در ادامه برخی از مزیت ها و دلایل استفاده از فیلتر در عکاسی را برای شما شرح خواهیم داد. همچنین نگاهی خواهیم داشت به انواع مختلف فیلتر موجود در بازار و نحوهی استفاده از هرکدام از این فیلترها؛ با ما همراه باشید.
1- افزودن رنگ و کنتراست
فیلترها روش خوبی برای بهبود عکسهای منظره هستند. یکی از محبوبترین انواع فیلتر موجود در بازار فیلتر پلاریزه است. به چند دلیل مختلف استفاده از فیلترهای پلاریزه به نفع شما است.
فیلترهای پلاریزه بازتاب نور را از سطح شیشه و یا آب کاهش میدهند. همچنین این فیلترها برای بازیابی اشباع رنگ طبیعی و بهبود کنتراست در تصاویر نیز کاربرد دارد. یکی از مواردی که فیلتر پلاریزه میتواند به شما کمک کند در زمانی عکاسی در جنگل، آبشار یا محیطهای سرسبز برای نمایش رنگ طبیعی گیاهان است.
شما میتوانید شدت افکت پلاریزه را با چرخاندن فیلتر تا زمانی که به افکت مدنظر خودتان برسید تغییر دهید. برای دستیابی به افکت مطلوب بهتر است دوربین خودتان را با زاویه 45 درجه نسبت به خورشید نگه دارید.
دو نوع مختلف فیلتر پلاریزه در سطح بازار وجود دارد: فیلتر پلاریزه دایرهای و فیلتر پلاریزه مربعی. شما میتوانید بسته به شرایط خودتان از هر کدام از این دو فیلتر استفاده کنید.
فیلتر مربعی را باید داخل یکی از اسلاتهای نگه دارنده فیلتری قرار دهید که با استفاده از یک حلقه آداپتور به لنز دوربین وصل میشود. فیلتر دایرهای را هم میتوانید به صورت مستقیم روی قسمت جلوی لنز پیچ کنید و یا با استفاده از یک حلقه آن را به قسمت جلویی یک سیستم نگه دارنده فیلتر وصل کنید. سپس باید حلقه جلویی فیلتر را بچرخانید تا نور را برای شما پلاریزه کند.
[relatedpost post=”121139″]
2- خلق حرکت
یکی دیگر از مزیت های استفاده از فیلتر در عکاسی خلق حرکت در تصاویر است. احتمالا برای شما هم پیش آمده است که نیاز داشته باشید حرکت بیشتری را در یک صحنهی ثابت ایجاد کنید. شما میتوانید این کار را با استفاده از یک فیلتر ND (Neutral Density) انجام دهید.
یک فیلتر ND مقدار نوری که از لنز دوربین عبور میکند را کاهش میدهد. در صورتی که تابحال از این نوع فیلتر استفاده نکردهاید اصلا نیازی به نگرانی نیست زیرا استفاده از آن خیلی راحت است. فقط کافیست فیلتر مدنظر خودتان را داخل اسلات نگه دارنده فیلتری که به لنز دوربین متصل شده است قرار دهید. پس از اینکار فیلتر به صورت خودکار بخشی از نوری که به قرار است به حسگر برسد را کاهش میدهد تا شما بتوانید حتی در روز روشن هم از سرعت شاتر آهسته استفاده کنید.
این فیلتر در تیرگی های مختلف یک، دو، سه و حتی 10 یا 16 گام نوردهی به بازار عرضه میشود. هرچقدر فیلتر تیرهتر باشد مقدار کاهش نور نیز بیشتر است و افکتی که میتواند خلق کند هم قویتر خواهد بود.
اینکه شما به چنین فیلتری نیاز دارید یا خیر به این موضوع بستگی دارد که قصد عکاسی از چه چیزی را دارید؟
فیلترهای 10 گام و 6 گام به صورت اختصاصی برای عکاسی با نوردهی طولانی ساخته شدهاند. فیلتر ND 10-stop عملکرد خیلی خوبی برای افزایش زمان نوردهی و تار کردن سوژههای در حال حرکت دارد. این فیلتر برای ثبت حرکت برگهای زرد درختها، ابرها و آب مناسب است.
در مقابل فیلتر 6-Stop برای عکاسی در شرایط کم نور غروب یا طلوع آفتاب مناسب است.
هر دو فیلتر مزایای خودشان را دارند و میتوانید از آنها برای نشان دادن حرکات ابرها، خلق الگوهای ابر و یا نرم کردن آب در حال حرکت استفاده کنید.
3- نوردهی متعادلتر
شما میتوانید از فیلتر برای ثبت دقیق یک صحنه استفاده کنید. دلیل اصلی استفاده از فیلتر تدریجی GND (Graduated Neytral Density) کاهش میزان نور در بخشهای سایه و خاکستری صحنه و ثبت دقیق صحنه است. این نوع فیلتر برای عکاسی منظره خیلی محبوب است زیرا باعث خلق یک نوردهی متعادل میشود.
با وجود اینکه دوربینهای مدرن عملکرد خیلی خوبی برای عکاسی منظره دارند اغلب اوقات با یک آسمان خیلی شفاف و یا یک پیش زمینه تیره و کم نور مواجه خواهید شد. در این مواقع به فیلتر ND تدریجی نیاز خواهید داشت.
