چطور عکسهای سیاه و سفید باکیفیتی خلق کنیم؟
خیلی از ما هیچوقت به یک تکه فیلم عکاسی دست نزدهایم. این جمله برای اکثر افراد زیر 35 سال صدق میکند. افراد بالای 35 سال نیز حداقل طی دو دهه گذشته از نزدیک فیلم عکاسی ندیدهاند.عکس ها در قدیم بیشتر به صورت سیاه و سفید ثبت میشدند؛ آیا امروزه ثبت عکس های سیاه و سفید دیگر نمیتواند جذاب باشد؟ با مجله نورنگار همراه باشید…

همه میدانیم که عکاسی با عکسهای سیاه و سفید آغاز شده است. به تصاویر روزنامههای دهه 50 و دوربینهای خبری بزرگ و فلاشهای آنها فکر کنید. یا فراتر بروید و به عکاسهای پرترهی اوایل قرن 19 و دوربینهای 100 پوندی و پودرهای فلاش خطرناک آنها فکر کنید اما عکاسی سیاه و سفید در عصر دیجیتال خیلی راحتتر است.
عکاسی سیاه و سفید هیچ وقت از میان نمیرود؛ شاید هنوز هم خیلی ها با دیدن یک عکس سیاه و سفید احساس به زیبایی و جذابیت زیاد پی ببرند؛ قبل از شروه این نوع عکاسی به این فکرکنید که چه مناظر یا اشیائی بعد از سیاه و سفید شدن بهتربه نظر می آیند و زیبایی آنها زیادتر میشود؛ معمولا سوژه هایی که کنتراست بالا دارند در عکس های سیاه و سفید حتی از عکس های رنگی جذاب تر میشوند؛ استفاده از رنگ سیاه و سفید در عکس، به عکس های شما عمق میدهد؛ در این میان عکاسی از گل ها را فراموش نکنید.
در گذشته، عکاسهای سیاه و سفید باید از یک فیلم مخصوص، مواد شیمیایی مخصوص و دو فاز آبکشی-شستشو-خشک کردن استفاده میکردند. این پروسه حداقل چندین ساعت و برخی اوقات چند روز طول میکشید.
عکاسی سیاه و سفید در عصر دیجیتال چه مزایایی دارد؟
“زمان!” امروزه و در عصر دیجیتال شما میتوانید در عرض تقریبا چند ثانیه یک عکس سیاه و سفید بگیرید، آن را ویرایش کنید و در سراسر دنیا این عکس را به نمایش بگذارید. اما نکته همینجاست:
استفاده از فیلمهای آنالوگ نیاز به دانش و تخصص زیادی داشت و همین موضوع در اکثر اوقات منجر میشد عکسهای سیاه و سفید با کیفیت فوقالعادهای خلق شوند. امروزه گرفتن عکسهای سیاه و سفید کار آسانی است و اکثر آنها کیفیت قابل قبولی هم دارند اما برای اینکه عکسهای سیاه و سفید در عصر دیجیتال هم کیفیت فوقالعادهای داشته باشند باید چکار کرد؟
امروزه شما میتوانید در عرض تقریبا چند ثانیه یک عکس سیاه و سفید بگیرید، آن را ویرایش کنید و در سراسر دنیا این عکس را به نمایش بگذارید
چطور عکسهای دیجیتال سیاه و سفید باکیفیتی خلق کنیم؟
1) عجله نکنید. به پروسه و وسایلی که در اختیار دارید فکر کنید. یک عکس سیاه و سفید فوقالعاده به ذهنیت متفاوتتری نسبت به عکاسی سیاه و سفید نیاز دارد.
2) تنظیمات ایزو را پائین نگه دارید. برخی اوقات عکاسها فکر میکنند نویز دیجیتال تاثیر خلاقانهای روی یک عکس سیاه و سفید دارد و آن را با گرین عکسهای قدیمی مقایسه میکنند. این ایده خیلی درست نیست و دلیل آن نیز این است که ساختار گرین فیلمهای آنالوگ روی محدوده طیفال عکس نهایی اعمال خواهد شد. اما نویز به صورت تصادفی روی بعضی قسمتها اعمال خواهد شد و این قسمتها نیز فقط قسمت سایه مقیاس هیستوگرام میباشند. همین رندوم بودن است که باعث شده است مقایسه نویز دیجیتال با تاثیر گرین کار اشتباهی باشد.
3) هایلایتهای خودتان را نسوزانید و سایهها را بلاک نکنید. بروز این اتفاق خیلی آسان است و علاوه بر اینکه هنگام عکاسی رخ میدهد ممکن است در مرحله پردازش نهایی نیز رخ دهد. همیشه به این موضوع فکر کنید: چیزی که چشمانم آن را میبیند، در عکس سیاه و سفید چطور نمایش داده خواهد شد؟ سپس براساس پاسخ خودتان عکس را ویرایش کنید.
