شرکت کانن چند سالی بود که روی همه دوربینهای غیر فولفریم خودش یک لنز کیت 18-55 میلیمتر قرار میداد. اما فاصله کانونی 18 تا 55 میلیمتر، اگرچه یک فاصله کانونی استاندارد است، اما چندان گسترده نیست و خیلی از کاربران دوست داشتند که با مقدار زوم بیشتری کار کنند.
از سوی دیگر کسانی که با دوربینهای DSLR رده پایین کار میکنند، برخلاف قابلیت تعویض لنز در دوربینشان، بسیاری اوقات تا سالها از همان لنز کیت روی دوربین استفاده میکنند و به فکر تعویض لنز نمیافتند. به همین دلیل هم این شرکت تصمیم گرفت، لنز 18-55 میلیمتر را با یک لنز دیگر که دارای فاصله کانونی بیشتری است جایگزین کند.
به این ترتیب برای اولین بار در سال 2009، لنز کیت Canon EF-S 18-135mm F3.5-5.6 IS در جعبههای برخی از دوربینهای DSLR این شرکت مانند Canon EOS 60D و EOS 7D قرار گرفت تا نخستین دوربینهای کانن باشند که میتوانند با یک لنز تله واید بلند با بزرگنمایی 7X با فاصله کانونی معادل 28-216 میلیمتر عکاسی کنند.
البته در کنار این دو، لنز 18-135 میلیمتر به عنوان لنز کیت Canon EOS 600D هم به عنوان یک گزینه جایگزین معرفی شد تا اگر کاربران بخواهند بتوانند آن را انتخاب کنند. این لنز دارای لرزشگیر 4 استاپ بود و همانند دیگر لنزهای سری EF-S تنها امکان استفاده روی دوربینهای غیر فولفریم این شرکت را داشت.
اما از سوی دیگر کانن شروع به عرضه دوربینهایی کرد که امکان فوکوس سریع و بیصدا را برای فیلمبرداری فراهم میکردند.
این سیستم فوکوس پیشرفته که همزمان با عرضه کانن 80D به بلوغ خودش رسید، نیاز به لنزهای جدید STM با موتور پلهای یا Stepping Motor را ایجاد میکرد. به همین دلیل کانن نسخه دیگری از لنز پرطرفدار EF-S 18-135mm را با موتور STM و با نام کامل Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM ارائه کرد.
این لنز علاوه بر تغییرات اپتیکی، دارای فوکوس بسیار سریع و بیصدا هم بود و به عنوان لنز کیت 80D و پس از آن به عنوان لنز کیت اغلب دوربینهای APS-C (غیر فولفریم) این شرکت عرضه شد.
اما این شرکت دو سال پیش یعنی فوریه 2016، همین لنز جدید را دوباره از نو طراحی کرد و لنز دیگری را با همان فاصله کانونی عرضه کرد که عبارت STM در نام آن دیده نمیشود.
این تغییر نامگذاری برای بسیاری از کاربران نوعی سردرگمی ایجاد میکند که آیا کانن با یک حرکت رو به عقب، موتور STM را از این لنز حذف کرده است یا اینکه این لنز هم مانند نسل قبلی خودش با موتور معروف STM در دوربینهای کانن سازگاری دارد؟
در این مقاله به مقایسه تفاوت بین STM و USM در این دو لنز پرکاربرد یعنی Canon EF-S 18-135mm IS STM در برابر Canon EF-S 18-135mm IS USM میپردازیم.
چرا یکی از لنزها کیت را بخریم؟
واقعیت این است که این لنزها یکی از بهترین فاصلههای کانونی را پوشش میدهند. فاصله کانونی روی لنزهای EF-S کانن که مخصوص دوربینهای غیر فولفریم هستند، با یک ضریب بزرگنمایی محاسبه میشوند و به همین دلیل فاصله کانونی این لنزها از 24 میلیمتر تا 216 میلیمتر را پوشش میدهد.
