آموزش تولید محتوای ویدئویی و تدوین

دسته بندی محصولات

  • عکاسی

  • فیلمبرداری

  • نورپردازی

  • تجهیزات صدا

  • لوازم جانبی

  • لوازم جانبی موبایل

  • محصولات دست دوم

  • محصولات آموزشی

لوازم جانبی دوربین

(همه محصولات)

همه‌چیز درباره عکاسی با موبایل در سفر

تکنیک و ترفند
همه‌چیز درباره عکاسی با موبایل در سفر

هیچکس شکی در کیفیت بالای دوربین‌های بزرگ DSLR ندارد. طبیعتاً همه عکاسان حرفه‌ای طبیعت ترجیح می‌دهند با دوربین‌های عکاسی حرفه‌ای عکس بگیرند تا اگر زمانی نیاز به چاپ و فروش نسخه‌های بزرگ تصاویرشان داشتند، بتوانند به فایل‌های رزولوشن بالا و با کیفیت عکس‌هایشان دسترسی داشته باشند احتمالاً بتوانند فایل‌های خام آن‌ها را هم ویرایش کنند و اشکالات احتمالی آن‌ها را برطرف کنند. اما دوربین‌های بزرگ و لنز‌های گران‌قیمت دو عیب بزرگ هم دارند:

 

اول اینکه طبیعتاً بسیار گران‌قیمت هستند و در صورتی که عکاسی برای شما جنبه مالی نداشته باشد، احتمالاً مجبورید صرفاً برای علاقه‌مندی خودتان، هزینه‌های زیادی را متحمل شوید. نکته دوم، اندازه و وزن این دوربین‌ها و حمل و نقل مشکل تجهیزات در سفر است. بسیاری از عکاسان حرفه‌ای هم این روز‌ها در سفرهای تفریحی خودشان، دوربین‌ و لنز‌های حرفه‌ای را همراه نمی‌برند.

 

اصلاً یکی از دلایل استقبال عکاسان حرفه‌ای از دوربین‌های کامپکت رده بالا مانند Sony RX100 VI یا Panasonic TZ110 همین حمل و نقل راحت‌تر آن‌هاست تا بتوانند هر لحظه‌ از سفر را ثبت کنند و نگران دردهای مفصلی و پادرد و گردن‌ درد نباشند!

 

بنابراین چندان بعید نیست که افراد عادی هم ترجیح می‌دهند ” عکاسی با موبایل در سفر ” را تجربه کنند. خصوصاً که این دوربین‌ها امروز خیلی پیشرفته‌تر از قبل شدند و معمولاً یکی از بهترین تجربه‌های عکاسی با موبایل در سفر هم دقیقاً عکاسی منظره در نور مناسب است.

 

مقایسه پرچمداران گوشی‌های همراه را اینجا بخوانید.

در این مقاله می‌خواهیم همه چیز درباره عکاسی با موبایل در سفر را برایتان تشریح کنیم. از مزایا و معایب آن بگوییم و روش‌های بهبود کیفیت عکس‌ها را بررسی کنیم. بنابراین اگر موبایل شما عکس‌های خوبی می‌گیرد، شاید این مقاله شما را به عکاس بهتری تبدیل کند.

 

دوربین‌های موبایل برای عکاسی با موبایل در سفر عالی هستند. اولاً خیلی پرتابل هستند، یعنی به راحتی می‌توانید آن‌ها را در جیب بگذارید و هر کجا خواستید آن‌ها را بیرون بیاورید و عکس بگیرید. دوم اینکه کیفیت این دوربین‌ها در مدل‌های جدید بسیار عالی است.

 

یعنی در شرایطی که برای عکاسی منظره با موبایل لازم است عکس بگیرید معمولاً عالی عمل می‌کنند، زیرا در چنین شرایطی معمولاً نور کافی برای عکاسی وجود دارد و ضمناً لازم نیست عمق میدان تصویر را کاهش دهید (چون عکس منظره می‌گیرید، احتمالاً به عمق میدان خیلی زیاد نیاز دارید تا هیچ بخشی از تصویر محو نشود).

 

بنابراین دو موقعیت مهم که دوربین‌های موبایل در آن‌ها ضعف دارند، یعنی عکاسی در نور کم و عکاسی با عمق میدان کم (مانند عکاسی پرتره با موبایل) در عکاسی با موبایل در سفر اصلاً اهمیتی ندارد.

 

یک نکته جانبی دیگر هم وجود دارد که برای بعضی از کاربران اهمیت زیادی دارد. اینکه بتوانند عکس‌هایشان را خیلی سریع به اشتراک بگذارند. این روزها تقریباً همه دوربین‌های عکاسی جدید، این امکان را پیدا کرده‌اند که از طریق WiFi به تلفن‌های همراه هوشمند و تبلت‌ها متصل شوند و عکس‌هایی که با آن‌ها گرفته‌اید را سریعاً منتقل کرده و به اشتراک بگذارید.