4) علاوه بر این شما باید از فرمت Raw نیز برای عکاسی سیاه و سفید در عصر دیجیتال استفاده کنید. حتی برخی از تلفنهای همراه نیز با فرمت Raw عکاسی میکنند. اما چرا فرمت Raw تا این اندازه مهم است؟ برای اینکه پاسخ این سوال را پیدا کنید، باید راجع به محدوده داینامیک اطلاعات داشته باشید. محدوده داینامیک توانایی تولید یک محدوده طیف و روشنایی از سایه تا هایلایت است. برای مدت زیادی از عصر عکاسی دیجیتال محدوده داینامیک دوربینهای دیجیتال خیلی کمتر از فیلمهای نگاتیو سیاه و سفید بود. اما این موضوع درحال بهبود است و فایلهای Raw بیشترین مقدار محدوده داینامیک را در اختیار شما میگذارد. این یکی از دلایلی است که فرمت Raw برتر از فرمت JPEG میباشد.
5) طیفهای مختلف را یاد بگیرید. عکاسی سیاه و سفید در مورد تبدیل رنگها به طیفهای خاکستری میباشد. عکاسهای سنتی باید مهارتی را فرا میگرفتند که هنگام عکاسی میدانستند هر رنگ به چه طیفی از رنگ خاکستری تبدیل خواهد شد. اما در عصر دیجیتال، خیلی از ما عکسهای رنگی میگیریم و هنگام ویرایش عکس به این فکر میکنیم که هرکدام از رنگها به چه طیفی تبدیل خواهند شد. اما اگر زودتر به پروسه تبدیل فکر کنید میتوانید عکاسی سیاه و سفید را بهتر انجام دهید و نسبت به عکاسهای دیگر عکسهای بهتری بگیرید.
6) اما چطور میتوانید هنگام عکاسی سیاه و سفید در عصر دیجیتال روی رنگها تاثیر بگذارید؟ شما یک ابزار مهم دارید: نور. نور میتواند نحوه تغییر رنگها به طیف خاکستری را از طریق میزان روشنایی تغییر دهد. اگر صحنه شما دارای چندین رنگ با طیف یا اشباع یکسان میباشد، احتمالا تمام آنها به یک طیف خاص از رنگ خاکستری تبدیل خواهند شد. اما با تغییر میزان نور روی رنگهای یکسان میتوانید میزان روشنایی آنها را تغییر دهید و از همین طریق به یک محدوده تونال دلپذیرتر برسید.
7) از تنظیمات و اکشنهای سیاه و سفید پیشفرض استفاده نکنید. بهترین ابزار شما بهترین ابزار شما برای عکاسی سیاه و سفید چشمهای شما و هیستوگرام است.
سوژه های عکاسی سیاه و سفید
چهره
در عکس های سیاه و سفید از چهره توجه بر روی چشم ها معطوف میشود و چشم از اهمیت بالایی برخوردار میشود و با بهره گیری از چشم مستوانسد پیامتان را به مخاطب القا کنید؛ به عبارت دیگر هر تغییر کوچکی در حالت صورت فرد نیز میتواند نشانگر مفهومی جدید باشد.
منظره
به دلیل وجود نوردهی بالا در عکس های طبیعت و منظره، تبدیل آنها به یک عکس سیاه و سفید میتواند توجه بیننده را به شکل و فرم اجزای درون منظره و کیفیت نور معطوف کند.
اشیاء بی جان
عکاسی سیاه و سفید از هر نوع وسیله بی جان مناسب است.
سخن آخر
همانطور که رنگ های جذاب و متفاوت در عکس میتواند مخاطب را به سوی عکس جذب کند، نبود آن ها هم میتواند برای بیننده جذاب و متفاوت باشد؛ شاید در میان عکس های مختلف که در یک گالری عکاسی باشد، تعداد جمعیتی که در روبه روی عکس های سیاه و سفید ایستاده اند بیشتر باشد.
مواردی که در بالا ذکر شد فقط برای راهنمایی برای ایجاد تنوع و خلاقیت در عکاسی است و نمیتوان آنها را قانون تلقی کرد.





من میخوام عکاسی سیاه و سفید انجام بدم مثل دوربین های آنالوگ نیاز به فیلتر های رنگی دارم ؟
در عکاسی سیاه و سفید با دوربینهای دیجیتال برای افزایش کنتراست امکان استفاده از فیلترهای رنگی به صورت نرم افزاری وجود دارد