این فاصله کانونی، یک محدوده عمومی و عالی برای عکاسان تازهکار است تا دیگر نیازی به خرید و استفاده از لنزهای متعدد نداشته باشند.
شما با این لنزها میتوانید از عکسهای دستهجمعی چند نفره تا عکسهای پرتره کلوزاپ را به بدون اینکه از جایتان تکان بخورید ثبت کنید. بنابراین بیدلیل نیست که کانن در جعبه دوربینهای DSLR غیرحرفهای خودش، این لنز را با لنز سادهتر 18-55 میلیمتر جایگزین کرده است.
از سوی دیگر هر دوی این لنزها دارای موتور STM هم هستند. لنز جدیدتر علیرغم اینکه عبارت STM در نام آن نیست، موتور STM هم دارد. بنابراین هر دوی این لنزها برای دوربینهایی مانند 800D یا 80D که دارای موتور STM هستند کاربرد دارد. با ترکیب این لنزها و موتور STM میتوانید در هنگام فیلمبرداری یا عکاسی با Live View با یکبار لمس کردن روی صفحه نمایش، بلافاصله و کاملاً بدون هیچگونه صدایی، روی همان نقطه فوکوس کنید.
تجربه استفاده از این لنزها، دقیقاً همانند دوربینهای فیلمبرداری است و عملاً هیچگونه نویزی را در کلیپهای ضبط شده نمیشنوید. وجود رینگ فوکوس دستی همیشگی، روی این لنزها هم به شما امکان میدهد، در هر حال، حتی زمانی که دوربین روی حالت فوکوس خودکار است، فوکوس لنز را خودتان به صورت دستی کنترل کنید.
هر دوی این لنزها دارای لرزشگیر 4 استاپ هم هستند. از آنجا که دوربینهای کانن، برخلاف دوربینهای سونی یا الیمپوس، روی حسگر خود لرزشگیر ندارند، وجود یک لرزشگیر پیشرفته 4 استاپ روی این لنزها به شما امکان میدهد تا در محیطهای کمنور، بدون نگرانی بابت لرزش دست با سرعتهای شاتر پایینتر از سرعت معمول استفاده کنید.
در واقع اگر این لنزها را روی بلندترین فاصله کانونیشان یعنی 135 میلیمتر قرار دهید، باز هم میتوانید سرعت شاتر را تا 4 استاپ کمتر، یعنی تقریباً تا 1/8 ثانیه کاهش دهید و همچنان روی دست عکاسی کنید.
نهایتاً اینکه بدنه هر دوی این لنزها نسبتاً سبک و کوچک است و دهانه لنز برای هر دوی آنها 67 میلیمتر است. به دلیل فوکوس داخلی، این دهانه در هنگام فوکوس نمیچرخد و بنابراین اگر بخواهید از فیلترهایی مانند پولاریزه در فضای باز استفاده کنید، با فوکوس کردن، جهت آن تغییر نمیکند.
این لنزها کدام نیاز ما را برطرف نمیکنند؟
نخستین دلیلی که نباید به سراغ این لنزها بروید EF-S بودن آنهاست. لنزهای سری EF-S تنها روی بدنههای غیر فولفریم کانن بسته میشوند و با اینکه فاصله کانونی بسیار پرکاربردی محسوب میشود، اما این شرکت هنوز نتوانسته لنزی با این فاصله کانونی را برای دوربینهای فولفریم سری EF خودش معرفی کند. اما شاید شما تا سالها تصمیم نداشته باشید که سراغ یک دوربین فول فریم بروید.
اما بیشترین اشکال اپتیکی درباره این لنزها، مربوط به اندازه بسته دیافراگم در آنهاست. میزان زوم بلند در این لنزها به قیمت فدا شدن گشودگی دیافراگم تمام شده است. بیشترین بازشدگی دیافراگم در این دو لنز f/3.5 است که در فاصله کانونی 18 یعنی بازترین حالت اتفاق میافتد و آرام آرام با بلندتر کردن فاصله کانونی در 135 میلیمتر به صورت خودکار تا f/5.6 بسته میشود.
