اگر عکاسی یک هنر است، رتوش عکس هم دقیقاً یک هنر جداگانه است. کلاسهای زیادی برای آموزش رتوش عکس با فتوشاپ وجود دارند و در برخی از آنها، نرمافزارهای اختصاصی رتوش عکس را نیز معرفی کرده و آموزش میدهند. خیلی از عکاسان را میشناسم که از آموزشهای رتوش عکس آنلاین برای یادگیری این هنر استفاده میکنند و ساعتها، بارها و بارها یک آموزش را نگاه میکنند، بدون اینکه برداشت مفیدی از آنها داشته باشند.
خیلی از عکاسان یادگیری رتوش عکس را با یادگیری جداسازیها، داجینگ و برنینگ، Curveها و Levelها، یا استفاده کردن از مهرلاستیکی اشتباه میگیرند. در حالیکه یادگیری رتوش عکس، نیازمند تمامی این موارد و البته بسیاری مهارتهای دیگر است که اتفاقاً داشتن همان مهارتهای جانبی است که میتواند بین نتیجه کار یک ویرایشگر حرفهای و یک کاربر فتوشاپ، تفاوت ایجاد کند. در اینجا با 5 مهارت مهم آشنا میشوید که میتواند مهارت رتوش عکس شما را متفاوت کند.
نقاشی
هیچ شکی نیست که رتوش عکس نوعی از نقاشی دیجیتالی محسوب میشود. در ویدئوهای آموزشی میبینید که خیلی از عکاسان حرفهای با استفاده از تبلتهای Wacom یا همان قلمهای دیجیتالی، ساعتها روی یک عکس طراحی میکنند. اضافه کردن موها، برداشتن خال و جوش، تیره و روشن کردن صورت و پوست بدن، تغییرات حالت بدن، همه و همه جزو نقاشی دیجیتالی به شمار میروند که میبایست در آنها مهارت پیدا کنید.
اگرچه خیلی از کاربران با یادگیری استفاده از Wacomها، سعی میکنند از این تکنیکها استفاده کنند، اما خیلی مهم است که بتوانید با شناخت دقیق آناتومی صورت و بدن، از تکنیکهای نقاشی نیز برای رتوش عکس پرتره استفاده کنید. بسیاری از ویرایشگرها، از سالها قبل تجربه نقاشی و طراحی را داشتهاند و همین باعث پیشرفت سریعتر آنها در کار رتوش عکس میشود.
شناخت نور
نقاشی و شناخت نور، دو مقوله جدانشدنی هستند. خصوصاً وقتی بحث عکاسی پرتره به میان میآید، امکان ندارد بدون شناخت کامل نورپردازی بتوانید روی صورت یک عکس پرتره کار کنید. کلاسهای نورپردازی دقیقه به شما کمک میکنند تا بتوانید جای درست سایهها و نورهایی که روی یک چهره ایجاد میشوند را پیدا کنید. با یادگیری این نکات میتوانید از ابزارهایی که در اختیار دارید بهتر استفاده کنید.
وقتی میخواهید از داجینگ و برنینگ استفاده کنید، یا وقتی میخواهید با استفاده از Curveها و Levelها، شدت نور را کم و زیاد کنید، خیلی مهم است که فرق بین نور نرم و نور تیز را بدانید. لازم است بدانید که کجا یک سایه باید نرم شود، کجا باید حذف شود و کجا باید بدون تغییر باقی بماند. به همین دلیل است که شناخت نور، به شما کمک میکند تا رتوش عکس بهتری انجام دهید.
اگر ویرایشگر عکس هستید، بهتر است خودتان هم شروع به یادگیری نورپردازی کنید. اگر عکاس هستید، سعی کنید انواع روشهای نورپردازی، چه نورهای مصنوعی فلاش و LED (نورهای پیوسته) و چه نورهای تیز آفتاب یا نور نرم پنجره را یاد بگیرید. نگاه کردن به عکسهای نقاشان کلاسیک مانند رامبراند، در درک نورپردازیهای کلاسیک بسیار موثر است. پیشنهاد میکنم از DVDهای آموزشی نورپردازی نیز استفاده کنید و فیلمهای کارگردانهایی مانند کوئنتین تارانتینو را نیز ببینید. مجموعههایی مانند دی وی دی آموزشی نورپردازی حرفه ای و نورپردازی پرتره با فلاشهای بیسیم هم به زبان فارسی هستند و میتوانند برای یادگیری نورپردازی برایتان مفید باشند.
یادگیری آرایش پایه
اگرچه خود آرایش چهره یک هنر جداگانه به شمار میآید، آما بخش مهمی از کار رتوش عکس، ویرایشی است که روی چهره خانمها انجام میشود. قبل از اینکه شروع به ویرایش کار یک هنرمند دیگر کنید، میبایست ابتدا خود آن هنر را بشناسید. به عنوان یک ویرایشگر حرفهای باید بدانید که کدام سایه برای باریک کردن بینی به کار رفته یا پف زیر چشم را باید تا چه اندازه کمرنگ کنید. ویرایش عکسهای مدلهای خانم کار چندان سادهای نیست، خصوصاً اگر این تصاویر به عنوان نمونه کار آرایشی مورد استفاده قرار بگیرند. بنابراین (در صورتی که خانم هستید) پیشنهاد میکنم برای درک بهتر آرایش، در زمانی که این کار انجام میشود، در کنار آرایشگر حضور پیدا کنید و روند کار را پیگیری کنید. فراموش نکنید تقریباً تمامی عکسهای پرتره تجاری که در ایران از خانمها ثبت میشود با آرایش همراه بوده و نیازمند شناخت آرایش چهره است.