در صحنههایی که کنتراست خیلی زیادی دارند و دو قسمت غیرمساوی از لحاظ نور در آنها وجود دارد استفاده از فیلترهای ND یک راه حل مناسب خواهد بود.
برای مثال در مواقعی که از یک آسمان روشن و یا غروب آفتاب عکاسی میکنید نوردهی بین آسمان و پیش زمینه به شدت متغیر خواهد بود. در این مواقع یک فیلتر ND به شما کمک میکند تمام محدوده نوری صحنه را به تصویر بکشید و یک نوردهی متعادل داشته باشید.
با قرار دادن فیلتر ND داخل نگه دارنده فیلتر و تنظیم تیرهترین قسمت فیلتر روی آسمان روشن شروع کنید. این کار میزان نور منتقل شده از سمت آسمان را کاهش میدهد و در عین حال اجازه میدهد پیش زمینه به درستی نوردهی شده باشد. به این ترتیب میتوانید جزئیات هر دو قسمت عکس را بدون اینکه آسمان به دلیل نور زیاد خیلی روشن باشد ثبت کنید.
از لحاظ شدت انواع مختلفی از فیلتر GND در بازار وجود دارد که یک لبهی نرم یا سخت دارند و به ترتیب یک انتقال نرمتر یا سختتر خواهند داشت.
فیلترهای GND سخت بیشتر برای صحنههایی که یک خط افق صاف دارند مناسب هستند اما فیلترهای نرم در مواقعی کاربرد دارند که مواردی مثل ساختمان یا درخت در مسیر خط افق قرار دارند.
فیلترهای ND تدریجی با توانهای مختلفی از 0.3، 0.6، 0.9 و 1.2 در بازار موجود هستند. فیلتر ND تدریجی 0.9 نوردهی را به میزان 3 گام کاهش میدهد. در بین این فیلترها، فیلتر 0.3 ضعیفترین گزینه و فیلتر 1.2 قویترین گزینه میباشد.
[relatedpost post=”134454″]
4- بهبود تصاویر
یکی دیگر از مزیت های استفاده از فیلتر در عکاسی بهبود عکاسی و انواع مختلف تصویر به خصوص با استفاده از فیلترهای جلوه ویژه است. شما میتوانید با استفاده از فیلترهای ویژهای مثل فیلتر مادون قرمز و یا فیلتر سیاه و سفید که در داخل نگه دارنده فیلتر قرار میگیرند به افکتهای ویژهای دست بیابید. از فیلترهای دیگر مثل فیلترهای Sunset(غروب) و Sunrise (طلوع) هم میتوانید برای دستیابی به افکتهای فوقالعاده در داخل دوربین استفاده کنید. این فیلترها باعث خلق رنگهای گرم در زمان طلوع و غروب آفتاب میشوند.
فیلترهای Mist و Fog هم انواع دیگری از فیلترهای به شدت محبوب هستند. این فیلترها برای شبیهسازی افکت مه کاربرد دارند. همچنین با استفاده از این فیلترها و حذف پس زمینههایی که حواس مخاطب را پرت میکنند میتوانید عکسهای مینیمالی خلق کنید.
از فیلترهای دیگر برای بهبود افکتهای مختلف در عکسها استفاده میشود. در صورتی که عاشق عکسهایی با رنگ زنده و اشباع هستید فیلترهای تقویت کننده رنگ میتوانند به شما کمک کنند. این فیلترها بدون تاثیر گذاشتن روی کل تصویر برخی رنگها را برای شما تقویت میکنند.
علاوه بر این میتوانید از فیلترهای Sky هم برای تقویت رنگهای آسمان استفاده کنید. فیلترهای رنگ پائیزی هم برای تشدید رنگهای طلائی، قرمز و قهوهای طراحی شدهاند.
[relatedpost post=”136677″]
5- تغییر وایت بالانس
زمانی که در حال عکاسی منظره هستید ممکن است نیاز داشته باشید دمای رنگ صحنه را تغییر دهید. استفاده از فیلترهای دمای رنگ اختصاصی میتواند روش خیلی خوبی برای تغییر تون رنگ بدون افزودن رنگ به عکس باشد.
از فیلترهایی استفاده کنید که وایت بالانس را گرم تر یا سردتر می کنند و به صورت دقیق وایت بالانس را اصلاح میکنند. فیلترهای مرجانی روش خوبی برای افزایش گرمای رنگ با اضافه کردن رنگهای طیف صورتی و قرمز است.
جمعبندی
به صورت خلاصه برخی از فیلترهای محبوب به خصوص در بین عکاسهای منظره عبارتند از پلاریزه، ND و GND و فیلترهای خاص مثل فیلتر Fog یا Sunrise.
میتوان فیلترها را روشی برای افزودن رنگ به تصاویر خود، مدیریت تغییر کنتراست و خلق حرکت بیشتر مثل کاری که با ابر و آب انجام میدهند دانست. همچنین فیلترها وسایل خیلی خوبی برای محافظت از لنز و متعادل کردن نوردهی در شرایطی که تونها خیلی متفاوت هستند میباشند.
آیا شما هم از فیلتر استفاده میکنید؟ استفاده از فیلتر چه مزایایی برای شما دارد؟ نظرات خودتان را با استفاده از قسمت نظرات همین مطلب با ما به اشتراک بگذارید.