 

حالا تصورش را بکنید که وقتی خود وسیله‌ای که با آن عکس گرفته‌اید مستقیماً به اینترنت متصل باشد، چقدر می‌تواند روند ارسال و به اشتراک گذاری را راحت‌تر کند. بنابراین بی‌دلیل نیست که خیلی از افراد، حتی صبر نمی‌کنند تا بعداً سر فرصت، عکس‌هایشان را تا حدی ویرایش کنند و معمولاً بلافاصله بعد از عکاسی، عکس‌هایشان را روی شبکه‌ای اجتماعی به اشتراک می‌گذارند.

 

برای اینکه ببینیم آیا دوربین‌های موبایل می‌توانند کاملاً جایگزین دوربین عکاسی شوند، می‌خواهم یک روز کامل دوربین عکاسی‌ام را کنار بگذارم و تنها با دوربین موبایل عکس بگیرم. طبیعتاً وقتی درباره عکاسی منظره با موبایل حرف می‌زنم، می‌خواهم به عنوان یک عکاس با آن کار کنم و آنچه که در اینجا توضیح می‌دهم، عقیده و تجربه شخصی خودم است و ممکن در برخی موارد با عقیده شما درباره کار با دوربین موبایل متناقض باشد.

 

عکاسی با موبایل در سفر

 

ابتدا باید محدودیت‌های دوربین موبایلتان را بشناسید

 

نکته کلیدی برای استفاده درست از موبایل‌ها و عکاسی با موبایل در سفر این نیست که بدانید دوربین موبایل شما دقیقاً چکار می‌کند. بلکه باید ابتدا دقیقاً بدانید که این دوربین‌ها چکار نمی‌کنند یا در واقع چه محدودیت‌هایی دارند.

 

یکی از مهم‌ترین محدودیت‌های دوربین‌های موبایل این است که فقط یک لنز ثابت دارند که در اغلب اوقات زاویه آن هم بسیار واید است. البته موبایل‌های دو دوربین، کمی وضعیت بهتری دارند، چون معمولاً یکی از لنز‌های آن‌ها کمی بسته‌تر است و در واقع می‌تواند کمی زوم اپتیکال هم داشته باشند. اما این مقدار زوم، اصلاً قابل توجه نیست و تنها برای کمی جلو و عقب بردن کادر تصویر مناسب است.

 

اغلب آن‌ها دو حداکثر می‌توانند تا دو برابر یا 2X زوم داشته باشند که در مقایسه با لنز‌های زوم تله واید در دوربین‌هایی مانند Canon SX740 با بزرگنمایی 40 برابر، مقدار ناچیزی به شمار می‌رود. مشکلی که وجود دارد این است که اغلب موبایل‌ها بدون اینکه به شما بگویند، از زوم دیجیتال استفاده می‌کنند.

 

این نوع زوم، در واقع یک بزرگنمایی دیجیتالی است که خود دوربین به شکل نرم‌افزاری رزولوشن عکس را زیاد می‌کند و وسط تصویر بزرگ شده را به شما نشان می‌دهد. شما هم تصور می‌کنید که عکس زوم شده، با این تفاوت که، کیفیت آن به شدت پایین می‌آید. بنابراین اگر می‌خواهید هنگام عکاسی با موبایل در سفر ، روی برج ایفل یا نوک قله دماوند زوم کنید، احتمالاً به شدت مأیوس خواهید شد. کیفیت عکس‌های موبایل با این کار آن‌قدر کم می‌شود که حتی در خود گوشی هم به چشم می‌آید، چه برسد به اینکه بخواهید آن را روی کامپیوتر یا تلویزیون ببینید.

 

محدودیت مهم بعدی درباره دوربین‌های موبایل، کیفیت ضعیف آن‌ها در محیط‌های کم‌نور است. این کیفیت پایین‌تر دقیقاً به اندازه حسگر آن‌ها مربوط می‌شود که بسیار کوچک‌تر از حسگر دوربین‌های DSLR یا بدون آینه هستند.

 

اگرچه روز به روز، حسگر‌های بهتری برای موبایل‌ها ساخته می‌شود و پردازنده‌های بهتری که در آن‌ها قرار می‌گیرد، می‌تواند به شکل نرم‌افزاری، تا حدی نویز تصویر را کم کند. اما به‌هرحال حسگر دوربین‌های موبایل، تقریباً کوچک‌ترین حسگر در دوربین‌های عکاسی واقعی است و اتفاقاً هرچقدر هم رزولوشن آن‌ها بیشتر می‌شود، نویز آن‌ها هم افزایش پیدا می‌کند.

