش و قرار دادن آن روی پایه نور میتوانید از لنزهای لانگ مثل 85mm، 100mm یا 70-200mm استفاده کنید و از فواصل دورتری مثل فاصله 3 متری سوژه به عکاسی بپردازید.
[relatedpost post =”119486″]
مزیت فلاشهای جداگانه این است که بدون نگرانی بابت جابجایی لنز میتوانید یک نور ثابت داشته باشید که حتی در صورت تعویض لنز و افزایش فاصلهی خودتان نسبت به سوژه هم ثابت میماند. علاوه بر این، زمانی که فلاش روی یک پایه قرار دارد، میتوانید از تجهیزاتی مثل چتر یا سافت باکس هم بدون نگرانی بابت افتادن آنها استفاده کنید.
در صورتی که قصد استفاده از فلاش جداگانه را دارید، باید از یک رادیوتریگر هم استفاده کنید. به این صورت فلاش شما و دوربین میتوانند به صورت بیسیم با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و شما هم قادر خواهید بود از تکنیکهای مختلفی استفاده کنید.
برخی از تریگرها صفحه نمایش ندارند و برای تغییر تنظیمات حتما باید از خود فلاش استفاده کنید اما در تریگرهایی که صفحه نمایش داخلی دارند، میتوانید تنظیمات را از طریق همان فرستنده تغییر دهید.
جمع بندی
استفاده از فلاش برای عکاسی پرتره خیلی راحت است و امکان استفاده از انواع مختلف نورپردازی را برای عکاسی پرتره در اختیار شما میگذارد. فرقی ندارد که از فلاش رو دوربینی و یا جداگانه استفاده میکنید، با کمک فلاش میتوانید نورپردازی را طبق نیازها و خواستههای خودتان انجام دهید.