پرسپکتیو چیست؟
در عکاسی یعنی میزان فشردگی اشیاء در تصویر
این اصطلاح در عکاسی یعنی میزان فشردگی اشیائ در تصویر؛
به عبارت دیگر:
وقتی یک عکسی به بیننده حس عمق یا رابطه ی فضایی بین سوژه ها میدهدو همچنین دادن بُعد به اجسام در عکس پرسپکتیو است.
هرچقدر یک شیء دوربین از چشم انسان باشد، کوچکتر دیده میشود. همچنین در صورتی که در پیشزمینه تصویر شیء خاصی وجود داشته باشد که به دلیل رابطهی این دو شیء، بزرگتر دیده شود، شیء اول کوچکتر دیده خواهد شد.
پرسپکتیو همچنین ظاهر خطوط صاف را هم تحت تاثیر قرار میدهد. هر خطی که در یک عکس وجود داشته باشد، هرچقدر که از چشم بیننده دورتر باشد و یا هرچقدر که به خط افق نزدیکتر شود، خمیدهتر خواهد شد. همچنین سطح چشم بیننده تعیین کننده چیزهایی است که بیننده میتواند در یک عکس ببیند. اگر شما روی زمین بشینید، پرسپکتیو شما نسبت به زمانی که روی یک نردبان هستید متفاوت خواهد بود. ممکن است خطوط موجود در یک تصویر به نظر خمیده (یا راست) برسند و اشیاء مختلف ممکن است بسته به رابطهای که با بقیهی صحنه دارند بزرگتر یا کوچکتر به نظر برسند.
در یک کلام، پرسپکتیو در عکاسی میتواند نحوه دیدن شدن یک شیء را براساس سایز آن و فاصلهای که با دوربین دارد تغییر دهد.
در هنر عکاسی به کار گیری پرسپکتیو و ایجاد حس عمق در تصویر نقش بسیار مهمی در ایجاد آثار هنری دارد
برای خلق زیباترین و خلاقانه ترین پرسپکتیو باید در هر عکسی که میگیری از چشمهای خود به خوبی استفاده کنید؛ تمامی عناصر موجود در صحنه را مورد توجه قرار دهید تا به وسیله آنها بتوانید آثار خلاقانه ایجاد کنید؛ به این نکته توجه داشته باشی که تقویت دید عکاسانه و تصوری که در هنگام عکاسی در ذهن خود تشکیل میدهید از مهمترین عوامل موفقیت در خلق یک عکس فوق العاده خلاقانه و جذاب خواهد بود.
چطور با پرسپکتیو کار کنیم؟
با اینکه ما همیشه درمورد “اصلاح” پرسپکتیو صحبت میکنیم، پرسپکتیو چیز بدی نیست. در واقع عکاسها هر روزه از پرسپکتیو برای افزایش زیبایی یک عکس و چشمنواز کردن آن استفاده میکنند.
کنترل پرسپکتیو چیزی است که باعث میشود کار عکاسهای بزرگ نسبت به دیگر عکاسها متفاوت باشد.
[relatedpost post=”86428″]
خلاقیت در پرسپیکتیو
شما میتوانید در این تکنیک ایده پردازی های خلاقانه داشته باشید؛ همانطور که میتوانید اجسام خیلی کوچ را بزرگ جلو دهید میتوانید عکس همین کار را هم انجام دهید!
برای به وجود آمدن چنین عکسی باید با موقعیت قرار گرفتن دو سوژه و فاصله کانونی آنقدر بازی کنید تا به یک ترکیب دقیق و فوق العاده جذاب برسید که عکس به صورت طبیعی نمایان شود.
شما وقتی یک تصویر را میبینید ذهن شما به صورت ناخودآگاه شروع به تحلیل آن میکند؛ به عنوان نمونه میتوان گفت وقتی یک ساختمان را کوچک تری از یک ماشین مینیم ذهن ما این موضوع را تجزیه و تحلیل میکند که ساختمان در فاصله دورتری نسبت به ماشین قرار دارد که همین خاصیت باعث خلاقیت و به تکاپو افتادن ذهن میشود.
کنترل پرسپکتیو درعکاسی با کمک لنز
اکثر مردم عقیده دارند که یک لنز واید پرسپکتیو را افزایش میدهد و لنز تلهفوتو آن را کاهش میدهد. اما این موضوع خیلی هم مبتنی بر واقعیت نیست.
