دسته بندی محصولات

  • عکاسی

  • فیلمبرداری

  • نورپردازی

  • تجهیزات صدا

  • لوازم جانبی

  • لوازم جانبی موبایل

  • محصولات دست دوم

  • محصولات آموزشی

لوازم جانبی دوربین

(همه محصولات)

آموزش استفاده از حالت Program در عکاسی

تکنیک و ترفند
آموزش استفاده از حالت Program در عکاسی

این قابلیت‌ها برای افرادی که اصول ابتدای نوردهی دوربین را دارند کاملا مناسب هستند. همچنین در مواقعی که تغییر میزان گشودگی لنز و یا سرعت شاتر ضروری است هم استفاده از این حالت‌ها کمک زیادی به شما می‌کند. اما آیا واقعا لازم است برای هر عکسی که می‌گیرید، تنظیمات نوردهی را تغییر دهید؟ راستش را بخواهید نه! به همین خاطر است که خیلی از دوربین‌های امروزی از قابلیتی به اسم حالت خودکار برخوردار هستند. در زمان استفاده از حالت خودکار دوربین بهترین تنظیماتی که برای نوردهی مناسب صحنه لازم است را انتخاب خواهد کرد. اما برخی اوقات ممکن است تغییر برخی تنظیمات خاص، باعث خلق تصویر بهتری شود. متاسفانه در صورت استفاده از حالت خودکار نمی‌توانید این تنظیمات را تغییر دهید. به همین خاطر باید از حالت Program در عکاسی استفاده کنید.

حالت Program چیست؟

حالت Program یا P یکی از حالت‌های دوربین است که همانند حالت خودکار یا Auto تنظیمات نوردهی مناسب را برای تصویر شما اعمال خواهد کرد.

تفاوتی که حالت Program در عکاسی با حالت خودکار دارد این است که در عین حالی که دوربین بهترین تنظیمات نوردهی را برای شما انتخاب خواهد کرد، شما کنترل کافی را روی برخی تنظیمات دوربین دارید. تنظیماتی که می‌توانید داخل حالت Program تغییر دهید عبارتند از ایزو، نورسنجی، فوکوس و تنظیمات فلاش.

امروزه تمامی دوربین‌های بدون آینه و DSLR از حالت Program پشتیبانی می‌کنند اما در برخی دوربین‌های کامپکت ممکن است این قابلیت وجود نداشته باشد.

بنابراین حالت Program برای یادگیری تنظیمات مختلف دوربین بدون نگرانی بابت دستیابی به نوردهی مناسب خیلی مفید است. شما می‌توانید از حالت Program در عکاسی برای ثبت لحظاتی که به صورت لحظه‌ای رخ می‌دهند استفاده کرد و بدون هیچگونه نگرانی بابت تنظیمات نوردهی این لحظات را به تصویر کشید. البته شما می‌توانید از حالت Manual هم برای مواقعی که ثبت عکس با نوردهی کاملا صحیح خیلی مهم نیست هم استفاده کنید.

به یاد داشته باشید که دیافراگم لنز و سرعت شاتر را هم می‌توانید تا حدودی در حالت انتقال (Program (Program Shift کنترل کنید. ما کمی بعد در مورد این تنظیمات صحبت خواهیم کرد.

[34930relatedpost post=”70905″]

چه زمانی از حالت Program در عکاسی استفاده کنیم؟

حالت Program در عکاسی

[relatedpost post=”107516″]

اما ابتدا اجازه دهید نگاهی داشته باشیم به برخی از موقعیت‌هایی که عکاسی با حالت Program می‌تواند به ما کمک کند. برای مثال تصور کنید می‌خواهید از یک صحنه با قسمت‌های خیلی روشن و خیلی تیره عکاسی کنید. برخی اوقات در شرایطی از این قبیل، ممکن است نورسنج دوربین شما به اشتباه بیافتد و یک عکس با نوردهی زیاد یا کم به شما تحویل دهید.

در این شرایط در صورتی که از حالت Program استفاده کنید می‌توانید دوربین خودتان را روی نورسنجی نقطه‌ای (Spot Metering) تنظیم کنید تا به جای خواندن نور از تمام صحنه، نور را فقط از قسمت کوچکی از صحنه بخواند. به این ترتیب می‌توانید برای بخشی از صحنه یا سوژه‌ای که فکر می‌کنید از همه مهم‌تر است به نوردهی مناسب برسید (دوربین مقادیر نوردهی را تنظیم می‌کند). در صورتی که از حالت اتوماتیک برای عکاسی استفاده می‌کردید، قادر نبودید از حالت نورسنجی دوربین را تغییر دهید.