 

البته این‌قدر تأکید بر نویز عکس، نباید شما را نگران کند. نویز معمولاً برای کسانی اهمیت دارد که قصد دارند عکس‌هایشان را در ابعاد بزرگ چاپ کنند یا به نمایش بگذارند. تفاوت نویز در عکس‌هایی که روی اینترنت منتشر می‌کنید یا در اندازه‌های آلبومی چاپ می‌کنید آن‌قدر محسوس نیست که بخواهید نگران آن باشید. بنابراین اگر قصد چاپ بزرگ عکس‌هایتان را ندارید، با خیال راحت، نویز را نادیده بگیرید.

 

عکاسی با موبایل در سفر

 

شناخت نقاط قوت دوربین‌های موبایل‌

 

دوربین‌های موبایل، محدودیت‌های زیادی نسبت به دوربین‌های حرفه‌ای دارند. اما مزایای آن‌ها هم کم نیست. اولین و مهم‌ترین مزیت آن‌ها، اندازه است. جدای از اینکه این دوربین‌ها بسیار کوچک و باریک هستند و می‌توانید آن‌ها را در جیب بگذارید، حمل آن‌ها در سفر و کوه‌پیمایی بسیار راحت است.

 

مثلاً وقتی می‌خواهید به قله دماوند صعود کنید، چند ده گرم وزن اضافی قمقمه آب هم برایتان اهمیت پیدا می‌کنید. حالا فرض کنید مجبور باشید که یک دوربین و لنز و کیف مخصوص آن‌ها را با وزن حداقل 1 کیلوگرم (در حالت خوش‌بینانه) از شانه‌تان آویزان کنید.

 

همچنین گفتیم که لنز‌های واید حرفه‌ای در حد لنز‌ موبایل، چندان هم ارزان و در دسترس نیستند. این دقیقاً همان نوع لنزی است که برای عکاسی در سفر بیشترین نیاز را به آن دارید. حتی اگر دوربین موبایل شما نتواند با یک شات، چشم‌اندازی که نیاز دارید را در یک عکس بگنجاند، به راحتی می‌توانید به صورت پانوراما این کار را انجام دهید. نیازی به گفتن نیست که هنوز هم خیلی از دوربین‌های DSLR، دارای مد عکاسی پانوراما نیستند و برای این کار باید خودتان عکس‌های پی‌درپی را در کامپیوتر به هم بچسبانید.

 

درست است که دوربین‌های DSLR دارای سخت‌افزار بهتری هستند، اما از آن سو، دوربین‌های موبایل هم نرم‌افزار بهتری دارند. قابلیت‌هایی مانند HDR یا عکاسی پرتره در گوشی‌های موبایل، بسیار دقیق‌تر و بهتر از آنچه که دوربین‌ها دارند عمل می‌کنند.

 

بیشتر بخوانید:حالت پرتره در موبایل چگونه کار می‌کند؟

 

ضمناً جدا از برنامه‌ عکاسی خود موبایل‌ها، صدها برنامه مختلف برای آن‌ها هم وجود دارند که هر کدام از آن‌ها می‌توانند قابلیت‌های متفاوتی را به دوربین موبایل اضافه کنند. چیزی که به سختی ممکن است درباره دوربین‌های حرفه‌ای تصور کنیم. این روز‌ها که افزوده شدن قابلیتی مانند زمان‌بندی داخلی برای عکاسی Time Lapse به دوربین‌های DSLR یک مزیت محسوب می‌شود. فکرش را بکنید اگر بخواهند امکانات یک دوربین موبایل را ارائه کنند چه خواهد شد؟!

 

از برنامه پیش‌فرض دوربین‌ موبایلتان رد شوید

 

اگر می‌خواهید از تمام پتانسیل دوربین موبایلتان در عکاسی با موبایل در سفر بهره ببرید، برنامه پیش‌فرض نصب شده روی خود گوشی را نادیده بگیرید و ترجیحاً از یکی از برنامه‌های مخصوص عکاسی با موبایل که کم تعداد هم نیستند استفاده کنید.

 

عکاسی با موبایل در سفر

 

خصوصاً اگر قبل از دوربین‌های DSLR بیشتر استفاده کرده‌اید، اغلب این برنامه‌ها محیطی نزدیک به آن دوربین‌ها و تنظیمات دستی‌شان دارند و حتی در برخی از آن‌ها می‌توانید با فرمت خام یا RAW هم عکس بگیرید. فرمت خام یا RAW، همان فرمت غیر فشرده در دوربین‌های عکاسی است که برای ویرایش رنگ و نور عکس کیفیت بسیار بالاتری در اختیارتان می‌گذارد.