این دیافراگم برای ثبت عکسهای پرتره با پسزمینه محو چندان جالب نیست و همچنین در محیطهای کمنور قطعاً به لرزشگیر نیاز خواهید داشت. اگر تصمیم دارید عکاسی پرتره بکنید، احتمالاً بد نیست به سراغ لنزهای ارزان قیمت پرایم مانند سری 50 میلیمتر کانن بروید که مدلهای خوبی از آن در بازار موجود است.
مزیتهای Canon EF-S 18-135mm IS USM به Canon EF-S 18-135mm IS STM
مهمترین مزیت این لنز نسبت به نسخه قبلی خودش، ترکیب موتور فوکوس رینگی USM و مکانیسم پیشرفته موتور فوکوس STM است. لنزهای کانن همواره به داشتن موتور فوکوس بسیار پرسرعت USM مشهور بودهاند.
این موتور فوکوس که از سیستم مافوق صوت بهره میبرد در این لنز، به صورت پلهای عمل میکند و همان سرعت بینظیر لنزهای عکاسی را اکنون در حالت فیلمبرداری نیز در اختیار شما میگذارد. سرعت فوکوس خودکار با این لنز در حالت عکاسی Live View و فیلمبرداری سریعتر از مدل قبلی خودش است.
دیگر تفاوت بین STM و USM به بدنه این لنز مربوط میشود. جدای از طراحی و ظاهر مدرنتری لنز USM دارد، روی عدسیهای آن از پوشش اختصاصی Super Spectra کانن استفاده شده است.
این پوشش که کانن در برخی از لنزهای جدیدش به کار گرفته است، انعکاس نور روی سطح عدسیهای داخلی را نیز کاهش میدهد تا به این ترتیب در شرایطی که نور به صورت مستقیم به داخل لنز میتابد، میزان بازتابش آن در داخل لنز کمتر شود. به این ترتیب در چنین شرایطی، کنتراست تصویر افت پیدا نمیکند و تصویری با رنگهای غلیظ و باکیفیت را عبور میدهد.
در مدل قبلی اگرچه، سطوح لنزها باز هم دارای پوششهای مخصوص بود، اما تکنولوژی Super Spectra در مدل جدیدتر، مطمئنتر و دقیقتر عمل میکند.
مزیتهای Canon EF-S 18-135mm IS STM به Canon EF-S 18-135mm IS USM
به واقع این لنز چون قدیمیتر از مدل USM است، مزیتهای چندانی نسبت به آن ندارد. در چنین مواردی، معمولاً تنها مزیت مربوط به قیمت فروش آن در بازار است. مدل STM با قیمت جهانی 400 دلار، حدود 30 درصد ارزانتر از مدل USM با قیمت جهانی 600 دلار است که این تفاوت بین STM و USM در قیمت قطعاً میتواند روی انتخاب آنها تأثیر بگذارد.
نتیجهگیری
این روزها خیلی از کاربران از دوربینهای ارزان قیمت کانن برای فیلمبرداری استفاده میکنند. البته در اینجا منظور ما از ارزانقیمت، در واقع یک انتخاب اقتصادی است.
زیرا این دوربینها با توجه به قیمت مناسبی که دارند، ویدئوهای بسیار باکیفیتی ضبط میکنند و برای ضبط کلیپهای کوتاه بسیار پرکاربرد هستند.
برای روشن شدن تفاوت بین STM و USM در فیلمبرداری لازم است، لازم است این نکته را بیان کنیم که اگر سرعت بالای فوکوس خودکار در ضبط ویدئویی برایتان اهمیت دارد، مدل USM قطعاً شما را راضی خواهد کرد و احتمالاً به سختی میتوانید با لنزهای دیگر چنین تجربهای داشته باشید. اما اگر سرعت فوکوس هنگام ضبط ویدئویی برایتان اهمیت بالایی ندارد، مدل STM هم یکی از سریعترین لنزهای DSLR است و قطعاً از خیلی از لنزهای معمول در بازار بهتر است.
پ چطور stm گرونتره؟؟؟؟