یکی دیگر از سناریوهایی که حالت Program می‌تواند برای شما مفید باشد، زمانی است که حالت فوکوس دوربین به شکلی تنظیم شده است که دوربین روی بخش زیادی از صحنه فوکوس می‌کند. در این شرایط در صورتی که بخواهید از یک جسم کوچک مثل یک گل که نزدیک گل‌های دیگر است عکاسی کنید، دوربین ممکن است روی گل اشتباهی فوکوس کند.

در صورتی که از حالت Program در عکاسی استفاده کنید این مشکل خیلی مهم نیست زیرا می‌توانید حالت فوکوس دوربین را به شکلی تغییر دهید که فقط روی نقطه‌ای که مدنظر شما است فوکوس کند. در این شرایط هم در صورتی که از حالت خودکار برای عکاسی استفاده می‌کردید، قادر نبودید حالت فوکوس را تغییر دهید.

بنابراین شما می‌توانید تقریبا از تمامی تنظیماتی که در حالت دستی در اختیار شما قرار دارد در حالت Program نیز استفاده کنید. البته لازم به یادآوری است که در حالت عکاسی Program دیافراگم لنز و سرعت شاتر دوربین به صورت خودکار انتخاب می‌شوند.

[relatedpost post=”145250″]

آموزش عکاسی اقساطی

تنظیم دقیق حالت Program

همانطور که قبلا ذکر شد می‌توانید در حالت Program سرعت شاتر و دیافراگم لنز را هم تا حدودی تنظیم کنید. برای مثال زمانی که کادربندی تصویر را انجام می‌دهید و کلید شاتر را تا نصفه فشار می‌دهید، می‌توانید دیافراگم لنز و سرعت شاتر انتخابی را روی صفحه نمایش دوربین مشاهده کنید. در صورتی که احساس می‌کنید سرعت شاتر خیلی پائین است، یک کلید چرخان یا کلید معمولی روی دوربین وجود دارد که با استفاده از آن می‌توانید سرعت شاتر را با استفاده از آن تغییر دهید.

حالت Program در عکاسی

(این حالت Program Shift یا حالت منعطف نام دارد و بخشی از حالت Program معمولی است. برای راهنمایی بیشتر می‌توانید به دفترچه راهنمای دوربین خودتان مراجعه کنید.)

اتفاقی که پس از تغییر سرعت شاتر رخ می‌دهد این است که دیافراگم دوربین هم برای حفظ نوردهی مناسب تغییر خواهد کرد. در صورتی هم که می‌خواهید دیافراگم دوربین را تغییر دهید، کافیست این کلید را در جهت معکوس بچرخانید. به این ترتیب شما می‌توانید دیافراگم مدنظر خودتان را انتخاب کنید تا دوربین هم سرعت شاتر را برای شما انتخاب نماید.

برخی مردم می‌گویند که همین تغییرات را می‌توانید در حالت اولویت دیافراگم یا شاتر هم اعمال کنید. این موضوع کاملا درست است اما به یاد داشته باشید یکی از دلایل استفاده از حالت Program در عکاسی این است که نگران تنظیم دیافراگم یا سرعت شاتر نباشید. اما اینکه بتوانید در صورت نیاز این تنظیمات را در حالت Program به سرعت تغییر دهید، قابلیت خیلی خوبی است.

با وجود اینکه استفاده از حالت Program در عکاسی خیلی مفید است اما بهتر است نحوه‌ی استفاده از حالت‌های اولویت دیافراگم، اولویت شاتر و دستی را هم یاد بگیرید. به این صورت خیلی راحت‌تر می‌توانید تصمیم بگیرید که بسته به سبکی که عکاسی می‌کنید، بهترین حالت برای شما کدام یک از این موارد است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط
عکس ژورنال چیست؟ تاریخچه پیدایش و انواع آن
عکس ژورنال چیست؟ تاریخچه پیدایش و انواع آن
1 هفته پیش - زمان مطالعه : 10 دقیقه