 

برنامه عکاسی خود گوشی، معمولاً برای عکاسی سریع و عمومی مناسب‌اند، اما اگر قرار است عکس‌های جدی‌تری بگیرید و بعداً در صورت نیاز روی آن‌ها کار کنید، بهتر است از برنامه‌های حرفه‌ای تر مانند برنامه Adobe Lightroom CC یا VSCO استفاده کنید. به عنوان مثال اغلب عکس‌هایی که در این صفحه می‌بینید، توسط برنامه Lightroom CC گرفته شده‌اند.

 

این برنامه که البته رایگان نیز هست، دارای امکانات نوردهی دستی می‌باشد و می‌توانید سرعت و دیافراگم دوربین موبایلتان را با آن کنترل کنید. همچنین اگر دوربین موبایلتان بتواند با فرمت خام عکاسی کند، با این برنامه می‌توانید فرمت خام مخصوص ادوبی یعنی DNG را هم به عنوان فرمت خروجی انتخاب کند و به راحتی آن را در ویرایشگر فایل خام فتوشاپ ویرایش کنید.

 

برنامه Proshot هم در این زمینه خیلی خوب عمل می‌کند و امکاناتی مانند عکاسی با HDR و عکاسی تایم‌لپس در این برنامه در دسترس هستند. تفاوت مهم این برنامه نسبت به دو تای دیگر، جدای از قابلیت‌های پیشرفته فیلم‌برداری آن، سادگی و در دسترس بودن همه چیز است و ظاهر و قابلیت‌های آن دقیقاً شبیه به تجربه عکاسی با دوربین‌های واقعی است و به همین علت احتمالاً برای شروع با آن راحت‌تر از برنامه‌های دیگر خواهید بود. البته Proshot بر خلاف دو برنامه قبلی رایگان نیست، اما احتمالاً می‌توانید آن را از وب‌سایت‌های دانلود نرم‌افزار تهیه کنید یا اگر تصمیم به خرید آن دارید، قیمت آن تنها 4 دلار است.

 

یک شارژر همراه یا پاور بانک با خودتان بردارید

 

فراموش نکنید که موبایل‌ها برای عکاسی ساخته نشده‌اند. روشن نگه داشتن صفحه نمایش، افزایش روشنایی صفحه در زیر نور خورشید، عدم آنتن دهی و جستجوی مداوم شبکه در کوه و دشت، گرمای طبیعت زیر نور آفتاب، همه این موارد می‌تواند سرعت کاهش باطری را خیلی سریع‌تر و بیشتر از استفاده معمول آن بکند. بنابراین احتمالاً زودتر از چیزی که انتظار دارید با پیغام باطری روبرو خواهید شد.

 

خوشبختانه برخلاف اغلب دوربین‌های عکاسی، شما می‌توانید هم‌زمان که گوشی موبایل را به پاور بانک وصل کردید، با آن عکاسی هم بکنید. یعنی برخلاف دوربین‌های واقعی دیگر نیازی به تعویض باطری یدکی و شارژ باطری با برق ندارید. بنابراین اگر یک پاور بانک قوی داشته باشید، احتمالاً اصلاً نگرانی بابت شارژ باطری‌ها در سفر نخواهید داشت.

 

طبیعتاً خاموش کردن امکانات اضافی، مانند WiFi و GPS و بلوتوث و همچنین فعال کردن حالت پرواز در جاهایی که آنتن دهی قوی ندارید، می‌تواند عمر شارژ باطری برای عکاسی با موبایل در سفر را افزایش دهد.

 

قاب ضد آب بخرید

 

عکاسی با موبایل در سفر

 

خوشبختانه خیلی از گوشی‌های موبایل در برابر آب و خاک، عایق‌بندی شده‌اند. اما اگر واقعاً برای عکاسی با موبایل در سفر جدی هستید، بد نیست یک قاب ضد آب برای آن تهیه کنید. قیمت قاب ضد آب برای موبایل‌ها، نسبت به قاب دوربین‌های DSLR بسیار ارزان‌تر است و ضمناً کار با آن‌ها هم بسیار ساده‌تر است.

 

شخصاً عکاسان نادری را می‌شناسم که با دوربین‌های DSLR در زیر آب عکس بگیرند. این کار بسیار حرفه‌ای است و باید ابتدا دوره‌های غواصی را بگذرانید تا بتوانید همراه با یک دوربین بزرگ در زیر آب شنا کنید. اما همراه بردن یک موبایل، تقریباً برای همه ممکن است و شنا کردن با آن چندان کار سختی نیست.

 

در بخش دوم عکاسی با موبایل در سفر به نکات دیگری در این رابطه می‌پردازم.

 

نویسنده: امیر یاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط
عکس ژورنال چیست؟ تاریخچه پیدایش و انواع آن
عکس ژورنال چیست؟ تاریخچه پیدایش و انواع آن
3 روز پیش - زمان مطالعه : 10 دقیقه