– یک لنز واید فقط احساس پرسپکتیو اغراق شده را ایجاد میکند. دلیل این امر این است که در یک لنز واید فاصله زیادی بین سوژهها وجود دارد و نزدیکترین سوژه به دوربین، همیشه بزرگتر دیده میشود
– با یک لنز تله فوتو، فاصلهی بین عناصر عکس کاهش داده میشود و به همین خاطر تفاوت اندازهی اشیا خیلی مشهود نخواهد بود.
یک عکاس میتواند از این تفاوتها به نفع خودش استفاده کند. برای مثال یک عکس منظره، هنگامی که در پیش زمینه آن عنصر خاصی وجود داشته باشد، جالبتر خواهد بود. با اینکه این عنصر در یک لنز واید بزرگتر دیده میشود، این لنز به عکس عمق و مقیاس پذیری میدهد و به بیننده این اجازه را میدهد تا فضای واقعی منظره را درک کند.
با لنز تله فوتو عکاس میتواند باعث شود بیننده دو شیء با اندازههای مختلف را تقریبا یک اندازه ببیند. برای مثال با دور شدن از یک ساختمان دو طبقه و قرار دادن یک انسان در موقعیت درست بین دوربین و ساختمان، عکاس میتواند کاری کند که بیننده این انسان را دقیقا هم اندازه با سوژه ببیند.
پرسپکتیو در عکاسی در زوایای مختلف
یکی از روشهای دیگری که عکاس میتواند از پرسپکتیو به نفع خودش استفاده کند، این است که نمایی متفاوت از سوژهای که بیننده با آن آشنا بوده است را به او بدهد.
با عکاسی از زوایای پائین و یا بالا، شما میتوانید نمای جدیدی به بیننده بدهید که متفاوتتر از چیزی است که هر روز میبیند. این زوایای مختلف به صورت خودکار رابطهی بین عناصر صحنه را تغییر میدهد و جذابیت بیشتری به عکس میدهد.
برای مثال میتوانید از یک فنجان قهوه به گونهای عکس بگیرید که این حس را به بیننده منتقل کند که روی میز نشستهاید. با نگاه کردن به همین فنجان قهوه از زاویهی پائینتر، برای مثال هم سطح با میز، رابطهی بین فنجان قهوه و کل فنجان کاملا تغییر خواهد کرد. اکنون میز شما را به سمت فنجان هدایت میکند و ممکن است باعث شود بزرگتر به نظر برسد. ما معمولا چنین صحنهای را خیلی نمیبینیم و همین باعث زیبایی تصویر خواهد شد.
[relatedpost post=”99880″]
اصلاح پرسپکتیو
به همان اندازه که کار با پرسپکتیو در عکاسی لذتبخش است، برخی اوقات شما باید پرسپکتیو را اصلاح کنید. هنگامی که شما میخواهید از یک سوژه با دقت کامل عکاسی کنید و هیچ گونه اعوجاج یا توهمی نداشته باشد، اصلاح پرسپکتیو خیلی مهم است.
یکی از زمانهایی که پرسپکتیو برای عکاسها مشکلات متعددی ایجاد میکند، هنگام عکاسهایی از ساختمانها است زیرا پرسپکتیو ممکن است بالای ساختمانها را کوچکتر نشان دهد.
برای مقابله با این مشکل، عکاسها از لنزهای آکاردئونی استفاده میکنند. این لنزها سری متحرک دارند که به لنز اجازه میدهند به تدریج حرکت کند تا تاثیرات پرسپکتیو از بین برود. به دلیل اینکه لنز به صورت موازی با ساختمان حرکت میکند، خطوط از یکدیگر دور میشوند و به همین خاطر ابعاد ساختمان به واقعیت نزدیکتر خواهد بود. همچنین میتوانید مشکلات مربوط به پرسپکتیو در عکاسی را با نرمافزارهای کامپیوتری مانند ادوب فتوشاپ نیز اصلاح کنید.
چند نوع پرسپکتیو در عکاسی داریم؟
سلام
چطوری عکس پرسپکتیو بگیریم؟
رابطه فاصله کانونی با پرسپکتیو چیه؟