یکی از بهترین منابع رایگان برای یادگیری اصول پایه آرایش چهره، کانالهای ویدئویی یوتیوب و اینستاگرام است. با یک جستجوی کوتاه در اینترنت، به راحتی میتوانید کانالهای ویدئویی را پیدا کنید که با نمایش قبل و بعد از آرایش یک چهره، روند کار را به شما آموزش میدهند. میتوانید کلماتی مانند Model Makeup، Fashion Makeup یا Makeup Process را در یوتیوب جستجو کنید تا کانالهای زیادی را در این رابطه پیدا کنید.
شناخت رنگها
وقتی صحبت از رتوش عکس میشود خیلی از ویرایشگرها به استفاده از مهر لاستیکی فتوشاپ فکر میکنند و گاهی اوقات هیچ ایدهای از شناخت رنگها ندارند. برخی از ویرایشگرها با تعجب به عکسهای مدلها روی اینترنت خیره میشوند و تصور میکنند که فضای رنگی زیبای آن عکسها صرفاً در داخل دوربین ایجاد میشود. در حالیکه اغلب دوربینها، صرفاً تصاویر را با عادیترین و طبیعیترین حالت ممکن ثبت میکنند و این ویرایشگرها هستند که با رتوش عکس، فضای رنگی تصاویر را تغییر میدهند.
استقبال عموم مردم از نرمافزارهای ویرایش عکس در موبایل، معمولاً به دلیل امکانات و کارآیی بالای آنها نیست. بلکه به این دلیل است که در این برنامهها (مانند اینستاگرام) ابزارهای سادهای برای تغییر فضای رنگی یک عکس وجود دارد. به عنوان یک ویرایشگر حرفهای، شناخت چرخه رنگها، یا دستکم شناخت بخشهایی از هر نرمافزار که میتواند فضای رنگی یک عکس را تغییر دهد کمک بزرگی به شما خواهد کرد.
باز هم کانالهای ویدئویی زیادی در اینترنت وجود دارند که تغییر فضای رنگی را آموزش میدهند. یکی از بهترین آموزشهایی که میتواند به شما کمک کند، دوره آموزشی رایگان نرمافزار Exposure 7 است که میتوانید در کانال آپارات نورنگار تماشا کنید. همچنین اگر با زبان انگلیسی آشنا هستید، یکی از بهترین ویدئوهایی که در این رابطه دیدم کاربرد luminosity masks یا ماسکهای روشنایی از عکاس پرتره مشهور Zoë Noble است.
صبور باشید
این مهارت شاید سختترین مهارت در بین موارد ذکر شده باشد. به یاد بیاورید که چطور پیش از اینکه یاد بگیرید یک عکس خوب بگیرید، صدها و شاید هزاران عکس بد را دور انداختهاید. ویرایش عکس هم دقیقه به همان شکل عمل میکند. اصلاً تصور نکنید که وقتی میخواهید یک عکس را ویرایش کنید، باید نتیجه کار دقیقه همان چیزی شود که در ذهن دارید. شما باید ساعتها و ساعتها روی عکسی کار کنید که نهایتاً آن را دور خواهید انداخت.
اگرچه هیچ کس منکر تمرین و ممارست در کار نیست، اما این تمرین، بدین معنی نیست که وقتی روی یک عکس کار میکنید باید آنقدر رتوش عکس را ادامه دهید تا به نتیجه دلخواه برسید. رتوش عکس هم مانند نقاشی، باید به جا و دقیق انجام شود. گاهی اوقات باید صدها مرحله به عقب بازگردید و کار را دوباره با روشی دیگر انجام دهید. ادامه دادن یک کار اشتباه، کار را برای تصحیح آن سختتر میکند. بنابراین سعی کنید با صبوری، یک کار را ادامه داده و در صورت عدم رضایت، آن را دوباره تکرار کنید. گاهی اوقات تبدیل شدن به یک ویرایشگر خوب، دقیقه مانند تبدیل شدن به یک موسیقیدان خوب، نیازمند روزها و ماهها تمرین و ممارست در کار است. بنابراین به هیچوجه نباید خسته شوید.
خیلی دوست دارم اگر شما هم یک ویرایشگر حرفهای هستید، راز پیشرفتتان را بدانم. چطور و از کجا یاد گرفتید. چه چیزهایی را آموختید و آیا در این راه نرمافزار خاصی را استفاده میکنید که دیگران میتوانند با آنها آشنا شوند. بزرگترین چالشی که در این راه داشتهاید چیست؟ لطفاً در کادر نظرات زیر ما را در تجربیان خودتان شریک کنید.